Ο ανελκυστήρας του μέλλοντος θα κινείται πάνω, κάτω και… πλαγίως

by George Polyzos • On 05-12-2014 • AT 4:49 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

innovative elevator system MULTI

Οι ανελκυστήρες μετρούν περίπου 160 χρόνια ζωής, χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος λειτουργίας τους. Αυτό αλλάζει με τη δημιουργία ενός ανελκυστήρα που θα μπορεί να κινείται προς κάθε κατεύθυνση.

Πρόκειται για ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από τη γερμανική βιομηχανία ThyssenKrupp, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί συρματόσχοινα και καλώδια τα οποία έχουν αντικατασταθεί από τη χρήση της τεχνολογίας μαγνητικής αιώρησης.

Πρόκειται για την τεχνολογία που μέχρι σήμερα είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως σε υλοποιήσεις «γρήγορων» τρένων η οποία επιτρέπει στον συρμό να αιωρείται ελάχιστα πάνω από τις ράγες. Ωστόσο αυτό που θα κάνει τον συγκεκριμένο τύπο ανελκυστήρα ξεχωριστό είναι η ικανότητά του να κινείται, πέρα από κάθετα, και οριζόντια.

Επιπλέον, στις σήραγγες που θα αντικαταστήσουν τα κλασικά φρεάτια θα μπορούν να κινούνται πολλαπλοί θάλαμοι μεταφοράς, ακόμη και συγχρόνως, μειώνοντας έτσι τους χρόνους αναμονής. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται οι θάλαμοι να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό και το γνωστό “σφίξιμο” στο στομάχι των επιβατών.

Το πρωτότυπο του νέου ανελκυστήρα πρόκειται να εγκατασταθεί από την ThyssenKrupp σε ένα κτίριο ύψους 240 μέτρων, στην πόλη Rottweil στη νοτιοδυτική Γερμανία. Μετά την ολοκλήρωση των αρχικών δοκιμών, η εταιρεία σχεδιάζει να θέσει τον νέο ανελκυστήρα στη διάθεση του κοινού, πιθανότατα από το 2016.

Σύμφωνα με το Quartz, η εταιρεία θεωρεί ότι «καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε συνεχώς αναπτυσσόμενες πόλεις, είναι σημαντικό να επαναξιολογηθεί ο σχεδιασμός των κτιρίων και να εξεταστούν τρόποι καλύτερης εκμετάλλευσης του διαθέσιμου χώρου».

Σε δήλωσή του στους Financial Times, ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της μονάδας ανελκυστήρων της ThyssenKrupp, Patrick Bass, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική επανάσταση στην κατασκευή ψηλών κτιρίων, «δημιουργώντας φουτουριστικά αρχιτεκτονικά σχέδια που προηγουμένως μπορούσαμε μόνο να ονειρευτούμε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons