Qt – HTML5 και τα μυαλά στα κάγκελα, αυτό θέλει η Nokia

by Stefanos Kofopoulos • On 24-10-2010 • AT 3:41 pm • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Qt code less create more logo

Γεμάτη με Nokia νέα η εβδομάδα που μας πέρασε, μερικά όχι ευχάριστα άλλα σίγουρα ελπιδοφόρα. Η καλύτερη όμως είδηση είναι η επιμονή της Nokia να ασχοληθεί και να υποστηρίξει αποκλειστικά και μόνο το Qt για την ανάπτυξη εφαρμογών σε Symbian και MeeGo. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι όλες οι προσπάθειες θα εστιάσουν σε ένα και μόνο περιβάλλον εργασίας ανάπτυξης εφαρμογών και όπως προκύπτει από την ανακοίνωση η ίδια η Νokia θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο το Qt για τα apps που φτιάχνει στα κινητά.

To demonstrate its commitment to the new offering, Nokia will develop its own future applications using Qt for a more consistent experience and better integration of applications and services

Μαζί με το Qt και το μέλλον του Symbian / MeeGo συνδυασμού η Nokia υποστηρίζει ανοιχτά την υιοθέτηση της HTML5 για την δημιουργία web content και applications. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς σημαίνει το κομμάτι που αφορά το web content αλλά σίγουρα έχει να κάνει με Qt Quick και τις προσπάθειες για χρήση της HTML5 που θα οδηγήσουν σε λειτουργικά και γρήγορα web app με χαρακτηριστικά όπως HTML5 Geolocation API και HTML5 meter and progress elements.

Το μόνο που μένει να δούμε είναι τα πρώτα δείγματα γραφής σε Qt από την ίδια την Nokia και τους γνωστούς developers του Symbian. Η αγορά και η προοπτική είναι τεράστια, το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα καλυφθούν οι ανάγκες.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δηλαδή ο Jobs είχε δίκιο για τα περί Flash και HTML5.

  • Δεν ξέρω που κολλάει ο Jobs και το Flash αλλά ας πούμε ναι. Η κατάσταση είναι απλή σε ό,τι αφορά την HTML5. Με ένα κοινό standard για όλους η ανάπτυξη των εφαρμογών γίνεται ταχύτερα (μειωμένο κόστος), παίζει παντού (μεγαλύτερη πίτα), υπάρχει ανεξαρτησία (μειωμένο κόστος), ευκολότερο στην υλοποίηση και εύκολο στην εκτέλεση (μειωμένο κόστος).

   • Το αν πρέπει να υποστηρίζεται ή όχι είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουν οι τελικοί χρήστες και όχι μια εταιρία. Αν κάποιος δε θέλει να χρησιμοποιεί flash για οποιονδήποτε λόγο (αργό επεξεργαστή, εξοικονόμηση μπαταρίας κλπ) πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το απενεργοποιήσει και όχι να του το επιβάλλει η εταιρία.
    Όσο για την HTML5 μέχρι να σταθεροποιηθούν τα πράγματα θα περάσει καιρός (προσωπική άποψη πάντα), ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα με την υποστήριξη του video element στους browsers (H264/Theora) που είναι και κάτι που σχετίζεται άμεσα με το flash.

  • Δε το ειπε o jobs, Ετσι ειναι η φυσικη εξελιξη! ΕΙναι σαν να λεω εγω απο τωρα οτι το μελλον ειναι η HTML6 και σε καμια 5ετια θα εχω δικιο…

   Τωρα περι Flash, κανεις δ ξερει τι θα γινει με την ελευση των dual core σε mobile συσκευες και σε πιθανη αναβαθμηση της 10,x μεσα στο 2011.

   Αλλωστε η νοκια δεν εγκαταλειπει την υποστηριξη flash (οχι οτι ειχε ποτε πληρη) απλα υοθετει και επιπλεον λυσεις!

 2. Gio,

  ο Στέφανος (ο Δουλειές, όχι ο Κωφόπουλος!) ΔΕΝ είχε απαραίτητα δίκιο για το Flash. Γιατί δεν το βλέπουμε ως δύο παράλληλες τεχνολογίες που θα εξελίσσονται, εχμ… παράλληλα;

  Η καθεμία έχει τη niche της… το HTML5 για generic καταστάσεις, και το Flash εκεί που χρειάζεσαι κάποια πραγματάκια παραπάνω όπως DRM και εργαλεία analytics. Κάτι που παρεμπιπτόντως χρειάζονται πολλοί διαφημιστές και προωθητές media περιεχομένου!

Top

Show Buttons
Hide Buttons