Samsung Exynos 5 Octa, όλη η αλήθεια για τον οκταπύρηνο επεξεργαστή

by Stefanos Kofopoulos • On 23-01-2013 • AT 4:39 pm • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Samsung Exynos 5 Octa, όλη η αλήθεια για τον οκταπύρηνο επεξεργαστή

Το ολοκαίνουριο Samsung Galaxy S4 λέγεται πως θα χρησιμοποιεί τον Samsung Exynos 5 Octa επεξεργαστή, ένα οκταπύρηνο SoC με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και βελτιωμένες επιδόσεις βασισμένο στην τεχνολογία ARM big.LITTLE. Το 2013 θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Στην πραγματικότητα ο Samsung Exynos 5 Octa δεν είναι οκταπύρηνος με την έννοια ότι θα έχει 8 πυρήνες να λειτουργούν ταυτόχρονα για την επεξεργασία κάθε εντολής του λειτουργικού και των εφαρμογών. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τμήμα marketing της Samsung θα χρησιμοποιήσει τον όρο 8-core ή κάτι παρόμοιο, αφού στην κοινή λογική 8 πυρήνες είναι περισσότεροι από 4-πυρήνες και άρα καλύτερα.

Το μυστικό κρύβεται στην τεχνολογία ARM big.LITTLE που συνδυάζει δύο σετ τετραπύρηνων επεξεργαστών, ARM Cortex A7 και ARM Cortex A15. Συνολικά 8 πυρήνες που πάντα δουλεύουν ανά τετράδα και ποτέ και οι οχτώ μαζί. Εδώ είναι και το μυστικό του Samsung Exynos 5 Octa και της ARM.

ARM big.LITTLE το μυστικο του Samsung Exynos 5 Octa

Η τεχνολογία της big.LITTLE που η ARM διαθέτει στους κατασκευαστές για να σχεδιάσουν τα δικά τους chip, βασίζεται στην εξής τεχνική. Οι λιγότερο ισχυροί ARM Cortex-A7 αναλαμβάνουν να εκτελέσουν διεργασίες με κατανάλωση ενέργειας που στο υψηλότερο σημείο είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας των ARM Cortex-A15. Όταν είναι απαραίτητη επιπλέον επεξεργαστική ισχύς, ο ARM Cortex-A15 αναλαμβάνει δράση σε μεγαλύτερη ταχύτητα και όγκο δεδομένων που μπορεί να επεξεργαστεί αλλά με σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα και στο χαμηλότερο επίπεδο λειτουργίας του ARM Cortex-A15 η ενέργεια που καταναλώνεται είναι μεγαλύτερη από την την ενέργεια που καταναλώνει ο ARM Cortex-A7 όταν δουλεύει 100%. Ευκαιρία αλλά και δίλημμα για το Samsung Galaxy S4.

Samsung Exynos 5 Octa χαρακτηριστικα

CPU: Quad-core ARM Cortex-A7 – 1.2 GHz
CPU: Quad-core ARM Cortex-A15 – 1.8 GHz
GPU: Tri-core PowerVR SGX544MP3 – 533 MHz
Τεχνολογία κατασκευής: 28nm

Η κάθε τετράδα επεξεργαστών μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο, μεταφέροντας τον φόρτο από τον ARM Cortex-A7 στον ARM Cortex-A15 και το ανάποδο. Με αυτό τον τρόπο ο Samsung Exynos 5 Octa μπορεί να πλασαριστεί ως οκταπύρηνος επεξεργαστής αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί μόνο 4 πυρήνες κάθε φορά.

Ο λόγος ύπαρξης της τεχνολογίας ARM big.LITTLE είναι προφανής. Όσο οι μπαταρίες συνεχίσουν να έχουν την ίδια άθλια απόδοση, οι κατασκευαστές προσπαθούν να βρουν έξυπνους τρόπος για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας προσφέροντας επιπλέον χαρακτηριστικά και ισχύ.

Η Samsung υποστηρίσει ότι ο Exynos 5 Octa καταναλώνει μέχρι και 70% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τον dual-core Exynos 5. Είναι πιθανό και δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε την Samsung για τα νούμερα των μετρήσεων. Πρακτικά όμως η απόδοση και η διάρκεια μπαταρίας του Samsung Exynos 5 Octa αλλά και κάθε άλλου επεξεργαστή που θα βασιστεί στην τεχνολογία big.LITTLE, εξαρτάται από τον τρόπο χρήση του smartphone και tablet.

Αν κάποιος θα χρησιμοποιεί το Samsung Galaxy S4 για να βλέπει email και φωτογραφίες μόνο, τότε ο τετραπύρηνος ARM Cortex-A7 στο 1.2 GHz μπορεί να εξυπηρετήσει με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η κατάσταση αλλάζει δραστικά όταν ο κάτοχος του Galaxy S4 ή το νέου Samsung tablet παίζει games. Εκεί αναλαμβάνει δράση ο τετραπύρηνος ARM Cortex-A15 στο 1.8 GHz με απίστευτη δύναμη αλλά και υψηλή κατανάλωση μπαταρίας.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Oυσιαστικα λοιπον δεν αλλαζει και τιποτα ειδικα σε ενα βαρυ λειτουργικο οπως το android. Το θεμα σε καθε περιπτωση ειναι να βελτιωθουν οι μπαταριες.

  • Τις “απλές” λειτουργίες θα τις αναλαμβάνει ο “μικρός” τετραπύρηνος και τις πιο “σοβαρές” ο Cortex-A15. Στην κατανάλωση ενέργειας παίζεται το παιχνίδι και πουθενά αλλού. Αν είχες μόνο Cortex-A15 σε ένα smartphone ή tablet, ότι και να έκανες θα έπρεπε να καταναλώνεις σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας και χρόνο διάρκειας από την μπαταρία ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Το Android τώρα θα ξέρει ότι έχει 4 πυρήνες, ποιους χρησιμοποιεί δεν το ενδιαφέρει (δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες και αν μπορεί ο developer να επιλέγει μεταξύ Cortex-A15 και Cortex-A7) αρκεί να κάνει την δουλειά του.

 2. Με την πρότερη εμπειρία του S3 Sudden Death, εμένα αυτό το πείραμα με το νέο τύπο επεξεργαστή με κάνει σκεπτικό. Σίγουρα το νέο S4 είναι κάτι που όλη η υφήλιος περιμένει, όμως θα περάσει αρκετό διάστημα , πάνω από οκτώ μήνες προτού κάνω την κίνηση να το αποκτήσω.
  Το Sudden Death ακόμα έχει μείνει αναπάντητο από την επίσημη εταιρεία. Άφησε σίγουρα μια άσχημη εντύπωση ο Exynos πέρσι.

 3. E? Exynos και ξερός!

 4. (Όσο οι μπαταρίες συνεχίσουν να έχουν την ίδια άθλια απόδοση, οι κατασκευαστές προσπαθουν…) Με όλο το σεβασμό, κανένας σοβαρός άνθρωπος δε θα έλεγε κακή κουβέντα για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η αποθήκευση 3500mAh σε μια {{πλακέτα}} πάχους μικρότερου από 1cm και η συνεχόμενη τροφοδοσία 4 πυρήνων cpu, 3gpu, μια οθόνη σαλονιού 5”FHD και όλα τα ασύρματα του πλανήτη για 5 ώρες συνεχόμενα, είναι ένα θαύμα της τεχνολογίας σε σχέση με οτιδήποτε άλλο γνωρίζαμε από μπαταρίες (ιδρυδιου-μετάλλου κ.α.) για τις οποίες θα χρειαζόμασταν σακίδιο πλάτης.
  Λυση 1: Αυξήστε το πάχος άλλα 5mm(μπρρρρρ) Λύση 2: Βγάλτε τον desktop επεξεργαστη και την τηλεόραση. Λύση 3: Σταματήστε να γκρινιάζετε που κρατάει μονο (!) 5 ώρες!

  • Δυστυχώς η εξέλιξη των μπαταριών δεν έχει ακολουθήσει την εξέλιξη των chip και SoC και κάπου εκεί χάνεται το παιχνίδι. Μιλάμε για μικρές βελτιώσεις ανά μερικά χρόνια, όχι αλλαγή τάξης μεγέθους

 5. Δεν είμαι ειδκός, όμως γνώμη μου, θα έπρεπε να βάλουν έναν επεξεργαστή μεγάλων αποδόσεων, undervolted για να κάνει όλες τις απλές εργασίες, και στην περίπτωση που χρειαστεί απόδοση, ο controller να δίνει το ΟΚ για να τρέξει σε full απόδοση.
  Να μπεις στην διαδικασία να σχεδιάσεις 2 σετ επεξεργαστών, να το βγάλεις στην παραγωγή, και να μην δουλεύουν παράλληλα, είναι σαν δώρο άδωρο.
  Οι μπαταρίες θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Δυστυχώς τα smartphones θα γίνουν σαν τα blackberry. Μόνιμα πρίζα.

 6. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η SAMSUNG ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΗΚΟΝΟΜΗΣΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ?ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΦΩΤΙΖΟΤΑΝΕ Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΙ.ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑΙ Η ΟΧΙ,ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΣΚΕΨΙ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ.

Top

Show Buttons
Hide Buttons