Ιστορικό χαμηλό 19 μηνών για την μετοχή της Nokia

by Stefanos Kofopoulos • On 12-02-2011 • AT 8:11 pm • 4 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Ιστορικό χαμηλό 19 μηνών για την μετοχή της Nokia

Μπορεί η συνεργασία Nokia και Microsoft να υπόσχεται την δημιουργία ενός οικοσυστήματος που σαν αυτό δεν υπάρχει άλλο, χρησιμοποιώντας τα Windows Phone, η αγορά όμως δεν φαίνεται ότι έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και το μέλλον της Nokia. Με ένα ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 19 μηνών, η μετοχή της Nokia έκλεισε με πτώση -13.97% στα 9.36 δολάρια [NOK] εχθές, ημέρα ανακοίνωσης της συνεργασίας.

Αν ο Stephen Elopr καταφέρει να φέρει την Nokia πίσω στην επιτυχία και την τιμή της μετοχής σε υψηλά επίπεδα, να κάνει δηλαδή την δουλειά για την οποία τον προσέλαβαν, θα μπορούμε να το πούμε τους επόμενους 6 με 12 μήνες. Προς το παρόν η Nokia ετοιμάζεται για εσωτερικές αλλαγές και απολύσεις μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο αφού θα σταματήσει να αναπτύσσει το Symbian και θα βασιστεί στα Windows Phone 7 και τις νέες εκδόσεις του λειτουργικού της Microsoft.

Για τους Φινλανδούς η Nokia είναι περισσότερο από μια εταιρεία τεχνολογίας και αποτελεί βασικό συστατικό της οικονομικής επιτυχίας της χώρας με την Wikipedia να αναφέρει ότι το 2004 η συνεισφορά της Nokia στο GDP της Φιλανδίας έφτασε το 3.5%. Είναι προφανές ότι οι κινήσεις του Stephen Elop και η συνεργασία με την Microsoft κουβαλούν κάτι περισσότερο από την επιτυχία ή μη στην εκτέλεση του σχεδίου συνεργασίας Nokia – Microsoft και την δημιουργία των πρώτων Nokia Windows Phone.

Είναι ελάχιστοι όσοι κρίνουν θετική την απόφαση της Nokia να μεταβεί στα Windows Phone και να παραμελήσει επιδεικτικά το Symbian αλλά και το MeeGo. Οι αντιδράσεις σε forum και blogs ήταν σχεδόν αρνητικές στην πλειοψηφία τους ενώ οι developers μάλλον βρίσκονται προ εκπλήξεων σχετικά με το οικονομικό μέλλον των προσπαθειών τους. Σε κάθε περίπτωση η Nokia πρέπει να σωθεί και να βρει τρόπο να ανακτήσει το 23% μεριδίου αγοράς που έχασε τα τελευταία δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του iPhone και των Android κινητών.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ισχύει τελικά ότι ο Elop δεν έχει μετοχές Nokia αλλά έχει κάτι χιλιάδες μετοχές Microsoft;
  Αν ισχύει παίζει να είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών!

  • Δεν ξέρω, δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο αλλά μου φαίνεται απίθανο. Ως CEO σίγουρα θα έχει πάρει πακέτο μετοχών στην Nokia, είναι standard πρακτική των μεγάλων εταιρειών ακόμα και για engineers ώστε οι μετοχές να λειτουργούν ως καρότο στην απόδοση. Αυτό βέβαια λίγο απασχολεί γιατί το θέμα είναι η Nokia και πόσο μπορεί να παραμείνει σχετική και ανταγωνιστική με το σήμερα, τις ανάγκες της αγοράς και τι μπορεί να προσφέρει διαφορετικό από τον ανταγωνισμό των άλλων Windows Phone 7 κινητών.

   • Να δούμε τι θα προσφέρει τελικά αυτή η συνεργασία. Έχω μεγάλη απορία για την πρώτη υλοποίηση της στρατηγικής αυτής.
    Πάντως, μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η αντίδραση του κόσμου – παντού διαβάζεις σε φόρουμ ότι ήρθε το τέλος της Νοκια με την απόφαση αυτή κτλ. Πραγματικά πρωτοφανής αντίδραση. Ακόμα και οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, όχι μόνο οι Developers, οι Nokia Fan, οι εργαζόμενοι κ.ο.κ.
    Δες αυτό πάντως Τιτάνα: http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110260319
    Χρησιμοποίησε το Google Translate!

 2. ώρα να αγοράσουμε μετοχές λοιπών ! σε 2 χρόνια θα είναι στα 20 φεύγα…

Top

Show Buttons
Hide Buttons