Η Nokia πουλάει το κτήριο της, θα το χρησιμοποιήσει με leasing

by Stefanos Kofopoulos • On 04-12-2012 • AT 11:44 am • 6 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Η Nokia πουλάει το κτήριο της, θα το χρησιμοποιήσει με leasing

Η στιγμή έφτασε και η Nokia αποφάσισε να κάνει την μεγάλη κίνηση και να πουλήσει τα γραφεία της εταιρείας στο Espoo. Το ιστορικό κτήριο που από το 1997 στεγάζεται η Nokia δεν θα αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχειό της εταιρείας αλλά ακόμα μια υποχρέωση κάθε μήνα.

Τα γραφεία της Nokia αναμένεται να πουληθούν στο τέλος του 2012 με τιμή 170 εκατομμύρια ευρώ. Στην συνέχεια το κτήριο θα γίνει lease από την ίδια την Nokia με χρονικό ορίζονται που περιγράφεται ως “long term” αλλά δεν ξεκαθαρίζεται πόσο ακριβώς. Παράλληλα η ανακοίνωση της Nokia δεν αναφέρει το ποσό που θα πληρώνει η εταιρεία κάθε μήνα και άρα τα χρήματα που εξοικονομήσει σε βάθος χρόνου.

Ο CFO της Nokia δήλωσε:

“We had a comprehensive sales process with both Finnish and foreign investors and we are very pleased with this outcome. As we have said before, owning real estate is not part of Nokia’s core business and when good opportunities arise we are willing to exit these types of non-core assets. We are naturally continuing to operate in our head office building on a long-term basis”

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εντάξει λογιστικό τερτίπι!!!Sales and lease back…

  • Θα μπορούσε να είναι αυτό αλλά για 170 εκατομμύρια τι νόημα έχει; Ενώ χωρίς το κτήριο είναι μείον ένα asset ακόμα που δεν έχει να κάνει με αυτό που είναι η Nokia και άρα μείον ένα asset για ένα πιθανό αγοραστή, κάποια στιγμή, ίσως, ποιος ξέρει

   • Lease Back κάνει η εταιρία το ακίνητό της και δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό. Ακόμη και το γεγονός ότι θα αφαιρεθεί από τα Assets της αυτομάτως της διορθώνει αρκετούς οικονομικούς δείκτες, που έχουν να κάνουν κυρίως με την αποδοτικότητα. Πρόσφατα πολλές μεγάλες επενδυτικές εταιρίες έχουν αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της Νόκια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Τέλος, η μετοχή της έχει αυξηθεί 80% τους τελευταίους μήνες.
    Όλα αυτά μαρτυρούν μια δραστική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της εταιρίας. Την κάνουν πιο ευέλικτη. Και οι μεγάλοι επενδυτές ακόμα πιστεύουν σ’αυτήν.

   • Σίγουρα, γίνεται πιο ευέλικτη από αυτό που ήταν πριν. Καμία αμφιβολία σε αυτό. Κατάφεραν να βγάλουν δύο νέα μοντέλα, τα πρώτα Lumia, σε περίπου 8 μήνες. Δεν είναι ασήμαντο αυτό, ακριβώς το αντίθετο.

    Το γεγονός όμως ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να αφήσουν το φιλέτο και να πετάξουν όλα τα άλλα εκτός είναι ανησυχητικό. Βλέπε αυτό με το κτήριο, βλέπε απολύσεις, βλέπε Nokia Siemens Network κλπ. Τόσο ανησυχητικό που ακόμα και μετά τις αναφορές για τρελές πωλήσεις του Lumia 920 σε όλο τον κόσμο ακόμα δεν έχουμε δει μια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα νούμερα. Ούτε κάτι σαν 1 εκατομμύριο σε μια εβδομάδα… και παρά τον χώρο που κάνει η HTC στην Αμερική.

    Για την τιμή της μετοχής δεν καταλαβαίνω που βλέπεις το 80% αύξηση. Τον Απρίλιο είχε 5.5 περίπου και σήμερα έχει 3.25.

   • Για τη μετοχή μιλάω από τον Ιούλιο έως σήμερα, κακώς έγραψα 8 μήνες. Όσοι έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους ξέρουν τί παίζει τη με μετοχή. Σωστά Στέφανε όλα αυτά, για τις συσκευές, για το μερίδιο, για τις ΗΠΑ. Μιλάμε για τη Νόκια. Ένα γίγαντα. Δε γίνεται να κάνει το μπαμ από τη μια συσκευή στην άλλη. Microsoft και Nokia μαζί, φτιάχνουν ένα οικοσύστημα που θα χρησιμοποιείς συσκευές τους, λογισμικό τους, λογαριασμό τους χωρίς να το καταλάβεις.
    Here Maps, Xbox, Skydrive, Skydrive Music Player, Outlook, Office 365, Windows 8, Windows RT(και προσαρμοσμένες εκδόσεις για ΑΤΜ’s κλπ κλπ). Θα γίνει, αλλά θα πάρει χρόνο. Και η Νόκια τώρα προσπαθεί να σώσει τα νούμερά της. Και κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι ταμπού ούτε οι απολύσεις, ούτε η μη ανακοίνωνση αριθμών.

   • Οι απολύσεις δεν είναι ταμπού, αν μια εταιρεία προσπαθεί να σωθεί. Δεν διαφωνώ.

    Εκεί που διαφωνώ είναι ο γίγαντας που λες. Η Nokia δεν είναι πλέον γίγαντας. Έβγαλαν 2 νέα κινητά σε 8 μήνες, ναι ΟΚ είχαν έτοιμο το industrial design από το MeeGo αλλά και πάλι τα κατάφεραν. Τώρα πέφτουν στην λογική του πολέμου τιμών και διάφορα άλλα τέτοια, που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να πιάνουν.

    Όλα όσα αναφέρεις για υπηρεσίες είναι πολύ ωραία και ανεβάζουν τον ανταγωνισμό στα ύψη αλλά δεν είναι Nokia. Είναι Microsoft. Κρίνοντας από την συμπεριφορά των δύο στην μέχρι τώρα συνεργασία τους, η Microsoft κάνει ό,τι κρίνει καλό για την ίδια. Βλέπε ανακοίνωση τιμών και διαθεσιμότητα με HTC για τα Windows Phone 8 αλλά όχι με Nokia, βλέπε ανακοίνωση των Windows Phone 8 δύο ή τρεις μήνες μετά την διάθεση του Lumia 900, βλέπε πολιτική τα Windows Phone 8 να κυκλοφορούν με παρόμοια χρώματα και από τις δύο εταιρείες άρα και να είναι σχεδόν handset agnostic για τους καταναλωτές αλλά Microsoft / Windows Phone branded κλπ.

    Η μη ανακοίνωση αριθμών δείχνει μάλλον ότι δεν έχουν πουλήσει αρκετά. Κάτι για 2.5 εκατομμύρια Lumia 920 παίζει αλλά επίσημα δεν είναι τίποτα γνωστό.

Top

Show Buttons
Hide Buttons