Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

by Stefanos Kofopoulos • On 03-12-2010 • AT 2:44 pm • 22 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Το Nokia N8 κυκλοφορεί κυριολεκτικά ανάμεσα μας. Το τελευταίο και πολλά υποσχόμενο smartphone της εταιρείας είναι το καλύτερο Nokia τηλέφωνο που κατασκευάστηκε ποτέ και τρέχει την καλύτερη έκδοση του Symbian μαζί με την εκπληκτική κάμερα των 12 megapixel και του ξεχωριστού design της συσκευής. Αν το Nokia N8 θα γίνει hit και αν μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό μένει να το δούμε, το σίγουρο είναι ότι θέτει τις βάσεις για το μέλλον των high end κινητών της Nokia.

Design και hardware

Το Nokia N8 είναι το πιο solid Nokia κινητό που έχετε πιάσει στα χέρια σας. Αν και δεν μου αρέσουν όλες οι λεπτομέρειες του industrial design, η κατασκευή είναι προσεγμένη και το τηλέφωνο αφήνει την αίσθηση ότι δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ. Δεν υπάρχουν μικρά κενά και τριξίματα από πλαστικό, τα κουμπιά αφήνουν καλή αίσθηση με το σύνολο να είναι τόσο καλοδουλεμένο και σκληρό που απομακρύνει κάθε ανησυχία σε περίπτωση πτώσης. Τόσο στιβαρή είναι η κατασκευή του Nokia N8.

Δεν υπάρχει παρά μόνο ένα μηχανικό κουμπί στην πρόσοψη του κινητού, τοποθετημένο αριστερά κάτω, το home button. Στην ίδια πλευρά αλλά στο πλάι αριστερά υπάρχει η σύνδεση με USB ενώ επίσης αριστερά και ψηλά έχει τοποθετηθεί η θέση της κάρτας SIM και της κάρτας μνήμης που για πρώτη φορά είναι τοποθετημένα τόσο κοντά.

Στην κορυφή του κινητού υπάρχει η κλασσική σύνδεση για mini jack 3.5mm για ακουστικά αλλά και η έξοδος HDMI για όλα τα HD 720p video που μπορεί να αντέξει η μπαταρία του N8 ή η διάθεση σας. Δεξιά στο πλάι και πάνω υπάρχουν τα κλασσικά χειριστήρια για την ένταση του ήχου ενώ λίγο πιο κάτω και περίπου στην μέση αυτής της πλευρά υπάρχει το κουμπί για να κλειδώνει η οθόνη και το κουμπί για την κάμερα που λειτουργεί σε δύο θέσεις: εστίαση και λήψη φωτογραφίας.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και ηλεκτρονικά του Nokia N8 περιλαμβάνουν υποστήριξη για HSDPA, WiFi 802.11 b/g/n, έξοδο HDMI, A-GPS, ραδιόφωνο FM και FM transmitter αλλά και Bluetooth 3.0 που δουλεύει εξαιρετικά γρήγορα σε σύγκριση με οτιδήποτε έχετε δει και δοκιμάσει σε Bluetooth κινητή συσκευή ως σήμερα.

Στο πίσω μέρος βασιλεύει η κάμερα των 12 megapixel πίσω από τον Carl Zeiss φακό, ακριβώς κάτω από το Xenon flash που φωτίζει κάτι παραπάνω από ανέλπιστα καλά και βρίσκεται μόλις μερικά εκατοστά από το δεύτερο μικρόφωνο που αναλαμβάνει το βάρος της στερεοφωνικής καταγραφής του ήχου. Το Xenon module που χρησιμοποιείται στην κάμερα του Nokia N8, όπως και κάθε Xenon module, απαιτεί επιπλέον χώρο στο κινητό. Οι μηχανικοί της Nokia αποφάσισαν να κερδίσουν τα επιπλέον εκατοστά δημιουργώντας ένα μικρό εξόγκωμα που λειτουργεί και ως σημείο επαφής του N8 με κάθε επιφάνεια. Ο αισθητήρας της κάμερας προστατεύεται από πλαστικό και βρίσκεται πιο βαθιά από το υπόλοιπο module, είναι όμως πιθανά εκτεθειμένος σε οτιδήποτε βρεθεί πάνω στην επιφάνεια που θα ακουμπήσετε το Nokia N8.

Οθόνη

Η οθόνη του Nokia N8 είναι AMOLED και capacitive με διαγώνιο 3.5 ιντσών και ανάλυση 640 x 360 pixels με δυνατότητα απεικόνισης 16.7 εκατομμυρίων χρωμάτων. Τα χρώματα φαίνονται καλά και είναι ζωηρά, ίσως ένα κλικ πιο ζωντανά και καθαρά από την πραγματικότητα, με τις επιδόσεις σε κορεσμό χρωμάτων να είναι ρυθμισμένες με αυτό τον τρόπο από την Nokia ή την τεχνολογία AMOLED. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που θα βγάλετε, θα δείτε και θα μοιραστείτε με φίλους, αναπαράγονται με εξαιρετική ζωντάνια και ζωηράδα που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεις την ίδια οθόνη για τον υπολογιστή που χρησιμοποιείς καθημερινά. Όσο για την αντοχή του gorilla glass που καλύπτει την οθόνη του Nokia N8 και τις δυνατότητες που έχει, το βίντεο που ακολουθεί είναι ενδεικτικό αυτών. Το τεστ με κλειδιά, κέρματα, σουγιά και μαχαίρι δεν άφησε την παραμικρή γρατζουνιά στην οθόνη. Είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν ταλαιπωρεί την οθόνη τόσο πολύ σε καθημερινή βάση.

Software

Το Symbian^3 ονομάζεται πλέον Symbian και η έκδοση που έρχεται στο Nokia N8 είναι η καλύτερη υλοποίηση του λειτουργικού. Το Nokia N8 φορτώνει 3 κεντρικές οθόνες στις οποίες ο χρήστης μπορείς να παραμετροποιήσει με 6 διαφορετικά widgets σε κάθε μία από αυτές. Με συνεχές πάτημα στην οθόνη εμφανίζεται ο χώρος των widgets και ένα μεγάλο + στο οποίο ο χρήστης καλείται να επιλέξει αν θέλει να τοποθετήσει εφαρμογή, bookmark ή συντόμευση σε κάποια λειτουργία του N8. Δίνεται επίσης η δυνατότητα για μετάβαση απευθείας στο Ovi Store για επιλογής εφαρμογής και άμεσης τοποθέτησης σε μία από τι κεντρικές οθόνες.

Μπορεί το Symbian να είναι το ταχύτερο και καλύτερο που έχει βγει ποτέ από το Espoo, δείχνει όμως τα χρόνια του. Αν πρόκειται για το core λειτουργικό ή το UI αυτό λίγο απασχολεί τον χρήστη που θα βρεθεί μπροστά από την οθόνη του Nokia N8 και θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο. Οι κάτοχοι Nokia θα νιώσουν σαν το σπίτι τους και θα ευχαριστηθούν ιδιαίτερα τα λιγότερα βήματα που απαιτούνται για απλές διαδικασίες, την ταχύτητα και φρεσκάδα του λειτουργικού. Όλοι οι άλλοι θα νιώσουν μάλλον απογοητευμένοι και μερικά χρόνια πίσω αν συγκρίνουν την εμπειρία του Symbian με αυτή του ανταγωνισμού και τον τρόπο που ο χρήστης αλληλεπιδρά με το κινητό.

Αυτό το μούδιασμα στην χρήση του λειτουργικού πιθανότατα θα προβληματίσει κάποιους. Η Nokia έχει ανακοινώσει βελτιώσεις που αναμένονται στην νέα έκδοση του firmware και έχουν κυκλοφορήσει ήδη online, βελτιώνοντας αισθητά την εμπειρία χρήσης του Symbian σε απλά πράγματα όπως η κύλιση μεταξύ των home screens, βελτιωμένος browser κλπ. Όλα αυτά στο άμεσο μέλλον γιατί προς το παρόν το μόνο update που έχει λάβει το Nokia N8 είναι επιμέρους αναβαθμίσεις όπως: Phone apps update, Social και Nokia Themes update (διαθέσιμα και στην Ελλάδα).

Κάποιοι θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την δυνατότητα του OTG mode για σύνδεση με USB σκληρούς δίσκους ή USB sticks απευθείας στο Nokia N8 και διαχείριση / αναπαραγωγή των αρχείων με τον ίδιο τρόπο όπως και στον υπολογιστή του γραφείου. Ναι, μπορείτε να ακούσετε μουσική, να παίξετε βίντεο και να διαβάσετε .pdf απευθείας από το USB stick στην οθόνη του N8.

Nokia N8 Symbian screenshot

Ovi Store

Ό,τι ισχύει για το Symbian ισχύει και για το Ovi Store. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά αλλά παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του ανταγωνισμού από Android και σίγουρα πίσω από το App Store. Με την πρώτη εκκίνηση του Ovi Store ο χρήστης ενημερώνεται για αναβάθμιση. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μερικά δευτερόλεπτα αλλά είναι περίεργο γιατί η Nokia επέλεξε να βάλει στο N8 μια έκδοση του Ovi Store πίσω από την τρέχουσα. Μετά το update και το login στην υπηρεσία τα πράγματα είναι απλά. Επιλέγετε την εφαρμογή που θέλετε και προχωράτε στην εγκατάσταση μέσα από το μενού του Ovi Store. Όταν η εγκατάσταση ολοκληρωθεί δίνεται η δυνατότητα για εκτέλεση του app απευθείας μέσα από το Ovi Store ή συνέχεια του shopping.

Οι διαθέσιμες εφαρμογές είναι πολλές και γίνονται περισσότερες με γρήγορους ρυθμούς, χαρακτηρίζονται όμως από σχετικά ακριβές τιμές και έλλειψη ωριμότητας στο σύνολο τους. Ναι, θα βρείτε περισσότερες από αρκετές εφαρμογές για το Twitter αλλά όχι την επίσημη, το ίδιο συμβαίνει και με το Facebook. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο μέσα από το social app της Nokia που μάλιστα ενημερώνεται στο widget του home screen αλλά η έλλειψη των επίσημων apps αφήνει ένα κενό. To Foursquare, το Angry Birds και άλλα γνωστά και must have apps έχουν παρουσία στο Ovi Store δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις και δυναμική της πλατφόρμας, είναι όμως οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα προς το παρόν. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το Ovi Store μόλις άρχισε να ωριμάζει και να αλλάζει προς το καλύτερο. Παρά τους γρήγορους ρυθμούς και τις θετικές εξελίξεις, θα χρειαστεί χρόνος.

Nokia N8 Symbian screenshot

Ovi Maps

Απλά δουλεύει, δουλεύει ανέλπιστα καλά και δεν χρεώνει. Το Ovi Maps είναι ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχεις σε κάθε κινητό. Η ακρίβεια του GPS στον χάρτη ακόμα και σε κίνηση με αυτοκίνητο και ταχύτητα 50Km/h είναι ανατριχιαστικά ακριβής. Το 3D mode απλά παίζει και όλα δουλεύουν άψογα. Πραγματικά δεν υπάρχουν περισσότερα λόγια για να εκφράσουν πόσο καλή είναι η γενική εμπειρία με το Ovi maps.

Nokia N8 Symbian screenshot

Κάμερα

Το μεγάλο ατού του Nokia N8 είναι η κάμερα με CCD των 12 megapixel, φακό Carl Zeiss και Xenon flash. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο μελλοντικός κάτοχος του Nokia N8 έχει πάντα μια φωτογραφική μηχανή με δυνατότητες πάνω από τον μέσο όρο, την ευκαιρία να τραβήξει HD 720p video κάθε στιγμή και την δυνατότητα να φωτογραφίσει πρόσωπα και αντικείμενα στο σκοτάδι χωρίς να “κάψει” και αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά, φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο από την χρήση των LED Flash. Μιλώντας για σκοτάδι, η Nokia έχει επιλέξει ISO settings που προσθέτουν θόρυβο ίσως παραπάνω από αυτό που θα περίμενε κάποιος, ειδικά στις περιπτώσεις που ο φωτισμός είναι χαμηλός.

Γενικά η κάμερα του Nokia N8 είναι εξαιρετική, με απίστευτη απόδοση στην λεπτομέρεια και στα χρώματα. Υπάρχουν όμως δύο ελλείψεις: δυνατότητα για εστίαση με άγγιγμα της οθόνης, καλύτερη εστίαση σε macro mode. Το κουμπί της κάμερα έχει εξαιρετική αίσθηση στο πάτημα για focus και φωτογράφισης αλλά λίγο πριν το 2011 περιμένεις να έχεις και την δυνατότητα tap to focus. Για τις φωτογραφίες σε πολύ κοντινή απόσταση το focus θέλει λίγο δουλειά μέχρι να βρει το σωστό σημείο. Όταν το πετύχει δημιουργεί ένα ευχάριστο depth of field εφέ, σε κάθε περίπτωση όμως υστερεί αυτού του Nokia N82 και Nokia N97 στην δυνατότητα για εστίαση σε πολύ -πολύ κοντινές αποστάσεις χωρίς όμως να προβληματίζει ιδιαίτερα.

Με την χρήση του Panorama app από το Ovi Store (δωρεάν), το Nokia N8 δείχνει τι πραγματικά μπορεί να κάνει σε επίπεδο ανάλυσης, ποιότητας και δημιουργίας φωτογραφιών από την συσκευή που ονομάζουμε κινητό αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Οι φωτογραφίες που θα δείτε στο τέλος του άρθρου είναι αποτέλεσμα σύνθεσης 3 φωτογραφιών ή περισσότερων on the fly από το Nokia N8.

Tip: Δοκιμάστε την επιλογή Vivid στις φωτογραφίες και θα ξεχάσετε το photoshop και την όποια διόρθωση θα κάνατε

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Με λίγα λόγια

Το Nokia N8 είναι το καλύτερο Nokia τηλέφωνο που κατασκευάστηκε ποτέ και τρέχει την καλύτερη έκδοση του Symbian. Διαθέτει πάρα πολλές δωρεάν ή επί πληρωμή εφαρμογές και μια εξαιρετική κάμερα που λειτουργεί εκπληκτικά. Το Symbian παρά τις τονωτικές ενέσεις δείχνει την ηλικία του, το Ovi Store ωριμάζει γρήγορα αλλά είναι ένα βήμα πίσω από τον ανταγωνισμό και η κάμερα θέλει μόλις ένα κλικ για να γίνει τέλεια. Ναι, οι επιδόσεις που επιδέχεται το Nokia Ν8 περιορίζονται στο software και μόνο. Η Nokia έχει δείξει ότι και θέλει και μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, το θέμα είναι πότε και πόσο άμεσα.

Σημαντική σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία και έχουν βγει με τις αυτόματες ρυθμίσεις του Nokia N8. Το μόνο εφέ που έχει χρησιμοποιηθεί είναι resize και τίποτα άλλο (ούτε καν sharp ή high pass sharp)!

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Nokia N8, η αλήθεια των 12 megapixel και του Symbian από κοντά

Σημαντική σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες panorama δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία και έχουν βγει με τις αυτόματες ρυθμίσεις του Nokia N8. Το μόνο εφέ που έχει χρησιμοποιηθεί είναι resize και τίποτα άλλο (ούτε καν sharp ή high pass sharp)!

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μπράβο καταπληκτικό review!!!

 2. Αν είχε Android θα το αγόραζα..

 3. Τιτανα μπορεις να εξηγησεις τη ειναι η λειτουργια EdoF που καποιοι γκρινιαζουν που εχει το Ν8 :/ ???

  • EDoF = Extended Depth of Field. Πρακτικά σημαίνει αυτό το εφέ που βλέπεις στην φωτογραφία με το αντικείμενο κοντά στον φακό να φαίνεται καθαρά και το φόντο να είναι θολό. Είναι κάτι που κάνει η κάμερα. Παρατήρησες τις φωτογραφίες με το παπούτσι και τον πάσσαλο. Θα μπορούσε να είναι καλύτερο στο Nokia N8 αν κρίνουμε από τις προηγούμενες προσπάθειες με το Nokia N82 και Nokia N97, δεν θα έπρεπε να προβληματίζει όμως. Ίσα – ίσα το αντίθετο ακριβώς.

 4. @George

  Εχεις δει πολλα Adroid να τρεχουν σε ARM11 680Mhz και να κανουν ολα οσα προσφερει αυτο το κινητο???? Δεν νομιζω……

 5. Επειδή ποτέ δεν είδα τις “ρυτίδες” του σύμπιαν, ας μου πει κάποιος που φαίνεται γερασμένο το λειτουργικό.

  • Όταν το συγκρίνεις με τον ανταγωνισμό τότε φαίνονται οι ρυτίδες του Symbian, έστω και στο αισθητικό κομμάτι και μόνο εκεί. Πρακτικά μπορώ να αναφέρω παραδείγματα που μεμονωμένα δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα αλλά συνολικά αν βρίσκονταν ένα σκαλί πιο πάνω θα πρόσφεραν σημαντικά καλύτερη εμπειρία. Ο browser, το εφέ της αλλαγής από home screen σε home screen, η ταχύτητα απόκρισης της κάμερας υπό συνθήκες, οι επεξεργαστές που είναι σχετικά αργοί και κάνουν το λειτουργικό να φαίνεται ακόμα πιο αργό ανά περιπτώσεις κλπ

  • Δεν διαφωνούμε αλλά αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι πόσο εύκολα, γρήγορα και βόλικα κάνεις την δουλειά σου. Για την κατανάλωση ενέργειας και τον kernel έχω επιφυλάξεις ως το επίπεδο απόλυτων αριθμών και τι ακριβώς εννοείς.

   Όπως έχω ξαναπεί και παλιότερα, έχω δει Symbian να κάνει software acceleration σε 3D γραφικά και έμεινα με το στόμα ανοιχτό, ρωτώντας τι chipset παίζει από πίσω. Εκτός από την αρνητική απάντηση που έλαβα για το hardware acceleration ακόμα θυμάμαι τον μηχανικό να μου λέει ότι δεν ξέρει πότε και αν θα βγει σε κινητά η δυνατότητα αυτή. Α ναι, όλα αυτά το 2008!

 6. Φανταστικό review Titana αλλά θα ήθελα να προσθέσω δυο, τρία μικρά πραγματάκια που όντως αξίζει να αναφερθούν σχετικά με τις δυνατότητες του τηλεφώνου:
  1. Η μπαταρία του τηλεφώνου.
  2. Η δυνατότητα να συνδέεις Usb stick και να διαχειρίζεσαι τα αρχεία που έχεις μέσα στο stick.
  3. O συγχρονισμός με άλλο τηλέφωνο για να περάσεις μέσω Bluetooth επαφές, ημερολόγιο, εικόνες κτλ κτλ.

  Μπορεί να είναι και υπερβολικό αλλά θα έλεγα ότι το τηλέφωνο αξίζει τα 500€ που χρειάζεται για να το αγοράσεις.

 7. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που ΔΕΝ μπορεί να κάνει αυτή η συσκευή. Από άποψη συνδεσιμότητας είναι υπερπλήρης. Θέλει δουλειά το UI, αν μπορούσα να βρω κάτι να του προσάψω. Αν διορθωθεί αυτός ο τομέας (και αν το πάνε ακόμα ένα βήμα παραπέρα) τότε θα πάει πολύ καλά. Προσωπικά χρησιμοποίησα android αλλά και iOS και κατέληξα ότι για εμένα υπερτερεί στα σημεία το νέο Symbian. Καλά όλα τα εφέ αλλά δεν είναι τελικά αυτά που θα με οδηγήσουν στο να επιλέξω συσκευή.

 8. Ίσως δεν είναι το κατάλληλο μέρος αλλά θέλω να κάνω κάποια παράπονα για το ovi maps το οποίο μόνο άψογο δεν είναι:
  – Δεν έχει χάρτες για την Κύπρο.
  – Τα ονόματα των δρόμων δεν έχουν σωστά το τελικό σίγμα (“Λεωφοροσ Βενιζελου”).
  – Η αναζήτηση οδών είναι προβληματική, πολλές φορές δεν βρίσκει τίποτα όπως και να γράψεις το όνομα. Γενικά με τα ελληνικά δεν τα πάει πολύ καλά.

  • Χμμ.. νόμιζα ότι αυτό με το σ(ίγμα) είχε διορθωθεί. Δεν το προσέχω πια. Τί εννοείς είναι προβληματική;

   • Όταν ψάχνεις μια οδό, π.χ. Αγησιλάου, μερικές φορές δεν φέρνει αποτέλσματα, ειδικά αν είσαι εκτός σύνδεσης. Έχει τύχει να χρειαστώ το gps κάπου που δεν υπάρχει wi-fi και το 3g είναι για κλάματα και μου έχει σπάσει τα νεύρα. Επίσης πρέπει να μαντέψεις πως είναι περασμένη π.χ. η Λεωφόρος Δημοκρατίας ή η Αγίας Σοφίας. Δεν περιμένω να κάνει ότι και ένα εξειδικευμένο PNA, αλλά νομίζω ότι επιδέχεται μεγάλες βελτιώσεις.

 9. Συγχαρητήρια για το καταπληκτικό review. Ό,τι καλύτερο για τον υποψήφιο αγοραστή.
  Απ’ ό,τι βλέπω το κινητό φυσάει, ειδικά αυτή η πατέντα με το Usb είναι κορυφαία!
  Αλλά, αυτό με το λειτουργικό είναι πράγματι απορίας άξιο. Δηλαδή αν δεν ήξερα ότι έχει Symbian 3 θα έλεγα ότι έχει παλιότερη έκδοση, σαν αυτή του Nokia X6 που αγόρασε μόλις ο πατέρας μου. Τουλάχιστον στην εμφάνιση.

  • Το Nokia X6 τρέχει S60 5th edition. Το Nokia N8 τρέχει αυτό που μέχρι πρόσφατα ξέραμε ως Symbian^3 αλλά πλέον (εδώ και 1 μήνα περίπου) ονομάζεται Symbian σκέτο,

 10. Ναι συμφωνώ, αυτό τρέχει. Αλλά κάνοντας χρήση του X6 και βλέποντας τις φώτο από το λειτουργικό του Ν8, τουλάχιστον εμφανισιακά είναι ίδια.
  Και σκέφτομαι κρίμα, γιατί θα μπορούσαν να αλλάξουν λίγο την εμφάνιση. Όχι ότι είναι το σημαντικότερο, αλλά έτσι για την ομορφιά! :-)

 11. Ακριβώς αυτό ειναι το 8έμα μου με το Ν8 και το Ε7. Ιδανικά θα ήθελα κάτι σαν το σχήμα/λειτουργικότηατ του Ε72 αλλά και με οθόνη αφής και κάμερα απο το Ν8…. αλλα η Νοκια τα διαχωρίζει σε business, multimedia κατηγορίες οπότε δύσκολα να έχουμε κάτι τέτοιο σε 1 συσκευή..

 12. Εγώ πάντως επιμένω πως αν είχε android οι πωλήσεις θα ήταν πολύ πιο μεγάλες..

 13. Ψάχνοντας smartphone στο http://www.gsmarena.com/search.php3 είδα τις παράκάτω επιλογές και δεν ξέρω τι είναι..

  Display technology: TFT/OLED Τι είναι το ένα, τι το άλλο; Διαφορές; Ποιο είναι καλύτερο;

  Touchscreen: resistive/capacitive Τι είναι το ένα, τι το άλλο; Διαφορές; Ποιο είναι καλύτερο;

  thanks

  • Όλα τα σύγχρονα smartphones έχουν πλέον capacitive οθόνες, δηλαδή μπορείς να τις χρησιμοποιείς με τα δάχτυλα χωρίς πενάκι. Για το TFT/OLED δεν πρέπει να ανησυχείς καν. όλα τα τηλέφωνα έχουν πολύ καλές ή εξαιρετικές οθόνες. Πιο πολύ να σε απασχολεί η ανάλυση της οθόνης.

 14. Πολύ καλό το review.
  Ωστόσο, κι όχι επειδή αυτό έχω, αλλά έχω την εντύπωση, πως το Ν900, το μόνο με λειτουργικό Maemo (και κατά συνέπεια pure linux = παραμετροποιήσιμο…), είναι by far, ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει η Nokia…

 15. Αυτη η μικρη αναλυση το χαντακωσε μεσα στο λειτουργικο δεν φαινεται αλλα η πλοηγηση στο Ιντερνετ ειναι κλαφτα Χαραλαμπε δυστηχως εχει τεραστιο προβλημα και δεν μπορω να περιμενω μεχρι να καπνισει στην Νοκια να κυκλοφορησει τον νεο browser που και με τον νεο παλι δεν θα παλευεται με τετοια αναλυση . Κριμα πολυ κριμα

Top

Show Buttons
Hide Buttons