Προσιτό μικροσκόπιο για smartphones

by Nikos Kaimakamis • On 12-05-2015 • AT 3:32 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

smartphone-lens-microscope

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον κατάφεραν να κατασκευάσουν έναν ειδικό φακό μικροσκοπίου που μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε smartphone.

O φακός αυτός μπορεί να προσφέρει δυνατότητα μεγέθυνσης έως και 120 φορές, ενώ το κόστος του δεν ξεπερνά τα 5 cents. Ο τρόπος στήριξης του φακού δεν είναι δύσκολος και δεν απαιτεί κανένα ειδικό αξεσουάρ, επομένως μπορεί να μετατρέψει το smartphone σε ένα πλήρες επιστημονικό εργαλείο, ειδικά για τους νέους ερευνητές. Φυσικά, μπορεί να γίνει χρήση και σε ιατρικούς χώρους και σε άλλες επιστημονικές χρήσεις.

Ο φακός μικροσκοπίου των ερευνητών από το Χιούστον είναι κατασκευασμένος από ένα πολυμερές που έχει το όνομα polydimethylsiloxane, ή PDMS, εν συντομία, το οποίο προκύπτει από την έγχυση του υγρού υλικού πάνω σε μια θερμή επιφάνεια. Σημασία έχει ο χρόνος και η θερμοκρασία πάνω στην οποία πέφτει το υλικό, το οποίο σχηματίζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι ιδιότητες του υλικού αυτού ανακαλύφθηκαν τυχαία στο εργαστήριο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τη συνοδευτική χρήση εφαρμογών ενός smartphone, οι δυνατότητες του μικροσκοπίου αυτού μπορούν να επεκταθούν και να ταιριάξουν ακόμα περισσότερο στις ανάγκες της εκάστοτε επιστημονικής έρευνας.

Αυτή τη στιγμή, η κατασκευή του ειδικού αυτού φακού γίνεται στο χέρι και οι δημιουργοί του προσπαθούν να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσα από μία καμπάνια που τρέχει στο Kickstarter.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons