Για το press-gr και τον υπό σκέψη νόμο. Bonus θεωρία συνομωσίας

by Stefanos Kofopoulos • On 27-02-2008 • AT 5:12 pm • 40 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

internet troll

Τα blogs δημιουργήθηκαν για να είναι ελεύθερα και εξελίχθηκαν σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, επειδή είναι συνεχίζουν να είναι ελεύθερα. Το Ελληνικό Σύνταγμα και οι ευρωπαϊκές συνθήκες κατοχυρώνουν την ελευθερία του λόγου εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν το σύνολο αλλά να λειτουργήσουν ως εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν δεν θέλουμε να γίνουμε σαν την Κίνα με το The Great Firewall of China ή την Τουρκία που κόβει την πρόσβαση στο YouTube καλό θα ήταν να μην περιορίζουμε ότι μας ξενίζει, μας φοβίζει και δεν καταλαβαίνουμε. Ως ιδέα και μόνο, η ύπαρξη νόμου που θα περιορίζει κάτι που από την φύση του είναι ελεύθερο, είναι γελοία.

Σκέφτηκα τον τρόπο που σήμερα αντιλαμβανόμαστε και χειριζόμαστε τα χυδαία σχόλια από trolls, σχόλια από αναγνώστες χωρίς URL αλλά nick ή πραγματικό όνομα, σχόλια από αναγνώστες με URL άρα κάποιο σημείο αναφοράς, πληροφορίες για post από ανώνυμες πηγές για το νέο τάδε κινητό με leaked specs και spy shots κλπ. Γιατί θεωρούμε ότι είναι εντάξει να μην αποκαλύπτουμε την πηγή ή να μην την γνωρίζουμε όταν μαθαίνουμε για το νέο ακυκλοφόρητο gadget ή αυτοκίνητο ενώ ταυτόχρονα μας ενοχλεί αφάνταστα όταν κάποιος σχολιάζει αρνητικά πίσω από ένα nick?

Προσωπικά δεν αποδέχομαι τον λίβελο των trolls και δεν δίνω σημασία στα χυδαία σχόλια όταν προέχονται από ανθρώπους που επιλέγουν χυδαία nicknames. Έχετε γνωρίσει κάποιον/α στην καφετέρια που πριν μιλήσει συστήνεται ως “ο μαμιάς της γειτονιάς σου”; Πώς αντιδράσατε; Τον πήρατε στα σοβαρά; Κάνατε διάλογο; Αναρωτιέμαι αν αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι η ανωνυμία ή το περιεχόμενο και ύφος της πληροφορίας που κρύβεται πίσω από αυτή. Παραπονεθήκατε ή σας φάνηκε περίεργο κάποιο ανώνυμο θετικό σχόλιο;

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ήδη έχει ψηφίσει νόμο για την απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα κινητά (και όχι μόνο – βλέπε υπόθεση φρουτάκια) την ίδια στιγμή που ο υπόλοιπος πλανήτης στρέφεται στις mobile gaming πλατφόρμες για να βγάλει λεφτά. Με ενοχλεί το γεγονός ότι ακόμα και αν ο νόμος ψηφιστεί και πρακτικά δεν εφαρμοστεί, θα υπάρχει ως βάση που ανάλογα με τις ορέξεις θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας.

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών που λιβελογραφούν το κάνουν ανώνυμα κάτι πρέπει να μας πει όπως και η χρονική στιγμή και η απαράδεκτη γενίκευση και παρουσίαση του θέματος από τα ΜΜΕ. Η θεωρία συνομωσίας κάνει λόγο για μη τυχαία επιλογή του χρόνου παράλληλα με όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στα κλασσικά μέσα ενημέρωσης. Μην ξεχνάμε και τις αλλαγές που έγιναν για την καταπολέμηση της παιδική πορνογραφίας online.

Η κοινή ομολογία και η αίσθηση ότι ήταν πολλοί αυτοί (δημοσιογράφοι επίσης) που διάβαζαν το press-gr δεν απασχολεί κανέναν. Ούτε και η ανάγκη του κόσμου να καταναλώνει ανάλογο περιεχόμενο αλλά και τις βλακείες που λένε στα κανάλια. Ένας φίλος μου είπε εχθές (στο περίπου): “αν από αυτά που ξέρω (για internet, blogs, τεχνολογία) καταλαβαίνω πόσο άσχετοι είναι, φαντάσου τι γίνεται με αυτά που δεν ξέρω”.

