Πιθανό κενό ασφαλείας στο Android

by George Polyzos • On 07-07-2014 • AT 3:55 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Mobile

smartphone-in-hand

 

Οι συσκευές Android, tablets και smartphones, ενδέχεται να μεταδίδουν το ιστορικό τοποθεσίας του χρήστη, σε οποιονδήποτε βρίσκεται εντός της εμβέλειας ενός δικτύου Wi-Fi, σύμφωνα με έκθεση του EFF (Electronic Frontier Foundation).

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το EFF (Electronic Frontier Foundation) υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δείχνει να εντοπίζεται από την έκδοση Android 3.1 μέσω της λειτουργίας Preferred Network Offload (PNO).

Η λειτουργία PNO επιτρέπει στις συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android να διατηρούν μία σύνδεση σε δίκτυο Wi-Fi, ακόμη και όταν η οθόνη της συσκευής απενεργοποιείται ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και μείωση της χρήσης mobile data.

Σύμφωνα με το Electronic Frontier Foundation, δοκιμές απέδειξαν ότι αρκετές από τις συσκευές μετέδιδαν τα ονόματα των δικτύων που αναγνώριζαν, όταν οι οθόνες των συσκευών ήταν απενεργοποιημένες. Το θέμα ασφαλείας προκύπτει από το γεγονός ότι το ιστορικό πρόσβασης σε ασύρματα δίκτυα ενός χρήστη μπορεί να προσφέρει και πληροφορίες για τις φυσικές τοποθεσίες στις οποίες έχει βρεθεί.

Το EFF υποστηρίζει ότι η διαρροή αυτού του είδους πληροφοριών είναι περισσότερο επικίνδυνη, καθώς παρέχει πληροφορίες για μέρη που έχει βρεθεί ο χρήστης και στα οποία έχει αποκτήσει πρόσβαση σε δίκτυα Wi-Fi. Μάλιστα, η διαρροή γίνεται σε απλή και κατανοητή γλώσσα και όχι υπό τη μορφή κάποιων συντεταγμένων ή κωδικών, κάτι που σημαίνει ότι η πληροφορία είναι διαθέσιμη στον καθένα, χωρίς κόπο για επιπλέον  επεξεργασία.

Το Electronic Frontier Foundation υποστηρίζει ότι επικοινώνησε με την Google, η οποία απάντησε ότι αλλαγές στην τακτική που χρησιμοποιείται (PNO) ενδέχεται να επηρεάσει τη συνδεσιμότητα των χρηστών, οπότε θα εξακολουθήσει να ερευνά ποιες αλλαγές είναι κατάλληλες για μία μελλοντική αναβάθμιση. Δηλαδή, προφανώς και η Google δεν αρνείται το θέμα.

Όπως σημειώνει το EFF ένας τρόπος προφύλαξης είναι μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής, στις «Σύνθετες ρυθμίσεις Wi-Fi», στην επιλογή «Wi-Fi ενεργό στην αναστολή λειτουργίας» ο χρήστης να επιλέξει «Ποτέ». Ωστόσο, αυτή η μέθοδος θα αυξήσει τόσο τη χρήση δεδομένων όσο και την κατανάλωση της μπαταρίας.

Τέλος, το EFF σημειώνει ότι ανάλογο πρόβλημα έχει εντοπιστεί και σε laptops, συμπεριλαμβανομένων όλων των συστημάτων με λειτουργικό σύστημα OS X και σε ορισμένα συστήματα με Windows 7. Τα λειτουργικά iOS 6 και 7 της Apple δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα, αν και παρατηρήθηκε κάτι αντίστοιχο σε ορισμένα iPad με λειτουργικό iOS 5 που δοκιμάστηκαν.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons