Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του Google I/O 2018

by George Polyzos • On 10-05-2018 • AT 3:37 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Το συνέδριο Google I/O 2018 άνοιξε επίσημα τις πύλες του, στο Mountain View της Καλιφόρνια, με την Google να ανακοινώνει τις αλλαγές που έρχονται στα διάφορα προϊόντα της.

Στο επίκεντρο φέτος βρέθηκαν το νέο λειτουργικό σύστημα Android P, οι εξελίξεις και οι νέες δυνατότητες του Google Assistant αλλά και οι νέες προσθήκες στις δυνατότητες των εφαρμογών της αμερικανικής εταιρείας.

Ξεκινώντας από το Android P, η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές είναι πλέον διαθέσιμη σε δημόσια beta έκδοση με την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών με πιο ενδιαφέρουσα την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών ελέγχου μέσω χειρονομιών. Η έκδοση είναι διαθέσιμη για download σε μια σειρά συσκευών διαφόρων εταιρειών (Sony, Essential, OnePlus, Oppo, Nokia, Xiaomi, Vivo) και όχι μόνο στις συσκευές της ίδιας της Google.

Ο έλεγχος μέσω χειρονομιών είναι εμπνευσμένος από την αντίστοιχη λειτουργία του iPhone X και σηματοδοτεί μια σημαντική σχεδιαστική αλλαγή για το Android. Τα κλασικά εικονίδια που βρίσκονται στη βάση της οθόνης αντικαθίστανται πλέον με μία «γραμμή» την οποία οι χρήστες θα μπορούν να μετακινούν. Με την αντικατάσταση του πλήκτρου Overview, οι χρήστες θα πρέπει πλέον να «κτυπήσουν» την οθόνη για να ενεργοποιήσουν το multitasking κατά τρόπο παρόμοιο με το iPhone X της Apple.

Αλλά και το ίδιο το σύστημα multitasking του Android P μοιράζεται σειρά κοινών στοιχείων με το λειτουργικό σύστημα iOS 11 αλλά και προγενέστερων λειτουργικών όπως το webOS της Palm ή το BlackBerry (BB10). Στο Android P το multitasking αποτελείται πλέον από μια λίστα οριζόντιας κύλισης των ανοιχτών εφαρμογών, μαζί με την πρόσβαση σε μια γραμμή αναζήτησης και τις προτεινόμενες εφαρμογές.

Στην 9η κύρια έκδοση του Android θα υπάρχει επίσης και νέο Dashboard το οποίο θα επιτρέπει στον χρήστη την καλύτερη διαχείριση της συσκευής, με μια ματιά. Το Android Dashboard δίνει πληροφορίες στον χρήστη για το πόσο χρόνο και πόσο συχνά χρησιμοποιούνται διάφορες εφαρμογές και παρέχει στον χρήστη περισσότερες επιλογές να θέσουν όρια ελέγχου. Μπορούν έτσι να τεθούν υπενθυμίσεις και σημειώσεις που θα δίνουν στον χρήστη τη «συμβουλή» να σταματήσει για ένα διάστημα τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών. Το Android Dashboard αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Google για αυτό που η εταιρεία ονομάζει Digital Wellbeing (ψηφιακή ευεξία, σε ελεύθερη μετάφραση).

Σημαντικές ανακοινώσεις είχαμε και γύρω από τον Google Assistant ο οποίος με την λειτουργία Duplex αποκτά πλέον πρωτόγνωρες ικανότητες τουλάχιστον σε επίπεδο φωνής και διαδραστικότητας. Κατά τη διάρκεια σχετικής επίδειξης παρουσιάστηκαν συζητήσεις μεταξύ του ψηφιακού βοηθού και εργαζομένων σε ορισμένες επιχειρήσεις (εστιατόρια και κομμωτήρια). Ο Google Assistant απαντούσε φωνητικά σε ερωτήσεις προκειμένου να κανονίσει ραντεβού και να μάθει τον χρόνο αναμονής στο εστιατόριο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Assistant είχε απολύτως «φυσική» φωνή ενώ περιλάμβανε και ήχους που παράγονται κατά την ανθρώπινη ομιλία.

Η λειτουργία Duplex έδινε στον Assistant την ικανότητα να «οδηγεί» τη συζήτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει νόημα σε αυτή. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να δοκιμάζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να καλεί επιχειρήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Ανανέωση έχει επέλθει και στο Google News, με το νέο χαρακτηριστικό Full Coverage να προσφέρει εμβάθυνση στις ειδήσεις που ενδιαφέρουν τον χρήστη.

Σημαντική αναβάθμιση έχει δεχθεί και η εφαρμογή Google Maps καθώς πλέον έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να παρέχει προσωποποιημένες προτάσεις. Η εφαρμογή θα υποστηρίξει ένα νέο οπτικό σύστημα εντοπισμού θέσης που στοχεύει στη μείωση των «αδέξιων» κινήσεων που αναπόφευκτα γίνονται όταν ο χρήστης επιχειρεί να προσαρμοστεί στις οδηγίες της εφαρμογής. Το Google Maps θα παρέχει ένα σύστημα τρισδιάστατης πλοήγησης το οποίο θα καθοδηγεί τους χρήστες πότε και πού να στραφούν καταγράφοντας τις εικόνες που τροφοδοτούνται στην εφαρμογή μέσω της κάμερας της συσκευής.

Τέλος, το Google Lens, η πλατφόρμα αναγνώρισης αντικειμένων της εταιρείας, μετακινείται πλέον στην εφαρμογή κάμερας της εκάστοτε Android συσκευής. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε ότι οι χρήστες της λειτουργίας Google Lens θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να κάνουν αποκοπή και επικόλληση “πραγματικού κόσμου” σε clipboards. Πρόθεση της Google είναι να επιτρέψει τελικά στους χρήστες να πραγματοποιούν διαδικτυακή περιήγηση απλά στοχεύοντας με την κάμερα σε πραγματικά αντικείμενα.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons