Nokia Ovi Maps

by Stefanos Kofopoulos • On 21-05-2009 • AT 9:10 pm • 7 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Nokia Ovi Maps

Η Nokia έχει βάλει στόχο να γίνει μια “more internet like” εταιρεία και το Ovi Maps είναι η απόδειξη της προσπάθειας αυτής. Οι χάρτες φορτώνουν γρήγορα, πολύ γρήγορα για να είμαι ειλικρινής. Σε Firefox 3.5 beta 4 η ταχύτητα είναι εκπληκτική αλλά δυστυχώς το free Maps plugin δεν μπορεί να εγκατασταθεί. Στον Chrome, το Ovi Maps απλά δεν παίζει.

Οι χάρτες έχουν ότι περιμένει ο χρήστης, δηλαδή εικόνα από δορυφόρο, 3D τοπία, fly-overs και fly-throughs μετακίνηση από σημείο σε σημείο κλπ. Ιδιαίτερα χρήση η πληροφόρηση για τον καιρό της πόλης και η δυνατότητα για zoom σε τέσσερα επίπεδα: Country, State, City, Street. Ανα περιοχή υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος υπάρχουν από εταιρείες όπως Lonely Planet, Michelin και Wcities.

Σε χρηστικό, corporate και developer επίπεδο η Nokia έχει το πλεονέκτημα να προσφέρει τους ίδιους χάρτες μέσα από applications για τα symbian κινητά. Κατεβάζετε το Nokia Maps 3.0 with Ovi Maps για το αγαπημένο σας κινητό και έχετε την desktop εμπειρία στην παλάμη σας και το αντίθετο. Ειδικά για τους developers και bloggers, ο Sonny Dawn-Hiscox εξηγεί πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιηθεί το Ovi Maps. Αν η μπάρα του zoom είχε το + και το – ανάποδα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Οι χάρτες της Navteq για την Ελλάδα νομίζω ότι είναι αρκετά αν όχι πολύ καλοί.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρησιμοποιώντας το nokia maps στο N79, μπορώ να πω ότι GPS & οι χάρτες είναι πολύ ακριβείς. Βέβαια αν ήταν και πλήρες το πακέτο (φωνή + street walk) χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις για αυτά, θα ήταν ακόμα καλύτερο. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, μπορούμε;…

 2. Αν και φαν της Nokia και των υπηρεσιών της, αυτή η αδιαφορία της προς τους χρήστες Linux αρχίζει και με εκνευρίζει.
  Επομένως μιλώντας για Firefox, αναφέρεσαι μόνο στους χρήστες Firefox-Windows.

  • Όχι και αδιαφορία Nokia προς Linux. Έχει τα tablets της σειράς N8xx, ετοιμάζει maemo 5 και έχει υποσχεθεί το δικό της Linux flavor σε μελλοντικά high end κινητά.

   Αν μιλάς σε πιο mainstream επίπεδο όπως οι χάρτες / browser εκεί είναι θέμα μεριδίου στην αγορά και τι κατέχει το Linux.

 3. Την έλλειψη Nokia PC Suite, Map downloader για να περάσεις ένα χάρτη στο κινητό σου, ενός firmware flasher της προκοπής για τα ΙΤ, την μη λειτουργία του Ovi Maps, αλλά και πολλών άλλων ακόμη, μόνο αδιαφορία μπορώ να την χαρακτηρισώ. Όλα τα προϊόντα της Nokia απευθύνονται αποκλειστικά σε Windows users. Από την στιγμή που συνδέω την οποιαδήποτε συσκευή Nokia (είτε Symbian είτε Linux) στο Linux box μου και δεν μπορώ να κάνω τίποτα παραπάνω από ένα copy-paste, εγώ δεν βλέπω κανένα Linux support.
  Όσο για το Maemo το θεωρώ καμμένο χαρτί, που απευθύνεται κυρίως σε tech toys, παρά σε συσκευές για σοβαρή χρήση. Το Maemo έχει χάσει το παιχνίδι από το επίπεδο development, και το Android μέσα σε μικρό διάστημα κατάφερε να δείξει την ανωτερότητα του.
  Ευτυχώς το cloud computing “προχωράει” γρήγορα και έρχεται να καλύψει κάποια κενά από την έλλειψη linux desktop applications. Αν δεν ενσωαματωθούν τέτοιες δυνατότητες στο Maemo 5, τότε σίγουρα δεν θα υπάρξει 6η έκδοση.

  • Μα αυτό είναι στρατηγική απόφαση. Αν είχες μια εταιρεία θα έβγαζες κάτι ή θα έριχνες λεφτά σε projects που θα αγόραζαν ελάχιστοι; Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα για το Linux, καλώς ή κακώς.

 4. Επομένως καταλήξαμε για την αδιαφορία της Nokia προς τους Linux users. Όσο για την γενική ενασχόληση της Nokia με το Linux δεν με συγκινεί ιδιαίτερα.
  Ίσως να το αποκαλούσα στρατηγική απόφαση, αλλά κοιτώντας και την υποστήριξη σε ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο χρηστών Mac, θα το χαρακτηρίσω βλακεία. Από την άλλη, μεγάλες εταιρίες έχουν ζωτική σημασία για την ύπαρξη του Linux, ρίχνοντας πολλά λεφτά για την εξέλιξη του. Κάποιες εταιρίες βλέπουν μακριά και κάποιες όχι (και δεν αναφέρομαι μόνο στο Linux).

  • Δεν το ονομάζω αδιαφορία για την Nokia και άλλες εταιρείες. Είναι στρατηγική απόφαση για να κερδίσουν χρήματα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για public εταιρείες που δεν μπορούν να παίζουν εδώ και εκεί χωρίς να έχουν κέρδη ή τα αναμενόμενα κέρδη.

   Γιατί να δώσουν χρήματα σε κάτι που δεν πρόκειται να βγάλουν; Συμφωνώ για τα περί τόλμης κλπ αλλά αυτή την περίοδο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αναρωτιέμαι αν το άνοιγμα που έκανε η Nvidia με drivers για Linux πριν χρόνια είχε ανταπόκριση η όχι και πως αυτό μεταφράστηκε σε μερίδιο αγοράς.

   Από προσωπική εμπειρία, όταν ήμουν στην Broadcom δεν είχαμε drivers για Linux παρότι ο ανταγωνισμός, νομίζω η Atheros, έδινε κώδικα για WiFi και ethernet. Όσο και αν είχα προσπαθήσει τότε δώσουμε κώδικα σε GPL δεν τα κατάφερα μέχρι που ξαφνικά (ξαφνικά στα δικά μου μάτια) η Broadcom άνοιξε τον κώδικα. Άσε που το corporate περιβάλλον έχει τόση, μα τόση γραφειοκρατία που μέχρι να ληφθεί μια απόφαση μπορεί να περάσουν και μήνες.

   Για όλους εμάς είναι πολύ εύκολο να ζητάμε, για ένα startup είναι δυνατό να αλλάξει και να καινοτομήσει αλλά για μια μεγάλη εταιρεία τα πράγματα κινούνται πολύ πιο αργά και με καταμερισμό ευθυνών σε κάθε βήμα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons