Οι ενήλικες νιώθουν πίεση για την online προστασία των παιδιών τους

by George Polyzos • On 01-11-2015 • AT 10:23 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

mother-kid-laptop

Νέα έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International αποκαλύπτει ότι το 30% των Ευρωπαίων γονέων αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στο τι βλέπουν ή τι κάνουν τα παιδιά του όταν βρίσκονται online.

Το 33 % ανησυχεί ότι η εξάρτηση που έχουν τα παιδιά του από το Διαδίκτυο μετατρέπεται σε εθισμό. Επιπλέον, πολλοί ενήλικες ανησυχούν ότι και οι δικοί τους γονείς και πιο ηλικιωμένοι συγγενείς που έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία, θα μπορούσαν να είναι εξίσου ευάλωτοι.

Περισσότεροι από τους μισούς (52%) Ευρωπαίους συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους αυξάνονται. Η κύρια ανησυχία τους είναι ο κίνδυνος να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με ανάρμοστο ή ακατάλληλο περιεχόμενο (41%), ενώ σχεδόν δύο στους τρεις (55%) είναι πεπεισμένοι ότι τα παιδιά τους έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι γονείς ανησυχούν για την πιθανότητα τα παιδιά να έρχονται σε επαφή και να επικοινωνούν με επικίνδυνους αγνώστους (34%), καθώς και να μοιράζονται πολύ προσωπικές πληροφορίες (40%). Το 33% φοβάται ότι τα παιδιά μπορούν να εθιστούν στο Διαδίκτυο και να περνούν πάρα πολύ ώρα online.

Ο κίνδυνος τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με κακόβουλο λογισμικό – και πιθανότατα να μην καταφέρουν να το αναγνωρίσουν – είναι μία σημαντική ανησυχία για το 32% των γονέων στην Ευρώπη. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη και ανησυχία είναι ότι το cyber-bullying, το οποίο μπορεί να έχει καταστροφικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις ζωές των νέων ανθρώπων, καταγράφηκε ως σημαντική ανησυχία μόλις από το 39% των γονέων.

Μαζί με αυτές τις άμεσες απειλές για τα παιδιά, οι γονείς ανησυχούν επίσης ότι και άλλα μέλη της οικογένειας θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη μη ασφαλή online συμπεριφορά των παιδιών. Για παράδειγμα, αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει την τυχαία διαγραφή ή απώλεια δεδομένων (24%) ή με την πρόκληση απρόβλεπτων εξόδων (26%) μέσω online αγορών.

Στην ανησυχία των Ευρωπαίων ενηλίκων προστίθεται το γεγονός ότι το 51% έχει γονείς που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Μάλιστα, το 26% ανησυχεί για τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσουν οι γονείς τους και να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν. Οι ερωτηθέντες με ψηφιακά ενεργούς ηλικιωμένους συγγενείς (16% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων) τους θεωρούν ακόμη πιο ευάλωτους, με το 11% των Ευρωπαίων να ανησυχεί για το τι μπορεί να συναντήσουν οι πιο ηλικιωμένοι συγγενείς του.

Laptop user

Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες για τους πιο ώριμους χρήστες του Διαδικτύου περιλαμβάνουν τον κίνδυνο να συναντήσουν κακόβουλο λογισμικό (50%) ή πλαστές ιστοσελίδες και email (51%), η απώλεια χρημάτων μέσω απάτης και εγκληματικής δραστηριότητας (43%), η εξαπάτηση (51%) ή ακόμα η online κατασκοπεία (36%). Όπως και στον κατάλογο με τις πιο σημαντικές ανησυχίες για τα παιδιά, η γνωριμία με επικίνδυνους ξένους (21%) και το ακατάλληλο περιεχόμενο (20%) καταλαμβάνουν υψηλή θέση μεταξύ των κινδύνων που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι.

Η Kaspersky Lab προτρέπει τους γονείς να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που να συνδυάζει μια ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας, με την εκπαίδευση και την επικοινωνία. Μια λύση λογισμικού με επίκεντρο την οικογένεια είναι το απόλυτο δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα παιδιά όταν οι γονείς δεν είναι κοντά, ακόμα και από απειλές για τις οποίες δεν γνωρίζουν ούτε οι ενήλικες. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι συγγενείς να καταλάβουν πως να προστατεύουν τον εαυτό τους. Αυτό απαιτεί να γνωρίζουν τι πρέπει να προσέχουν, πως να εμποδίζουν ανεπιθύμητες προσεγγίσεις και πως να αποφεύγουν ανησυχητικό περιεχόμενο. Πάνω απ’ όλα, η Kaspersky Lab συμβουλεύει τους γονείς να συνδυάσουν το λογισμικό και την εκπαίδευση με έναν ανοικτό διάλογο για τους online κινδύνους και την online συμπεριφορά.

Οι καταναλωτικές λύσεις της Kaspersky Lab, το Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2016 και το Kaspersky Total Security – Multi-Device, περιλαμβάνουν την ειδική λειτουργία Γονικού Ελέγχου, ώστε να βοηθήσουν τους ενήλικες να προστατεύσουν τα ευάλωτα άτομα από online απειλές, να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους και εφαρμογές με ακατάλληλο περιεχόμενο και να περιορίσουν τις πληροφορίες που μπορούν να μοιραστούν.

Επιπλέον, η ειδική λύση Safe Kids επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν τι κάνουν, τι βλέπουν ή τι αναζητούν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο σε όλες τις συσκευές, αλλά και να τους δείχνουν τι είναι επικίνδυνο ή ακατάλληλο στο Διαδίκτυο χωρίς κίνδυνο.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons