Επιχείρηση Aurora όπως λέμε Κίνα vs Αμερική

by Stefanos Kofopoulos • On 16-01-2010 • AT 10:16 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Internet

security by carbonnyc

Σοβαρεύουν τα πράγματα μετά την απόφαση του Google να επανεξετάσει αν έχει νόημα να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Κίνα. Όλα ξεκίνησαν μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι το Google μαζί με άλλες Αμερικανικές εταιρείες έγιναν στόχος πολύ εξελιγμένων επιθέσεων που είχαν προέλευση την Κίνα και στόχο email λογαριασμούς ακτιβιστών που δεν βλέπουν με καλό μάτι την στάση της Κινεζικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα McAfee Labs η επίθεση συνδυάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς. Λίγο social engineering, λίγο zero day exploits και διάφορες άλλες τεχνικές μέχρι να πετύχουν τον στόχο. Είναι πιθανό ότι η επιχείρηση είχε ονομαστεί Aurora αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία για ένα και μόνο λόγο. Μετά την άτυπη ερώτηση της Hillary Clinton προς τους Κινέζους ομολόγους, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει επίσημη ερώτηση προς την Κινεζική κυβέρνηση.

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί εκτός από το Google εμπλέκονται και ένα σωρό άλλες Αμερικανικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Κίνα ή έχουν δει το όνομα τους να ακούγεται μπλεγμένο στην ιστορία. Το Google ήταν αρκετά τυχερό και έξυπνο να μην εγκαταστήσει servers στην Κίνα, μετά το συμβάν με το Yahoo!, συμφώνησε όμως να φιλτράρει τα αποτελέσματα για όσους χρησιμοποιούσαν το Google.cn. Σχεδόν 3 χρόνια μετά, με περίπου το 1/3 της online αναζήτησης και 1000 υπαλλήλους ίσως έφτασε η ώρα οι Κινέζοι να δουν το Google όπως ακριβώς ο υπόλοιπος κόσμος ή να βασιστούν μόνο στα αποτελέσματα του Baidu που ήδη έχει κατηγορηθεί για σκάνδαλα.

Η Microsoft συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του Bing στην Κίνα, όπως άλλωστε κάνει και το Google με φιλτραρισμένα ακόμα αποτελέσματα, θυμίζοντας αυτό που λέει και το Google προς το παρόν. “As Steve Ballmer explained Thursday in Washington, Microsoft will continue to engage in the Chinese market offering Bing and other Microsoft software and services to Chinese customers. As a global company, we will continue to comply with applicable local law, while also taking steps to protect the rights of our users and participate in forums such as the Global Network Initiative aimed at encouraging free expression around the world”.

Που θα καταλήξει όλο αυτό και αν Κινεζική κυβέρνηση και Αμερική συγκρουστούν μένει να το δούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2010 και παρά την αριθμητική υπεροχή των Κινέζων, εταιρείες όπως το Google αντιδρούν, μιλάνε για το θέμα και δεν διστάζουν να αποχωρήσουν από μια αγορά με μερίδιο περίπου 35%. Κάτι γίνεται.

Update: Τελικά φαίνεται ότι η Αμερικανική κυβέρνηση θα μείνεις εκτός, προς το παρόν τουλάχιστον

[photo]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ετσι θελουν οι Κινεζοι,καλα τα κανει το google,ελεος δλδ σχιστοματιδες φιλοι μας,ειστε η μεγαλυτερη αγορα του πλανητη αλλα και λιγος πολιτισμος δε βλαπτει

Top

Show Buttons
Hide Buttons