Η αυτοδιοργάνωση φαίνεται ότι δουλεύει καλά για να φτάσουμε στα 30-50.000 ελληνικά blogs σήμερα. Δεν χρειάζονται επιπλέον περιορισμοί! Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν τα posts και η οργή της Αμαλίας για τους γιατρούς, το σύστημα και τα φακελάκια που της έκαναν την ζωή κόλαση θα ήταν ικανά για μια μήνυση εναντίον της… γιατί κάποιοι μπορεί στο μέλλον να έχουν την πλατφόρμα – νόμο να το κάνουν αυτό. F*ck you very much!

Διαβάστε Ανώνυμα, συκοφαντικά μπλογκ (και πώς να τα αντιμετωπίσετε) αλλά και Νομοθετικοί Ακροβατισμοί στον Βωμό του Διαδικτύου.

Titanas
Happy blogging!
You can now kiss my arse

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

40 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ρουσόπουλος τα τελυταία χρόνια έχει δείξει ούκ ολίγες φορές πόσο τον “πειράζει” αυτή η ελευθερία λόγου, οπότε ένας νόμος θα τους έφτιαχνε όλους αυτούς τους πρεσβευτές της δημοκρατίας! Σου λένε εδώ μπορούμε να κλείσουμε το στόμα της Τσέκου, γιατί να κολλήσουμε στους Bloggers? Κόλλησαν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι στο ανώνυμο και στο επώνυμο…

 2. @Dr: Μάλλον λειτουργεί σαν αυτόματο… αλλά χρειάζεται αλλαγή στο firmware για να καταλάβει ότι ζούμε στο 2008 και τα blogs είναι εδώ.

 3. Αν οι ΄΄αρμόδιοι΄΄ έδειχναν την ίδια σπουδή και ενδιαφέρον για το θέμα της Μακεδονίας και των Σκοπίων, όσο και με τα blogs,δεν θα είχαμε εθνικό πρόβλημα.

 4. @scott: Νομίζω το έθεσες σωστά.. είναι οι “αρμόδιοι”, μέσα σε εισαγωγικά

 5. Την αποτελεσματικότητα τους να την δείξουν με αποφάσεις σε εθνικά θέματα (ασφαλιστικό, Σκοπιανό κ.α.)αλλά από ότι φαίνεται επιλέγουν “τεχνητά” θέματα και παίρνουν αποφάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να αποπροσανατολίσουν το λαό.

  Η όλη υπόθεση με τα blogs είναι συμφωνία κάτω από το τραπέζι κάποιων δημοσιογράφων-εκδοτών με την κυβέρνηση.
  Οι δημοσιογράφοι-εκδότες χάνουν φύλλα (πωλήσεις) από τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης (blogs, forums κλπ) και οι κύριοι της κυβέρνησης χάνουν την “άξιοπιστία” τους και τον έλεγχο και την ποσότητα της πληροφορίας που θέλουν να διακινείται στα ΜΜΕ.

  Εάν με την ίδια ταχύτητα που κινήθηκαν με την υπόθεση των blogs είχαν κινηθεί και το 1991 (Υπ. Εξωτερικών: Σαμαράς) με την έναρξη του Σκοπιανού, σήμερα δεν θα υπήρχε θέμα ονομασίας των Σκοπίων και δεν θα τολμούσε κανένας σκοπιανός να βάλει στο στόμα του τη Μακεδονία.

 6. @Oktabitos: Το σενάριο συμφωνία κάτω από το τραπέζι ακούγεται καλό αλλά τι γίνεται με τα free press που κυκλοφορούν όλο και περισσότερα τελευταία;

  Στο 1991 μπορεί να σου απαντήσει κάποιος ότι ήταν άλλη εποχή, άλλη κυβέρνηση, άλλη…

 7. Πάλι καλα που βρήκαν καινούριο θέμα και ξεχάστηκε η Ζαχοπουλιάδα.

  Εθνικές κρίσεις με ημερομηνία λήξεως! Είμαστε μανούλες πλέον!

 8. Πάντως τα Αμερικανικά δικαστήρια αποφάσισαν πως οι ιδιοκτήτες των blogs δεν ευθύνονται για τα σχόλια των επισκεπτών!

