Η αποτυχία ΠΑΣΟΚ σε 2 παραγράφους και η κατάρρευση της Ελλάδας

by Stefanos Kofopoulos • On 30-12-2009 • AT 12:51 am • 33 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

surgery by christiana care on flickr

Είχα ελπίδες για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι εξαιτίας των φιλικών συναισθημάτων προς το κόμμα αλλά για τον ίδιο τον αρχηγό του. Ήλπιζα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα δει τα πράγματα διαφορετικά και θα συνδυάσει τεχνολογία και λίγο από τα ξενικά στοιχεία του χαρακτήρα του για να μπορεί να έχει η Ελλάδα ακόμα ένα λόγο ύπαρξης εκτός από αυτόν της αποπληρωμής των δανείων και των τόκων.

Η σχέση κράτους και πολίτη είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει και σε κάθε ομιλία του ο ΓΑΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση (τουλάχιστον σε ό,τι έχω δει στην τηλεόραση). Τα πάντα online είναι μια θαυμάσια αρχή που πρέπει να καλύψει κάθε πτυχή της Ελληνικής κοινωνίας. Δεν υπάρχουν πολλοί που κοιτάνε κάθε έγγραφο, απόφαση και οικονομικό στοιχείο που θα βρίσκει το δρόμο στο internet, υπάρχουν όμως κάποιοι που θα ανακαλύψουν τα κακώς κείμενα, παραλείψεις και αναντιστοιχίες και αυτό μόνο ωφέλιμο θα είναι για την χώρα. Σκεφτείτε το σαν τα περίεργα και στραβά που κάθε τόσο κάποιοι ανακαλύπτουν στο Google maps. Το σκεπτικό αυτό συμπληρώνει και η ιδέα ότι η πληροφόρηση και η πρόσβαση γνώση έχουν ανεκτίμητη αξία και βοηθούν στην λήψη ορθότερων και γρηγορότερων αποφάσεων.

Δυστυχώς αυτή είναι η μια πλευρά του κράτους που τώρα στήνεται. Η παραδοσιακή πελατιακή σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους όχι μόνο δεν καταργείται από τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ αλλά ενθαρρύνεται με κάθε ευκαιρία.

Σε περίπου 3 μήνες συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα: Η εφορία έδωσε παράταση για την αντιστοίχηση των παλιών ΚΑΔ με τους νέους και ανακοινώθηκε η παράταση της διάθεση των σημάτων κυκλοφορίας. Όσο απλά και αν φαίνονται τα παραδείγματα ενθαρρύνουν με τον σαφέστερο και αμεσότερο τρόπο την νοοτροπία που έφερε την Ελλάδα στο σημείο που είναι σήμερα.

Στην πραγματικότητα αυτό που επιβραβεύει το κράτος δεν είναι ο πολίτης που φρόντισε να παραλάβει το σήμα από τα εκατοντάδες καταστήματα ΕΛΤΑ και τις τράπεζες αλλά ο λουφαδόρος του εντάξει-μωρέ-και-τι-έγινε. Το high fine πάει όχι σε αυτόν που στήθηκε στην ουρά, άφησε δουλειά και φρόντισε να είναι στην ώρα του αλλά σε αυτόν που έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την διαδικασία και τώρα γκρινιάζει σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο. Ειδοποιήσεις ποτέ δεν έφτασαν σε όλους και δεν μπορώ να φανταστώ ότι το ποσοστό φέτος άγγιξε το 60% ή κάπου εκεί για αυτό όλοι τρέχουν να προλάβουν την τελευταία στιγμή.

Αν δεν έχεις τα κότσια να τολμήσεις να παραμείνεις πιστός στις προθεσμίες διάθεσης και να μην επιτρέψεις παράταση για όσους δεν παρέλαβαν το σήμα τελών κυκλοφορίας μέχρι την προκαθορισμένη χρονική στιγμή, τότε δεν έχεις τα κότσια και το δικαίωμα να ζητάς από τους πολίτες να πληρώσουν φόρους και να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος με δικαιολογία το υψηλό έλλειμμα της χώρας που ξέφυγε κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω αλλά κανείς δεν ασχολείται γιατί. Για την ιστορία και για σύγκριση μεγεθών, 20 περίπου δισεκατομμύρια είναι τα μετρητά που έχει η Apple στην άκρη.

Την επόμενη φορά και όπως γίνεται σχεδόν πάντα η επιβράβευση των λαμόγιων γυρνάει μπούμερανγκ στο ίδιο το κράτος. Οι πολίτες δίνουν παράταση στον εαυτό τους και δεν πληρώνουν ΦΠΑ ή ασφαλιστικές εισφορές όταν πρέπει. Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν και οι παράταση που έδωσε η σημαία δεν πάει άλλο, το γρηγορόσημο και το λάδωμα είναι το hack στο σύστημα που μέχρι τώρα το διατήρησε ζωντανό αλλά πλέον το έχει οδηγήσει σε σημείο κατάρρευσης με την τεχνολογία πολύ σύντομα να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Δεν θα επιτρέψω flames τύπου ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ, ούτε το σύστημα και ο καπιταλισμός φταίει για όλα. Μην κάνετε καν τον κόπο να σχολιάσετε με flame διάθεση.

[photo]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

33 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ξεκινάς με εντελώς λάθος τίτλο, που ακυρώνει (σχετικά) το υπόλοιπο κείμενο με το οποίο συμφωνώ!

  :)

  • Τί είναι ένας τίτλος μπροστά στην αποτυχία αλλαγής νοοτροπίας στην χώρα και την σχεδόν κατάρρευση αυτής μέχρι σε σημείο που θα μπορεί να πληρώνει πανωτόκια στα δάνεια; Μερικές λέξεις που μπορείς εύκολα να προσπεράσεις και να σταθείς στο ζουμί όπως πρέπει να κάνει και το ΠΑΣΟΚ

 2. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος. Ο ΓΑΠ φαινέται να προσπαθεί να κάνει τις αλλαγές εκ των έσω αλλά όχι με διάθεση ανατροπής που θα τον φέρει σε συγκρουση με την γραφειοκρατία και το βαθύ κράτος(κάτι που αυτομάτως θα μπλοκάρει τα πάντα και θα οδηγήσει τους εργατοπατέρες στους δρόμους). Δυστυχώς παρατράγουδα συμβαίνουν και είμαι πρόθυμος να τα δεχθώ για τώρα αλλά όχι σε ένα χρόνο που πρέπει να έχουν όλοι μάθει. Για φέτος αποδέχομαι παρατάσεις. Του χρόνου όμως περιμένω deadlines και επιλογές όπως παραγγελία μέσω internet και αποστολή στο σπίτι. Δικαιολογίες δεν έχει πλεον για τα αυτονόητα.

  • Με την νοοτροπία που αντιμετωπίζεται τώρα το θέμα μπορώ να σου πω ότι και του χρόνου θα υπάρχουν ειδικές συνθήκες, κάτι που δεν σηκώνει απόφαση εδώ και τώρα κλπ κλπ. Σε αυτά τα πράγματα ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και πάντα είναι.. όπως όταν αποφασίζεις να γράψεις ένα πρόγραμμα από την αρχή και θέλεις 1002 βελτιώσεις αλλά πρέπει να διακόψεις την συμβατότητα με το παρελθόν και τις προηγούμενες εκδόσεις.

 3. Το θέμα είναι πως το ΠΑΣΟΚ στην ουσία αντιπροσωπεύει εμάς (με τη γενική έννοια)! Όλα αυτά που περιγράφεις είναι αδύνατον να αλλάξουν με οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις γιατί πάντα υπάρχουν παράμετροι που δεν μπορείς να υπολογίσεις από την αρχή!

  Πάρε ας πούμε για παράδειγμα τη διαβούλευση για το νόμο σχετικά με τους μετανάστες. Μιλάμε για αυτονόητα πράγματα όπως ο σεβασμός και η αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, αλλά αν δεις τα σχόλια των πολιτών θα φρικάρεις (εγώ ντρέπομαι βασικά…)! Αν ας πούμε γινόταν δημοψήφισμα τι αποτέλεσμα πιστεύεις πως θα έβγαζε (που στα δικά μου αυτιά ακούγεται σαν: δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να αναπνέει κάποιος)?

  Από την άλλη δεν περιμένω θαυματα μέσα σε 3 μήνες και ειδικά όταν είχαμε βολευτεί ολόκληρες δεκαετίες και τώρα …τσινάμε!

  Σηκώνει τεράστια ανάλυση και κουβέντα το θέμα και δεν είναι τόσο κατάλληλος ο χώρος (και η ώρα)!

  :)

  • Όπως το βλέπω εγώ, τα πράγματα είναι απλά. Αν δεν μπορείς να διακόψεις κάτι τόσο απλό με ασύλληπτες αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία τότε δεν μπορείς να αλλάξεις παρά νόμους και οικονομικά μεγέθη, όχι νοοτροπία. Η έξη είναι δεύτερη φύση και όσο πιο γρήγορα αρχίζεις να αλλάζεις τόσο πιο γρήγορα θα δεις τα αποτελέσματα.

 4. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, μακροχρόνια διαδικασία αλλαγής, είναι επιτακτική ανάγκη οι αλλαγές σε τόσο απλά θέματα να γίνουν εδώ και τώρα για να κερδίζεις έστω και μια μέρα.

 5. Δεν διαφωνώ επι της αρχής.Η ίδια όμως η αλλαγή των τελών, που έστειλε μερικές χιλιάδες αυτοκίνητα στα αζήτητα και έβαλε τις SUVλακούδες να πληρώσουνε για τις νταλίκες που οδηγάνε για να πάνε για ψώνια,δεν ήτανε μια θεμιτή αλλαγή; Καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό σου. Αλλά δεν υπάρχει κυβέρνηση που δεν σκέφτεται το πολιτικό κόστος και στην προκειμένη μήπως η αυστηρότητα στην εφαρμογή των deadlines στους καλομαθημένους “ετσι μάθαμε-ετσι γουστάρουμε” Έλληνες απλά θα φόρτιζε χειρότερα ένα ήδη εξαιρετικά τεταμένο κλίμα;

  • Είναι κάτι χειρότερο και βαρύτερο από το πολιτικό κόστος. Είναι η επιβράβευση του σε κλέβω, αδιαφορώ, οι άλλοι είναι κορόϊδα. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό με οικονομικές επιπτώσεις που αυτές γίνονται ορατές σε μεγάλη κλίμακα. Εκεί βέβαια η λύση είναι μόνο μία, νέοι νόμοι, νέοι αυστηρότεροι νόμοι, περισσότερα κίνητρα για τήρηση των παραπάνω, μόνο που δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Δες εδώ και θα καταλάβεις.

 6. το ζητημα ειναι το πολιτικο κοστος και δυστυχως κανεις ουτε καν ο ΓΑΠ μπορει να το αναλαβει…
  σχετικα με τις παρατασεις – αυτες δημιουργηθηκαν απο την λαθος λειτουργια του συστηματος, κατα την γνωμη μου, και ουχι απο την νοοτροπια μας
  οσο αφορα τα περι φορολογικης συνειδησης και υπακοης στους νομους παραθετω απλως τις απειρες περιπτωσεις φορολογικων σκανδαλων και αλλων “λαμογιων” στο δημοσιο κορβανα…
  δυστυχως αυτα που περιγραφεις ειναι η κορυφη του παγοβουνου
  αλλα ειναι αργα και παω για υπνο….

 7. Ξαναλέω το κοινότυπο -αλλά σωστό- : Όλοι ίδιοι είναι.
  Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις κλεψιές, την διαφθορά κλπ ας τα αφήσουμε αυτά, αλλά κυρίως στις δυνατότητες που έχουν. Η γνώμη μου είναι πώς οι δυνατότητες για διακυβέρνηση όλων αυτών (των νυν και των τέως), είναι άκρως στοιχειώδεις και τίποτε περισσότερο. Οι ενέργειές τους, είναι -το πολύ- αυτές που θα έκανε κι ένας απλός ανθρωπάκος, αν έμπαινε με κάποιο τρόπο στη θέση τους, χρησιμοποιώντας στην καλύτερη περίπτωση στοιχειώδη λογική. Δεν υπάρχει ούτε όραμα, ούτε στόχος, ούτε τίποτα. Μακάρι να υπάρχει και να είμαι εγώ που δεν το βλέπω.

  Εύχομαι να υπήρχε κάποιος που θα είχε όχι μόνο την θέληση αλλά και τα πραγματικά προσόντα να αλλάξει τα πράγματα στην Ελλαδα, αλλά προς το παρόν χλωμό το βλέπω.

 8. Παιδιά συγγνώμη αν θα ακουστώ ακραίος αλλά είναι μάταιο να ασχολούμαστε με τον Ελληνικό λαό. Δεν πιστεύω οτι το ΠΑΣΟΚ και κάθε πασοκ απέτυχε. Η δουλειά των κυβερνήσεων όλων των κρατών είναι να παίρνουν δάνεια από τους Χρηματοοικονομικούς Οίκους (“Ανοχής”). Κακά τα ψέματα και πικρή η αλήθεια αλλά γι’ αυτό τους ψηφίζουμε. Για να παρουν δάνειο με καλύτερους όρους.
  Έτσι θα μπορέσω να το κάψω παραμονή πρωτοχρονιάς και να ανοίξω μπουκαλάκια στα μπουζούκια…
  Δείτε κανένα zeitgeist, the corporation, enron. Είναι πολύ καλά δοκιμαντέρ με πολιτικοοικονομικό περεχόμενο. Έχουν και μερικές υπερβολές αλλά αξίζουν.

 9. το θέμα δεν είναι να βρεθεί ένας ηγέτης που θα έχει τα έντερα να κάνει δραστικές και άμεσες αλλαγές.
  Αλλά να αλλάξει ο ίδιος ο λαός….
  Όσο θα οδηγούμε μέσα σε κατοικημένες περιοχές 2 την νύχτα με τέρμα μουσική, όσο πας να βγεις από το τρένο / μετρό και οι άλλοι προσπαθούν να μπουν πρώτου βγεις, όσο ατάκες του στυλ «έλα μωρέ εντάξ έχω δικό μου άνθρωπο εκεί θα μας βολέψει την χ δουλεία… », όταν ο ένας «βολεύει» τον άλλον και οι δυο μαζί σκοτώνουν την αξιοκρατία, όταν είμαστε πρόθυμοι να λαδώσουμε, όταν σχεδόν μας αναγκάζουν να λαδώσουμε (πχ δίπλωμα οδήγησης, που δεν σου δίνουν και ένα προσωρινό χαρτί ότι μπορείς να οδηγείς μέχρι να βγει το κανονικό σου δίπλωμα), όσο κάποιοι βαριούνται, όσο κάποιοι βολεύονται, όσο υπάρχει γραφειοκρατία, όσο κλέβουμε το σύστημα… νόμιμα… (φίλος μου δημόσιος υπάλληλος 30 χρονών μπόρεσε και γράφτηκε σε ΙΕΚ για να παίρνει άδεια φοιτητική από την δουλεία και φτηνότερα εισιτήρια με το πάσο), όσο κοιτάμε την πάρτη μας και όχι το γενικότερο καλό, όσο θα πατάμε επί πτωμάτων για να περνάμε εμείς καλά …όσο ζηλεύουμε φθονούμε και κρυφομισούμε τον διπλά μας…. Τίποτα δεν θα αλλάξει…

  Και είναι φαύλος κύκλος…. Όσο αδικούμαστε στην πρώτη ευκαιρία θα αδικήσουμε γιατί είμαστε δειλοί και φοβόμαστε.
  Και να μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί (όχι μόνο της βουλής) είναι μέρος του λάου… κάποτε λάδωσαν και αυτοί και τώρα που για αυτούς γύρισε ο τροχός…. Λαδώνονται…
  Θα ελεγα και αλλα ακομα αλλα θα σας κουρασα ειδη

  Pay it forward http://www.imdb.com/title/tt0223897/
  Γιατί το κακό είναι βαθιά ριζωμένο μέσα μας.

 10. Χαρη Κλιν ” Ειμαστε η μονη Αφρικανικη χωρα με λευκους πολιτες”.
  Ακομη και ο καιρος στην Ελλαντα εχει γινει Αφρικανικος…..WTF.

 11. Χωρίς να διαφωνώ με το πνεύμα της δημοσίευσης, απλά να εκφράσω την άποψη οτι ειδικά για τα τέλη κυκλοφορίας καλώς δόθηκε παράταση γιατί φέτος πραγματικά ένα μεγάλο ποσοστό των ειδοποιήσεων καθυστέρησαν χαρακτηριστικά λόγω του ότι φέτος έμπαιναν και άλλες παράμετροι και δεν ήταν ένα απλό ctrl+c – ctrl+v όπως άλλες χρονιές. Μπορεί βέβαια, τεχνικά, να μην ήταν και τόσο δύσκολο το θέμα ωστε να δικαιολογείται τόση καθυστέρηση αλλά και πάλι σ’αυτή την περίπτωση την ευθύνη την έχει η ΓΓΠΣ και όχι οι πολίτες που έπρεπε να διαλέξουν αν θα στηθούν σε κάποια ΔΟΥ όσο περιμένουν να έρθει η ειδοποίηση. Στις ΔΟΥ οι ουρές είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Δεκέμβρη ενώ στη συνέχεια όταν το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου είχαν φτάσει οι περισσότερες ειδοποιήσεις είχαν συμφορηθεί πλέον και οι τράπεζες…

  Για το θέμα της αντιστοίχησης ΚΑΔ θα συμφωνήσω. Εναν ολόκληρο χρόνο είχαν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι… Το αυτό και για την παράταση την προθεσμία υποβολής προτάσεων για ένταξη σε πρόγραμμα επιδότησης του ΕΣΠΑ.

  • Πάντα υπάρχουν καθυστερήσεις στις ειδοποιήσεις, δυστυχώς, αλλά δεν φαντάζομαι ότι είναι τόσες πολλές φέτος και όλοι αυτό περίμεναν. Εξάλλου το επιχείρημα αυτό το ακκούω χρόνια. Πέρσι έδωσαν 2 φορές παράταση.. παράταση στην παράταση δηλαδή!

   Αν ήταν μόνο οι εφορίες τα σημεία που μπορείς να πάρεις το σήμα θα συμφωνούσα αλλά μιλάμε και για τα ΕΛΤΑ και για τράπεζες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη διαδικασία της δημόσιας ζωής που έχει τόσα πολλά σημεία εξυπηρέτησης για τους πολίτες για ένα μόνο σκοπό.

 12. +1000 Titanas.
  Μπορεί να ακούγεται παλαβό, αλλά προσωπικά πιστεύω πως η μοναδική περίπτωση ν’ αλλάξει κάτι στην Ελλάδα, είναι η διακυβέρνηση της χώρας απο μια ομάδα ξένων πολιτικών προσώπων..

