Οικονομικός πονοκέφαλος για την Nokia το 2010

by Stefanos Kofopoulos • On 17-06-2010 • AT 2:29 pm • 3 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

nokia logo weird

Χαμηλότερες οικονομικές επιδόσεις από αυτές που περίμενε η Nokia για το 2ο τρίμηνο του έτους αλλά πιθανότατα και για ολόκληρο το 2010 αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία στις 22 Ιουλίου. Οι λόγοι για τα χαμηλότερα οικονομικά μεγέθη είναι αρκετοί αλλά συνοψίζονται στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, στον ανταγωνισμό που επικρατεί γενικότερα και ειδικότερα στα high end smartphones αλλά και σε πωλήσεις κινητών με μικρό περιθώριο κέρδους. Αυτό σημαίνει ότι η Nokia περιμένει πωλήσεις χαμηλότερες των 6.7 – 7.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αύξηση όγκου πωλήσεων 10% αλλά market share σταθερό ή λίγο χαμηλότερο από αυτό του 2009.

Με ό,τι συμβαίνει στο ευρώ αλλά και στο portfolio της Nokia, η εταιρεία μάλλον καλά κρατεί στο διεθνές οικονομικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι εκτιμήσεις για πωλήσεις και κέρδη πάνε περίπατο με την κατρακύλα του ευρώ ενώ το ίδιο περίπου έχει συμβεί στο high end κομμάτι της αγοράς κινητών που αναμένεται να συμπληρωθεί κάπως με το Nokia N8 και το πιθανό νέο Maemo device μετά το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα το δολάριο παίρνει τα πάνω του και ο ανταγωνισμός από iPhone 4 και Android κινητά είναι υψηλότερος από ποτέ, ειδικά στην Αμερική όπου η Nokia έχει μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το μηδέν ή κάπου εκεί.

Αυτό που χρειάζεται η Nokia εκτός από δυνατό ευρώ είναι προτάσεις και λύσεις τύπου N8 διαθέσιμες εδώ και τώρα και με roadmap για συνέχεια σε καλύτερο software και services αμέσως μετά, όχι απλά ένα hardware follow up στο επόμενο μοντέλο. Χρειάζεται άνοιγμα στις αγορές και υπηρεσίες τρίτων και όχι την εσωτερική κατανάλωση του Ovi. Το Symbian^4 μπορεί να καταφέρει αυτά και ακόμα περισσότερα αλλά βρίσκεται ακόμα πολύ μακρυά από την έξοδο προς τα ράφια των καταστημάτων… δυστυχώς.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βασικα ειμαι ασχετος απο οικονομικα αλλα η πτωση του ευρω δεν οφελεί τις ευρωπαικες εξαγωγες? (Γινονται πιο προσιτα τα Nokia στον υπολοιπο πλανητη). Ειλικρινης ερωτηση προς αυτους που γνωριζουν.
    Συμφωνω για το Ν8, το μηχανακι τα σπαει!

    • Η πτώση μπορεί αλλά τα ups and downs δεν ξέρω

  2. γινονται πιο προσητα τα νοκια αλλα δε σημαινει οτι αυξανεται ο καταναλωτισμος αυτων των κινητων.

Top

Show Buttons
Hide Buttons