Η Nokia αλλάζει CEO, ο Stephen Elop έρχεται και ο OPK φεύγει

by Stefanos Kofopoulos • On 10-09-2010 • AT 11:30 am • 4 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

Stephen Elop

Ήταν γνωστό ότι η Nokia έψαχνε αντικαταστάτη του Olli-Pekka Kallasvuo και τον βρήκε στο πρόσωπο του Stephen Elop με προϋπηρεσία στο τιμόνι του Microsoft Business Division αλλά και σε άλλες Αμερικανικές εταιρείες όπως η Juniper Networks, η Adobe και η Macromedia. Ο OPK θα αποχωρήσει από CEO και μέλος του ΔΣ της Nokia στις 20 Σεπτεμβρίου για να κάνει χώρο για τον Stephen Elop που αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντα του μια μέρα μετά.

Στο πρόσωπο του Elop η Nokia ψάχνει να βρει τον ηγέτη που θα μεταμορφώσει την εταιρεία σε ανταγωνιστή της Apple και φυσικά όλων των εταιρειών που παράγουν κινητά με Android. Η Nokia θέλει απεγνωσμένα τις αλλαγές που υποσχέθηκε ο Olli Pekka αλλά δεν κατάφερε να προσφέρει, με την τιμή της μετοχής να κατρακυλά τα τελευταία χρόνια. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε από την δήλωση του ΔΣ της Nokia:

“The time is right to accelerate the company’s renewal; to bring in new executive leadership with different skills and strengths in order to drive company success. The Nokia Board believes that Stephen has the right industry experience and leadership skills to realize the full potential of Nokia. His strong software background and proven record in change management will be valuable assets as we press harder to complete the transformation of the company. We believe that Stephen will be able to drive both innovation and efficient execution of the company strategy in order to deliver increased value to our shareholders”.

Η απόφαση της Nokia να βρει CEO με Αμερικανική αντίληψη και τρόπο σκέψης μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Οι αλλαγές που θα προσπαθήσει να επιβάλλει ο Stephen Elop είναι μάλλον αναγκαίες αν κρίνουμε από την τιμή της μετοχής, πρέπει όμως να προσέξει τον τρόπο γιατί οι Φιλλανδοί δεν είναι Αμερικανοί. Οι Φιλλανδοί δεν είναι καν Σκανδιναβοί. Ιδιαίτερα οι Φιλλανδοί engineers της Nokia, δηλαδή ο πυρήνας και το DNA της εταιρείας, είναι ένα διαφορετικό είδος ανθρώπων. Στο κομμάτι αυτό θα κριθεί και η επιτυχία ή η αποτυχία του έργου του Elop.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καιρος ηταν διοτι η Νοκια ειχε αρχισει να απογοητευει …

  • Η αλλαγή CEO ήταν απαραίτητη αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι η επιλογή του συγκεκριμένου είναι η καλύτερη δυνατή. Είναι “πολύ Αμερικανός” για την Nokia.

   • Λογικά αυτό θα γίνει και έτσι ο Elop θα βρεθεί να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. 1. να κάνει τους Φινλανδούς πιο Αμερικάνους 2. να ανεβάσει την τιμή της μετοχής

 2. Το Symbian πουλάει τρελά και είναι το Νο1 λειτουργικό κινητών επειδή η Nokia είναι η No1 εταιρεία σε emerging markets όπως Ασία, Αφρική, Ινδία. Αυτός είναι ο λόγος και μόνο. Αν με ρωτήσεις, πιστεύω ότι κάνουν απίστευτο καλό και αλλάζουν τον κόσμο.

  Τώρα για όλα τα υπόλοιπα έχω να πω ότι η ιστορία έχει δείξει, η ιστορία της τεχνολογίας συγκεκριμένα, ότι δεν πουλάει ότι είναι καλύτερο αλλά αυτό που είναι στην εποχή του, είναι όμορφο και έχει μια κρίσιμη μάζα έτοιμη να το χρησιμοποιήσει. Δεν μιλάω για το iPhone μόνο αλλά για τεχνολογία γενικότερα.

  Δυστυχώς ή ευτυχώς όλα αυτά αποτυπώνονται στην τιμή της μετοχής που ήταν και είναι η αιτία η Nokia να ξοδεύει 3 δις τον χρόνο σε R&D και κάποιος να πρέπει να λογοδοτήσει για αυτά.

Top

Show Buttons
Hide Buttons