Ένας κόσμος, μια οθόνη, τρεις ζωές

by Stefanos Kofopoulos • On 06-10-2009 • AT 9:37 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

limitless content

Ξεχάστε τον κόσμο όπως τον ξέρατε. Η μεγάλη οθόνη στο σαλόνι είναι so last year γιατί η νέα μεγάλη τηλεόραση για το σαλόνι θα πάρει την θέση της. Το κουτί είναι πιο λεπτό, πιο όμορφο, τα χρώματα πιο ζωντανά, η ευκρίνεια μεγαλύτερη και ο ήχος τουλάχιστον ποιότητας Dolby ακόμα και από την κωλότσεπη του τζην. Μα ναι, η μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού χωράει στο παντελόνι!

Δεν πρόκειται για μαγικά και διαφημιστικά κόλπα αλλά τον καταμερισμό του real estate της πληροφορίας που θα καταναλώνουμε στο μέλλον. Η μεγάλη τηλεόραση στο σαλόνι αντιπροσωπεύει μια μόνο έκφανση της ζωής στον καναπέ. Το κινητό στο παντελόνι είναι το ίδιο μεγάλο όσο η τηλεόραση στο σαλόνι αλλά αρκετά μικρό για να το έχουμε πάντα μαζί μας, ακόμα και στην παραλία. Το laptop και τα νέα MID / netbooks βρίσκονται κάπου στην μέση, με την φορητότητα και αυτονομία να είναι περιοριστικός παράγοντας.

Το περιεχόμενο είναι το ίδιο. Ο τρόπος που παρουσιάζεται και το μέσο που χρησιμοποιείται είναι διαφορετικό αλλά το ίδιο. Το Facebook από την οθόνη του laptop μεταφέρεται στο application του κινητού και από εκεί στο slideshow με τις τελευταίες καλοκαιρινές φωτογραφίες, που με καθυστέρηση ανέβασε ο κολλητός, στην οθόνη του σαλονιού. Το ίδιο συμβαίνει και με το email, το Twitter, τα RSS feeds, την μουσική και τα βίντεο. Αν νομίζατε ότι ταινίες DivX και Dolby ήχος πάνε πακέτο μόνο με ακριβά home cinema συστήματα και υπολογιστές των 2000 ευρώ κάνετε λάθος. Ρίξτε μια ματιά στα διαφορετικά προφίλ που υποστηρίζει το DivX ανά συσκευή αφού πρώτα ψάξετε στο Google για το Dolby Mobile.

nokia n97 white leather couch

Αν και εντυπωσιακές, οι τεχνολογικές εξελίξεις τις περισσότερες φορές είναι όπλα στα χέρια του μαρκετίστα που θέλει απεγνωσμένα να πουλήσει το νέο προϊόν και υπηρεσίας. Υπάρχουν όμως στιγμές και μια άτυπη συλλογική προσπάθεια για το συνολικό καλό. Είναι πρακτικά αδιάφορα αν το κινητό ηχογραφήσει ή αναπαράγει το κλάμα ενός μωρού με ποιότητα Dolby. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η συνέχεια της εμπειρίας από το σπίτι στο γραφείο και από εκεί στην παραλία και το αυτοκίνητο.

Ξαφνικά οι διαχωριστικές γραμμές γίνονται θολές και σε κάποιες περιπτώσεις χάνονται πλήρως αλλά αυτό που απομένει στον καθένα από εμάς είναι η σταθερή και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Ψεύτικος ή αληθινός, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με την πραγματικότητα τείνει να γίνει ομοιόμορφος ανεξάρτητα από το σημείο και την χρονική στιγμή.

Το Facebook, το Twitter, τα laptops, τα κινητά και οι τηλεοράσεις είναι απλά τα οχήματα σε ένα αύριο που μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος μπορεί να γνωρίζει. Αυτό που είναι σήμερα γνωστό και κατανοητό, αν και για κάποιους ανατριχιαστικό και αποκρουστικό, είναι η ένωση του ανθρώπου με την μηχανή αφού πρώτα περάσουμε από το στάδιο της απόλυτης προσωπικής ψευδαίσθησης με 3D κόσμους που θα έχουν ως εφαλτήριο αυτό που θα ζήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια. Για την ιστορία, ετοιμαστείτε για τις νέες τηλεοράσεις 3D που αναμένεται να κάνουν δειλή εμφάνιση κάπου στα μέσα του 2010.

Θα ακολουθήσει το νέο iPhone από την Apple κάποια στιγμή το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, ενώ σε λιγότερο από μήνα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά κινητά από την Sony Ericsson με κάμερα ανάλυσης 12 megapixels. Φυσικά η τηλεόραση του σαλονιού θα γίνει ακόμα πιο όμορφη και λεπτή με προϊόντα της σειράς LG Live Borderless που κυκλοφορούν ήδη, ενώ παράλληλα video από το YouTube και ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το iTunes θα παλεύουν για την μάχη στο σαλόνι μέχρι η Nova να γίνει μόνο ψηφιακή και οι broadband συνδέσεις στο internet να θεωρούνται δεδομένες για όλους, κάθε στιγμή.

Το δίλλημα που θα προκύψει είναι η συνύπαρξη του Εγώ σε 3.5 ίντσες οθόνης αφής, στις 50 και πλέον ίντσες της τηλεόρασης του σαλονιού και στις 13 ίντσες του laptop.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Metropolis

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons