Εξελίξεις στις μπαταρίες Ιόντων Λιθίου

by Stefanos Kofopoulos • On 24-12-2007 • AT 4:01 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

battery

Είναι κοινό μυστικό ότι η εξέλιξη στον χώρο των μπαταριών είναι τόσο αργή που το τρένο έχει περάσει και βρίσκεται μακρυά στον ορίζοντα. Είναι πλέον οι κατασκευαστές chips και ηλεκτρονικών συσκευών που προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος με νέα designs και βελτιστοποιημένες λύσεις διαχείρησης ενέργειας, όχι οι κατασκευαστές μπαταριών. Το τοπίο φαίνεται να αλλάζει τουλάχιστον στο εργαστήριο με τις νέες μπαταρίες ιόντων λιθίου που υπόσχονται να έχουν 10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια από τις σημερινές.

Με την χρήση νανοτεχνολογίας και πυριτίου, το paper με τίτλο “High-performance lithium battery anodes using silicon nanowires” εξηγεί ότι η χρήση πυριτίου στην άνοδο της μπαταρίας βελτιώνει σημαντικά την διάρκεια αυτής γιατί περιέχει περισσότερο λίθιο. Η νανοτεχνολογία μπαίνει στην μέση και επιτρέπει τους ερευνητές να μειώσουν σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η φόρτιση της μπαταρίας στο πυρίτιο.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο αναμένεται να δούμε laptops με διάρκεια μπαταρίας 20 – 40 ωρών πολύ σύντομα… έτσι βέβαια έλεγαν και για τα fuel cells αλλά ακόμα τα περιμένουμε. Ας ελπίσουμε ότι ο Yi Cui και η ομάδα του θα κάνει το θαύμα της και θα δώσει το απαραίτητο boost στις Li-on μπαταρίες που όλοι χρησιμοποιούμε.

Update: Όπως πολύ σωστά γράφει ο Γιάννης πρόκειται για πυρίτιο και όχι σιλικόνη

[Thanks George]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μία λεπτομέρεια, Silicon δεν σημαίνει σιλικόνη αλλά πυρίτιο. Έχει τεράστια διαφορά όταν μιλάμε για συγκεκριμένα θέματα τεχνολογίας και όχι πλαστικής χειρουργικής.

  2. lol Yannis :D

    Για να δούμε τας νεας μπαταριας

Top

Show Buttons
Hide Buttons