Obama vs NASA και ο νικητής είναι η μαύρη τρύπα

by Stefanos Kofopoulos • On 25-03-2010 • AT 5:30 pm • 4 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

black hole concept

Η κυβέρνηση Obama ακύρωσε το πρόγραμμα που ο George W Bush είχε ψηφίσει για την επιστροφή των Αμερικανών στην Σελήνη αλλά και πέρα από αυτή. Το θέμα εκτός από πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις άπτεται της προόδου αυτού που ονομάζουμε ανθρώπινος πολιτισμός. Η NASA αντιμετωπίζει προβλήματα χρόνια τώρα. Δεν θυμάμαι χρονιά χωρίς περικοπές στον προϋπολογισμό της NASA, όπως επίσης δεν θυμάμαι χρονιά όπου ο ενθουσιασμός για την εξερεύνηση του διαστήματος να ήταν μεγαλύτερος. Για οποιοδήποτε λόγο έκριναν σκόπιμο, η κυβέρνηση του George Bush του νεότερου, χάρισε στην Αμερική αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο την ελπίδα ότι η εξερεύνηση του διαστήματος θα με επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, η δημιουργία αποικίας αλλά και οι αποστολές στον Άρη, είναι ένα μικρό σωσίβιο για την διαιώνιση του είδους.

Ο Obama λέει όχι σε όλα αυτά και κόβει περί τα $6 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 5 χρόνια από την NASA. Είναι πιθανό ότι οι οικονομικές περικοπές σημαίνουν και τεχνολογική εξέλιξη και όνειρα με εκπτώσεις, ένα πισωγύρισμα στην πρόοδο των επόμενων δεκαετιών. Όπως είπε και ο Eugene Cernan, ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι: Αν και υπάρχει, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα τον κόσμο.

Μένει να δούμε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, όταν το μείγμα πολιτικών εξελίξεων, το μοντέλο εισαγωγής τρίτων στα προγράμματα της NASA και η απώλεια της εθνικής υπερηφάνειας των Αμερικανών θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο που θα πορεύεται με μόνη ελπίδα την αλλαγή κυβερνήσεων και μια μαύρη τρύπα.

[photo]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάλιστα, ο Eugene Cernan ένας από τους Θεσπιείς του διαστήματος.

  Μη φοβηθείτε είναι μια απλή περιοχή απόλυτης σιγής γεμάτη δύνη είναι μια μαύρη τρύπα.

  • Το θέμα είναι τι θα γίνει με όλο αυτό το project και πότε επιτέλους θα φτιάξουμε μια αποικία στην Σελήνη. Πάει πολύ μακρυά αυτή η βαλίτσα, πίσω στον χρόνο και πίσω στην πρόοδο της εξερεύνησης του διαστήματος.

 2. Καλή η αποικία στην Σελήνη, αλλά κανείς δεν μιλάει για τους άστεγους και τους ανασφάλιστους των ΗΠΑ. Είμαι φανατικός του διαστήματος αλλά είναι γελοίο σε μια χώρα με τόσο έγκλημα και κοινωνικές ανισότητες να επενδύονται τόσα χρήματα για το διάστημα.

  Ευτυχώς ή δυστυχώς η κοινωνία [παγκοσμίως] έχει χορτάσει από δάφνες και έρευνα πολέμου [ναι οι δορυφόροι και οι πύραυλοι κάνουν και άλλες δουλειές], και τώρα ζητάει από την επιστήμη πιο χειροπιαστά πράγματα. Έρευνες για την αντιμετώπιση των ασθενειών και των αναπηριών, έρευνες για την ενέργεια.

  όποιος ψάξει έστω και λίγο, θα δει ότι τα χρήματα για την έρευνα ενάντια στον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις γονιδιακές θεραπείες είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έχουν δοθεί για την μελέτη των στοιχειωδών σωματιδίων και το “διάστημα”. Αν και σημειώνω ξανά την αγάπη μου για το διάστημα, είναι δυστυχώς μια υπερβολική πολυτέλεια..

  • Αν δεν υπήρχε το διάστημα δεν θα είχαμε πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα. Όσο για την έρευνα, γίνονται πολλά πειράματα ακόμα και για τον καρκίνο σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Καταλαβαίνω τι λες αλλά είναι μαύρο – άσπρος αυτά τα πράγματα

Top

Show Buttons
Hide Buttons