Ύφεση στην οικονομία.. σε λίγο εκλογές

by Stefanos Kofopoulos • On 13-08-2009 • AT 5:53 pm • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

great recession by Giorgio Constantine

Σε μια περίοδο που οι παράγοντες της οικονομίες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, η Ελλάδα φαίνεται να φλερτάρει με την ιδέα της ύφεσης με τον πιο επίσημο τρόπο. Σύμφωνα με το άρθρο της Καθημερινής, “Προ των πυλών βρίσκεται η ύφεση για την Ελλάδα, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, για πρώτη φορά από το 1993” και “Οπως επισημαίνουν στην ΕΣΥΕ, δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί όλα τα στοιχεία του τριμήνου για την ελληνική οικονομία και αυτά που απομένουν μάλλον θα επιδεινώσουν, παρά θα βελτιώσουν την κατάσταση”.

Οι οιωνοί για ένα καλύτερο αύριο στην Αμερική δεν κινούνται σε περιοχές με θετικό πρόσημο αλλά περιλαμβάνουν στατιστικά που δείχνουν στοιχεία για μείωση των απολύσεων κλπ. Αυτό σημαίνει ότι Αμερικανοί πολίτες συνεχίζουν να χάνουν την δουλειά τους αλλά ο αριθμός των απολυμένων μειώθηκε τελευταία.

Στην Ελλάδα αντίθετα είμαστε πολύ κοντά να μπούμε επίσημα πλέον, στο λούκι που οδήγησε την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, να χαίρεται όταν χάνονται λιγότερες θέσεις εργασίας. Εκτός από την προφανή άσχημη εξέλιξη για τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, μια σειρά από άλλα γεγονότα πρόκειται αν συμβούν αν επαληθευτούν τα στοιχεία για επίσημη μείωση του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο του 2009.

Τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά κανάλια θα αναλωθούν σε ένα αγώνα δρόμο για να αποδείξουν ότι το τέλος του κόσμου είναι προ των πυλών. Αν νομίζατε ότι η μαυρίλα και η ασχήμια που έχει κάνει τον γύρω του σύμπαντος μέσα από τα VHF είναι το χειρότερο που έχετε δει, κάνετε μεγάλο λάθος. Το τοπικό δράμα, με ντόπιους πολιτικούς πρωταγωνιστές και τύπους της διπλανής πόρτας που κλαίγονται, θα γίνει η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή του 2009.

Ο πόλεμος δηλώσεων, εντυπώσεων και αλληλοκατηγοριών θα ενταθεί. Συμφωνώ με την ένταση στην πολιτική και τους υψηλούς τόνους αλλά με δεδομένη την πολιτική σκακιέρα της Ελληνικής πραγματικότητας και το τέλος του κόσμου που θα υπερασπιστούν μέχρι το τελευταίο pixel του CCD της κάμερας, οι πολιτικοί και οι παράγοντες θα αναλωθούν σε ένα παιχνίδι που ταιριάζει μόνο σε 8χρονα ή 90χρονους ξεμωραμένους. Κάτι σαν ο Κωστάκης που πήρε την μπάλα ή ο Γιωργάκης παίζει με το ποδήλατο μου.

broken window by hey mr glen

Το άσχημο και γεμάτο καταστροφολογία κλίμα θα αυτοτροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο την βλακεία, την ασχήμια, τα φακελάκια, την πατέντα και τα λαμόγια. Αφού το σύμπαν καταρρέει, το γενικότερο αίσθημα ανομίας και μη απόδοσης της δικαιοσύνης ενισχύεται (υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις), όλοι θα προσπαθήσουν να βολευτούν όσο καλύτερα γίνεται αδιαφορώντας πλήρως για το γενικό καλό και τις συνέπειες στον διπλανό. Πολύ απλά αυτό σημαίνει, ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει η τσέπη μας.

Αναπόφευκτα η χώρα θα μπει επίσημα πλέον σε έντονη προεκλογική δραστηριότητα που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει. Επιπλέον προσλήψεις, επιπλέον έξοδα και ένα πάγωμα εξέλιξης μέχρι την επόμενη των εκλογών. Ξαφνικά ο χρόνος σταματάει, τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε εκκολαπτήρια ψηφοφόρων, η τοπική κοινωνία αρχίζει να διαχωρίζεται ανάλογα με την θέση του χρώματος και ξαφνικά όλοι βλέπουν τον κόσμο μέσα από κάτι που θυμίζει χαλασμένο View Master.

Είναι δύσκολο, αν και το εύχομαι ολόψυχα, να αποφευχθεί η ύφεση στην Ελληνική οικονομία. Οι προβλέψεις και τα νούμερα δείχνουν προς το οικονομικό έρεβος και έξαρση της παραοικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κοινωνικό ιστό και ηρεμία της χώρας και τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίζει αυτός που περιμένει στην ουρά για το ΑΤΜ μέχρι τον επόμενο δημόσιο υπάλληλο και τον τύπο της διπλανής πόρτας που κλαίγεται αλλά κάθε Σάββατο έχει κλείσει τραπέζι και τα σπάει. Ακόμα και στην ύφεση η Ελλάδα μένει πίσω.

[photo via giorgioconstantine, photo via glenscott]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ειδικά αυτό το τελέυταίο “Ακόμα και στην ύφεση, η Ελλάδα μένει πίσω” ΠΟΛΥ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ! :)

  • Αυτό είναι τραγικό γιατί αν τελικά πάμε σε ύφεση επίσημα, όταν οι άλλοι θα είναι σε καλύτερη φάση και θα πουλάνε / αγοράζουν εμείς θα κυνηγάμε την ουρά μας.

 2. γιατι ποτε ειχαμε καλι οικονομια ?

 3. η Ελλάδα μένει πίσω στην ύφεση και θα συνεχίσει να μένει πίσω γιατί δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία αφού αυτή κυρίως πλήττεται απο την οικονομική κρίση.Μια χώρα που η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός της,πλήτεται μόνο απο αυτόν και για αυτό έχει μείνει πισω.

  • Δεν νομίζω ότι είναι μόνο αυτός ο λόγος. Διάβασες το άρθρο της Καθημερινής;

   Το σημαντικό για μένα είναι η πρακτική επίπτωση της ύφεσης στην καθημερινότητα μου. Αν τελικά χτυπήσει κόκκινο και το 2ο τρίμηνο του 2009 τότε αυτή η τρέλα και η κατάντια θα κατακλύσει τα πάντα. Δεν παλεύεται αυτό και κάνει κακό, πολύ κακό σε πολλά πράγματα που βρίσκουν διέξοδο σε κοινωνικά φαινόμενα με διάφορες εκφάνσεις (διαφθορά, εγκληματικότητα, φακελάκια, μαύρη αγορά, κλπ).

 4. Δεν είναι ο μόνος λόγος όντως,έχει το μερίδιο της εθυθύνης του όμως το οποίο και είναι μεγάλο πχ δες τι έγινε στην Ισπανία που παράγει αυτοκίνητα ή την Γερμανία κτλ.Το θέμα είναι μήπως,μέχρι να μας χτυπήσει χειρότερα η κρίση,αυτή να έχει σταματήσει..ήδη διαφαίνονται στον ορίζονται σημάδια ανάκαμψης σύμφωνα με τα τελευταία νέα.Αν και πιστεύω πως είναι τεχνητή,αλλά τέλος πάντων.

 5. τι να χάσεις όταν δεν έχεις τίποτα; Γι αυτό τον λόγο δεν μας έπιασε η μπάλα με την κρίση και γι αυτόν τον λόγο θα περάσει σχετικά ανώδυνα. (θέλω να πιστεύω)

  • Έχουμε αρκετά και έχουμε πολλά να χάσουμε. Δεν έχουμε πιάσει πάτο και ούτε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό γίνει το τέλος

Top

Show Buttons
Hide Buttons