Το Skype 5.0 χρησιμοποιεί VP8 video codec, το Google χαμογελάει

by Stefanos Kofopoulos • On 09-11-2010 • AT 6:36 pm • 6 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Το Skype 5.0 χρησιμοποιεί VP8 video codec, το Google χαμογελάει

Για φαντάσου, η νέα έκδοση Skype 5.0 που επιτρέπει group video call μέχρι και σε 10 άτομα ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί το VP8 video codec που είναι μέρος του WebM. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία που το Google αγόρασε και διέθεσε ως open source στον κόσμο, είναι μέρος του Skype. Δηλαδή, το VP8 video codec αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της κωδικοποίησης του βίντεο που το Skype 5.0 χρησιμοποιεί σε όλο τον κόσμο. Μεγάλη νίκη για το Google αλλά και το Skype που πλησιάζει πιο ανοιχτές και φιλικές στο web τεχνολογίες ώστε στο κοντινό μέλλον να καταφέρει να συντονιστεί στο ίδιο video chat του Facebook.. λέω εγώ τώρα.

Προς το παρόν το σίγουρο είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010, το 40% των κλήσεων από Skype σε Skype περιείχαν βίντεο. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το Skype 5.0 για Windows και Mac επέλεξε τον VP8 video codec.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δυστυχώς η έκδοση για mac βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την αντίστοιχη για Windows σε δυνατότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία mac έκδοση του skype είναι η 2.8 και κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο! και δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα η mac εκδοση του windows live messenger δεν υποστηριζε video, το skype ηταν το βασικο μέσο για video call μεταξύ mac και pc.

  • Αναφέρεσαι στην κανονική ή την τελευταία beta version του Skype για Mac;

 2. @Mithra: αναφέρομαι στην τελευταία stable την 2.8. την beta δεν την έχω κατεβάσει διότι στο παρελθόν με προηγούμενη δοκιμαστική είχα προβλήματα και η εφαρμογή κράσαρε συνεχώς οπότε περιμένω την stable!

 3. πάντως τα γκρούπ βίντεο στο 5.0 δεν θα είναι δωρεάν για πολύ.
  το skype πρέπει να φτιάξει καλά apps για όλες τις πλατφόρμες και σύντομα…

 4. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει Skype για video κλήση, ξέρει πολύ καλά πόσο ανώτερη είναι η ποιότητά του σε σχέση με τον ανταγωνισμό!
  Εγώ προσωπικά, χρησιμοποιούσα Windows Live για IM (και σπανιότερα Yahoo Messenger), αλλά πλέον το skype τα έχει αντικαταστήσει ΟΛΑ!
  Ειδικά σε voice conference με 10 άτομα, αν ο host έχει καλή σύνδεση, τα σπάει!
  Ενδεικτικό, συμμετείχα σε ένα community που απαιτούσε voice conference για πάνω από ένα χρόνο, και μόνο τους τελευταίους μήνες που χρειαζόμασταν conference rooms άνω των 10 ατόμων, ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε teamspeak, παράλληλα πάντα με το Skype!
  In any case, πιστεύω ότι το Skype είναι ο μόνος IM που αναπτύσεται με κανονικό ρυθμό και με συνεχή updates.
  PS. Και ειδικά αν χρειάζεσαι να κάνεις κλήσεις προς το εξωτερικό, είναι μακράν η καλύτερη και πιο εύχρηστη λύση, με apps για iPhone,Nokia,Android kai 2-3 Sony Ericsson!

 5. Για κλήση από τον Η/Υ σε ξένη χώρα είναι η καλύτερη λύση.

  Για τα updates έχεις άδικο. Άλλη έκδοση για win7, linux, mac…

  Το skype app στο nexus1 ήρθε πολλούς μήνες μετά το λανσάρισμά του στην αγορά και με πάρα πολλά προβλήματα σύνδεσης [κάτοικος αμερικής, με at&t]. Το skype over 3g δεν ξέρουμε ακόμα τι το περιμένει…

  Η ανάπτυξη του skype δεν φαίνεται να είναι ομοιογενής ανάμεσα στις διάφορες πλατφόρμες.

  Μια άλλη καλή ιδέα αντί του teamspeak, είναι το ventrillo ;)

Top

Show Buttons
Hide Buttons