Το Office 2007 δείχνει το μέλλον

by Stefanos Kofopoulos • On 02-10-2006 • AT 10:24 pm • 7 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Office 2007

Παρακολουθώντας τα video και διαβάζοντας για το νέο Office 2007, κατάλαβα πως η Microsoft φαίνεται να βάζει μυαλό και να ενδιαφέρεται λίγο παραπάνω για τους χρήστες.

Το νέο Office 2007 δεν είναι φορτωμένο με πολλά νέα χαρακτηριστικά και εξωτικές λύσεις. Το δυνατό σημείο της έκδοσης 2007 είναι το νέο γραφικό περιβάλλον (user interface) με έμφαση στην ευκολότερη και ταχύτερη χρήση των ήδη γνωστών λειτουργιών.

Microsoft Office 2007 The Ribbon

Η εξέλιξη του Office 2007 βασίζεται στην ομαδοποίηση των πιο γνωστών και συνηθισμένων λειτουργιών σε tabs (καρτέλες), κάτι που η Microsoft ονομάζει Ribbon. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νέου Word 2007 το οποίο περιέχει διάφορες ξεχωριστές καρτέλες για διαμόρφωση κειμένου, εισαγωγή αντικειμένων (πχ φωτογραφιών), mailing list κλπ.

Σημαντική είναι και η προσθήκη του Live Preview σε πάρα πολλές, αν όχι όλες τις λειτουργίες του Office 2007, σχετικές με την επεξεργασία τουλάχιστον κειμένου, φωτογραφιών, δεδομένων κλπ. Ο χρήστης επιλέγει το κειμένου και μεταφέρει τον κέρσορα πάνω από πχ διαφορετικές γραμματοσειρές για να δει πως θα μοιάζει το κείμενο στην τελική μορφή. Οι αλλαγές μεταξύ Arial και Times New Roman φαίνονται σε πραγματικό χρόνο (live) πάνω στο επιλεγμένο κείμενο. Το ίδιο ισχύει για στοίχιση, χρωματισμό, τα κελιά κλπ. Το Live Preview ουσιαστικά καταργεί την λειτουργία του Undo αφού τίποτα δεν επιλέγεται παρά μόνο και όταν ο χρήστης είναι ικανοποιημένος με το αισθητικό αποτέλεσμα.

Microsoft Office Powerpoint 2007

Το Office 2007 πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα με την προσθήκη των Galleries. Πρόκειται για έτοιμες λύσεις που περιλαβάνουν πολλές από τις λεπτομέρειες που σε παλιότερες εκδόσεις ο χρήστης έπρεπε να επιλέξει μέσα από wizards ή παραμετροποίηση για προχωρημένους. Φυσικά υπάρχουν ακόμα οι γνωστές λύσεις για τα Office hardcore geeks.

Η Microsoft προσπαθεί να δείξει στον απλό χρήστη του Office 2007 τις δυνατότητες που κρύβει η σουίτα εφαρμογών, χρησιμοποιώντας νέα εμφάνιση και ένα σημαντικό βελτιωμένο μενού.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ego pados epimeno sta kritika windows, i ade sti kaliteri se linux me open office, opos to ubuntu…

 2. Η Microsoft θέλει να δείξει την δύναμη του παιδιού της. Δεν διαφωνώ για το OpenOffice.

 3. Όχι δεν κυκλοφορεί ακόμα αλλά μπορείς να κατεβάσεις την Beta 2.

 4. @KCorax: μιλάμε για αποτέλεσμα team work και όχι one man show. Όσο για την πληρωμή νομίζω ότι δίνει δύο δυνατότητες: download ή πληρωμή.

 5. Πάντα υπάρχουν κι άλλα που θα μπορούσαν να μπουν χωρίς αυτό να υποβαθμίζει όμως τα πραγματικά πάρα πολλά που ήδη έχουν μπει!

  Μη ξεχνάμε για πια παραγωγό εταιρία αναφερόμαστε. Αν δηλαδή το καλοσκεφτείτε, ενδεχομένως να τα βρείτε και λίγα (που λέει ο λόγος βέβαια) τα όσα έχουν κάνει ως τώρα! Μιλάμε δηλαδή για τεράστια διαθεσιμότητα σε κεφάλαια για μελέτη ανάπτυξη κλπ. Αν προσθέσετε και το έτοιμο υλικό (από προηγούμενες εργασίες τους γενικότερα) που είναι σε θέση κάθε φορά να χρησιμοποιήσουν σα βάση τότε ίσως αρχίσει να γίνετε ορατό αυτό που είπα πριν.
  Αναλογικά δηλαδή, άλλες εταιρίες κάνουν θαύματα με πολύ μα πάρα πολύ λιγότερα απ’ όλα τα παραπάνω που ανέφερα.

  Και πάλι όμως λέω ότι σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ υποβαθμίζω την πάαααρα πολύ αξιόλογη δουλειά που λαμβάνουμε σαν αποτέλεσμα!

 6. Ίσως φανώ κάπως «παράξενος» αλλά προσωπικά δε με ενοχλεί και τόσο το ότι ζητούν 1,5€ για κάθε νέο download. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα τόσο σημαντικό προϊόν (ίσως το σημαντικότερο ρου είδους του σα συνολική δουλειά), σε τόσο τελική μορφή, με τέτοιο μέγεθος σε downloaded data και εφόσον επέτρεψαν πριν ικανοποιητικότατο αριθμό ελεύθερων downloads.

  Εντάξει, βέβαια το ονομάζουν και προφανώς είναι μια beta έκδοση, άρα αυτό σημαίνει πως μετράει το να μπορεί να τεσταριστεί από όσο περισσότερο κόσμο γίνετε. Ωστόσο όποιος πραγματικά ενδιαφέρετε για κάτι τέτοιο, είναι δεδομένο ότι δε πρόκειται να τον εμποδίσει ένα τέτοιο κόστος όσο δηλαδή θα κάνει π.χ. μια καθημερινή εφημερίδα του.

  Παράλληλα προφανώς είναι πια σε θέση, πριν κάνουν μια τέτοια κίνηση, να έχουν αποκλείσει τα σχετικώς σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να υπήρχαν σε προγενέστερες beta τους. Μικροπροβλήματα πάντα θα υπάρχουν και στην τελική έκδοση όπως άλλωστε έχει συμβεί με όλες τις εκδόσεις, όλων των σύνθετων τουλάχιστον προγραμμάτων όλων των εταιριών και όλων των εποχών. Αυτά όμως θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν και με online αναβαθμίσεις, service packs κλπ στην πορεία.

  Μη ξεχνάμε το τι σημαίνει να μπαίνει τόσος κόσμος παράλληλα και να αρχίζει να κατεβάζει μανιωδώς ένα τόσο μεγάλο προϊόν! Τι απαιτήσεις σε bandwidth και τι υποδομή γενικότερα θα χρειάζονταν μια εταιρία για να καλύψει μια τόσο προσωρινή ουσιαστικά αλλά τραγικά έντονη κατάσταση. Μια σχετική βολιδοσκόπηση προφανώς και έκαναν με τις πρώτες 500.000 φορές και προφανώς έκριναν ότι θα έπρεπε να εφαρμόσουν κάποιο μηχανισμό προστασίας και για τους ίδιους αλλά και για όσους πραγματικά θα ήθελαν κάτι τέτοιο δεδομένου ότι το να «γονατίσουν» οι σχετικοί servers τους, τελικά δε θα βόλευε κανέναν μας.

  Άλλωστε, το προϊόν διατέθηκε και στα περισσότερα περιοδικά του χώρου που λίγο η πολύ παίρνει ή θα μπορούσε να πάρει επίσης ο καθένας.

 7. @Cosmos: Δυστυχώς η Microsoft έχει δείξει ότι κυκλοφορεί προϊόντα με αρκετά σοβαρά προβλήματα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons