Samsung Bada και Intel Tizen γίνονται ένα, νέο λειτουργικό για κινητά

by Stefanos Kofopoulos • On 17-01-2012 • AT 10:23 pm • 3 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Samsung Bada και Intel Tizen γίνονται ένα, νέο λειτουργικό για κινητά

Ακόμα μια έκπληξη στον χώρο της τεχνολογίας κινητών με το Samsung Bada και το Intel Tizen γίνονται ένα λειτουργικό. Ο λόγος είναι προφανής αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας που αν τελικά ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Η Samsung χρησιμοποιεί το Bada OS στα κινητά με χαμηλότερη αξία που απευθύνονται περισσότερο σε αυτούς που ψάχνουν ένα feature phone ή ένα φθηνό smartphone. Με προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια το Bada 2.0 έχει εξελιχθεί σημαντικά και σήμερα τα Samsung Bada κινητά κατέχουν μερίδιο αγοράς 2%, ποσοστό μεγαλύτερο από τα Windows Phone 7!

Η Intel μετά την αποτυχία συνεργασίας με την Nokia και την παρουσίαση του MeeGo ως άξιο λειτουργικό για χρήση σε κινητά, tablets και άλλες συσκευές θέλει τώρα να αξιοποιήσει την τεχνολογία και την αγορά που έχει. Το Tizen OS αποτελεί μια μίξη και συνέχεια του MeeGo και LiMo με μεγάλες φιλοδοξίες.

Ο ανταγωνισμός που έχει να αντιμετωπίσει η Samsung στην κατηγορία που κινείται το Samsung Bada είναι μεγάλος, όχι μόνο από τα φθηνά Android κινητά αλλά και την Nokia με το S40 και όπως φαίνεται σύντομα από το Smarterphone OS. Η Intel από την άλλη έχει έτοιμο το hardware με τον νέο Intel Z2460 Atom Medfield και πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία σε κινητά, tablets και όχι μόνο.

Η επίσημη περιγραφή του Tizen project / OS αναφέρει ότι πρόκειται για “open- source, standards-based software platform for multiple device categories, including smart phones, tablets, smart TVs, netbooks and in-vehicle infotainment systems. Tizen builds upon MeeGo and LiMo and will deliver an application framework built upon HTML5 and Wholesale Applications Community (WAC) 2.0 standards to help developers reuse and extend their code across multiple Oss, app stores, and devices”.

Με λίγα λόγια η Samsung θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα λειτουργικό που όχι μόνο τρέχει σε κινητά αλλά και σε ό,τι άλλες συσκευές κατασκευάζουν οι Κορεάτες και με την δυνατότητα να ελέγχουν το software αλλά και το hardware, στρατηγική που έχει δώσει στο Bada μερίδιο αγοράς 2% σε όλο τον κόσμο, πάνω και από τα Windows Phone 7. Η Intel θα μπορέσει να πουλήσει hardware και Intel Atom επεξεργαστές ενώ παράλληλα θα κάνει επίδειξη δυνάμεων με τον Atom ως εναλλακτική πλατφόρμα ανάπτυξης φορητών και όχι μόνο συσκευών αντί του ARM.

Οι developes του Bada OS θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα ευκαιρία και θα μπορούν να συνεχίσουν να προγραμματίζουν για το νέο λειτουργικό, ελπίζοντας σε ένα θεωρητικά μεγαλύτερο κοινό. Το ίδιο θα συμβεί και για τους Intel developers μόνο που αυτοί θα δουν το ίδιο έργο να παίζεται για άλλη μια φορά μπροστά στα μάτια τους. Αν τελικά πετύχει η ένωση του Bada OS με το Tizen project, δηλαδή το MeeGo και LiMo μένει να το δούμε. Η θεωρία λέει ότι πρόκειται για εξαιρετική κίνηση από δύο τεράστιες εταιρείες με εμπειρία σε κινητά και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των δυνατοτήτων του Samsung Bada 2.0 είναι τα νέα Samsung Wave Y και το Samsung Wave M.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. update: ισως και να μη γινει τελικα:
    http://www.theverge.com/2012/1/17/2713893/samsung-has-not-made-a-firm-decision-to-merge-bada-os-into-tizen

    Παντως αυτη η τσιχλα που αναμασουν ολα τα blogs “το Bada εχει μεγαλυτερο μεριδιο απο το Windows Phone” πρεπει να σταματησει, αφενος γιατι το ενα ειναι -σχεδον- featurephone και αφετερου γιατι τα stats αυτα βγαινουν με καθυστερηση (πχ δεν εχουν λαβει υποψη την επανεισοδο της Nokia – Τι στοιχημα παμε οτι οταν βγαινουν updated stats τα Windows Phones θα εχουν αφησει bada και σαχλαμαρες πισω).

    Παντως αν τελικα προχωρησει η συνενωση το μεγαλυτερο πληγμα θα το δεχτει το Android

    • Δεν πρόκειται για καραμέλα αλλά για τα νούμερα που αυτή την στιγμή, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των Windows Phone δείχνουν ότι σε όλο τον κόσμο παραμένουν ακόμα πίσω και από το Bada. Είναι κάτι τόσο απλό.

  2. Άρα εγώ κρατάω ότι το meego με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιβειώνει. Good news!

Top

Show Buttons
Hide Buttons