NVIDIA Tegra 3, quad core ARM Cortex A9 για κινητό και tablet

by Stefanos Kofopoulos • On 15-11-2011 • AT 4:31 pm • 6 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

NVIDIA Tegra 3, quad core ARM Cortex A9 για κινητό και tablet

NVIDIA Tegra 3 και τα μυαλά στα κάγκελα θα ήταν η περιγραφή σε μια πρόταση, θα χρειαστούν όμως περισσότερες γραμμές κείμενο και βίντεο για να καταλάβετε τι δημιούργησε η NVIDIA αυτή την φορά. Καταρχήν μιλάμε για ARM Cortex A9 τεχνολογία, δηλαδή ό,τι τελευταίο κυκλοφορεί στα σχεδιαστήρια της ARM και μπορούν να χρησιμοποιήσουν εταιρείες όπως η NVIDIA για να κάνουν την δουλειά τους.

Σύμφωνα με την NVIDIA το Tegra 3 προφέρει 3 φορές ταχύτερα γραφικά και 61% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με το Tegra 2 παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί 4 cores αντί για 2. Αν αναρωτιέστε πως γίνεται 2 επιπλέον πυρήνες να είναι ταχύτεροι και με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, η απάντηση θα σας καταπλήξει.

Το NVIDIA Tegra 3 Soc είναι quad core αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Η NVIDIA χρησιμοποιεί 5 πυρήνες για να κάνει την δουλειά που απαιτεί το λειτουργικό και οι εφαρμογές αλλά έχει διαχωρίσει τις δραστηριότητες που μπορεί να αναλάβει κάθε πυρήνας. Χρησιμοποιείται έτσι η λογική του 1+4 με το companion CPU να συνοδεύει τις 4 CPU που σηκώνουν όλο το βάρος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι 4 πυρήνες κυριολεκτικά κοιμούνται όταν το κινητό ή το tablet (πχ το νέο ASUS Eee Pad Transformer Prime) δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να περιμένει εντολές από τον χρήστη. Ακόμα και σε περιπτώσεις χρήσης εφαρμογής όπως φωτογραφίες, video, web κλπ αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Κάποιοι από τους 4 πυρήνες του Tegra 3 ξυπνούν για να βοηθήσουν την εφαρμογή να ξεκινήσει γρήγορα και ξαναπέφτουν σε κατάσταση λήθης αφού τον έλεγχο έχει αναλάβει το companion CPU. Ο χρήστης βλέπει ταχύτερη εκκίνηση του app ενώ το κινητό / tablet καταναλώνει ελάχιστη επιπλέον ενέργεια για μερικά δευτερόλεπτα και συνεχίζει να εξυπηρετεί με μόνο μια CPU.

Όταν είναι απαραίτητη η υπολογιστή ισχύς σε περιπτώσεις απαιτητικών εφαρμογών όπως games τότε οι 4 πυρήνες πιάνουν δουλειά ενώ το companion CPU παραμένει ανενεργό.

Σε αυτό το πάρτυ 1+4 CPU συμμετέχουν και 12 cores με την υπογραφή GeForce που αναλαμβάνουν πιο εξειδικευμένες δουλειές όπως τα γραφικά των παιχνιδιών, stereoscopic 3D και 1080p HD video στα 40Mbps. Με όλα αυτά τα μαγικά η NVIDIA υπόσχεται μέχρι και 12 ώρες αναπαραγωγή HD βίντεο χωρίς οι developers να χρειαστεί να αλλάξουν γραμμή κώδικα. Όλα συμβαίνουν σε επίπεδο chip και αυτόματα.

Επιπλέον χαρακτηριστικά του NVIDIA Tegra 3 περιλαμβάνουν 3 φορές περισσότερο bandwidth για επικοινωνία με την μνήμη του συστήματος και 2 φορές ταχύτερη επεξεργασία εικόνας. Όπως είναι φυσικό, όλη αυτή η δύναμη και τα αναβαθμισμένα specs παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα και καθημερινές εργασίες στο web. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι HTML5, WebGL γραφικά και Javascript τρέχουν ταχύτερα και κάνουν την ζωή όλων πιο εύκολη σε sites όπως Gmail, Facebook, Twitter κλπ.

