Oculus Rift – Τι να περιμένουμε στο υπόλοιπο του 2015

by George Polyzos • On 22-06-2015 • AT 9:12 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

power-of-two-foreground

Μια νέα διάσταση στα βιντεοπαιχνίδια έρχεται να δώσει το Oculus Rift, η αρκετά προσιτή οικονομικά συσκευή εικονικής πραγματικότητας που φιλοδοξεί να βρεθεί σύντομα στο σπίτι κάθε «σοβαρού» gamer.

Οι ειδήσεις που αφορούν το Oculus Rift βρίσκονται συνεχώς ανάμεσα στα πιο δημοφιλή άρθρα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της εταιρίας κατασκευής του από το Facebook το Μάιο του 2015, έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 2 δισ. δολαρίων!

Η Oculus μαζί με το Facebook παρουσίασαν επίσημα πριν από λίγο καιρό τη νέα συσκευή, 3 περίπου χρόνια μετά την κατασκευή του πρωτότυπου. Μέσα στους επόμενους μήνες η συσκευή θα υπάρχει διαθέσιμη προς πώληση σε όλο τον κόσμο. Παρότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη τιμή, ο εξοπλισμός πιστεύεται ότι θα κοστίζει κάτι λιγότερο από 1500 δολάρια. Φυσικά θα χρειαστείτε και ένα καλό PC για να μπορέσετε να παίξετε και να απολαύσετε στο μέγιστο τις δυνατότητες του Oculus Rift.

Συνεργασία με τη Microsoft και το Xbox One

Τυχεροί θα είναι όσοι διαθέτουν Xbox One και ένα PC με Windows 10, δεδομένου ότι οι άλλες εταιρίες παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών θα χρειαστούν κάποιο καιρό προκειμένου να βγάλουν στην αγορά παιχνίδια φτιαγμένα με βάση τις δυνατότητες του Oculus Rift. Η συνεργασία της Oculus με τη Microsoft προβλέπει ότι οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία του Xbox streaming των Windows 10, προβάλλοντας τα παιχνίδια άμεσα στη συσκευή. Ουσιαστικά δεν μιλάμε για παιχνίδια του Xbox One φτιαγμένα για το Oculus Rift, αλλά για μια προσομοίωση. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες του Xbox One θα μπορούν να απολαύσουν άμεσα μια μεγάλη γκάμα παιχνιδιών.

Oculus_HERO

[φωτογραφία Xbox.com]

Το Oculus Home

Το Oculus Home είναι λογισμικό το οποίο ανέπτυξε η Oculus παράλληλα με τη συσκευή, στο οποίο θα μπορεί κανείς να αγοράζει και να παίζει παιχνίδια, να περιηγείται σε έναν εικονικό κόσμο και να αλληλεπιδρά με άλλους παίκτες. Κάθε χρήστης θα μπορεί παράλληλα να δημιουργεί μια λίστα φίλων και να βλέπει ανά πάσα στιγμή τι παίζουν αυτοί. Δεν πρόκειται για κάποια νέα καινοτομία, είναι κάτι που έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, όμως είναι κάτι που χρειάζεται η συσκευή προκειμένου να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση σε παιχνίδια, περιεχόμενο και επικοινωνία με άλλους παίκτες.

Oculus και Gaming

Όταν μιλάμε για εικονική πραγματικότητα ο νους του περισσότερου κόσμου πάει σε βιντεοπαιχνίδια όπως τα shoot ‘em ups. Αυτός βέβαια είναι ο πρωταρχικός λόγος δημιουργία του Oculus Rift, ωστόσο οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και θα αφορούν σίγουρα τόσο σε άλλες μορφές παιχνιδιών όσο και σε άλλους τομείς.

Για παράδειγμα, ένα από τα πρώτα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την πλατφόρμα του Oculus Rift, είναι το Lucky’s Tale, ένα παιχνίδι που αρχικά θυμίζει τα console games της δεκαετίας του ’90, αφού δεν διαθέτει ούτε εντυπωσιακά γραφικά ούτε θεαματικές σκηνές μάχης. Ωστόσο, μέσω της εικονικής πραγματικότητας το παιχνίδι αυτό μεταμορφώνεται σε μια συναρπαστική περιπέτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι ρόλων, αφού ο παίχτης παρακολουθεί και συμμετέχει στη δράση από την οπτική γωνία ενός “τρίτου πρόσωπου” (ο πρωτότυπος όρος είναι Third-person game). Το ίδιο ισχύει και με το νέο παιχνίδι Edge of Nowhere, το ‘third person’ παιχνίδι δράσης που δημιούργησε η εταιρία Insomniac αποκλειστικά για το Oculus Rift.

