Η Nokia επενδύει στην Pelican Imaging, 16 κάμερες σε ένα smartphone

by Stefanos Kofopoulos • On 30-04-2013 • AT 10:22 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Mobile

Η Nokia επενδύει στην Pelican Imaging, 16 κάμερες σε ένα smartphone

Σημαντικές εξελίξεις στην αγορά των smartphones με την επένδυση της Nokia στην Pelican Imaging. Η εταιρεία κατασκευάζει array cameras μαζί με το απαραίτητο λογισμικό που απαιτεί η επεξεργασία του νέου είδους φωτογραφιών.

Pelican και Lytro στο κεντρο του ενδιαφεροντος για φωτογραφιες με πολυ βαθος (depth of field)

Η τεχνολογία της Pelican Imaging είναι απλή στην σύλληψη αλλά κρύβει γερές δόσεις τεχνολογίας. Αντί για ένα αισθητήρα στην κάμερα, η Pelican χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες. Στο βίντεο της εταιρείας φαίνεται η χρήση 16 αισθητήρων σε ένα smartphone, στον ίδιο χώρο που κανονικά θα υπήρχε μόνο μια κάμερα.

Σε κάθε φωτογραφία η πληροφορία για το βάθος αποθηκεύεται σε κάθε pixel. Με 16 διαφορετικές κάμερες και το λογισμικό της Pelical, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει που θέλει να εστιάζει στην φωτογραφία και να θολώσει το υπόλοιπο μέρος, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του βάθους.

Αυτό που κάνουν οι πανάκριβοι φακοί και οι μεγάλες DSLR ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τώρα μπορεί να γίνει από το smartphone και μάλιστα με μεγαλύτερη ευκολία, χαμηλότερο κόστος και άμεσο αποτέλεσμα. Για αυτό η Nokia επενδύει στην Pelican με σκοπό να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και το software στα δικά της Lumia smartphones.

Τα smartphones με 16 καμερες συντομα θα ανταγωνιζονται τις DSLR

Πότε θα δούμε τους καρπούς αυτής της επένδυσης και αν σχετίζεται με την ανακοίνωση του νέου Lumia στις 14 Μαϊου 2012 θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε.

Το σίγουρο είναι ότι η τεχνική για depth of field σε πολλά σημεία στην ίδια φωτογραφία, φαίνεται να αποκτά ενδιαφέρον και υποστήριξη από της εταιρείες κατασκευής smartphones. Η Nokia έχει παράδοση στα “φωτογραφικά κινητά” και ενδιαφέρεται με κάθε τρόπο να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, όπως έγινε με το Nokia Lumia 920 και την PureView κάμερα.

ΔΕΣ: Μια τρελή ιδέα για τον συνδυασμό iPhone και DSLR

Αντίστοιχη προσέγγιση για φωτογραφίες αυτού του είδους, γεμάτες πληροφορία για το βάθους που ο χρήστης μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, είχε κάνει και ο Steve Jobs με την εταιρεία Lytro για το iPhone. Η τεχνική που χρησιμοποιεί η Lytro διαφέρει και μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει πρωτότυπα που να βασίζονται σε design για smartphones.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. εντυπωσιακό εκεί μάλλον θα κινηθούν τα κινητά αφού είναι δύσκολο να βάλεις κινούμενα μέρη ώστε να έχεις οπτικό ζουμ χωρίς να μεγαλώσεις τον όγκο ξέρουμε το σύνολο των αισθητηρων σε τι mp αναλογούν

Top

Show Buttons
Hide Buttons