Το Big Bang ήταν ένα ή περισσότερα;

by admin • On 06-05-2006 • AT 10:45 am • 6 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σύμπαν είναι 986 δις. χρόνια γηραιότερο από όσο γνωρίζαμε ή υποθέταμε μέχρι σήμερα. Ανατριχιάζω με την ιδέα και μόνο…

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

 • ΜΑΘΕ ΓΙΑ

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “Όλα ξεκινούν βέβαια, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, απο την πρώτη αρχή του σύμπαντος. Αυτή, αν πιστέψει κανείς τις διάνοιες της επιστημονικής αδελφότητας, τοποθετείται κάπου γύρω στη Μεγάλη Έκρηξη. Μέγα λάθος! Το σύμπαν άρχισε, στην πραγματικότητα , μ΄ ένα βορβορυγμό, τον οποίο ακολούθησε ένα σφύριγμα και μια τεράστια κοσμική πορδή. Άν βρισκόταν κάποιος εκεί για να ακούσει τους ήχους αυτούς, θα καταλάβαινε αμέσως τι έκρυβε ο Θεός στο μανίκι του, και κυρίως κάπου αλλού.”

  Robert Rankin, “Το Χαρούμενο Τέλος του Κόσμου”.

 2. Πολύ καλό.. σε ευχαριστώ πολύ Panagos!

 3. Ευχαριστώ πολύ Ioannis Chondrobilas! Μια ερώτηση μόνο: ποιές είναι οι πηγές σου;

 4. Προς το παρόν, νομίζω πως η Encarta της Microsoft και η Britannica είναι δύο από τις καλύτερες ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες παγκοσμίως.
  Για μια καλή εισαγωγή στο συγκεκριμένο θέμα της κοσμολογίας, μία πολύ καλή πρόταση (διαθέσιμη στα video clubs) είναι η σειρά τριών DVD με τίτλο “Stephen Hawking’s Universe”. Θα σου προτείνω και μία απ’τις αγαπημένες μου (για χρόνια) πηγές γνώσης, site το οποίο περιέχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό από το MIT για κάθε τομέα ενδιαφέροντος: http://ocw.mit.edu/index.html

 5. Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη!

 6. Σύμφωνα με το άρθρο που παρέχεται ως link, η κοσμολογική σταθερά εκφράζει τη σκοτεινή ενέργεια που προκαλεί αρνητική πίεση σε άϋλες περιοχές του σύμπαντος, η οποία με τη σειρά της επιφέρει ένα είδος αντιβαρύτητας υπεύθυνο τόσο για την επιταχυνόμενη κίνηση των γαλαξιών όσο και για την απομάκρυνσή τους και, κατ’επέκταση, για τη διαστολή του σύμπαντος. Αντιθέτως (και λανθασμένα) ο Einstein πίστευε ότι το σύμπαν βρίσκεται σε στατική ισσοροπία και λόγω αυτού προσέθεσε την εν λόγω σταθερά στις εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας με σκοπό να αλλάξει το μοντέλο του δυναμικού σύμπαντος το οποίο αυτές αρχικά περιέγραφαν. Υποχρεώθηκε όμως να αποδεχθεί τη δυναμικότητα του σύμπαντος και να παραδεχθεί το λάθος του αφαιρώντας ταυτόχρονα από τις εξισώσεις του την κοσμολογική σταθερά, όταν ο νόμος του Hubble απέδειξε πως η απόσταση μεταξύ των γαλαξιών και η ταχύτητα απομάκρυνσής τους μεταβάλλονται ανάλογα (το οποίο αποδεικνύεται λόγω της μετατόπισης προς το ερυθρό του μήκους κύματος ( => αύξηση αυτού) της εκπεμπόμενης από τον εκάστοτε γαλαξία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας), φαινόμενο βασιζόμενο στην ισχύ των αρχών του φαινομένου Doppler. Η σταθερά βέβαια χρησιμοποιείται στα σύγχρονα μοντέλα εξομοίωσης της εξέλιξης του σύμπαντος εφόσον συγκεκριμένες τιμές της περιγράφουν ένα δυναμικό σύμπαν. Η συγκεκριμένη θεωρία στηρίζει την υπόθεση των πολλαπλών Big Bangs στην πολύ μικρή τιμή της κοσμολογικής σταθεράς η οποία δε δικαιολογείται με ένα Big Bang αλλά με πολλά, τα οποία υποννοούν μια ηλικία του σύμπαντος της τάξης του 1 περίπου τρισεκατομμυρίου ετών. Το βέβαιο είναι πως το σύμπαν διαστέλλεται ενώ ταυτόχρονα η θερμοπυρηνική ενέργεια εξαντλείται σταδιακά, με τα κατάλοιπα των “νεκρών” ουράνιων σωμάτων να αυξάνουν ακατάπαυστα το ποσοστό της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν (Ισοδυναμία μάζας-ενέργειας ή το διάσημο Ε=mc^2). Η ερώτηση που διχάζει τους κοσμολόγους αναφέρεται στο δίλημμα της επ’άπειρον διαστολής του σύμπαντος μετά την εξάντληση της ενέργειας ή της συστολής του και της αναπόφευκτης οδήγησης σε ένα ακόμη Big Bang λόγω βαρυτικής έλξης. Ο Dr Edward Witten διδάσκει ως φυσικός στο Institute of Advanced Study του Princeton ενώ μαζί με μια ομάδα μαθηματικών και κοσμολόγων τελειοποιεί τις μαθηματικές σχέσεις που συγκροτούν τη Θεωρία της Υπερχορδής. H συγκεκριμένη θεωρία φιλοδοξεί να συνδυάσει τις αλήθειες της θεωρίας της Σχετικότητας με αυτές της Κβαντομηχανικής, επικεντρώνοντας στην έννοια των μικροσκοπικών χορδών που δονούμενες δημιουργούν διαφορετικά μήκη κύματος και διαφορετικής φύσης σωματίδια.

Top

Show Buttons
Hide Buttons