Οι hackers ακόμα προτιμούν τα Windows XP

by Nikos Kaimakamis • On 16-10-2014 • AT 4:06 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

xp

Μπορεί η Microsoft να έχει σταματήσει την υποστήριξη των Windows XP, αλλά το λειτουργικό συνεχίζει να χρησιμοποιείται, στοιχείο που προσελκύει τους hackers.

Ήδη έχουν περάσει έξι μήνες από τη στιγμή που η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει την υποστήριξη του 13 ετών λειτουργικού της συστήματος, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υπολογιστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που το έχουν εγκατεστημένο και το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι κυβερνοεγκληματίες και φροντίζουν να το εκμεταλλεύονται δεόντως, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ασφαλείας Proofpoint.

H εταιρεία εντόπισε Ρώσους hackers που είχαν υπό τον έλεγχό τους ένα δίκτυο botnet που αποτελούνταν από 500.000 χακαρισμένους υπολογιστές, με την πλειοψηφία τους να βρίσκονται εντός του εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το κακόβουλο λογισμικό που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν το Qbot, το οποίο μπορεί να προσθέτει κάθε νέο μολυσμένο υπολογιστή σε ένα δίκτυο botnet, που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο από έναν κατάλληλα καταρτισμένο κυβερνοεγκληματία. Με τη χρήση του botnet θα μπορούσε κανείς να μεταφέρει κλεμμένα δεδομένα και να κάνει παράνομη είσοδο σε οργανισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της NetMarketShare, το 24% του παγκόσμιου αριθμού υπολογιστών συνεχίζει να χρησιμοποιεί Windows XP, ενώ σε πολλές περιπτώσεις botnet η πλειοψηφία των υπολογιστών έχουν το εν λόγω λειτουργικό σύστημα.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons