Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Google

by George Polyzos • On 30-09-2014 • AT 11:51 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Google-2

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλαν στην Google τις βασικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει η εταιρεία ώστε να προσαρμόσει τις πρακτικές της για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή έξι σελίδων περιγράφει επακριβώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Google ώστε οι πρακτικές της να είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Χαρακτηριστική είναι η προτροπή προς την αμερικανική εταιρεία η «πολιτική προσωπικών δεδομένων» να είναι ορατή στους χρήστες σε κάθε σελίδα της Google την οποία επισκέπτονται. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά στους λόγους για τους οποίους η εταιρεία συλλέγει προσωπικά δεδομένα και πώς τα χρησιμοποιεί. Παράλληλα, η Google θα πρέπει να ενημερώνει τους χρήστες εάν και όταν επιτρέπει σε τρίτα μέρη να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα χρηστών μέσα από τις υπηρεσίες της.

Επίσης, η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. για τα προσωπικά δεδομένα προτείνει να είναι εύκολο στους χρήστες να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα προσωπικά δεδομένα, μέσω ενός νέου πεδίου στο οποίο επίσης θα περιλαμβάνονται και όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Google. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες θα είναι σε θέση να ελέγχουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Google έχει κατά καιρούς διαμάχες με διάφορες ρυθμιστικές αρχές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιτία τον τρόπο συλλογής και αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων των χρηστών της εταιρείας. Το 2012 η Google ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αλλάξει τις πρακτικές που εφαρμόζει επιχειρώντας να συνδυάζει δεδομένα από πολλαπλά προϊόντα και υπηρεσίες.

Με τον τρόπο αυτό θα συνενώνονταν 60 διαφορετικές πολιτικές διαχείρισης προσωπικών δεδομένων σε μία ενιαία, η οποία θα ήταν πολύ απλούστερη. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησε να παρέμβει ώστε η Google να προσαρμόσει τις εν λόγω πρακτικές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 2013 συνολικά έξι ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Βρετανία) είχαν ξεκινήσει έρευνες για τη μη συμμόρφωση της Google προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

 

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons