ΠΑΣΟΚ: IT Project εκλογές 2007

by Stefanos Kofopoulos • On 14-11-2007 • AT 8:17 pm • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

pasok logo small

Αν με ενθουσίασε κάτι στην διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκτός από το δημοκρατικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, είναι η υποδομή IT που στήθηκε για αυτό τον σκοπό και η τεχνογνωσία που απέκτησε μια ομάδα ανθρώπων τρέχοντας ένα project ικανό να πιστοποιήσει χιλιάδες ψηφοφόρους.

Αν για ένα λεπτό ξεχάσετε τους ψηφοφόρους και στην θέση τους βάλετε μια μεταβλητή, αυτό που κατάφεραν τα παιδιά στο συγκεκριμένο project ήταν εντυπωσιακό. Φανταστείτε τους ψηφοφόρους ως αγρότες που έχασαν περιουσίες ολόκληρες και χρειάζεται να πιστοποιήσουν το γεγονός αλλά και την δήλωση απολαβής οικονομικής βοήθειας μέσα από ένα νέο μητρώο πυρόπληκτων. Σκεφτείτε τους ίδιους ανθρώπους να προσπαθούν να ξεγελάσουν τους υπαλλήλους ώστε να λάβουν περισσότερα χρήματα ή ζωοτροφές από αυτά που τους αναλογούν.

Το ΠΑΣΟΚ προμηθεύτηκε 3.300 μεταχειρισμένους υπολογιστές Dell & Fujitsu Siemens με οθόνες CRT 15″ και 100 φορητούς (laptops) σε συνεργασία με την εταιρία Computron. Η πλειοψηφία των υπολογιστών είχε επεξεργαστές intel P3@1Ghz με 256MB ή 512MB RAM. Εγκατέστησαν σε όλα τα μηχανήματα την τελευταία έκδοση του Xubuntu και τα έστειλαν σε 1400 εκλογικά κέντρα, σε περισσότερα από 950 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Σε συνεργασία με τον ΟΤΕ δημιουργήθηκαν πανελλαδικά 1.800 συνδέσεις με το VPN του ΠΑΣΟΚ μέσω ADSL ή ISDN γραμμών. Σε σημεία που για διάφορους λόγους δεν ήταν δυνατή η σύνδεση χρησιμοποίησαν 3G/GPRS modems. Τα δεδομένα αποθηκεύονταν σε 2 servers και ένα data storage τα οποία φιλοξενήθηκαν στον ΟΤΕ και στο χώρο της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης αντίστοιχα. Η υποδομή των servers επέτρεπε την επεξεργασία 6.000 συναλλαγών (Transactions) το δευτερόλεπτο.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης 1.800 USB Sticks με τα οποία στάλθηκε η τελική έκδοση της εφαρμογής διαπίστευσης, στην οποία περιλαμβανόταν και οι βάσεις δεδομένων με τον εκλογικό κατάλογο του ΥΠΕΣ και το Μητρώο Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ. Το USB με την εισαγωγή του στους υπολογιστές, περιείχε ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα (script) που εκτελώντας το απλά, εγκαθιστούσε την εφαρμογή με τις βάσεις δεδομένων χωρίς καμία άλλη παρέμβαση από την πλευρά του χειριστή.

Η εφαρμογή διαπίστευσης σχεδιάστηκε από την Computer Studio σύμφωνα με προδιαγραφές που προήλθαν από τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου για τη διαδικασία εκλογής του προέδρου. Υλοποιήθηκε με χρήση εργαλείων Ανοικτού Λογισμικού (open source): perl, php mysql & Javascript, με κύριο μέλημα να λειτουργεί σωστά και αδιάκοπα, είτε ο υπολογιστής ήταν συνδεδεμένος είτε όχι στο VPN.

Όλα αυτά έγιναν από το Τμήμα Πληροφορικής Διαδικτύου & Νέων τεχνολογιών του ΠΑΣΟΚ και τις εταιρίες που συνεργάστηκαν αλλά και με την βοήθεια περίπου 3600 χειριστών Η/Υ σε όλη την Ελλάδα και 220 περίπου συντονιστών χειριστών που είχαν υπό την εποπτεία τους πολλά εκλογικά κέντρα ταυτόχρονα. Φαντάζομαι ότι υπήρχαν ακόμα περισσότεροι που έτρεξαν και ξενύχτισαν.

Αν το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να στήσει κάτι τέτοιο, σίγουρα θα μπορούσε να στήσει κάτι ανάλογο και το ελληνικό κράτος ή κάποια ΜΚΟ για να βοηθήσει και να διευκολύνει κατοίκους περιοχών που γνώρισαν μεγάλα προβλήματα. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για φωτιές ή σεισμό. Αυτό που έχει αξία είναι ότι τα παιδιά απέδειξαν ότι με κόστος 80 ευρώ desktop τερματικό με οθόνη + 25 ευρώ μεταφορικά / desktop τερματικό με οθόνη κατάφεραν να υλοποιήσουν κάτι που σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε ίσως να σώσει ζωές.

Εύχομαι η τεχνογνωσία και η εμπειρία που απέκτησαν να διαδοθεί όσο αυτό είναι δυνατόν και η προσπάθεια αυτή να είναι μόνο η αρχή για ανάλογα projects. Kudos στο Τμήμα Πληροφορικής Διαδικτύου & Νέων τεχνολογιών του ΠΑΣΟΚ και σε όσους έτρεξαν για αυτό.

[Thanks BillDanos]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μπράβο και από εμένα, εντυπωσιακό το εγχείρημά των παιδιών, και η υλοποίηση μάλλον ήταν καλύτερη των προσδοκιών.

 2. όταν δεν έβρισκες στα αρχεία του υπες τα στοιχεία κάποιας ταυτότητας μπορούσες να καταχωρήσεις στο σύστημα ότι κάποιος ψήφισε???
  ΟΧΙ, Μονο αν καταχωρούσες κάποιον ως γεννηθεί το 1991
  στο εκλογικό κέντρο που δούλεψα, 40 περίπου ψήφοι που υπήρχαν στην κάλπη δεν υπήρχαν καταγεγραμμένοι ψηφιακά και αυτό γινότανε σε όλα τα computer που δούλευαν άλλα παιδιά.

  κατά τα αλλά μπράβο για την κίνηση με το XUBUNTU

 3. Δεν θέλω να είμαι μίζερος, αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι αν όντως αυτή η διαδικασία και τεχνολογία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μάλλον απογοητευτικό είναι το γενονός ότι η αφορμή ήταν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, και όχι κάτι που θα μπορούσε “να σώσει ζωές”, όπως λες και συ.

  Επίσης, υποθέτω ότι το κόστος του όλου εγχειρήματος ξεπερνά κατά πολύ τα 105 ευρώ ανά υπολογιστή που αναφέρεις, που αν πολλαπλασιαστεί επί 3300 (όπως αναφέρεις το νούμερο των υπολογιστών) βγάζει έτσι και αλλιώς το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 346.500 Ευρώ. Συν τις εργατοώρες των χειριστών Η/Υ, την ενοικίαση ή αγορά των 100 φορητών και του xubuntu, τα έξοδα των 1400 εκλογικών κέντρων, τις 1.800 συνδέσεις ΟΤΕ και τις εκατοντάδες (ή χιλιάδες) όσων απασχολήθηκαν για τις εκλογές, υποθέτω ότι ο λογαριασμός ήταν μακρύς.

  Αναρωτιέμαι αν για το συγκεκριμένο γεγονός οι συνήθεις κάλπες και ο κατάλογος εγγεγραμμένων θα ήταν πιο φτηνή διαδικασία.

 4. @museologist: Ενημερωμένα στοιχεία:
  Το τελικό κόστος για κάθε PC είναι 85 ευρώ ΜΑΖΙ με τα μεταφορικά. Και πλεον επισήμως είναι το πιο μεγάλο έργο και το πιο φθηνό (930.000 ευρώ) και στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα (9μέρες) από τα online συστήματα που στήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα!

 5. @SL: Όσες διαπιστέυσεις δεν μπορούσαν είναι καταγεγραμμένες ηλεκτρονικά, υπήρχαν σε χειρόγραφες έντυπες καταστάσεις! Το σύστημα σε άφηνε να διαπιστέυσεις πολίτες που δεν ήταν στον εκλογικό κατάλογο του ΥΠΕΣ, μόνο αν ήταν μεταξύ 16 και 18 ετών ή αλλοδαποί. Όλες οι άλλες περιπτώσεις ανγκαστικά έπρεπε να καταγράφοτναι σε έντυπες καταστάσεις για λόγους διαφάνειας!

  Επίσης σε κάθε περίπτωση που κατά την καταμέτρηση η κάλπη εμφάνιζε περισότερα ψηφοδέλτια από τον αριθμό των διαπιστευμένων της εφορευτικής επιτροπής, καταστρεφοταν επί τόπου με τυχαία επιλογή, τοσα ψηφοδέλτια όσα και η διαφορά!

 6. @museologist: Για μένα το στοίχημα θα είναι το knowhow από αυτή την ιστορία να βγει προς τα έξω. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο, γιατί άλλωστε να δώσουν την γνώση έτσι στον καθένα, αλλά το ελπίζω.

 7. Πολύ καλή προσπάθεια αυτή του ΠΑΣΟΚ.Το σχετικό κόστος εμένα δεν με ενδιαφέρει και δεν πρόκειται για ποσό τρομερό!

  Στην χώρα αυτή έχουμε μάθει να είμαστε του τσάμπα και του χαβαλέ!

  Οι υπηρεσίες έχουν θετικά στοιχεία και οφείλουμε να τα αναγνωρίζουμε!Τα τεράστια πάθη είναι αυτά που καταβάλουμε και πάνε σε ‘μαύρες τρύπες’! Πολλά τα παραδείγματα!

  1.8 δις ευρω η αγορά υποβρυχίων που ακόμα δν έχουν παραληφθεί & είναι ελλατωματικά!Τεράστια ποσά χάνονται και από τα ΚΠΣ!! Κερδοσκοπία, πετρέλαιο, διαφθορά, υπηρεσίες υγείας, ασφάλιση & φάρμακα…

  Ας μην πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων την χρήση των τεχνολογιών και της πληροφορικής! Όπου αυτά χρησιμοποιήθηκαν σωστά μειώθηκε η διαφθορά, τα έξοδα και μεγιστοποιήθηκε το όφελος για τους πολίτες!

 8. 1. Δεν θεωρώ υγιής διαδικασία την εκλογή ενός αρχηγού κόμματος από όσους πάνε και δώσουν 2 ευρώ, συνεπώς δεν θεωρώ το όλο εγχείρημα ως δημοκρατικό, μάλλον ως αναρχικό θα το χαρακτήριζα.
  2. Είναι πολύ σημαντικό έργο και συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ και στα άτομα που σκέφτηκαν και υλοποίησαν την όλη διαδικασία και σε τόσο σύντομο χρόνο και σε αυτό το κόστος (πραγματικά πολύ φτηνό το όλο εγχείρημα). Δυστυχώς όπως κάποιος άλλος προανέφερε το δυσάρεστο είναι ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά για να καλύψει μία κομματική διαδικασία. Είμαι σίγουρος ότι ένα παρόμοιο έργο σε πανεθνικό επίπεδο θα κόστιζε 1000 φορές σε χρήμα και 10000 φορές σε χρόνο (π.χ. εθνικές εκλογές) Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ γιατί έδωσε ένα μάθημα ορθής χρήσης της τεχνολογίας. Κρίμα σε όσους δεν το επικοινώνησαν όσο έπρεπε.
  3. “Titanas – γιατί άλλωστε να δώσουν την γνώση έτσι στον καθένα” και γιατί να μην τη δώσουν; Θα τη πουλήσουν;! Αν δεν τη δώσουν ή την πουλήσουν θα είναι καραγκιόζηδες!
  4. Οι Servers τί ήταν; Μήπως κάποιος γνωρίζει; (OS/Hardware/Application)

 9. @Νικόλας: 3. Για τον ίδιο λόγο που μια τράπεζα δεν πουλάει το knowhow που έχει ή για τον ίδιο λόγο ένας developer δεν δίνει τον κώδικα του εκτός και αν το βγάλει ως open source.

  4. Αυτά τα στοιχεία έχω για τους Servers:

  Η σύνθεση των 2 servers αποτελείται από 2xDual Core Intel Xeon E5130 CPU (2Ghz, 1333FSB), 4GB Ram PC2-5300 Fully Buffered DIMMs (DDR-667), Smart Array E200i Controller (128MB RAID 0/15 standard), 4x HP 72 10K SAS 2.5” Hot Plug Hard Drive, SSF.

  Η σύνθεση του Data Storage αποτελείται από 3x146GB 10K U320 Ultra Slim SCSI.

 10. Συμμετείχα και εγώ στην διαδικασία ως συντονιστής χειριστών. Η όλη φάση ήταν απίστευτη και χάρηκα σαν πληροφορικάριος που είμαι που για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία τόσο έξυπνα. Να συγχαρώ και τους χειριστές που δούλεψαν με την καρδιά και την ψυχή τους. Τώρα όσοι ψάχνουν να βρούν “ψίλο στα άχυρα” για να υποβαθμίσουν το όλο εγχείρημα τι να πω! Κάποια πράγματα στην Ελλάδα θα αλλάξουν πολύ δύσκολα όσο οι νοοτροπίες κάποιων είναι ας τα να πάνε.

Top

Show Buttons
Hide Buttons