Υπ. Οικονομικών διάβασε με προσοχή (και όλοι οι άλλοι)

by Stefanos Kofopoulos • On 03-09-2008 • AT 7:04 pm • 15 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

make athens green and save money

Αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι η περικοπή των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος, το Υπουργείο Οικονομικών και οι σχετικοί με την ανάπτυξη και τεχνολογία Υπουργοί και φορείς θα πρέπει να διαβάσουν προσεχτικά τις επόμενες γραμμές. Το ίδιο θα πρότεινα και στα λοιπά κόμματα αλλά αφού δεν έχουν την εξουσία δεν μπορούν να κάνουν πολλά αυτή την στιγμή.

Ευτυχώς, δεν χρειάζονται πολλά μαθηματικά ούτε οικονομικά μοντέλα για να κατανοήσει κάποιος τι πέτυχε η Γαλλία. Κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος που απαιτεί ο φωτισμός των μνημείων στο Παρίσι στα 218KW από 927KW. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 76.5%.

Δυστυχώς δεν γνωρίζω την τιμή του ηλεκτρικού στην Γαλλία αλλά μείωση στην κατανάλωση κατά 76.5% σημαίνει σημαντική μείωση στον λογαριασμό που χρειάζεται να πληρώσει το κράτος στην εταιρεία που παράγει το ρεύμα. Δεν θα αναφερθώ στα περιβαλλοντικά οφέλη γιατί είναι αυτονόητα. Θα τονίσω μόνο ότι πρόκειται για μείωση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού μόνο στα μνημεία του Παρισιού. Μπορώ να φανταστώ μόνο τι κατάφεραν γενικότερα και πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ εξοικονομούν.

Παλαιότερα είχα διαβάσει ότι ο Στυλιανίδης ζήτησε να αντικατασταθούν όλες οι λάμπες των σχολείων με νέες λάμπες χαμηλής κατανάλωσης. Δεν ξέρω το αποτέλεσμα της προσπάθειας αλλά αν πέτυχε σίγουρα υπάρχουν metrics για σύγκριση πριν και μετά. Νοιάζεται κάποιος να ενημερώσει σχετικά;

Με το οικονομικό όφελος και μόνο κατα νου εκτός από την αντικατάσταση λαμπτήρων και προβολέων σε διάφορα σημεία της Αθήνα όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν όπως:

 • Καλύτερη ρύθμιση του φωτισμού στους δρόμους και τις εθνικές οδούς. Είναι γελοίο το καλοκαίρι οι δρόμοι να φωτίζονται από τις 7 το απόγευμα όταν σε πολλά σημεία εθνικού δρόμου δεν υπάρχει καν φωτισμός. Κάποιος να αλλάξει τον προγραμματισμός pretty please?
 • Περιορισμός στην θερμοκρασία των Air Condition και συντήρηση αυτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι αδιανόητο ένα κλιματιστικό να λειτουργήσει αποδοτικά αν δεν έχει συντηρηθεί και πιέζεται να δουλέψει στους 20C επειδή έτσι κρίνει κάποιος. Η θερμοκρασία των 26-27C είναι απόλυτα φιλική προς το ανθρώπινο σώμα και φυσικά απαιτεί χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Το ίδιο να γίνει και στο Τραμ που λειτουργεί σε ακραίες θερμοκρασίες
 • Περιορισμός των απωλειών ενέργειας τον χειμώνα και προστασία των επιφανειών που είναι εκτεθιμένες στον ήλιο το καλοκαίρι. Ένας νέος σύρτης στην χαλασμένη πόρτα ή μια κουρτίνα στο παράθυρο κοστίζουν λιγότερο από το πετρέλαιο (αυξάνεται η τιμή) και το ηλεκτρικό. Τοποθέτηση αυτόματων θυρών σε δημόσιους χώρους ώστε κανείς να μην ξεχνάει να κλείνει την πόρτα. Πράσινες ταράτσες όπως συμβαίνει στο κτίριο του ΟΣΕ ήδη και άλλα πολλά
 • Χρήση LEDs στα φανάρια της πόλης αντί των γνωστών λαμπτήρων πυρακτώσεως που το βράδυ απενεργοποιούνται για οικονομία ή μπαίνουν στο γνωστό παλλόμενο πορτοκαλί mode. Εκτός από χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγάλη διάρκεια ζωής τα LEDs ανάβουν περίπου 0.3 sec γρηγορότερα κάτι που σε συνάρτηση με ταχύτητα και απότομο φρενάρισμα χαρίζουν μερικά επιπλέον μέτρα. Το πιάσατε το υπονοούμενο έτσι;

Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο μαζί με μικρή επένδυση για την εγκατάσταση νέας τεχνολογίας που θα επιστρέψει τα χρήματα από τους πρώτους κιόλας μήνες. Ο προϋπολογισμός θα αποκτήσει επιπλέον εκατομμύρια για να καλύψει το έλλειμα, το περιβάλλον θα είναι πιο καθαρό και θα έχετε ένα καταπληκτικό marketing επιχείρημα. Όλα αυτά χωρίς φωτοβολταϊκά, χωρίς να μπλέκεται η ΔΕΗ χωρίς να φωνάζουν οι συνδικαλιστές και in line με την υποσχόμενη πολιτική υπέρ του περιβάλλοντος. Δίαολε, είναι τόσο απλό για κάποιον που πραγματικά ενδιαφέρεται.

Titanas
Happy blogging!

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. LOL @ titanas: Ζεις στην Ελλάδα… LED στα φανάρια; Ρύθμισή φωτισμού στις εθνικές; Πράσινες ταράτσες και πράσινα άλογα; ΧΑΧΑΧΑ!

  Συμφωνώ με αυτά που λές 1000%, αλλά και πάλι, ΧΑΧΑΧΑΧΑ.

  Τα μεγάλα κεφάλια θα αρχίσουν να σκέφτονται αυτά τα μέτρα που προτείνεις, όταν θα είναι αργά, όπως γίνεται πάντα.

 2. Angelo, είναι ευκαιρία να κάνουν το βήμα και να σταματήσουν να σχεδιάζουν γελοίους φορολογικούς νόμους όταν μπορούν εύκολα να εξοικονομήσουν ενέργεια άρα και χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 3. Nikos, ενδιαφέρον αλλά τραβηγμένο από τα μαλλιά αυτό με το την ενέργεια και το linux. Δεν λέω οτι δεν παίζει αλλά πολύ μεγαλύτερα οφέλη έχεις αν αλλάξεις επεξεργαστές παρά λειτουργικό που σημαίνει ένα σωρό άλλα. NIce one

 4. Όπως σου είπα και στο πρώτο post, ρίχνεις καλές ιδέες και έχεις δίκιο, εδώ όμως είναι Ελλαδιστάν, η χώρα οπου το… δυνατόν γίνεται πάντα αδύνατον!

  Απο την στιγμή που είναι η πιο ευκολη λύση να αρμέξουν αυτα τα χρήματα με νέους φόρους δεν υπάρχει λόγος να ψαχνόμαστε με λύσεις “επιστημονικής φαντασίας” :p

 5. Το παράδειγμα με το linux έχει πολλές προεκτάσεις. Συμφωνώ οτι προς τα εκεί βαδίζουμε αλλά για άμεσα αποτελέσματα είναι πολύ δύσκολο. Ενώ αυτά που προτείνει ο Τιτάνας για την ενέργεια και τους τρόπους για να την εξοικονομίσουμε έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει οτι είναι κάτι εύκολο αρκεί να θελήσουν…

  For fucks shake… Η νοοτροπία μας πρέπει να είναι, πώς θέλουμε τα πράγματα να είναι γύρω μας και όχι πώς τα έχουμε συνηθίσει ή πως τα άφησε ο παππούς μας.Αυτό σημαίνει αλλαγή.

