Nokia PureView, το βίντεο και μια αποκλειστική πληροφορία

by Stefanos Kofopoulos • On 22-02-2012 • AT 2:43 pm • 13 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Η Nokia ετοιμάζει κάτι μεγάλο, κάτι που θα δώσει ζωή και στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Για να κεντρίσει το ενδιαφέρον ανέβασε στο YouTube και προωθεί την ιδέα Nokia Pure View. Στο βίντεο δεν φαίνονται πολλά, παρά μόνο χιονισμένα τοπία και χιονισμένα κοντινά πλάνα με τους εξής χαρακτηριστιμούς: pure detail, pure depth, pure definition. Το βίντεο έχει ανάλυση 1080p και κλείνει με την ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2012.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2012 η Nokia θα ανακοινώσει τι είναι το Pure View κατά την διάρκεια του Mobile World Congress στην Βαρκελώνη. Αυτό είναι ήδη γνωστό.

Αυτό που μαθαίνουμε από πηγές είναι ότι το κινητό που θα παρουσιάσει η Nokia θα έχει την καλύτερη κάμερα που έχουμε δει ποτέ σε κινητό. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των megapixel που θα κάνει την διαφορά αλλά και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει η Nokia για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα. Θυμηθείτε, το βίντεο κάνει λόγο για ure detail, pure depth, pure definition.

Γνωρίζουμε και τον αριθμό των megapixels της νέας κάμερας και μπορούμε όμως να πούμε ότι τα 12 megapixel θα μοιάζουν μικρά μπροστά σε μια ανάλυση 3 ή 4 φορές μεγαλύτερη που θα φτάνει και τα 41 megapixels. Ξέρουμε επίσης ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα έχει σχέση με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι αισθητήρες των mirrorless φωτογραφικών μηχανών για λεπτομέρεια και ποιότητα που φτάνει τα όρια DSLR αλλά με πολύ μικρότερο μέγεθος.

Δείτε το βίντεο ξανά και σκεφτείτε τις σκηνές ανάποδα. Δείτε την μεγάλη εικόνα, το γενικό πλάνο του τοπίου και εστιάστε στα κλαδιά, στις πατημασιές στο χιόνι, στο κουκουνάρι. Καταλαβαίνετε τι θέλει να πει η Nokia;

Η φωτογραφία θα έχει τόσο υψηλή ανάλυση και τόσο καλή ποιότητα ώστε η μεγέθυνση σε συγκεκριμένα σημεία θα έχει τόσο καλή λεπτομέρεια όσο και αυτή που βλέπετε στα κοντινά πλάνα.

Η Nokia έχει παράδοση στις φωτογραφικές μηχανές κινητών και μακρά συνεργασία με την Carl Zeiss, εταιρεία με τεράστια εμπειρία σε φακούς κάμερας, άλλο ένα κομμάτι μιας επιτυχημένη φωτογραφίας πέρα από τα megapixel.

Nokia Pure View, το βίντεο και μια αποκλειστική πληροφορία

Nokia Pure View, το βίντεο και μια αποκλειστική πληροφορία

Nokia Pure View, το βίντεο και μια αποκλειστική πληροφορία

Nokia Pure View, το βίντεο και μια αποκλειστική πληροφορία

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι του φακού και των οπτικών μερών μπροστά από τον αισθητήρα; Δείτε τι κάνει ο ανταγωνισμός του iPhone 4S που εκτός από την αναβάθμιση των megapixels απέκτησε ένα ολοκαίνουριο σύστημα οπτικών με 5 φακούς και φίλτρο IR.

Το Nokia Pure View θα είναι η απόδειξη για καινοτομία στον χώρο της φωτογραφίας των κινητών, κάτι που η Apple κυνηγάει καιρό τώρα, για όσους θυμούνται την επιθυμία του Steve Jobs να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της Lytro στο iPhone.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σίγουρα δεν θα είναι Windows Phone γιατί η Microsoft δεν είναι έτοιμη ακόμα για κάτι τέτοιο.

 2. “για λεπτομέρεια και ποιότητα που φτάνει τα όρια DSLR”
  No can do. Ξέρω αρκετά για να πω ότι τόσο μικροί σένσορες (από κάμερες κινητών) δεν μπορούν να φτάσουν τα όρια DSLR, not even close.

 3. Αναμένω με αγωνία την ανακοίνωση.
  Μια απορία έχω: Πού είναι η αποκλειστική πληροφορία;

  • Ο αριθμός των megapixel

   • Καθίστε ρε παιδιά, 30-40MP σε κινητό??? Εδώ σε DSLR και ακομα είναι πανάκριβες…

    Σας φαίνεται λογικό? Εκτός και αν η Nokia έχει κάποια πατέντα που μειώνει δραματικά το μέγεθος του αισθητήρα, και την έχει επτασφράγιστο μυστικό, αλλά πως?

    Αφήστε που τα κινητά με 12mp αισθητήρα (π.χ. Ν8) έχουν ένα καρούμπαλο από πίσω για τον φακό… Πόσο μάλλον αν ανεβούν σε τετοια επίπεδα!

    Διαβάζοντας το αρχικό post του τύπου που φημολογείται ότι έχει εκ των έσω πληροφορίες (dsmobile στο mynokiablog), λέει απλά ότι “No info about the screen. But Camera’s resolution is …. crazy.” Και από κάτω απλά κάνουν εικασίες.

    Δεν βλέπω πιθανή τετοια αναβάθμιση… ίσως >20Mp. Αλλά 2 μερες μείνανε για να το μάθουμε…

 4. Το Windows phone 7 μπορεί ήδη να χειριστεί τέτοιο φόρτο και δεν έχει θέματα παρά μόνο τη στιγμή που τραβάει τη φωτό ή την ανακαλεί για μεγάλο zoom. Σε κάθε άλλη φάση εσωτερικά “παίζει” με 2 thumbnails, ένα σε ανάλυση οθόνης και ένα σε περίπου 4πλάσια, ώστε να μη φορτώνει την πραγματικά μεγάλη φωτό παρά μόνο όταν χρειάζεται. Στην πραγματικότητα καθώς βλέπεις κάθε ανάλυση, φορτώνει από πίσω την ακόμη μεγαλύτερη ώστε να είναι έτοιμη, και κλέβει χρόνο καθώς ζουμάρεις με τα δάχτυλα. Εάν η cpu αντέχει την εικόνα τότε το λειτουργικό είναι έτοιμο.

  Το Windows phone Apollo μπορεί να τραβήξει τέτοιο φόρτο και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τις φωτό σε native format παρόμοιο του deep zoom (seadragon) για πιο γρήγορο συγχρονισμό και με άλλες συσκευές που συνδέονται στο skydrive.

  Εάν η Nokia επιλέξει να βάλει symbian σε αυτή τη συσκευή η απόφαση δε θα έχει πολλή σχέση με το τι μπορεί να κάνει το κάθε λειτουργικό αλλά μάλλον με το σε τι δουλεύουν οι μηχανικοί του εν λόγω Project ήδη, και άρα το time to market.

  • Ναι αλλά τα Windows Phone Apollo είναι ακόμα μακρυά από την πραγματικότητα των καταναλωτών. Επιπλέον, η ανάλυση της οθόνης των Lumia που υπάρχουν στην αγορά σήμερα δεν βοηθάνε στο wow factor που θέλει να προσφέρει το Nokia Pure view.

   Δεν είναι αδύνατο να το δούμε σε Windows Phone αλλά δεν θα το κάνουν , όχι τώρα.

   • Το Apollo έχει 4 νέα form factors, άρα θα μπορούσε να γίνει προανακοίνωση. Το time to release είναι (λένε) για το καλοκαίρι. Μπορεί να πιστεύουν ότι δε θα catch up ως τότε.

    Αλλά υπάρχει και μια τρύπα στο certification των υπαρχόντων. Αν κάποιος δώσει οθόνη με διπλάσια pixels x-y τότε περνάει, αρκεί να περνάει και τα performance tests. Επίσης κανείς δεν ξέρει τι έχουνε συμφωνήσει η MS/Nokia και αν υπάρχουν ειδικές εξαιρέσεις για αυτούς.
    Ενδεικτικά να πω ότι το pentile του lumia 800, κανονικά δεν έπρεπε να πάρει έγκριση από την MS. Αυτό ρητά εξαιρείται από το certification.

    Δε λέω ότι ντε και καλά θα είναι Windows Phone το νέο κινητό, αλλά ότι του δίνω τις ίδιες πιθανότητες.

   • Σωστά, το θέμα είναι πως θα εξηγήσεις στους άλλους ότι μένουν πίσω και η Nokia έχει special care. Όσο έχει ακόμα ανάγκη τις πωλήσεις Windows Phone από όλους η Microsoft δεν θα κάνει κάτι για να διαταράξει τις σχέσεις με τους άλλους.

    Οι πληροφορίες που έχουν κάνουν λόγο για Symbian device, τουλάχιστον τα πρωτότυπα Symbian έτρεχαν :)

 5. σταματηστε να ειστε προκατειλημμενοι με το συμπιαν,εχει βελτιωθει δραματικα…κι επεται κι συνεχεια

  • τι συνέχεια;

   • Τόσο συνέχεια που δεν έχει πλέον νόημα.. αντίο Symbian

 6. ε καλα τις επομενες αναβαθμισεις…ναι αντιο συμπιαν οντως…

Top

Show Buttons
Hide Buttons