Το γεγονός ότι εικονικά παιχνίδια που δεν στηρίζονται απαραίτητα σε σκηνές μάχης, πρωτοποριακά γραφικά και ιλιγγιώδη δράση, λειτουργούν εξαιρετικά καλά στην πλατφόρμα της Oculus, σημαίνει ότι online παιχνίδια διαφόρων ειδών μπορούν να μεταφερθούν με επιτυχία στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, εάν καταφέρουν να προσφέρουν στους παίχτες μια ξεχωριστή εμπειρία. Φανταστείτε για παράδειγμα πώς θα μπορεί να μεταμορφωθεί ένα κλασικό παιχνίδι online poker στο Oculus Rift. Εκτός από την αυτή καθ’ αυτή επαυξημένη εμπειρία παιχνιδιού που προσφέρει μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας, οι παίχτες θα μπορούν να βρίσκονται εικονικά στον ίδιο χώρο με διάσημους επαγγελματίες παίκτες του πόκερ, και έτσι θα μπορούν να παρακολουθούν από κοντά τις αντιδράσεις στα πρόσωπά τους και τις κινήσεις τους, αντί να βλέπουν απλά το όνομα ενός παίχτη στην οθόνη του υπολογιστή. Μία τέτοια δυνατότητα έχει ιδιαίτερη σημασία σε παιχνίδια όπως το πόκερ, και θα προσθέσει ένα νέο επίπεδο στην εμπειρία του online παιχνιδιού.

Κάπως αντίστοιχα είναι τα πράγματα και όσον αφορά την παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε έναν ζωντανό αγώνα του Wimbledon και να βλέπετε από κοντά τον Τζόκοβιτς κόντρα στον Μάρεϊ ή να απολαμβάνετε την ατμόσφαιρα ενός τελικού Champions League ή Μουντιάλ στο ποδόσφαιρο, σε μικρή απόσταση από τον Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλους διάσημους ποδοσφαιριστές.

Άλλες Ενδιαφέρουσες Εφαρμογές

Εξαιρετικές είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται επίσης για παράδειγμα στον εικονικό τουρισμό. Σκεφτείτε να μπορείτε να επισκεφθείτε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον, χωρίς να είστε αναγκασμένοι να αφήσετε το σπίτι σαν και φυσικά να ξοδέψετε μια περιουσία σε εισιτήρια και ξενοδοχεία. Ήδη, η τουριστική εταιρία Destination British Columbia, έχει δημιουργήσει την εφαρμογή The Wild Within για το Oculus Rift με στόχο να προωθήσει τον τουρισμό και την ταξιδιωτική εμπερία στην περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας.

Στον τομέα της εκπαίδευσης και σε συνδυασμό με τον εικονικό τουρισμό θα υπάρχει η δυνατότητα από τους μαθητές ενός σχολείου να πραγματοποιούν επισκέψεις μουσείων η αρχαιολογικών χώρων, ακόμα και άλλων πλανητών ή περιοχών στη Γη, που βέβαια δεν είναι εφικτό να γίνουν με τον κλασικό τρόπο.

Οι εφαρμογές δεν σταματούν εδώ. Το Oculus Rift και η εικονική πραγματικότητα θα χρησιμοποιηθούν αναμφίβολα και σε πολλούς άλλους ψυχαγωγικούς, εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς τομείς, όπως είναι για παράδειγμα οι ταινίες και το θέατρο, η ιατρική, η αρχιτεκτονική, κ.α.

Wild-Within-FullSize

[Πηγή φωτογραφίας destinationbc.ca]

Απαντά ο ανταγωνισμός

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ανάπτυξης του Oculus Rift, πολλές ανταγωνίστριες εταιρίες όπως είναι η Sony και η Valve έσπευσαν να δημιουργήσουν τα δικά τους αντίστοιχα προϊόντα και να διεκδικήσουν ένα μερίδιο στην αγορά της εικονικής πραγματικότητας, η οποία αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα τα επόμενα χρόνια. Στο «παιχνίδι» έχει μπει και η Samsung με μια λίγο διαφορετική πρόταση, το Samsung Gear VR, το οποίο συνδυάζει μεταξύ άλλων και τα κινητά τηλέφωνα στη δική της πρόταση. Η εταιρία μάλιστα αναφέρει ότι το Samsung Gear VR θα είναι και σε θέση να τρέξει λογισμικό του Oculus. Σίγουρα το επόμενο διάστημα επιφυλάσσει μεγάλες εξελίξεις και νέες εκπλήξεις στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας.

Βίντεο: Oculus @ E3 2015 – Step into the Rift

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons