Ο αστυνομικός, το YouTube βίντεο και η Ελλάδα

by Stefanos Kofopoulos • On 17-12-2008 • AT 2:46 pm • 16 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

nokia youtube

Κανένα νέο περιστατικό βίας στην Ελλάδα, αντιθέτως ο αστυνομικός που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο αποφάσισε οτι είναι καλό να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. Ευτυχώς, το θύμα – ποδηλάτης δικαιώθηκε γιατί κάποιος είχε ανεβάσει στο YouTube βίντεο που έδειχνε ακριβώς το αντίθετο από τους ισχυρισμούς του αστυνομικού της Νέας Υόρκης. Με 1,840,784 ζευγάρια μάτια να έχουν δει το περιστατικό στο YouTube, ο αστυνομικός κ. Pogan αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής αλλά και του νομοθέτη που δέχτηκε το YouTube βίντεο ως στοιχείο για να κινηθεί εναντίον του.

Fastforward σε ό,τι συνέβη στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα και το post Η τεχνολογία αλλάζει την ζωή, #griots με blogs, twitter, qik, YouTube, Facebook. Τα πράγματα αλλάζουν και η χρήση φθηνής τεχνολογίας (κινητό, υπολογιστής, internet) δημιουργούν ένα νέο σκηνικό που δυστυχώς θα πρέπει να περάσει από 40 κύματα και την γνωστή Ελληνική δήθεν δημοκρατική πραγματικότητα μέχρι να γίνει mainstream. Το χθεσινό tweet του vrypan είναι μια καλή ένδειξη “Sto AT Exarxeiwn. Polys kosmos. Gia allh mia fora o kosmos den me afhse na parw video.. “

Σίγουρα η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι πανάκεια. Σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι που θα κάνουν τρέλες και ακρότητες αλλά η προσοχή και το ψεύτικο δράμα των ΜΜΕ δεν πρέπει να εστιάζει εκεί μόνο. Το μπουκάλι αναψυχτικού μπορεί να γίνει βόμβα μολότωφ, το μαχαίρι μπορεί να φτιάξει πρωινό και να σκοτώσει, το κινητό τραβάει φωτογραφίες από Χριστουγεννιάτικα πάρτυ ή μπορεί να αποκαλύψει έκτροπα σε αστυνομικό τμήμα.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο μένος κατά των αστυνομικών, την χρήση δακρυγόνων, τους βανδαλισμούς από γνωστούς – αγνώστους – γνωστούς και την ως ένα βαθμό δικαιολογημένη οργή για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Πως θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, το YouTube, το κινητό και όλα τα άλλα μέσα είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας.

[via, via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλλος ένας ανώμαλος αστυνομικός… Τελικά αυτό το επάγγελμα πάντοτε θα υπάρχουν άτομα που θα το επιλέγουν για να το παίζουν εξουσία και να ξεσπάνε τον καταπιεσμένο τους θυμό… Κρίμα, γιατί πολλές φορές ξεσπάνε και σε τελείως αθώους.

  • Ναι έκανε και αυτός λάθος δουλειά αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίζει όλους τους αστυνομικούς όπως αυτοί που σπάνε και βανδαλίζουν δεν χαρακτηρίζουν όλους όσους διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται.

 2. θα συμφωνήσω με τη Νatasha….

 3. “και την γνωστή Ελληνική δήθεν δημοκρατική πραγματικότητα” αυτό το παραμύθι να τα αναγάγουμε όλα στην δημοκρατία πότε θα τελειώσει? έχετε πάει σε χώρες του εξωτερικού? ποιά δήθεν δημοκρατία? υπερ-δημοκρατία έχουμε σε αυτήν την χώρα και αυτό είναι το πρόβλημα! σε ποιά χώρα της Ευρώπης ο πολιτικός ή ο πολίτης κάνει ότι του κατέβει στο μυαλό ή από συμφέρον και δεν τιμωρείται? πόσο πια ελευθερία και δημοκρατία χρειάζονται οι Έλληνες? ξαφνικά μου έγιναν όλοι υπέρμαχοι της δημοκρατίας που τάχα είναι ελλιπής στην Ελλάδα! Εδώ γελάμε..μάλλον η μεγαλύτερη ατιμωρησία είναι το πρόβλημα..δεν μας φτάνει,θέλουμε κι άλλη,παντού,να κλέβουμε το κράτος,να πετάμε σκουπίδια στους δρόμους,να βρίζουμε και να σκοτωνόμαστε στα γήπεδα,να παραβαίνουμε κατά κανόνα τον Κ.Ο.Κ,να κάνει ότι θέλει ο καθένας δηλαδή..ο γνωστός αιώνιος Έλληνας!

  • Νομίζω ότι η δημοκρατία είναι δήθεν και όχι υπερ-δημοκρατία, όλοι λένε ότι κάνουν το σωστό αλλά πως είμαστε εδώ που είμαστε μου είναι άγνωστο. Όσο για το θέμα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και ουσιαστικά παίρνει τον νόμο στα χέρια του είναι IMHO μια εξαιρετική απόδειξη δύο πραγμάτων:

   1. Πόσο χάλια είναι το σύστημα εδώ και δεκαετίες. Στην πραγματικότητα σπρώχνει τον πολίτη ή πολιτικό να δρα και να σκέφτεται έτσι γιατί ποτέ δεν τιμωρεί, αργεί απίστευτα να βγάλει αποφάσεις κλπ.
   2. Για να τα βγάλουμε πέρα με το 1. κάναμε hack το σύστημα αλλά blackhat hack και ανακαλύψαμε τα φακελάκια, το γρηγορόσημο κλπ ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε αδιαφορώντας για τους άλλους αφού ουσιαστικά οι άλλοι (αίσθημα έλλειψης δικαίου κλπ) αδιαφορούν για εμάς.

   Δυστυχώς όλα αυτά αλλάζουν και ριζώνουν σε δεκαετίες και είναι δύσκολο να αλλάξουν έτσι απλά σε 1-2 χρόνια. Η λύση που επικρατεί ως τώρα είναι καλύτεροι νόμοι, μεγαλύτερα πρόστιμα, αυστηρότερες ποινές κλπ αλλά κανείς δεν τους εφαρμόζει λόγω 1 και αν παίξει κάτι τέτοιο απλά το 2 αποκτά περισσότερα μηδενικά.

 4. Τιτάνα,νόμοι υπάρχουν,αν ψάξεις θα τους βρείς,το πρόβλημα είναι πως δεν εφαρμόζονται και αυτό από μόνο του είναι μια ασύδοτη δημοκρατια.Έχουμε μπερδέψει τους όρους νομίζω..η δημοκρατία του ενός σταματάει εκεί που τελειώνει η δημοκρατία του άλλου,εμείς όμως θέλουμε να κάνουμε ότι νομίζουμε χωρίς περιορισμό και σαν δικαιολογία βάζουμε πάντα το απαράδεκτο κράτος,την ελλιπή δημοκρατία και τους διαβρωμένους θεσμούς.Ξεχασαμε όμως ότι όλα αυτά τα κάνουμε εμείς,εμείς τα αποτελούμε και δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξει αυτό.Πως να κάνουμε όμως όταν το έχουμε στο αίμα μας βρε αδελφέ? Γιατί αν ψάξεις στην ιστορία θα δείς οτι τα χάλια μας σαν έθνος δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών αυτό,τα ίδια καναμε απο αρχαιοτάτων χρόνων,εμείς μάθαμε τους Τούκρους να λαδώνονται παρότι σκλαβωμένοι 400 ολόκληρα χρόνια..ο Έλληνας δεν θέλει πολύ δημοκρατία φίλε μου,γιατί δυστυχώς δεν έχει την απαραίτητη κοινωνική μόρφωση για να την διαχειρίστεί και θα την καταντήσει ασυδοσία όπως κάνει και σήμερα.

  • Οι νόμοι στο χαρτί δεν λένε τίποτα όταν δεν εφαρμόζονται από το ίδιο το κράτος. Όταν δίνεται σιωπηλή παράταση για να σήματα κυκλοφορίας, όταν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει δώσει 3 παταράσεις για το κτηματολόγιο, όταν η κλήση για μεθύσι γίνεται κλήση για χαλασμένο φως και 1002 τέτοια είναι προφανές ότι όλοι συμπεριφέρονται ανάλογα.

   Ναι η δικαιολογία για το απαράδεκτο κράτος είναι απαίσια και συμφωνώ μαζί σου γιατί δεν βλέπω τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου ή την Παπαρήγα να παρκάρουν όπου γουστάρουν για 5 λεπτά, να πετάνε σκουπίδια εδώ και εκεί, να λαδώνουν κλπ..

 5. Το κράτος συμπεριφέρεται ανάλογα με τους πολίτες του,ανεύθυνοι πολίτες,ανεύθυνο κράτος.Εγώ εσύ και όλοι οι Έλληνες δημιουργούμε το κράτος.Κράτος δεν είναι ο εκάστοτε υπουργός.Μην πετάς το σπουπίδι στον δρόμο και μετά φώνάζεις που είναι το κράτος να το μαζέψει.Μην χρησιμοποιείς μέσο για να σβήσεις την κλήση.Φρόντισε να αγοράσεις το σήμα πρίν την λήξη της διορίας για να μην αναγκάσεις το κράτος να δώσει παράταση.Το φταίξιμο δεν το έχει μόνος αυτός που λαδώνεται αλλά και αυτός που λαδώνει,δηλαδή ο αμόρφωτος λαός..

  • Το κράτος θα έπρεπε να είναι το παράδειγμα προς μίμηση για όλους εκεί έξω. Ότι εκλέγεται αυτό που αξίζει σε αυτούς που ψηφίζουν φυσικά και είναι αλήθεια.

   Το σήμερα το αγοράζεις όποτε θέλεις αλλά αν ξεφύγεις από τα όρια που θέτει ο νόμος πληρώνεις της συνέπειες, αναλαμβάνεις να έχεις άποψη και @@ με το βάρος αυτών. Κανείς δεν σου λέει μην το πληρώσεις μετά την λήξη της προθεσμίας αλλά αν το κάνεις θα έχεις πρόστιμο, μπορεί σε έλεγχο στον δρόμο να έχεις άλλες συνέπειες κλπ.

   Φυσικά στην πράξη έχουν ευθύνη και οι δύο. Τρομερό παράδειγμα σε αυτό που αναφέρει και ταιριάζει γάντι είναι η Σουηδία που κατάφετε να μειώσει την παράνομη πορνεία κατά 60-70% ή κάπως έτσι.. επειδή έχωνε μέσα τον πελάτη. Νομίζω στην Καθημερινή πρέπει να είχε παίξει αυτό πριν μήνες.

 6. Θελω να ειμαι δημοκρατης, αλλα μεχρι στιγμης ΜΠΑΤΣΟ καλο δεν εχω δει, μου εχουν κλεψει την μηχανη και κανεις δεν κουνησε το χερακι του, με εχουνε γραψει πολλες φορες για ψηλου πηδημα με τα ηλιθια ορια ταχυτητας, εχουνε κλεψει σπιτια και αμαξια γνωστων και ποτε δεν εχουνε βρεθει, εχω φαει ξυλο στο γηπεδο χωρις λογο και εχω ζησει την ψευτομαγκια τους πολλες φορες στον δρομο. Οι ανθρωποι ολοι ειναι απλα ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ. Και θα μου πεις, πως γινεται ΟΛΟΙ να φερονται με τον ιδιο τροπο? Πολυ απλα, πριν μπουνε στην σχολη μπορει να ητανε τα καλυτερα παιδια, απο την στιγμη που μπαινουνε εκει, γινονται στρατιωτακια και μετα μαθαινουν απο τους παλιους συναδελφους τους το πως πρεπει να φερονται. Κατι σαν τον στρατο δηλαδη, που ειναι ολοι τρελλαμενοι…

  Ιδου η απαντηση σας κυριοι μου. Και αν μου πειτε οτι υπαρχουν εξαιρεσεις, τοτε αυτες οι εξαιρεσεις θα επρεπε ηδη να εχουν αναφερει τους κακους μπατσους στους ανωτερους τους και αν ειδανε οτι δεν εγινε κατι, να παραιτηθουν για να δωσουν το καλο παραδειγμα. Οτιδηποτε αλλο ειναι φτηνη δικαιολογια και απλα σκυβουν το κεφαλι στον κακο μπατσο, οποτε γινονται ενα με αυτον.

  • Καταλαβαίνω περίπου πως νιώθεις αλλά για το σημειό της αναφοράς από τους καλούς για τους κακούς, εσύ πχ στο σχολείο σε φάση Λύκειο έλεγες πάντα όταν κάποιοι έσπαγαν ποιοι ήταν ή όταν κάποιοι έκαναν μλκιες στις τουαλέτες κλπ;

 7. Ε δεν νομιζω οτι μπορεις να συγκρινεις εναν εφηβο με εναν ανθρωπο που θελει να λεγεται “ανθρωπος του νομου”! Και στην τελικη, αλλο να σπας κανα πλακακι στην τουαλετα ή να κανεις ενα graffiti και αλλο να σκοτωνεις παιδακια επειδη σε κερατωνει η γυναικα σου ή εχεις μικρο πουλακι…

  • Οι πράξεις μας είναι ανάλογες με το περιβάλλον που ζούμε οπότε τα πλακάκια αντιστοιχούν σε βιτρίνες εκεί έξω κλπ. Όσο για το graffiti συγκεκριμένα ακόμα και κάτι τόσο απλό έχει ια εξίσου απλή εξήγηση και μακροχρόνια αλλά απλή λύση.

   Δυστυχώς, γνώμη μου είναι οτι και οι δύο πλευρές έχουν ξεφύγει οπότε κάθε έκφραση είναι ακραία έτσι και αλλιώς, παραλογισμός απέναντι στον παραλογισμό. Οι μεγάλες φασαρίες θα σταματήσουν αλλά για τους επόμενους μήνες θα βλέπουμε / ακούμε συνέχεια για μικρής έκτασης αλλά σημαντικά επεισόδια.. κάτι σαν τις ληστείες των τραπεζών το 90.

 8. Σιγουρα εχουνε ξεφυγει και οι 2 πλευρες, αλλα το θεμα ειναι οτι η μια δεν την ενδιαφερει να κανει κατι (οι μπατσοι) γιατι ειναι βολεμενοι και κανεις τους δεν τιμωρειται, ενω απο την αλλη υπαρχουν οι νεοι που δεν εχουν αλλη λυση απο το να βγαινουν στον δρομο και να διαδηλωνουν. Και δυστυχως στην σημερινη εποχη ολα υφιστανται μονο αν ειναι μπροστα σε καμερα, οποτε και για να γινει κατι θεμα και να ακουστεις, θα πρεπει να ειναι on camera και θα πρεπει να ειναι κατι που να κανει εντυπωση. Δυστυχως αλλα ετσι ειναι…

 9. Ρε παιδιά ξέρετε τι φταίει για όλα αυτά; Οι δημοσιογράφοι! Έχετε δει ειδήσεις; Ακούμε μια είδηση σε οκτώ διαφορετικές εκδοχές. Όταν θα αρχίσουν αυτοί να τα λένε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως τους υπαγορεύουν (ανάλογα με τα συμφέροντα που υπηρετούν), τότε όλα θα είναι καλύτερα. Και οι μπάτσοι θα κάνουν την δουλειά τους και οι διαδηλωτές θα διεκδικούν τα αιτήματά τους και οι πολιτικοί θα στηρίζουν τις ιδεολογίες τους και το κράτος θα λειτουργεί σωστότερα και κερδισμένοι;;;;; ΕΜΕΙΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ

Top

Show Buttons
Hide Buttons