 13. Δυστυχώς αν δεν αλλάξει ο Έλληνας τον τρόπο ζωής και σκέψης του, τίποτα δεν προκειται να μεταβληθεί στη χώρα. Πρέπει να ξεβολευτούν λιγότεροι απο τους μισούς Έλληνες για να αλλάξει προς το καλυτερο η ζωή όλων. Η μάχη κάθε κυβέρνησης με την καθεστυκεία τάξη πραγμάτων είναι δύσκολη και δεν θα πετύχει αν δεν υπάρξει ρίξη με συνήθειες,βολέματα και τα συμφέροντα που ελέγχουν τη χώρα. Θα δούμε ποτέ κυβέρνηση να τιμωρεί εργολάβους που παραδίδουν ελλειπή έργα, δασκάλους που δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία,υδραυλικους και δικηγόρους που δεν κόβουν αποδείξεις?
  Τα τέλη κυκλοφορίας είναι απλά η κορυφή ενός παγόβουνου που απλά λιώνει και συμπαρασύρει όλους μας.

 14. Δεν αντέχω άλλο σε αυτή τη χώρα… Και όχι, δεν είμαι απο εκείνους τους 50+ που για μένα πραγματικά είναι η γενιά του “πάρτα όλα” (δεν ντρέπομαι να το πώ, σε αυτή τη γενιά ανήκει κ ο πατέρας μου κ οι πατεράδες πολλών γνωστών και φίλων) που μπροστα στο “να έχουν το καλύτερο” ξέφυγαν στο δρόμο και μετατράπηκαν σε ζώα και μάλιστα άπληστα..

  Αυτοί λοιπόν στελεχώνουν και τα κόμματα που κυβερνούν την Ελλάδα..και γιαυτό πάμε κατα διαόλου.. Αυτοί που τα “θέλουν όλα”…που θέλουν “ολόκληρη την πίττα και δεν με νοιάζει ο συνάνθρωπός μου”… που τους τρέχουν τα σάλια απο το “θέλω κι άλλο” !!!

  Αυτοί λοιπόν είναι οι υπαίτιοι.. και αυτοί θα πρέπει να τιμωρηθούν…και πιστεύω κάποια στιγμή, που ο “κοσμάκης” θα γίνει ΚΟΣΜΟΣ θα γίνει το μπάμ.. και ελπίζω να ζώ μέχρι τότε για να πάρω αυτή τη χαρά… τη χαρά να βλέπω αυτούς που τώρα στερούν την ευτυχία στους άλλους, να είναι δυστυχισμένοι, πίσω απο τα κάγκελα μίας φυλακής 1χ1…

  Ο (κατα πολλούς) “Γιωργάκης” (που πλέον όχι μόνο “Γιωργάκης” δεν είναι..αλλα είναι ένας ώριμος 50+φεύγα) έκανε το μεγαλύτερο λάθος προεκλογικά, ταϊζοντας το μυαλό των ηλικιωμένων περισσότερο, και μετά των νέων ανθρώπων με ένα μικρότερο IQ που φάγανε την μούφα απο τα μεγάλα λόγια που πιστά έχει μάθει απο τον πατέρα του (Αντρέα Π.. ) να πετάει αθυρόστομα και τους ΚΡΕΜΑΣΕ όλους… έμεινε στα λόγια, και ακόμα απο τώρα (μόλις 3 μήνες μετα τις εκλογές) κάνει γραφικές κινήσεις ωστε να πεί “κοιτάξτε με τί έκανα” (του στύλ “εμείς τα λάθη μας τα βλέπουμε και τα διορθώνουμε” στο θέμα με τα τέλη κυκλοφορίας) και άλλες μικρότητες μπάς και φτιάξει το image του…

  Είναι δεδομένη η αποτυχία του, απο όποια πλευρά κι αν το δείτε.. και δίνει την εντύπωση της παρένθεσης στην πολιτική ζωή του τόπου…που θα λέμε πως “πέρασε κ δεν ακούμπησε..”

  Σημείωση : Διαφωνώ με το τέλος του άρθρου σου.. “Δεν θα επιτρέψω flames τύπου ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ, ούτε το σύστημα και ο καπιταλισμός φταίει για όλα” … τί δηλώνει αυτό δλδ.. ? Πως θέλεις κάτι να ακούσεις?… κάτι συγκεκριμμένο?… αυτές οι συζητήσεις αδερφέ είναι ανοιχτές… και όσο και να πονάει το κεφάλι σου απο τις βλακείες που θα γράψει ο ένας και ο άλλος θα πρέπει να τις αντέξεις… Αν είναι να ανοίγεις τέτοιες συζητήσεις…μην ζητάς απο τον άλλο να είναι κόσμιος… καινούργια κυριλέ τακτική είναι αυτή..??? Πάντως εμένα μου φαίνεται άκυρη…δεν ξέρω..

  Ναι μεν μιλάμε στο blog σου, αλλα όταν ανοίγεις τέτοια θέματα… δεν μιλάμε για το iphone σου.. μιλάμε φια ένα θέμα που θύγει όλα τα προβλήματα του κάθε ένα που μένει στη χώρα Ελλάδα… μην ακούω τέτοια τρελά.. έλεος..

  Φιλικά. Μαρινος.

 15. Ακούω μια ζωή από όλους (και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) να λέμε: Αν δεν αλλάξει ο Έλληνας δε γίνεται τίποτα. Ποιος είναι ο Έλληνας όμως; Δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι; Δεν είμαι εγώ ο ίδιος;

  Εγώ δεν πρέπει να αλλάξω για να γίνει επιτέλους αυτή η αλλαγή; Αν περιμένω “να αλλάξει ο Έλληνας” είναι σαν να περιμένω να αλλάξουν πρώτα όλοι οι άλλοι για να αλλάξω εγώ στο τέλος. Ανάποδα πρέπει να γίνει. Πρώτα αλλάζω τον εαυτό μου. Κρατιέμαι με τα νύχια και τα δόντια όταν βλέπω τους άλλους να παρανομούν ή να αδικούν και απλά οδηγώ τους άλλους παραδειγματίζοντας.

  Ή μήπως η πλειοψηφία όλων αυτών που λένε “να αλλάξει ο Έλληνας” είμαστε τέλειοι και ήδη αλλαγμένοι;

 16. Σαφώς και έχεις δίκιο Πέτρο… Κρυβόμαστε όλοι μας πίσω απο το δάχτυλό μας..

  Το θέμα σε όλο αυτό είναι το DNA μας.. Kαι όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι και της “καλύτερης” ποιότητας… Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια..

  Βέβαια απο την άλλη, φταίνε και αυτοί που κυβερνούν έτσι?..

  πχ σε οποιαδήποτε πόλη της Ευρώπης, έτσι κ αφήσεις ένα laptop μέσα στη μέση του δρόμου, κάποιος θα βρεθεί να το πάρει στα γρήγορα και να την κάνει… Τότε θα ξεχάσει αυτός που το έκανε και Ευρώπες και όλα.. θα γίνει ένας κοινός κλέφτης…

  Έτσι και στην πολιτική… άν αφήνεις παραθυράκια.. όλο και κάποιος θα “τρουπώσει”…

 17. Πραγματικά δεν πιστεύω αυτά που διάβασα παραπάνω.
  Σαν σε ένα παραμύθι, όλοι έχουν ξεχάσει τα προηγούμενα 5,5 χρόνια εσωτερικής και εξωτερικής ξεφτίλας και αμέσως όλοι κρίνουν μία κυβέρνηση 3 μηνών. Προφανώς και θα υπάρξουν λάθη, αλλά η κρίση θα μπορεί να γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά και όχι μέσα στο τρίμηνο.
  Θυμηθείτε… Τι άλλο εκτός από προσλήψεις στο δημόσιο έγινε επί ΝΔ μέχρι να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Τίποτα. Όχι ότι κάνανε και κάτι μετά βέβαια.
  Έλεος.

 18. Όπως είπαμε, όχι ΠΑΣΟΚ vs. ΝΔ … :)

  Αλλα αδερφέ, απο όπου και να το πιάσεις, βρωμάει… τί άλλο να σου πώ ? Δεν κάθομαι να συγκρίνω.. δεν αξίζει τον κόπο να συγκρίνεις ΟΜΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ …

 19. Πάντως το θεμα με την επεκταση της προθεσμιας για την πληρωμη των τελων δεν ειναι μονο θεμα των πολιτων… Το ιδιο το κρατος καθυστερει υπερβολικα να τα αποστειλει!

  • Πάντα γινόταν αυτό και θα γίνεται σε ένα τόσο μεγάλο σύστημα διανομής. Για αυτό έγραψα ότι φέτος δεν νομίζω να έγιναν τόσες πολλές καθυστερήσεις στις ειδοποιήσεις και κάτι σαν το 60% δεν έλαβε γράμμα.

 20. το συστημα στην ελλαδα , ειναι κατα ενα τροπο υδραυλικο , ενας σωληνας με 5 τρυπες ,εαν κλεισης τη μια τρυπα , το νερο θα συνεχιση να τρεχει απο της υπολοιπες και μαλιστα με περισοτερη ενταση ,

 21. Ακόμη δεν τον είδαμε,Γιάννη τον βαφτίσαμε,ούτε 3 μήνες κυβερνούν,το μαγικό ραβδί ψάχνετε?

  • Κανένα μαγικό ραβδί, είναι κάτι τόσο απλό που δεν χρειάζεται να χάσεις ούτε μια μέρα για να έχεις αποτέλεσμα, αλλαγή νοοτροπίας, στο τέλος. Εξήγησα τι σημαίνει η παράταση. Επιβράβευση αυτού που αδιαφορεί, δικαίωμα για παράταση του καθένα από την σημαία κλπ κλπ

 22. Άσπρος λύκος, μαύρος λύκος, μπλε λύκος, πράσινος λύκος πάλι λύκος είναι ….

  • … δυστυχώς για ακόμα μία φορά.

 23. Έλληνα, έχεις 3 επιλογές:
  1. Να αλλάξεις νοοτροπία
  2. Να σε κυβερνήσει η “Θάτσερ”
  3. Να φύγεις μετανάστης στα ξένα

  Διάλεξε και πράξε.

 24. Όλα όσα ειπώθηκαν είναι σωστά και σεβαστά, αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αυτό. Ότι όλοι μένουμε στα “σωστά” λόγια και μέχρι εκεί, αν οι περισσότεροι ατομικά στην πραγματικότητα τους κάνουν αυτό που πρέπει σε κάθε σημείο -ας ακούγεται ουτοπικό είναι η μόνη λύση- μπορούμε να πούμε ότι είναι μια καλή αρχή.
  Καλή χρονιά να έχουμε

 25. Το ερώτημα είναι για ποιό λόγο δίνονται συνεχώς παρατάσεις… Γιατί πολύ απλά ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να καλύψει όλους τους πολίτες. Eαν αλλάζαμε ξαφνικά νοοτροπία και γινόμασταν όλοι τυπικοί, τότε θα περιμέναμε στις ουρές δυο 24ωρα για να εξυπηρετηθούμε. Οι παρατάσεις ορίζονται εξαιτίας της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Οπώτε με αυτό τον τρόπο αφενός το κράτος δεν εκτίθεται, και αφετέρου οι πολίτες της τελευταίας στιγμης εξυπηρετούνται. So simple…

Top

Show Buttons
Hide Buttons