  Για το καλό μας είναι… :S

 6. Στα σχολεία δεν ισχύει κάτι τέτοιο…

 7. @Titanas: Μα δεν θα γλίτωναν μόνο από την ενέργεια χρήματα (από ότι κατάλαβα δεν μιλάμε μόνο για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων) ;)
  PS. Free software δεν ειναι μονο το GNU/Linux αλλά και άλλα (πχ DragonflyBSD [1])

  [1] http://leaf.dragonflybsd.org/mailarchive/users/2006-05/msg00163.html

 8. Εδω ταιριαζει πιο πολυ το Make Greece Green. Ωραίος Τιτανα.

 9. Δυστυχώς οι πολύ καλές ιδέες σου Τιτάνα, θα ακουστούν μέσα στην Ελληνική Βουλή (αν είμαστε τυχεροί και ζωντανοί φυσικά) μετά το 2050 (σε καλή περίπτωση). Το 99% των Ελλήνων πολιτικών ΔΕΝ ενδιαφέρεται για θέματα όπως το περιβάλλον και το 100% των εκάστοτε κυβερνούντων δεν ενδιαφέρεται να κάνει οικονομία-η μόνη τους ασχολία είναι πώς θα βρουν προμήθειες, μίζες και άλλα τέτοια χαρακτηριστικά του πολιτισμού μας.

 10. Κοίτα το θέμα με το Δημόσιο δεν είναι να αλλάξουν οι λαμπτήρες, τη στιγμή που καταναλώνεται ένα σωρό χαρτιά γιατί ο υπεύθυνος δεν θέλει να λειτουργεί τον υπολογιστή επειδή είναι του διαβόλου και έχει το 666, θέλει να βάζει τις 25 σφραγιδούλες με κυρίαρχη την στρόγγυλη και στο κάτω κάτω οι υποδομές δεν πληρούν για αρκετά μέρη της Ελλάδας (εδώ τα χωριά στη Γκατζολία δεν έχουν ρεύμα, αυτό μας πείραξε αν θα βάλουν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης; ).

  Οταν γίνεται ασύδοτη σπατάλη χωρίς έλεγχος σε αρκετά υπουργεία, στρατόπεδα (φυσικά για αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο γιατι τα λεφτά ρέεουν αλλά δεν φτάνουν ποτέ στο προορισμό τους ολάκερα), η οικονομία στο ρεύμα είναι ένα αστείο πράγμα σε τελική ανάλυση. Εξάλλου είναι αμφίβολο αν έχουν πληρώσει τα ρεύματα τα δημόσια κτήρια φέτος, πέρισυ ή πρόπερσυ, νομίζω πάει με κάποιο πιστωτικό όριο αυτό.

  Για το linux, εδώ ο ίδιος ο υπουργός ο οποίος ήταν και κομπιουτεράς στην εποχή του (στους 386) μόνο το DOS θυμάται και εκεί έχει μείνει. Σιγά μη γνωρίζει το linux και ειδικά τώρα που έχει ανοίξει και παράρτημα η Microsoft εδώ όπου και το εγκωμίασε και αυτός. Και να υπήρχε μία πιθανότητα (όση έχει ο Λεβέντης να γίνει προθυπουργός δηλαδή), οι υποδομές στους υπολογιστές στην χώρα μας είναι ένα πράγμα άνισο. Αντί να υπάρξει μια σωστή καταγραφή όλων των μηχανημάτων ανα περιοχή, όλα γίνονται με ότι υπάρχουν. Και σε ένα τόοοσο “επικίνδυνο” και επικυριγμένο λειτουργικό ποιός θα κάτσει να το υποστηρίζει; Να πληρώνουμε τζάμπα άτομα, ενώ μπορούμε να παίρνουμε μιζούλες απο την Microsoft και τζάμπα service; H μήπως τα n δίκτυα που υπάρχουν σε κάθε δημόσια υπηρεσία γιατι ο εκάστοτε διευθυντής/στέλεχος θέλει να βολέψει και το δικό του κομπιουτερά οπότε στήνουν και ένα ακόμα δίκτυο αγνοώντας το προηγούμενο;

  BTW περίμενε τέτοιο γράμμα…
  “Αγαπητέ Τιτάνα,

  σε διάβασα με προσοχή, όμως εδώ στο επιτελείο σκεφτόμαστε το εξής εδώ και λίγο καιρό και αυτό εχει σχέση να κάνει με το πόθεν έσχες σου. Δηλώνεις 2 αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, μια βίλλα στη Μύκονο και ένα iphone τα οποία φυσικά όπως γνωρίζεις σε λίγο καιρό θα αποτελούν τεκμήρια. Επίσης είμαστε σίγουροι οτι συνεργάζεσαι με 2 και παραπάνω εταιρίες, οπότε δεν πέφτεις στη ρύθμιση για τα €10.500. Όπως καταλαβαίνεις, θα σε περιμένουμε να μας δικαιολογήσεις όλα τα παραπάνω καθώς και 2-3 περαιώσεις που μάλλον δέν σου κάναμε.

  Μετα τιμής
  Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  (Ξέρεις ποιός)”

 11. Ditikos, η ανακύκλωση δεν μπορεί να έχει άμεση αλλαγή στα οικονομικά μεγέθη και προυποθέτει μεγαλύτερη επένδυση και φασαρία για χώρους κλπ. Δεν είμαι κατά όπως γνωρίζεις αλλά αυτό που προτείνω είναι πιο εύκολο

 12. Unless the whole Greek culture accepts this…nothing will change…of course leadership actions must be presented by the government to initiate several actions even when people doubt/object to it. example countries can be seen Netherland, Sweden and more…Recycling/Environment is part of their daily routine!

 13. ΟΚ καταλαβαίνω ότι ζούμε σε μια χώρα γεμάτη σκάνδαλα, ομόλογα, μίζες, νοθείες κτλ κτλ.
  Όμως τα πάντα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους. Αν εγώ, ο Τιτανας, ο Ditikos και όλοι οι υπόλοιποι βάζαμε το λιθαράκι μας για να αλλάξουμε και να κάνουμε καλύτερη αυτή την δίσμοιρη χώρα τοτε τα πράγματα θα ήταν λίγο καλύτερα. Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ ότι αν εγώ στο σπίτι μου φρόντιζα να χρησιμοποιώ οικονομικούς λαμπτήρες, να διαχωρίζω τα προς ανακύκλωση υλικά, να μην βάζω στο 2000000 το AC κτλ κτλ κτλ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Με αυτή τη συμπεριφορά ίσως και να παραδειγμάτιζα και τους υπόλοιπους κ.ο.κ.
  Τέλος, έχω να πω το εξής σχετικά με τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα: μα καλά τόσες και τόσες τετραετίες μόνο 2 κόμματα βλέπω να εναλλάσονται στην πολιτική εξουσία και πάλι τα ίδια λεμε: σκανδαλο ομολογών επί ΠΑΣΟΚ,SIEMENS επί ΝΔ, και πάει λέγοντας και όλοι αρχίζουμε και πιπιλάμε την ίδια καραμέλα περι διαφθοράς. Όταν έρχεται η ώρα της κάλπης τότε ξεχνάμε τα πάντα και ρίχνουμε την ψήφο μας στα ίδια. Κατά τα άλλα κατα τη διάρκεια της 4ετίας όλοι παραπονιούνται.

  Μα καλά κανείς δεν έχει σκεφτεί και να πει “άι σιχτίρ με τους μ…. Αυτή τη φορά θα δοκιμάσω να ψηφίσω Ουράνιο Τοξο ή Ταμτακο ή ακόμα και το κόμμα του Μαυρογιαλούρου”.

  Κλείνω λοιπόν λέγοντας ότι: ίδια τα πολιτικά κόμματα στις κυβερνήσεις, ίδια τα πράγματα θα παραμένουν.

 14. Μπορώ να προσθέσω και φανάρια τα οποία εκμεταλεύονται την ηλιακή ενέργεια μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων της, πιο λιανά στη περιοχή μου έχουν τοποθετηθεί φανάρια που αναβοσβήνουν με ηλιακούς δέκτες στο πάνω μέρος και εκπέμπουν μέρα – νύχτα .

 15. @Petty: Για να μπορέσει να γίνει οικονομία πρέπει να ξοδευτούν και λεφτά. Σκεφτόμουν αυτά που έγραψα χτές και θέλω να συμπληρώσω αρκετά πράγματα που έχω δεί σε δημόσιες υπηρεσίες (κυρίως). Οταν λοιπόν, υπάρχει κλιματιζόμενη αίθουσα είτε με τον ένα τρόπο (Κλιματιζόμενη οροφή, το καλύτερο σύστημα πλέον κλιματισμού για μεγάλα κτήρια) ή ατομικό aircondition (δείτε και χαλκοκονδύλη τις 1000+ aircondition μονάδες απέξω), και έρχεται η κυρία η είμαι 1000 μέρες άρρωστη και όταν παίρνω την άδεια είμαι superman, και ουρλιάζει “οχι aircondition, θα ανοίξω παράθυρα εγώ και να πάτε να γ… όλοι σας”, τι οικονομία να γίνει; Οταν δεν υπάρχουν κάν πλέον μελέτες για αξιοποίηση και ανακύκλωση (νομίζω αυτό είναι το ρήμα που ψάχνω) της ενέργειας, αφού τα νοικιαζόμενα δημόσια κτήρια (όχι αυτά που στεγάζονται στα μέγαρα της Αθήνας, ούτε τα χτισμένα απο το κράτος, αλλα αυτά που στεγάζονται στα μικρά χωριά) είναι με παράθυρα της δεκαετίας του 40 που δεν ξέρανε εδώ τι σημαίνει ανεμιστήρας πόσο μάλλον aircondition τι διατήρηση της ενέργειας και φιλικά προς το περιβάλλον μου λέτε;

  Τώρα για λαμπτήρες κτλ ούτε για κουβέντα. Οι οικονομικοί λαμπτήρες κοστίζουν αρκετά περισσότερα στο Ελληνικό κράτος (μετα μίζας) παρά οι βιδωτοί παλαιού τύπου. Αν υπάρχει μόνο ρητή εντολή απο την Ε.Ε. (που υπάρχει και είμαι σίγουρος οτι πληρώνουμε και εκεί πρόστιμα) για να γίνουν οικολογικές οι δημόσιες υπηρεσίες θα γίνει κάτι. Όμως με τις παράνομες ανοικτές χωματερές να εκκρεμούν και τα πρόστιμα να αρχίζουν απο τις 1/1/2009 δεν πρόκειται να υπάρξει κονδύλιο ουτε για οικολογία, παρα μόνο νέοι φόροι (και δεν κινδυνολογώ, πιστέψτε με, σε λίγο καιρό θα αρχίζουν να φορολογούν κινητά ώς τεκμήρια και internet).

  Το χρέος μου εγώ το κάνω. Και λαμπτήρες οικολογικούς/οικονομικούς έχω, και το a/c στους 26-28 βαθμους το βάζω περιοδικά και όχι συνεχές και έχω προσπαθήσει να παγιδέυσω όσο μπορώ την θερμοκρασία για να διατηρείται μέσα στο σπίτι. Και έξω συμπεριφέρομαι αναλόγως με ανακύκλωση κτλ, αλλά δεν βλέπω τον συνάνθρωπο μου να το κάνει, περισσότερο τον βλέπω να έχει το κλασσικό look είμαι ο μάγκας εδω μέσα και τα κάνω λίμπα, καπνίζω όπου γουστάρω πετάω την αναμμένη γόπα όπου γουστάρω (προχτές έσβησα ενα κάδο που είχε φωτιά απο τσιγάρο) και είμαι και ο πρώτος ο καλύτερος ο μέγιστος ο άνδρακλας.

  Το θέμα δεν είναι να μπορείς να κάνεις το παράδειγμα, γιατι στο τέλος καταντάς και ενοχλητικός, το θέμα είναι να μπορέσει ο άλλος να καταλάβει οτι η πορεία που κάνει, είτε μεταχειρίζοντας τη δημόσια περιουσία (όπου πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις κινήσεις εκεί και όχι ότι λάχει), αλλά και την ατομική περιουσία του έχει κάποιες ευθύνες και όχι επειδή πληρώνει να κάνει σα καννίβαλος.

Top

Show Buttons
Hide Buttons