  Εδώ, ο δημοσιογράφος του Βήματος, έλαβε 2 emails από τον …”φούφουτο” και αποφάσισε να τα βάλει με τους “ιδιοκτήτες” του blog …με 1.5 χρόνο καθυστέρηση! 3 λαλούν και 2 χορεύουν…

  Πάντως ο pitsirikos στο blog του, έδωσε ρέστα!
  :)

 9. @angelo: Στο χέρι μας δεν είναι να αδιαφορήσουμε για την επικαιρότητα;

  @BillDanos: Το διάβασα στον vrypan αυτό που λες. Πιτσιρίκο δεν έχω δει ακόμα. Τα σχόλια μου περί ανωνυμίας δεν σε προβλημάτισαν;

 10. Mια ερώτηση να κάνω?

  Τα ελληνικά ΜΜΕ είδαν τους εκβιασμούς μέσα στα ελληνικά blogs?και μερικοί υποστηρίζουν την θεωρία νέας νομοθεσίας πάνω στο θέμα…?

  Όλοι αυτοί που ήταν τόσο καιρό με τους καθημερινούς εκβιασμούς τους απο όλα τα ΜΜΕ και κυρίως την τηλεόραση? εκεί(τηλεόραση)δεν άκουσα κανέναν να είναι υπέρμαχος σε μια νέα νομοθεσία για να προστατευτούν οι πολίτες απο την πίεση στην προσωπική ζωή που ασκεί κυρίως η τηλεόραση στους πολίτες?

  Τώρα μέσα απο τα blogs προεκυψε ξαφνικά η προσβολή της ατομικής προσωπικότητας?Τόσες παραβιάσεις έχουν γίνει στην προσωπικότητα του έλληνα πολίτη απο την τηλεόραση…εκεί γιατί δεν αλλάζει η νομοθεσία?

 11. Oh how true indeed. Και με δικαστικό προηγούμενο, τα πιάσαμε τα λεφτά μας.

 12. @Titanas: Καλησπέρα,

  Αναφερόμενος στο 1991 ήθελα να τονίσω ότι το σύνταγμα και οι νόμοι μας, επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπιση εξωτερικών επιθέσεων από άλλα κράτη.

  Οφείλει κάθε κυβέρνηση να υπερασπίζεται την ακεραιτότητα του ονόματος του κράτους και των εδαφών του με τη δύναμη του λαού της.

  Σε αυτή τη περίπτωση μόνο η φωνή του λαού δε μετράει γι’ αυτούς.

  Για τα free press που αναφέρθηκες δεν θέλει πολύ να καταλάβει κανείς ότι δεν θα ήταν free press αν δεν είχαν τουλάχιστον 1 διαφήμιση σε κάθε σελίδα.
  Βέβαια αν δεις οι περισσότερες free press της Αθήνας έχουν κατά μέσο όρο 2 διαφημίσεις σε κάθε σελίδα. Για το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο ισχύει το ρητό “γεμίστε διαφημίσεις”.

  Πάντως να σου πω ότι για έναν εκδότη ο οποίος έχει ήση στημένο τον “μηχανισμό” δημοσιογράφοι>διαφημιστές>πελάτες>εκτυπωτήριο δεν του κοστίζει να βγάλει και ένα free press γεμάτο από διαφημίσεις.

  Όσο για το θέμα της συμφωνίας κάτω από το τραπέζι που ανέφερα, αυτό ισχύει! Θα δεις εξελίξεις στο θέμα αντίθετες από αυτές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα blogs δεν πρόκειται να τα ακουμπήσει κανένας!

 13. Εχεις δικιο…
  Ειδικα σε αυτα που λενε τις τελευταιες μερες τα καναλια…Γελαει ο κοσμος…
  Βγαινει και ο Κακαουνακης και μιλαει για blogs…Ελεος…
  Ακομα να που εξηγησει καποιος τι ειναι αυτο το blogspot.gr που ακουσα σε ενα ρεπορταζ καναλιου…

 14. @george ant.: Εκεί σου λένε υπάρχει το ΕΣΡ όταν θυμάται ότι υπάρχει

  @Oktabitos: Συμφωνώ για τα περί εκδοτών. Το τελευταιό σου σχόλιο για τα blogs που στηρίζεται γιατί το άκουσα και αυτό σήμερα.. ότι κανείς τελικά δεν θα κάνει κάτι.

  @MIG: Στιγμές απίστευτης βλακείας σε πανελλαδικό δίκτυο

 15. @Titanas: Το σχόλιο μου στηρίζεται σε έγκυρη πηγή.
  Για το θέμα των blogs θα υπάρξει μια γενική ρύθμιση η οποία βέβαια δεν θα αφορά τα blogs και μόνο αλλά θα είναι μια αόριστου χαρακτήρα ρύθμιση η οποία θα έχει εφαρμογή μέσα από την εκάστοτε κρίση του οργάνου που την επιβάλλει.
  Πιστεύω να σε βοήθησα.

 16. Δέστε και αυτό (…με ψυχραιμία):

  Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων

  Επιστολή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
  25 Φεβρουαρίου 2008

  Επιστολή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε σήμερα η ΕΣΗΕΠΗΝ. Το πλήρες κείμνεο της επιστολής έχει ως εξής:

  “Τον τελευταίο καιρό σειρά ανώνυμων ιστολογίων (blogs) έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, με καταφανέστατα συκοφαντικές, ανυπόστατες, ψευδείς αλλά και χυδαίες αναφορές εις βάρος πολιτών, το περιθώριο αμύνης των οποίων αποδεικνύεται ανύπαρκτο.

  Ανάμεσα στα θύματα των ανώνυμων λιβελογράφων περιλαμβάνονται, πέραν των άλλων, και δημοσιογράφοι η επαγγελματική και κοινωνική υπόσταση των οποίων σπιλώνεται, η αξιοπρέπεια και η τιμή τους προσβάλλονται και εις βάρος τους διακινούνται τερατολογίες χωρίς οι ίδιοι να έχουν την δυνατότητα να αρθρώσουν αντίλογο ή να υπερασπιστούν νομικά τον εαυτό τους, μιας και οι συκοφάντες είναι άγνωστοι.

  Ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι το Διαδίκτυο συνιστά ένα σημαντικό και άμεσο αγωγό διακίνησης ιδεών και απόψεων. Ωστόσο, η κακομεταχείριση του υπερτοπικού μέσου αυτού από ομάδες ασυνείδητων δίνει νέα διάσταση στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και μάλιστα, με την επικουρία της τεχνολογίας, οι υπαίτιοι πλάθουν στο μυαλό τους την βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλυφθούν και να λογοδοτήσουν. Απερίσπαστοι, λοιπόν, συνεχίζουν τη δράση τους, λασπολογώντας, βωμολοχώντας και καταρρακώνοντας ανθρώπινες υπολήψεις και προσωπικότητες.

  Είναι σαφές ότι η κατάχρηση της ελευθερίας που το Διαδίκτυο προσφέρει αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, ουδείς δε μπορεί να προδικάσει τις συνέπειες που μπορεί σε βάθος χρόνου να επιφέρει η παρατεταμένη εμμονή κάποιων σε τακτικές που παραπέμπουν σε «κουκουλοφόρους» οι οποίοι ανενδοίαστα βάλλουν επί δικαίων και αδίκων.

  Με την παρούσα επιστολή, ως έχοντες έννομο και άμεσο συμφέρον για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη των ανώνυμων bloggers, παρακαλούμε να προχωρήσετε σε έρευνα στον νομό Αχαΐας, εντός των προσεχών ημερών.

  Είμαστε δε στη διάθεση σας να σας κοινοποιήσουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ανώνυμων blogs και παράλληλα να προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη νόμιμη ενέργεια που εσείς θα μας υποδείξετε με σκοπό την αποκάλυψη των άγνωστων λιβελογράφων.”

  http://www.esiepin.gr/esiepin/news.asp?uid=447

 17. Για την Siemens, θα μιλήσει κανείς?

  Είδατε για πότε έγινε γαργάρα το θεματάκι?

 18. @BillDanos: Απαράδεκτο.. ειλικρινά πιστεύουν ότι υπάρχουν άτομα που θα τα χάψουν όλα αυτά??

 19. @Cathy, πέρα από το περιεχόμενο αυτής της επιστολής, αυτό που με θλίβει είναι το γεγονός πως προέρχεται απο …Δημοσιογράφους!
  :/

 20. Οργισμένος ο Τιτανας, μαλιστα…

 21. Το άλλο αστείο επίσης, είναι πως όλοι οι “μεγαλοδημοσιογράφοι” κατηγορούν το press-gr, τη στιγμή που μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσαν αβέρτα για τα “εμπεριστατωμένα” ρεπορτάζ τους, χωρίς καμία αναφορά!

  Δεν προσπαθώ να αγιοποιήσω το συγκεκριμένο site (που προσωπικά ποτέ δεν μου άρεσε το στυλ του), αλλά μου “τη δίνει” η όλη υποκρισία.

 22. @BillDanos:Φυσικά και προέρχεται απο τους δημοσιογράφους, μπορεί δημοσιογράφοι και bloggers να κάνουν περίπου το ίδιο αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι διαφορά τους είναι πως οι πρώτοι είναι συνήθως πολικοποιημένοι και ακολουθούν κατευθυντήριες γραμμές..
  Όσο για το άλλο αστείο..είναι πολύ γνωστό ότι πολλοί ξέρουν να αλλάζουν πλευρές ή/και απόψεις ανάλογα με το τι τους συμφέρει κάθε φορά σ’αυτήν την χώρα.

 23. To καλυτερο blog σε ολο το web απειλειται…
  πρεπει να κανουμε κατι…..
  ολοι μαζι στην πλατεια κουμουνδουρου αυριο στις 5 το πρωι θα ειναι ολοι εκει ολα τα μελη..ο τνι θα ειναι εκει ο πιτ και ο καψαμπελας

 24. Se mia eleu8eri geneteira tis dimokratias; kateleikse na einai to tsirko tis europis. Pos einai dinaton na bgenoun sta kanalia oi poio asxetoi an8ropoi pou exoun non-existent technological knowledge. Sorry gia ta Greeklish – Edo sto Dubai stin teliki 8a einai kataliksoun na einai poio open minded oso pernaei o kairos…

  Wake up Greece! Wake up Society

 25. @John Lanos: Στις 5 το πρωι?????!!

 26. sorry gia tin teleutaia protasi…changed my thought while typing…

  Stin teliki ftaine oi bloggers pou so many Greek government entities are CORRUPTED?

  Isa isa 8a eprepe na euxaristoun pou epitelous oi aploi polites apoktoun ena meso na akoustoun XORIS NA TOUS SIOPANE TA KANALIA kai o ka8e poulimenos mbatsos…

  my 2 cents…sue me now – im in Dubai – track me down :)

 27. @BillDanos: Ξέρεις πως έφτασαν στον Καψαμπέλη; Γιατί ακούω κάτι τρελά ότι το Google έδωσε στοιχεία, μετά ακούω τα περί IP (τι είναι αυτό) και χανώ την μπάλα μαζί με την ψυχραιμία μου.

  @John Lanos: Η Ελληνική πολιτική βλακεία ενάντια στο ελληνικό web.. αυτό είναι.

  @d3x: Man, η σκέψη ότι σύγκρινες Ελλάδα με UAE με τρόμαξε

 28. @Titanas: Αυτό ρωτάμε να μάθουμε όλοι αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει επίσημη απάντηση. Είπαν απλά ότι δύο IPs από τις οποίες γινόταν Posts στο blog, κατέληγαν στο σπίτι και το γραφείο του Καψαμπέλη στη Ναυτεμπορική.

  Τώρα το πως εντοπίστηκαν αυτές οι διευθύνσεις, κανείς δεν ξέρει!

  Να τις έδωσε η Google μου κάνει κομματάκι δύσκολο, μιας και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτά τα θέματα και δεν το κάνουν με τόση ευκολία (για ευνόητους λόγους).

  Προσωπικά, πιο πολύ προς “στημένη” ή “καρφωτή” μου φαίνεται η ιστορία παρά το ότι έγινε με τη συνδρομή της Google!
  Είδωμεν!

 29. @BillDanos: Αυτό είπα και συνεχίζω να λέω και εγώ. Δεν γίνεται το Google να είπε όχι στην κυβέρνηση Bush και ναι στην Ελληνική για να πάρει IPs ενός ανθρώπου. Αυτό με προβληματίζει πολύ και συμφωνώ με την άποψη σου περί καρφωτής.

 30. @John Karakatsanis: Ναι το άκουσα αυτό αλλά και πάλι δεν με καλύπτει. ΟΚ, μπορεί να είδαν ότι το τάδε PC έστελνε requests στο τάδε URL. Ξέρουμε αν στο PC αυτό κάθεται κάποιος που χρησιμοποιεί κάποιο τρόπο που να πιστοποιεί ότι είναι αυτός εκεί και όχι κάποιος άλλος; Εγώ φαντάζομαι τον χώρο σαν open space με PCs για δημοσιογράφους. Έχουν smart cards ή login για κάθε δημοσιογράφο ξεχωριστά; Ακόμα και το τελευταίο να συμβαίνει μπορεί κάποιος να πει ότι ξέχασα να κάνω logout.. get my point?

 31. @John Karakatsanis: Με ανησυχεί ότι επειδή όλοι αυτοί εκεί έξω δεν καταλαβαίνουν έστω και τα βασικά του τεχνικού θέματος για τον εντοπισμό, απλά δεν ρωτάνε και πολλά για να μην φανούν άσχετοι, δέχονται έτσι απλά ό,τι ακούγεται και όλα είναι καλά πάμε παρακάτω.

 32. ” Η Δημοκρατία μας, αυτοκαταστρέφεται, διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας. Διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα… την παρανομία ως ελευθερία… την αναίδεια του λόγου ως ισότητα… και την αναρχία ως ευδαιμονία…”
  Ισοκράτης καπου στο 500 τοσο ΠΧ.
  Εφοσον οπως ειπες Τιτανα και προηγουμενως οτι καθε ενας μπορει να μπει ανωνυμα και να γραψει οτι γουσταρει, φαντασου ολα αυτα που θα γινουν για μας χωρις εμας στο μελλον. Και δεν ειναι μακρυα αυτο το μελλον….αν ανοιξεις την τηλεοραση σου θα δεις ποσο κοντα έφτασε.

 33. @nero: Είναι δικαίωμα.. αλίμονο αν ζούσαμε σε μια κοινωνία που όλοι συμφωνούσαν. Υπάρχουν οι εξαιρέσεις που τις κανονίζουν οι υπάρχοντες νόμοι που μας καλύπτουν σε αυτό το κομμάτι.

  Ίσως να πρέπει να μας απασχολήσει γιατί κάποιοι φοβούνται και δεν έχουν το θάρρος της επώνυμης γνώμης αλλά και γιατί το press-gr είχε τόσο μεγάλο κοινό αφού όλοι λένε ότι συκοφαντούσε κλπ. Είναι σαν να μου λες ότι τα καυτερά σου διαλύουν το στομάζι αλλά εσύ συνεχίζεις να τρως πιπέρι. (δεν μου έρχεται κάτι καλύτερο τώρα)

 34. Γιατί θεωρούμε ότι είναι εντάξει να μην αποκαλύπτουμε την πηγή ή να μην την γνωρίζουμε όταν μαθαίνουμε για το νέο ακυκλοφόρητο gadget ή αυτοκίνητο ενώ ταυτόχρονα μας ενοχλεί αφάνταστα όταν κάποιος σχολιάζει αρνητικά πίσω από ένα nick?
  ΕΣΕΝΑ ΡΩΤΑΣ?

  Προσωπικά δεν αποδέχομαι τον λίβελο των trolls και δεν δίνω σημασία στα χυδαία σχόλια όταν προέχονται από ανθρώπους που επιλέγουν χυδαία nicknames.
  ΥΠΟΚΡΙΝΕΣΑΙ.

  Έχετε γνωρίσει κάποιον/α στην καφετέρια που πριν μιλήσει συστήνεται ως “ο γαμιάς της γειτονιάς σου”; Πώς αντιδράσατε; Τον πήρατε στα σοβαρά; Κάνατε διάλογο;
  ΝΑΙ! ΝΑΙ! ΝΑΙ! ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ!

  Αναρωτιέμαι αν αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι η ανωνυμία ή το περιεχόμενο και ύφος της πληροφορίας που κρύβεται πίσω από αυτή.
  ΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ. ΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΤΟ PC ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΤΟΣΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ.

  Παραπονεθήκατε ή σας φάνηκε περίεργο κάποιο ανώνυμο θετικό σχόλιο;
  «ΚΑΘΕΙΣ ΓΑΜ*ΕΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ» ΤΗΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ;

  Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ήδη έχει ψηφίσει νόμο για την απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα κινητά (και όχι μόνο – βλέπε υπόθεση φρουτάκια) την ίδια στιγμή που ο υπόλοιπος πλανήτης στρέφεται στις mobile gaming πλατφόρμες για να βγάλει λεφτά.
  1 ΔΙΣ ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΚΕΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΠΑΡΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΤΟΥ ΒΙΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΑΒΙΚΗ -ΔΕΝ ΤΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ,Ε;

  Με ενοχλεί το γεγονός ότι ακόμα και αν ο νόμος ψηφιστεί και πρακτικά δεν εφαρμοστεί, θα υπάρχει ως βάση που ανάλογα με τις ορέξεις θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας.
  ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ, Ε;

  Το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών που λιβελογραφούν το κάνουν ανώνυμα κάτι πρέπει να μας πει όπως και η χρονική στιγμή και η απαράδεκτη γενίκευση και παρουσίαση του θέματος από τα ΜΜΕ. Η θεωρία συνομωσίας κάνει λόγο για μη τυχαία επιλογή του χρόνου παράλληλα με όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στα κλασσικά μέσα ενημέρωσης. Μην ξεχνάμε και τις αλλαγές που έγιναν για την καταπολέμηση της παιδική πορνογραφίας online.
  LOL! ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ.

  Η κοινή ομολογία και η αίσθηση ότι ήταν πολλοί αυτοί (δημοσιογράφοι επίσης) που διάβαζαν το press-gr δεν απασχολεί κανέναν. Ούτε και η ανάγκη του κόσμου να καταναλώνει ανάλογο περιεχόμενο αλλά και τις βλακείες που λένε στα κανάλια.
  ΝΟΜΙΖΕΙΣ.

  Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν τα posts και η οργή της Αμαλίας για τους γιατρούς, το σύστημα και τα φακελάκια που της έκαναν την ζωή κόλαση θα ήταν ικανά για μια μήνυση εναντίον της… γιατί κάποιοι μπορεί στο μέλλον να έχουν την πλατφόρμα – νόμο να το κάνουν αυτό.
  ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΒΕ Ο ΧΑΡΟΣ. ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΗΣ, ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ.

  ΑΓΟΡΑΚΙ, ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΣΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΣΟΥΡΙΖΕΙΣ ΑΓΑΡΜΠΑ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΠΡΙΝ ΣΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ. ΑΝ ΤΟ’ΧΕΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ, ΘΑ ΤΟ’ΧΕΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ’ΣΟΥΝΑ ΜΙΚΡΟΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ.

  ΤΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ.

  PS. My name in real life is Klearxos, I am a shy 50-year-old male psychiatrist from Karditsa pretended to be a highly bombastic, anti-religious, post-car-accident, wheelchair-bound, mute man named babis, and I engage in this travesty in order to better relate to my male patients.

 35. @titanas: Εκτός αν hackaran την google και αυτό θα πρέπει να το μάθει η Google να δούμε μετά πως θα καθαρίσουν :) ΟΙ ανθρώποι είναι γκάου τελείως; στεναχωρήθηκα τελικά που έμεινα Ελλάδα (παντρεύτηκα γαρ)

 36. Στον Επενδυτή εργαζόταν ο Καψαμπέλης, όχι στη Ναυτεμπορική. Πέρυσι το Μάιο συντελεστής – ή συντελεστές του blog είχαν δώσει συνέντευξη στο Lifo χωρίς να φανερώνουν όνομα. Αλλά πώς έγινε η συνέντευξη; Με το φάντασμά τους; Αρα κάποιοι τους ήξεραν και δεν χρειαζόταν νομίζω ούτε google, ούτε εντοπισμός…, ούτε αποκάλυψη ΙP. Λίγο να ψάξει κανείς στο google τα βρίσκει όλα αυτά και λύνονται οι απορίες… Πέρα από αυτό είχαν το email τους πάνω στη σελίδα τους και απαντούσαν από αυτό. Στο metabbloging.gr που έγινε συζήτηση ειπώθηκε το γνωστό ίσως σε αρκετούς ότι από το email μπορείς να εντοπίσεις IP. Aλλά ούτε αυτό χρειαζόταν. Ο κόσμος το είχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι… Εδώ και ένα χρόνο ακουγόταν κάποια ονόματα ότι συμμετέχουν εκεί.

 37. Ναυτεμπορική έγραψα ε? Γράψτε λάθος! :p

  @TrollingForSuckers: Πάντα το έλεγα πως πολλοί πατριώτες από την Καρδίτσα, έχουν κρυμμένους κάπου συσσωρευτές οργόνης και κάθονται εκεί μέσα …με τις ώρες!
  :p

Top

Show Buttons
Hide Buttons