Palm OS vs iOS τόσα χρόνια μετά το ίδιο χάλι, το Siri θα μας σώσει

by Stefanos Kofopoulos • On 22-12-2011 • AT 5:17 pm • 22 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Palm OS vs iOS τόσα χρόνια μετά το ίδιο χάλι, το Siri θα μας σώσει

Η πρώτη επαφή με το Palm OS ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Τα χρόνια πέρασαν και οι οικονομίες έγιναν αρκετές για να αγοράσω το Palm M505 με έγχρωμη οθόνη, Palm OS 4.0 και επεξεργαστή στα 33MHz που εύκολα μπορούσε να φτάσει στα 60MHz με overclocking. Fast forward ston 21o αιώνα και την εποχή του iOS. Η Palm αποτελεί παρελθόν, το Palm OS έγινε webOS αλλά πέθανε και το μόνο που μένει σταθερό είναι το UI πάνω στην οθόνη.

Αριστερά βλέπετε μία από τις προηγμένες εκδόσεις του Palm OS όπως ήταν περίπου το 2000-2001. Δεξιά βλέπετε το iOS στο iPhone όπως το γνωρίζουμε από το 2007 μέχρι σήμερα στην έκδοση iOS 5. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε όπως τα 160×160 pixels ανάλυσης που έγιναν 640×960 pixels και οι οθόνες από resistive έγιναν capacitive με μεγάλη ακρίβεια και smooth scrolling.

Το UI όμως παρέμεινε το ίδιο. Η βασική στοίχιση των εικονιδίων πάνω στην οθόνη παραμένει η ίδια. Κουτάκια το ένα δίπλα στο άλλο και δυνατότητα για scrolling. Σήμερα το iOS χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια λογική αλλά αντί για scrolling αλλάζει home page με swype δεξιά και αριστερά ενώ μέσα στα settings η μοναδική επιλογή είναι το scrolling.

Πέρασαν παραπάνω από 15 χρόνια και ακόμα χρησιμοποιούμε τις ίδιες βασικές αρχές UI και χειρισμού των φορητών συσκευών. Στην εποχή του Palm M505 και όχι μόνο, όταν έκλεινες την εφαρμογή μπορούσες να την ανοίξεις ξανά στο σημείο που την είχες κλείσει. Ήταν ένα κόλπο για να νομίζει ο χρήστης ότι η συσκευή λειτουργεί με multitasking, όλοι ήξεραν τι ακριβώς συμβαίνει αλλά κανείς δεν παραπονιόταν γιατί απλά το Palm OS δούλευε. Στο iPhone 4S ο χρήστης εξακολουθεί να ανοίγει και να κλείνει εφαρμογές χρησιμοποιώντας ένα κουμπί εκτός οθόνης, το iOS είναι πλέον multitasking αλλά και πάλι όλοι αδιαφορούν γιατί η δουλειά γίνεται.

Το Android λειτουργεί στην ίδια λογική σε ό,τι αφορά το UI. Καμία εξέλιξη πέρα από μικρές βελτιώσεις. Τα Windows Phone 7 βασίζονται στο παρελθόν προσφέροντας κάτι εντελώς νέο στο UI των κινητών αλλά ο όγκος των πωλήσεων δεν επιτρέπει στην Microsoft να αποδείξει ότι πράττει σωστά. Το MeeGo και συγκεκριμένα το Harmattan της Nokia βασίστηκε επίσης στο UI που όλοι γνωρίζουμε και βελτίωσε σημαντικά την λειτουργικότητα σε ό,τι αφορά την διαχείριση εφαρμογών, έχει όμως εγκαταλειφθεί από τους Φινλανδούς.

Μπαίνουμε στο 2012 με UI και λειτουργικότητα κινητών που βασίζεται σε ανάγκες δεκαετιών πίσω. Με λογικές που οι τότε εγκέφαλοι μπορούσαν να κατανοήσουν και οι σημερινοί απλά δέχονται βολικά γιατί έτσι έχουν μάθει. Δυστυχώς φαίνεται ότι η εξέλιξη των βασικών στοιχείων του UI παραμένει η ίδια. Η μόνη ελπίδα σε όλη αυτή την βαρετή και απαρχαιωμένη κατάσταση είναι το Siri. Όχι επειδή προσφέρει καλύτερο UI και δυνατότητες αλλά γιατί προσπερνάει τον ίδιο τον περιορισμό των οθόνης, αδιαφορεί για το UI και βασίζεται στο καλύτερο, το πιο απλό και πιο φυσικό στην χρήση εργαλείο που έχουν όλοι οι άνθρωποι: την γλώσσα και την ομιλία.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πως κ δεν έχουμε δει καμιά αγωγή της Apple προς to Palm OS που χρησημοποιησε οθόνη αφής, στοιχισμένα εικονίδια, scroll, ένδειξη ώρας κ μπαταρίας στην κορυφη κ άλλα πολλά. Σίγουρα ήταν μια ιδέα που ΜΟΝΟ η Apple είχε πρωτη κ κανένας άλλος κ της την κλέψανε!!!! :PPPP

 2. δεν καταλαβαίνω γιατι η home screen με τα εικονίδια οποιασδήποτε πλατφόρμας να θεωρείται “χάλι”. Αν είναι πρακτικό και ευκολονοητο ui για ποιό λόγο να αλλάξει. Το siri και γενικά η φωνητική αναγνώριση είναι επανάσταση αλλά τί άλλο θα μπορούσε να δειχνει η οθόνη για να είναι πιο πρακτική; Όποιος έχει ιδέα ας την πει και γιατί όχι ας την υλοποιήσει.

