Συμβόλαιο συμβίωσης και στην Ελλάδα

by Stefanos Kofopoulos • On 13-03-2008 • AT 2:20 pm • 20 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

diamond ring

Το συμβόλαιο συμβίωσης φαίνεται ότι θα γίνει μέρος της Ελληνικής πραγματικότητας πολύ σύντομα, γιατί η εκκλησία τηρεί θετική στάση απέναντι στην ιδέα. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι “Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση και ψυχραιμία… οι καιροί προχωρούν…” και από ό,τι έχω ακούσει ως τώρα η ιδέα είναι εξαιρετική ειδικά για τα παιδιά που ζουν σε μια ανύπαντρη οικογένεια. Η θεωρία λέει ότι η νομική κατοχύρωση που προσφέρει το συμβόλαιο συμβίωσης ουσιαστικά απομακρύνει το στίγμα και το άγχος των παιδιών που μεγαλώνουν μαζί με τους ανύπαντρους γονείς τους.

Εκτός από τον παραδοσιακό χαρακτήρα που θέλουν να διατηρήσουν κάποιοι, δεν έχω διαβάσει σοβαρές ενστάσεις επί του θέματος. Ενδιαφέρον ανάγνωσμα και το prenup agreement από την Wikipedia. Τί λέτε, υπέρ ή κατά της ιδέας;

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπέρ! Αν και δεν είμαι της εκκλησίας, μπράβο του αρχιεπίσκοπου για αυτη την θέση.

 2. Τι διαφορά έχει από έναν πολιτικό γάμο ;

 3. @Αλέξανδρος: Δεν υπάρχει καν η έννοια του γάμου

 4. Υπερ!

  It saves time, money and protects you from pain and complicated law procedures if things go bad.

 5. Κατά. Ή παντρεύεσαι ή δεν παντρεύεσαι καθόλου και τελειώνει εκέι η ιστορία.

 6. Υπέρ!!! Ο γάμος εκτός από ένα πανηγυράκι όπου οι καλεσμένοι τις περισσότερες φορές είναι σχεδόν άγνωστοι στους πρωταγωνιστές είναι και πεταμένα λεφτά!! Για να μη πω για τα μασκαριλικια με τα νυφικά και τα πέπλα!!! Με 2 υπογραφές καθάρισες. Υπέρ υπέρ..

 7. @stam: Δεν χρειάζεται να καλέσεις ένα τσούρμο άγνωστους στον γάμο σου, τουλάχ δεν στο επιβάλλει κανείς. Μπορείς να φωνάξεις μόνο τους φίλους και αγαπημένους δικούς σου ανθρώπους για να το γλεντήσετε. Γιατί αυτό είναι ο γάμος όχι ένα πανηγύρι αλλά μια από τις χαρές της ζωής που γλεντάς και χαίρεσαι με τους φίλους και τους ανθρώπους που αγαπάς.

 8. @Cathy:Φαίνεται πως η ορφανή είσαι η μικρό σοι έχεις ή οι δικοί σου είναι μακριά!!! Με μένα δεν συμβαίνει τίποτα από τα όλα αυτά!!! Και αν οι δικοί μου θέλουν να καλέσουν τους δικούς τους αγαπημένους φίλους δεν θα τους πω όχι σε μια μέρα που δεν θα έχω μόνο εγώ χαρά αλλά και αυτοί!!!

 9. @stam: Τίποτα από όλα αυτα που λες δεν συμβαίνει, απεναντίας έχω πολύ μεγάλο σόι. Απλά αν αποφασίσω ποτέ να παντρευτώ θα ξεκαθαρίσω στους δικούς μου ότι αυτή είναι η δική μου μέρα και θέλω να την γλεντήσω όπως θέλω εγώ και θα καλούσα μόνο όσους πραγματικά θα χαιρόμουν να δω. Αυτοί τον δικό τους γάμο τον έζησαν, θα επέλεγα να ζήσω και εγώ τον δικό μου όπως θα ήθελα. Και σαν γονείς που τους ενδιαφέρει τι θέλει το παιδί τους και όχι τι λέει ο κόσμος θα επέλεγαν να το δεχτούν και να χαρούν μαζί μου ακόμα και έτσι. Και ειδικά αν δεν πλήρωναν αυτοί τον γάμο δεν θα είχαν και το δικαίωμα να μου πουν κάλεσε αυτόν και εκείνον.

 10. Εγώ λέω υπέρ, και μπράβο στον Ιερώνυμο για το ανοιχτό(τερο) μυαλό.

  Πρώτον δεν είναι υποχρεωτικό και απαιτείται συναίνεση και των 2 ατόμων που το υπογράφουν. Δεύτερον το ένα δεν αποκλείει το άλλο, μπορείς να ξεκινήσεις με το συμβόλαιο για τις όποιες πρακτικές διευκολύνσεις και μετά κάνεις και τον παραδοσιακό (ή πολιτικό) γάμο επειδή το θες και το πιστεύεις (παραδοσιακά και θρησκευτικά ομιλώντας).

  Εγώ πιστεύω ότι θα είναι μία επιπλέον επιλογή για το θέμα της συμβίωσης, και το σημαντικό είναι ότι θα παρέχει και νομικά δικαιώματα.

 11. είναι καλό και έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια επιλογή, κυρίως για εκείνους που δεν επιθυμούν γάμο ή δεν μπορούν να παντρευτούν. Είναι άδικο να δικαιούται για παράδειγμα περισσότερη απαλλαγή φόρου ένα παντρεμένο ζευγάρι από δύο ελεύθερα συζώντες. Το μέτρο το εφαρμόζουν στην Ολλανδία πολλά χρόνια με σχετική επιτυχία. Απλά, η ορθόδοξη παράδοση των Ελλήνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκκλησία, καλώς ή κακώς και το συγκεκριμένο μέτρο αποσυνδέει και αποδυναμώνει την παράδοση αυτή.
  Αν όντως ο Αρχιεπίσκοπος είπε αυτά που διάβασα πιο πάνω, τότε αποδεικνύεται ότι είναι αληθινός ηγέτης και όχι εξουσιόμαγκας με ράσο. Καιρός ήταν να βρεθεί και ένας τέτοιος. Είναι αναγκαίος.

 12. Cathy τι μου θύμισες…Αυτά που λές τα έχω ακούσει από πολλές κοπέλες, οι οποίες αργότερα έκαναν φυσικά μια γαμήλια τελετή “πανηγυράκι” όπως ακριβώς την περιγράφει ο/η STAM.

  Εύχομαι πάντως εσύ να μπορέσεις να μην συμβιβαστείς.

 13. @Γιώργος: Είμαι γενικά ασυμβίβαστη απο την φύση μου και σπάνια κάνω πράγματα που δεν τα θέλω πραγματικά μόνο και μόνο επειδή τα θέλουν οι άλλοι. Και ειδικά με το θέμα του γάμου θα ήταν πολλοί αυτοί που θα έπρεπε να καλέσω αλλα δεν θα το έκανα και θα γούσταρα και απο πάνω!

 14. panigiri sigura eine to pan eine meta ti ginete

 15. Υπέρ (δαγκωτό)!!!
  Και πρέπει να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες (προγράψαντες?), μπράβο στον Ιερώνυμο για τη στάση του σε αυτό το θέμα (και όχι μόνο). Δείχνει πως δεν πρόκειται για έναν ακόμα λαϊκιστή, αλλά για σωστό θρησκευτικό ηγέτη (και να φανταστείτε πως δηλώνω άθεος! xD)

 16. Υπέρ. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί να είναι κάποιος κατά σε μια προαιρετική επιπλέον επιλογή. Δηλαδή είμαστε κατά σε ο,τι δεν θα κάναμε/χρειαζόμαστε; Ωραία λογική Cathy.

 17. @Michelle: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι χρειάζομαι συμβόλαιο συμβίωσης για να συμβιώσω με κάποιον, δηλ χωρίς αυτό δεν μπορώ?? Και όσο για το θέμα με τα παιδιά.. αν ήταν να κάνω παιδιά με κάποιον θα ήμουν παντρεμένη μαζί του διότι αυτός είναι ο σκοπός του γάμου και επιπλέον προσωπικά δεν θα ήθελα οι γονείς μου να μην ήταν παντρεμένοι οπότε δεν θα το έκανα και στα δικά μου παιδιά αυτό.

 18. @Michelle: Και στο κάτω κάτω είναι δικαίωμα μου να είμαι κατά, δεν θα είμαι υπέρ σε κάτι μόνο και μόνο επειδή το λες εσύ ή κάποιοι άλλοι.

 19. @aritoni: Μα εγώ δεν το θεωρώ καλό αυτό..ή για την ακρίβεια πιστεύω ότι είναι κάτι χωρίς χρησιμότητα.

 20. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης η απλή συμβίωση χωρίς συμβόλαιο αναγνωρίζεται κανονικότατα από το κράτος. Τα συμβόλαια και άλλες «επισημοποιήσεις» χρειάζονται αν το κράτος ή η κοινωνία γενικότερα δεν μπορεί να εγγυηθεί για τα δικαιώματα που υποτίθεται πως παρέχει στα άτομα. Θεωρούμε δεδομένο ότι άπλα πράγματα ζωής είναι δικαιώματα μας και έτσι είναι. Αλλά πάντα θα υπάρχει κάποιος να το αμφισβητεί. Στην Ελλάδα που κυριαρχεί ακόμα μια παραδοσιακή αντίληψη περί σχέσεων το συμβόλαιο συμβίωσης είναι πραγματική εξέλιξη… Για να μη πιάσουμε το αιώνιο ερώτημα γιατί σε αυτήν τη χωρά δεν έχει πραγματικότητα ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας…

Top

Show Buttons
Hide Buttons