Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και άλλα [How-To]

by dtonias • On 30-01-2012 • AT 9:53 pm • 3 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Recuva, μάθε πως να βρεις χαμένα αρχεία [How-To]

Κρύος ιδρώτας, χέρια που τρέμουν, δακρυσμένα μάτια, είναι τρία από τα πολλά χαρακτηριστικά της κατάστασης που βιώνεις μόλις διαπιστώσεις ότι τα πολύτιμα σου αρχεία, φωτογραφίες, μουσική, video, έγγραφα, κτλ. δε βρίσκονται πουθενά στον υπολογιστή σου γιατί έχουν διαγραφεί. Είτε από δικό μας λάθος είτε όχι, όλοι μας έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για να ανακτήσουμε και να “σώσουμε” το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, μέρος των αρχείων που έχει διαγραφεί.

Μία εφαρμογή ανάκτησης αρχείων, από τις πολλές που κυκλοφορούν, είναι το Recuva της εταιρείας Piriform, γνωστή από το αρκετά επιτυχημένο CCleaner. Αυτό που κάνει το Recuva ιδιαίτερο χρήσιμο, εκτός του πλήθους λειτουργιών που προσφέρει, είναι η δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιώντας το “βοηθό”, μία σειρά από επιλογές που θα δείτε παρακάτω, ώστε ακόμα και ένας αρχάριος χρήστης να ανακτήσει όλα τα διαγραμμένα αρχεία με επιτυχία.

Όταν διαγράφετε αρχεία ή φακέλους από τον υπολογιστή σας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι η διαγραφή είναι μόνιμη. Εφόσον ένα διαγραμμένο αρχείο δεν επικαλυφθεί από κάποιο άλλο στην ίδια τοποθεσία του δίσκου που υπήρχε πριν, τότε είναι πιθανό να ανακτηθεί.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να ανακτήσετε τα δικά σας αρχεία χρησιμοποιώντας το βοηθό της εφαρμογής.

Αφού ανοίξετε το Recuva για πρώτη φορά θα εμφανιστεί η παρακάτω καρτέλα εκκίνησης του βοηθού ανάκτησης των αρχείων σας. Πατήστε στο κουμπί Επόμενο (Next) για να ξεκινήσετε.

Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και αρχεία [How-To]

Σε αυτό το σημείο επιλέξτε τον τύπο των αρχείων που επιθυμείτε να ανακτήσετε, ανάμεσα σε εικόνες, μουσική, έγγραφα, βίντεο, συμπιεσμένα αρχεία, και email. Τικάρετε μία από τις διαθέσιμες επιλογές ή επιλέξτε Άλλα (Other) αν θέλετε να ανακτήσετε όλους τους τύπους των αρχείων. Έπειτα, πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και αρχεία [How-To]

Στο επόμενο βήμα θα χρειαστεί να προσδιορίσετε την τοποθεσία στην οποία ήταν αποθηκευμένα τα αρχεία που προσπαθείτε να ανακτήσετε. Αν δε τη γνωρίζετε, τικάρετε την επιλογή Δεν είμαι σίγουρος (I’m not sure) ώστε η αναζήτηση να πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον υπολογιστή. Διαφορετικά, τικάρετε μία από τις υπόλοιπες πιθανές τοποθεσίες ή επιλέξτε μία συγκεκριμένη τοποθεσία στον υπολογιστή σας τικάροντας την επιλογή Σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία (In a specific location). Πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και αρχεία [How-To]

Τέλος, πατήστε στο κουμπί Έναρξη (Start) για να ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης των αρχείων που θέλετε να ανακτήσετε.

Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και αρχεία [How-To]

Να σημειώσουμε ότι, πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση, μπορείτε να τικάρετε την επιλογή Ενεργοποίηση ενδελεχούς ελέγχου (Enable deep scan) για μία “βαθύτερη” αναζήτηση στην τοποθεσία που έχετε υποδείξει. Καλό θα ήταν να ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη επιλογή αφού έχετε πραγματοποιήσει αρχικά ένα τυπικό έλεγχο ανάκτησης των αρχείων σας, λόγω του ότι η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα ελέγχου ανάλογα βέβαια με το μέγεθος του δίσκου που έχετε επιλέξει.

Η αναζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και αρχεία [How-To]

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο στο οποίο μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και αρχεία [How-To]

Όπως θα παρατηρήσετε στην παραπάνω εικόνα, δίπλα από κάθε αρχείο εμφανίζεται η κατάσταση του αρχείου. Τα αρχεία που έχουν επισημανθεί με πράσινο χρώμα μπορείτε να τα ανακτήσετε επιτυχώς, το πορτοκαλί χρώμα σημαίνει ότι δε μπορεί να ανακτηθεί πλήρως το συγκεκριμένο αρχείο και ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα κατά το άνοιγμα και το κόκκινο σημαίνει ότι το αρχείο έχει υπερκαλυφθεί και δεν είναι δυνατό να ανακτηθεί.

Για να ανακτήσετε ένα ή περισσότερα αρχεία, αφού τα τικάρετε, πατήστε στο κουμπί Ανάκτηση (Recover) που βρίσκεται στο κάτω δεξί άκρο του παραθύρου.

Αμέσως μετά, επιλέξτε την τοποθεσία που επιθυμείτε να ανακτηθούν τα αρχεία.

Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και αρχεία [How-To]

Αν η νέα τοποθεσία που επιλέξατε είναι ίδια με την προηγούμενη τότε θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο για να επιβεβαιώσετε την ενέργειά σας. Καλό θα ήταν να επιλέξετε μία διαφορετική τοποθεσία από αυτή που ήταν αποθηκευμένα τα αρχεία πρότινος.

Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και αρχεία [How-To]

Τέλος, ένα νέο παράθυρο σας ενημερώνει ότι η διαδικασία ανάκτησης των αρχείων που επιλέξατε ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Recuva ανάκτηση αρχείων, βρες χαμένες φωτογραφίες και αρχεία [How-To]

Αυτό ήταν!

Όπως είδατε η ανάκτηση αρχείων χρησιμοποιώντας το Recuva είναι μία αρκετά εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, στην εφαρμογή μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερες επιλογές ανάκτησης που απευθύνονται κυρίως σε πιο προχωρημένους χρήστες. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα αρχεία που έχετε διαγράψει μπορούν να ανακτηθούν πάντα. Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί με το πλήκτρο Delete (ή Shift + Del, για τους πιο τολμηρούς) του υπολογιστή σας και μη ξεχνάτε τα βασικά: Backup! Backup! Backup!

Κατεβάζετε το Recuva από εδώ.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ενδιαφέρον.

  2. Ρίξε και μια ματιά στο PhotoRec (Open Source / GPL), προσωπικά μου έχει ανακτήσει πολύ περισσότερα αρχεία (σε πλήθος και μέγεθος) από το τα άλλα. Βέβαια δουλεύει από τερματικό, αλλά πιστεύω αξίζει, ειδικά για removable media.

    • Υπάρχουν αρκετά προγράμματα εκεί έξω για αυτή τη δουλειά. Το συγκεκριμένο δε το έχω δοκιμάσει αλλά απ’ ότι είδα απευθύνεται σε αρκετά προχωρημένους χρήστες, χωρίς να είναι αρνητικό φυσικά. Αφού σου έκανε τη δουλειά, μια χαρά!

Top

Show Buttons
Hide Buttons