  • Θα μπορούσε να έχει απλά την ώρα και να εμφανίζει μηνύματα, τίποτα άλλο. Τα apps να ξεκινούν με φωνητική εντολή και ο χρήστης να επιλέγει να ακούσει “χαρούμενη μουσική” αντί να πάει στο iPod. Αυτό πχ γίνεται τώρα με το Mood Agent αλλά απαιτεί το UI. Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα.

 3. Μπορούσες απλά να μην αναφέρεις το siri και να πεις για την εξέλιξη των φωνητικών εντολών δίνοντας το siri ως παράδειγμα για να αποφύγεις τους anti-apples ;)

  • Το Siri δεν είναι φωνητικές εντολές αλλά κάτι παραπάνω ως σύνολο. Με το Siri η Apple σκοτώνει το UI σε μεγάλο βαθμό και μετατρέπει το κινητό σε ένα gateway για το internet, ούτε καν τηλέφωνο δεν είναι.

   • Εσύ δηλαδή πόσες φορές έχεις χρησιμοποιήσει το Siri ; Τα άξιζε τα 600€;

   • Η ερώτηση σου είναι άστοχη γιατί δεν θέλεις να αντιληφθείς τι ακριβώς προσφέρει το Siri και που στοχεύει η Apple.

 4. Metro UI is the future, is matter of time users to turn to the new Interface. As usual users don’t accept the good changes, they need time. Remember what happen with Windows XP, just small changes to UI..
  With Windows 8 everything will change .. Just wait another 10 months..

 5. iOS και Android = icons και widgets. Τα Windows Phone εφεραν ενα εντελως νεο UI (live tiles) αρα διαφωνω με το αρθρο
  (Οσο για τις πωλησεις τους το ξεραμε οτι το 2011 θα ηταν μικρες, το 2012 η κατασταση θα ειναι εντελως διαφορετικη, ηδη παιρνουμε δειγματα, τα Lumia ειναι πρωτα σε πωλησεις σε καθε chart)

  • Μπορεί το Lumia 800 να πουλάει τρελά ή έτσι αναφέρεται τουλάχιστον αλλά αυτό είναι ένα κινητό απέναντι στις ορδές του Android. Ας δούμε τα Windows Phone με 10% market share και πως θα αντιδράσει ο κόσμος τότε

 6. Siri has many things to do yet! It’s not ready to have anyone a positive opinion yet

 7. Η Microsoft έχει κάνει μεγάλη απόπειρα αλλαγής UI με την ένωση xbox/windows/windows phone. Όπως και να το κάνουμε το μέλλον εκεί είναι και ας μήν το καταλαβαίνει ο χαζός εγκέφαλος σου που είναι 15 χρόνια πίσω

  • Η Microsoft έχει προσφέρει κάτι ενδιαφέρον στην αγορά αλλά το χαίρεται μόνη της. Μέχρι τα Windows Phone να αποκτήσουν 10% market share έχουν δρόμο ακόμα.

   Θα πρότεινα να προσέχεις τους χαρακτηρισμούς σου. Δεν βοηθούν στην κουβέντα.

   • Θα συμφωνήσω κι εγώ με τα παιδιά επάνω… Live tiles, όλη η οθόνη ζωντανά notifications, απλότητα, στην κίνηση (flow) αυτά είναι πραγματικές καινοτομίες. Κι εγώ από macbook γράφω, αλλά πέρα από εφέ και ένα πακέτο που απλά δουλεύει σωστά η Apple δεν κάνει τίποτα άλλο από το να στα τρώει χοντρά. Επίσης αν το Android δεν είχε την υποστήριξη της Google και το buzz από bloggers και λοιπούς tech-maniacs δεν θα το ήξερε κανένας όπως συνέβη στο meego, στο bada κλπ. Και όταν λέω κανένας είναι σχήμα λόγου…μιλάω για το ευρύ κοινό και μέσο καταναλωτή που δεν είναι υποψιασμένος.

    Σε αλεπάλληλα posts αναφέρεις τί έχει προσφέρει η κάθε εταιρία στο “γενικό καλό” στην “εξέλιξη” κλπ. Δυστυχώς αυτή η καινοτομία κοστίζει πολύ και επίσης δημιουργεί ανάγκες χωρίς να καλύπτει πραγματικά τις προηγούμενες. Απλά συνειδητοποιείς πως κάτι άλλο είναι η ανάγκη σου τώρα και όχι αυτό που πίστευες πριν. βλέπε το λατρεμένο siri

    Η microsoft προσφέρει κάτι διαφορετικό κρατώντας μόνο τα καλύτερα στοιχεία από τους άλλους και βελτιώνοντας όπου καινοτομεί. Θες zune market (apps, music) με το pass του, θες stability, ομορφιά, ασφάλεια. Όχι απλό άνοιξε εφαρμογή-κλείσε ή με δεκάδες εφαρμογές στο background και τον bigbrother παντού… Επειδή έχω android tablet, το google ξέρει απλά τα πάντα για μένα και συνεχίζει να με ενοχλεί (κάτι που θα τελειώσει όταν κάνω μετάβαση, με bootcamp ή χωρίς) και με w8 tablet.

    Θα ήταν συνετό να προβάλεις και λίγο περισσότερο τα windows phones ακόμα και αν δεν τα συμπαθείς χωρίς να ζητάω κάτι περισσότερο από απλή αναφορά των χαρακτηριστικών τους και φυσικά στην τιμή τους. Αυτό γιατί ο κόσμος σε ακούει για γνωρίσει και να κατακτήσει…. έτσι δεν είναι;

   • Μάλλον έχεις χάσει τα σχόλια μου όπου ξεκάθαρα λέω κάτι πολύ απλό: τα Windows Phone είναι ανώτερα του Android και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερα και από το iOS

   • Αν είναι έτσι ταπεινά συγνώμη! Επόμενο προτεινόμενο post: “Πως γίνεται κανείς fanboy/fangirl και τι κάνεις μετά…”

    γιατί νομίζω πως για κει πάω!

 8. και εγω πιστευω οτι το siri ειναι το επομενο βημα στα κινητα

 9. Και αν ο χρήστης είναι μουγκός; ;) Ναι, απλά δουλεύει. Τα εικονίδια δε θα φύγουν ποτέ. Το να δείχνει η οθόνη μόνο ώρα, σμσ και τηλέφωνα, το βρίσκω βαρετό. Εντάξει, δε λέω, και άλλοι θα έχουν τη δίκή σου άποψη αλλά όλος ο κόσμος είναι αυτής της λόγικης, να έχει η οθόνη εικονίδια, τρίγωνα, tiles, δεινόσαυρους κτλ κτλ. Δουλεύει, και δουλεύει τέλεια. Και ο άνθρωπος δουλεύει τόσα χρόνια με τον ίδιον τρόπο, αλλά δεν είδα να προσπαθεί κανείς να τον αλλάξει. ;)

 10. Εντάξει είναι γεγονός ότι η Palm με το PalmOS άνοιξε και έδειξε το δρόμο για αυτό που λέμε μικρές συσκευές και φορητή πληροφορία. Όταν η MS έκοβε και έραβε τα Windows για να ταιριάξουν σε mobile περιβάλλον (φτιάχνοντας το χειρότερο OS στην ιστορία. Τo Windows Mobile και ότι τα ακολούθησε) η Palm έκανε το προφανες. Έφτιαξε ένα λειτουργικό από το μηδέν για μικρές συσκευές. Το ίδιο έκαναν μετά όλοι οι μεγάλοι παίχτες (Apple, Google, ακόμα και η MS με τα Windows 7). Είναι λογικό, λοιπόν, να μοιάζουν μεταξύ τους.

  Εγώ θα το πάω ακόμα παραπέρα. Όταν είχε βγει η πρώτη έκδοση του iOS (προ multitasking δηλαδή) είχε τόσα κοινά με το PalmOS που πραγματικά πίστευα ότι μπορεί η Palm να κάνει μήνυση της Apple.

  Προσωπικά είμαι σίγουρος πως αν ο Steve Jobs επηρεάστηκε από κάποιο λειτουργικό άλλα και οικοσύστημα για να κάνει το iOS αυτό ήταν το PalmOS.

  • Οι ομοιότητες είναι τραγικά πολλές αλλά τραγικό επίσης και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε βρει κατι καλύτερο και βασιζόμαστε σε τεχνολογία UI δύο δεκαετιών. Το πιο τραγικό είναι ότι και το Android που φτιάχτηκε από την αρχή και ήθελε να κλέψει μερίδιο αγοράς από το iOS (στο 2ο πειραματικό code branch που διατηρούσε το Google) έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

 11. πω πω ρε φιλε μεγαλο το κολλημα σου με το ios και την απεχθεια με το android…ξεκολα
  το οτι εβγαλαν τωρα το siri??? σιγα μωρε την μουφα.ποιος το δουλευειθ αυτο το προγραμμα?γιατι προγραμμα ειναι οχι εξελιξη…επανασταση κτλ
  ολα τα λειτουργικα εχουν φωνητικη αναζητηση,απλα η apple αρχιζει και παινει ΠΑΤΟ και νομιζει οτι ετσι θα σας φαει παλι τα λεφτα και σας τα τρωει χοντρα χωρις να προσφερει κατι.πριν 3 χρονια ηταν πολυ μποροστα,τωρα απλα ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ TO ANDROID !!!
  οσο για τα wp7 αστο να μην πω τιποτα…η αθλιοτητα η ιδια

  • Βλέπω έχεις επιχειρήματα υπέρ του Android όπως και κατά των Windows Phone και iOS.

Top

Show Buttons
Hide Buttons