Nokia X9 concept, το κινητό όπως θα το ήθελα

by Stefanos Kofopoulos • On 15-03-2010 • AT 6:52 pm • 27 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Nokia X9 concept

Το Nokia X9 δεν υπάρχει παρά μόνο στην φαντασία μου και το ταλέντο του @kalevgr. Όλα ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια στην Βαρκελώνη, μέσα σε ένα πούλμαν με bloggers που είχε καλέσει η Nokia. Τότε συζητούσαμε για το Nokia N99, το φανταστικό κινητό που θα θέλαμε να δούμε από τον Φιλανδό γίγαντα. Ήταν η εποχή που το N96 παρουσιάστηκε αλλά πολλά όνειρα είχαν μείνει στο ράφι.

Το Nokia X9 είναι concept, βασισμένο X6 αλλά on steroids. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι μεγάλη capacitive οθόνη, κάμερα με δυνατότητα καταγραφής βίντεο HD 720p και quad LED αφού το Xeon module απαιτεί πολύ χώρο για να μπει σε ένα τόσο λεπτό κινητό. Υποστήριξη για κάρτες μνήμης microSD, έξοδος mini HDMI για σύνδεση σε τηλεόραση. Όλα τα γνωστά και τεχνολογικά εφικτά εδώ και τώρα.

Nokia X9 concept

Nokia X9 concept

Οι διαφορές ξεκινούν με την ενσωμάτωση dual micro USB στο X9. Με τον τρόπο αυτό το κινητό μπορεί να λειτουργεί ως USB hub για διάφορες συσκευές αλλά και ως φορτιστής, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο μετά την υιοθέτηση του mini USB ως standard για την φόρτιση των smartphones.

Δυστυχώς οι μπαταρίες έχουν μείνει πίσω σε εξέλιξη και οι μεγάλες οθόνες καταναλώνουν πολύ ενέργεια αλλά η ανάγκη 24/7 σύνδεση στο internet είναι αναγκαία. Για αυτό το Nokia X9 ενσωματώνει AMOLED οθόνη ακριβώς κάτω από την μεγάλη multi touch οθόνη. Σκεφτείτε ένα Optimus Maximus keyboard minified για να εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες για την ενημέρωση του χρήστη χωρίς να χρειάζεται να ελέγχει την οθόνη συνεχώς. Η επιφάνεια μπορεί να ρυθμιστεί για ειδοποιήσεις νέων μηνυμάτων από Facebook, DM από Twitter, SMS, αναπάντητες κλπ.

Nokia X9 concept

Στην μέση βρίσκεται το κεντρικό, touch sensitive home button με πολλαπλές λειτουργίες. Single touch για μεταφορά στο home screen. Single touch και wipe down για unlock της συσκευής. Single touch και wipe up για instant έλεγχο του social status σε Facebook, Twitter, Foursquare κλπ χωρίς να χρειαστεί να λειτουργήσει η οθόνη του κινητού, χωρίς να καταναλωθεί επιπλέον ενέργεια. Πρακτικά, ο χρήστης δεν χρειάζεται να ασχολείται με το κινητό γιατί το τηλέφωνο φροντίζει να τον ειδοποιεί για ό,τι συμβαίνει (push notifications) αλλά δίνει και την δυνατότητα για έλεγχο on demand. Όταν ο χρήστης αποφασίσει να δει τι συμβαίνει στο Facebook, το Twitter και το inbox το λειτουργικό αναλαμβάνει να εμφανίσει τα avatar από την contact list και να κάνει assign σε κάθε ένα από αυτά το αντίστοιχο event. Η AMOLED οθόνη ενημερώνει αυτόματα μέσω του news ticker για σημαντικά event πχ Foursquare αν κάποιος φίλος βρίσκεται κοντά.

Nokia X9 concept

Επειδή βρισκόμαστε στο 2010 η μουσική μπορεί να γίνει stream αλλά και share. Η Nokia ήδη χρησιμοποιεί FM transmitters για αυτό το σκοπό αλλά μπορεί να πάει ένα βήμα παραπέρα και να επιτρέψει ΟΤΑ (Over The Air) sharing μιας playlist ή ολόκληρου του album με την υποχρέωση ότι αυτός που θα λάβει το album θα πληρώσει με μια έκπτωση ας πούμε 10%. Οι Φινλανδοί έχουν ήδη παρουσιάσει αντίστοιχη τεχνολογία σε πειραματικό επίπεδο με το Nokia Explore and Share Technology Concept.

Αυτό είναι το Nokia X9 concept. Πώς σας φαίνεται;

(special kudos @jamesburland για το brainstorming)

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

27 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νομίζω ότι πρέπει να προσλάβουν το παιδί που το έφτιαξε! Και το εννοώ!

  • Εμένα και τον Κώστα; Μακάρι να πάρουν κάτι από αυτό στα επόμενα μοντέλα

 2. Too good to be true

  • 95% of the technology in this concept is available right now. That’s the beauty of it. Software can be built.

 3. Αν το κάνατε και οι δύο, ναι! διότι το βρίσκω τραγικό (με την καλή έννοια) το δικό σας concept design να είναι καλύτερο από οποιοδήποτε touch έχει κυκλοφορήσει η nokia.
  Άμεση πρόσληψη τώρα μπας και δούμε άσπρη μέρα!

  • Ναι και οι δύο μαζί. Η Ιδέα ήταν του Στέφανου και η εκτέλεση από εμένα. Thanxs man!

 4. Στέφανε μακάρι να δούμε κάτι τέτοιο, αλλά μάλλον μετά το Symbian^4… Σίγουρα αυτό είναι το ιδανικό τηλέφωνο, ωστόσο οι εταιρίες δεν έχουν στόχο την κατασκευή του καλύτερου τηλεφώνου, αλλά την πρόσληψη περισσότερων χρημάτων για να έχουν περισσότερο Net Profit. Αν έβγαζαν το τέλειο μοντέλο, αρχικά θα είχαν Net Profit, μετά όμως, όταν ο κόσμος δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, θα άρχιζε το Net Profit να γίνεται Net Loss πράγμα το οποίο δεν τους συμφέρει.

  Ποιος νομίζει ότι δεν μπορούν οι εταιρίες να βγάλουν το τέλειο κινητό; Μπορούν και μάλιστα έχουν την δυνατότητα αλλά για δικούς τους λόγους δεν το κάνουν (τρανό παράδειγμα αποτελεί η Αpple)

  • Μα δεν είναι κάτι εξωπραγματικό το X9. Όσο για τα έσοδα, παρουσιάζεις ένα X9 και χρεώνεις τις εταιρείες κινητής όπως πχ η Apple για κάθε πώληση και κάθε μήνα. Βάζεις το Google ως default search engine, παίρνεις ποσοστά από τα data plans, πουλάς μουσική και περιεχόμενο γενικά κλπ

 5. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν τους συμφέρει να φτιάξουν το “τέλειο τηλέφωνο”. Σκέψου τώρα ότι το έφτιαξαν μετά το πήρε ο κόσμος, μετά τι θα πάει να αγοράσει; Πως να βγάλει κέρδος η εταιρία; Σίγουρα αυτός ο τρόπος που λες είναι επικερδής αλλά οι εταιρίες δεν θέλουν τα λίγα θέλουν τα πολλά (ή μάλλον τα περισσότερα απ’ ότι πρέπει)

 6. Thanks for the mention, I remember that coach journey well. I think we covered everything from Girls Allowed to The Singularity! ^_^

  This is an awesome concept device. This is almost exactly the kind of thing that Nokia should have launched in February 2009. It’s not too late for Nokia to recapture the high-end but they have to make their move this year.

 7. Πολύ καλό. Όσο για το τέλειο κινητό απλά δεν υπάρχει. Ή μάλλον υπάρχει όπως υπάρχει κσι το τέλειο αυτοκίνητο. Όσο για την οθονη και την εξοικονόμηση ενέργειας δεν θα ήταν καλύτερα dual οθόνη ( με hardware switch), στο ένα mode κανονική οθόνη και στο δεύτερο οθόνη τύπου epaper ; Και αναφέρομαι σε τεχνολογία που υπαρχει. Επίσης από την πισω μεριά ηλιακες κυψέλες (που φαίνονται κρύβονται με συρόμενο καπάκι) που τροφοδοτούν το δεύτερο usb μόνο για την φόρτιση άλλων συσκευών. Sorry just brainstorming ….

 8. ΟΚ, αποκαλέστε με “party pooper” αλλά αυτό είναι ακριβώς το κινητό που ΔΕΝ θα ήθελα να δω από τη Nokia για ναυαρχίδα της σειράς X. Όχι ότι αυτά που έχει δεν είναι εντυπωσιακά, αλλά δυστυχώς είναι περισσότερο eye candies και λιγότερο ουσία.

  Το κορυφαίο κινητό του φινλανδού για μένα πρέπει να είναι trendsetter, όχι απλά να έχει την υπάρχουσα τεχνολογία επί 2 για να… αφήνει πίσω τον ανταγωνισμό. USB hub σε κινητό, AMOLED, 4πλο flash, λαμπάκια και φωτάκια παντού… η μπαταρία πόσο θα κρατάει; 10 λεπτά; :/

  Κάτσε να έρθουν οι μπαταρίες Li-S (λιθίου-θείου) και ξανασυζητάμε για το αν είναι εφικτό το παραπάνω wet dream.

  Δε λέω, ωραίο και ντιζαϊνάτο… αλλά εξωπραγματικό! Ένα concept για μένα πρέπει να είναι κάτι το εφαρμόσιμο, το χειροπιαστό… όπως μια Koenigsegg Agera που θα μπορούσες να τη δεις στο δρόμο της επόμενη μέρα (λέμε τώρα)… :p

  Θέλετε X9; Δώστε μου ένα iPhone 3GS εφαρμόζοντας την υπάρχουσα υπεροχή σε hardware της Nokia και την τεχνογνωσία του Maemo. Εφαρμόστε επιτέλους και καμιά τεχνολογία όπως η NFC που τόσα χρόνια μας λιβανίζετε.

  Δεν θέλει και πολύ. :)

  • Ίσα – ίσα που είναι πολύ στην Γη, όχι εξωπραγματικό!

   Όσο για το NFC είναι εδώ.. σχεδόν

 9. I mean xenon AND led flash, first for pictures, second for videos/torch. Having both would be the best and it really doesn’t seem impossible.

 10. δηλαδη το τελειο κινητο ειναι απαραιτητα μαρκας νοκια?

 11. I like the design…Wish Nokia hire u

 12. Μου φαίνεται ότι το micro-usb επιλέχθηκε σαν standard και οχι το mini-usb…
  http://www.dailytech.com/Most+GSM+Phones+Will+Use+Standardized+MicroUSB+Chargers+by+2012/article14308.htm

  • Ναι, το διόρθωσα το πρωί :)

 13. Hi! I´m from Brazil and… .
  Congratulations on the design and I also hope that Nokia open your eyes and makes them the trend.
  Regards,
  Pedro

  • Τhanks man

 14. Παραλίγο να το πιστέψω από την εικόνα μέχρι που πρόσεξα το consept.. και ξενέρωσα.. :(

  Πάντως είναι παρα πολύ καλή η δουλειά συγχαρητήρια! Μακάρι να του δούμε να γίνετε πράξη :)

  • Δηλαδή φαντάσου εάν δε βάζαμε τη λέξη “concept” τι θα γινόταν :)

 15. And what is expected size of display? 480/800px?

 16. τελειο ειναι!!!!!

 17. Anyone have the prototype for sales?

 18. ελπιζω να το δουν οι Φινλανδοι και να το κατασκευασουν οπως ειναι!

 19. Μπράβο Kalev!

Top

Show Buttons
Hide Buttons