Αντίο OpenOffice, ήταν ωραία όσο κράτησε

by Stefanos Kofopoulos • On 27-04-2011 • AT 7:55 pm • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Αντίο OpenOffice, ήταν ωραία όσο κράτησε

Η Oracle αποφάσισε ότι το εμπορικό κομμάτι του OpenOffice δεν έχει λόγο ύπαρξης και για αυτό τον λόγο το project θα πάει στον κάδο ανακύκλωσης. Προφανώς πριν συμβεί αυτό, το fork του OpenOffice ζει σε διαφορετικούς servers υπό την προστασία του νεοσύστατου The Document Foundation και του LibreOffice. Οι εταιρείες που μέχρι σήμερα υποστήριζαν το OpenOffice ενδιαφέρονται πλέον για το LibreOffice και την ανάπτυξη του κώδικα σε αυτό το νέο tree. Red Hat, Novell, Google και λοιποί μπορούν πλέον να συνεισφέρουν αλλού και οι χρήστες να απολαμβάνουν την νέα γενιά του OOo, όσοι τουλάχιστον θέλουν κάτι περισσότερο από τα διαθέσιμα cloud apps. Το LibreOffice είναι εδώ.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το εμπορικό κομμάτι αποσύρεται… μη τα συγχέουμε!! Το Free παραμένει ως έχει και συνεχίζει να εξελίσσεται. Άσε που το The Document Foundation δεν έχει κάποια σχέση με την παραπάνω κίνηση της Oracle.

  • Σκοτώνοντας το εμπορικό κομμάτι πρακτικά πεθαίνει και το άλλο.. χωρίς τα λεφτά και τον κώδικα της Red Hat και των λοιπών το project απλά θα αργοπεθαίνει

 2. Θεωρητικά και εγώ έτσι το κόβω να γίνεται… αλλά τα γεγονότα μας διαψεύδουν μέχρι στιγμής εφόσον έχουν κυκλοφορήσει ήδη τη Beta της έκδοσης 3.4… Απεναντίας, από το Libre Office δεν είδαμε κάτι νέο μετά την 3.3.2… (Για να μην παρεξηγηθώ, Libre Office χρησιμοποιώ και υποστηρίζω από τότε που βγήκε, αλλά δεν θέλω να σταματήσει η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού ανοιχτού λογισμικού όπως το Open Office. Στο κάτω κάτω ας έχουμε και επιλογές, αυτή είναι η ουσία του ανοιχτού λογισμικού).

 3. Το καλύτερο θα ήταν η Oracle να βάλει μυαλό και να (παρα)δώσει το OpenOffice στην κοινότητα. Αν θέλουν να το πουλάνε σε επιχειρήσεις μαζί με πακέτο υποστήριξης άλλο θέμα. Πάντως εδω στην δουλειά σε αρκετά μηχανήματα Sun έχουν ακόμη το StarOffice (παππούς του LibreOffice) :-)

 4. Η Oracle έχει χειριστεί πολύ άκομψα τα θέματα του OOo και της Java. Μετά την εξαγορά της Sun προσπάθησε να κινηθεί σαν βασιλιάς όλων, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν και να κινηθούν προς το libreOffice. Επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με την Java, όπως τα έχει εντοπίσει το Apache SF που ήταν στο συμβούλιο ανάπτυξης της Java και το εγκατέλειψε.
  Επίσης η νομική κίνηση εναντίον της Google για το Android μπορεί να έπεσε στο κενό, αλλά έδειξε τις προθέσεις της Oracle.
  Μπορεί στο OOo να είναι τελικά εύκολο να παρακαμφθεί η Oracle, αλλά το θέμα της Java είναι απείρως πιο σημαντικό για όλους. Και όσο εύκολα μπορεί να εκβιάσει, τόσο εύκολα μπορεί να διώξει τους πάντες, ιδιαίτερα από την στιγμή που η OpenJava είναι πολύ κοντά σε συμβατότητα και αξιοπιστία, αλλά και ανώτερη σε ταχύτητα.
  Αν αποφασίσει ο κολοσσός που λέγεται ΙΒΜ να υποστηρίξει πλήρως την OpenJava και να εγκαταλείψει την Oracle/Sun Java, η Oracle θα βρεθεί με το απόλυτο κενό από την εξαγορά της Sun. Χωρίς Solaris, χωρίς OpenOffice, χωρίς Java.
  Και μην ξεχνάμε ότι η ΙΒΜ κινήθηκε πρώτη για την εξαγορά της Sun και δεν κατέληξε σε συμφωνία. Άρα κάτι απ΄ όλα αυτά την ενδιαφέρει.

Top

Show Buttons
Hide Buttons