Αν αναρωτιέστε πότε θα δούμε όλα αυτά τα καλούδια η απάντηση είναι πολύ σύντομα. Η NVIDIA παράγει και ήδη πουλάει Tegra 3 chips με προϊόντα να έχουν ανακοινωθεί ήδη σε επίπεδο hardware αλλά και games. Ειδικά για τα games η NVIDIA υπόσχεται 40 τίτλους μέχρι το τέλος του 2011 μεταξύ των οποίων Shadowgun, Riptide GP, Sprinkle, Big Top THD, Bladeslinger, DaVinci THD, Chidori.

Το NVIDIA Tegra 3 τρέχει με την βοήθεια του Android 3.x και πολύ σύντομα με το Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είναι πολύ εντυπωσιακό. Όταν βγει το Asus Prime θα το πάρω είναι θέμα χρόνου. Πάει το laptopακι μου …. Μπορεί κάποιος να πει τι να την κάνεις τόση ισχύ. Ας υπάρχει διαθέσιμη και αχρείαστη να είναι… Να δώ τι θα λένε μετά οι Ipadιδες.

  • Όπως είδες και στο βίντεο την ισχύ την χρειάζονται τα games, διαφορετικά δεν έχει νόημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Android θα πρέπει να σοβαρευτεί και να έχει να προσφέρει κάτι ή απλά το Tegra 3 θα δημιουργεί πολύ καλούς τίτλους σε άρθρα και εντυπωσιακά βίντεο αλλά οι καταναλωτές δεν θα εκμεταλλεύονται ούτε το 1/3 της επεξεργαστικής ισχύς που διαθέτει.

   Το iPad 3 θα ακολουθήσει την ίδια λογική σε ισχύ και επιδόσεις με τα design της Apple πάνω από αυτά της ARM. Το θέμα είναι ότι το App Store έχει ένα σωρό εφαρμογές εκτός από games που είναι χρήσιμες, όμορφες και μπορούν να λειτουργήσουν ως κερασάκι στον αγοραστή που θέλει επιδόσεις, παιχνίδια και κάτι ακόμα.

 2. Άμα η ταμπλέτα υποστηρίζει υψηλές αναλύσεις βίντεο δεν θα υπάρχει διαφορά στις επιδόσεις;

  Αν σκεφτούμε ότι η ταμπλέτα είναι μέσο ψυχαγωγίας, δηλαδή ο κόσμος θα βλέπει συχνά βίντεο, ίσως η έλλειψη παιχνιδιών να μην είναι τόσο δραματική

 3. Εγώ πιστεύω πως για να σοβαρευτεί το Android πρέπει να σοβαρευτεί και η Google. Θα ήταν καλό θεωρώ να βάλει περιορισμούς στο επίσημο κατάστημα εφαρμογών του Android ως προς την ποιότητα, εμφάνιση κτλ. (να γίνει δηλαδή λίγο Apple στο θέμα αυτό), να βάλει κάποιους περιορισμούς ως προς το hardware (όπως η Microsoft) και να μπορεί κανείς να επιλέψει ανεξαρτήτως κατακσευαστή αν θέλει στη συσκευή του το επίσημο UI του Android ή αυτό που προσθέτει ο κάθε κατασκευαστής ώστε να υπάρχει παρόμοια εμπειρία χρήσης σε όλα τα τηλέφωνα, μεγαλύτερη ομογενοποίηση και μικρότερος κατακερματισμό.

  • Δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, μόνο πολύ αργά, γιατί το Google βγάζει δισεκατομμύρια δολάρια από τις διαφημίσεις σε mobile συσκευές. Το θέμα είναι ότι το hardware όπως το Tegra 3 τρέχει και τα Android apps για να το αξιοποιήσουν μένουν πίσω, πολύ πίσω.

   • Δυστυχώς έτσι είναι, αλλά αυτή η τακτική που ακολουθεί σήμερα η Google μπορεί και να γυρίσει μπούμερανγκ αργότερα και τότε να είναι αργά για αλλαγές.

Top

Show Buttons
Hide Buttons