Η συμφωνία Apple και Nokia σε δεύτερη ανάγνωση

by Stefanos Kofopoulos • On 16-06-2011 • AT 4:36 pm • 4 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Η συμφωνία Apple και Nokia σε δεύτερη ανάγνωση

Η συμφωνία Apple και Nokia για τις πατέντες και τα εκατομμύρια που θα αλλάξουν χέρια κρύβει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Προφανώς δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια και τα ποσά που θα δώσει η Apple στην Nokia αλλά οι εκτιμήσεις έχουν ενδιαφέρον. Γίνεται λόγος για $11 ή $6 με $8 από την Apple προς την Nokia για κάθε iPhone που πουλάει εταιρεία του Steve Jobs, μαζί βέβαια με το εφάπαξ ποσό που θα καταβάλει η Apple στην Nokia.

Αν οι εκτιμήσεις είναι κοντά στην πραγματικότητα και η Apple συνεχίσει να πουλάει τόσο τρελά όσο πουλάει iPhone σήμερα, η Nokia μόλις δημιούργησε μια μηχανή παραγωγής μετρητών χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με περίπου 18.65 εκατομμύρια πωλήσεις iPhone 4 στο 2ο τρίμηνο του 2011 η Nokia θα μπορεί να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με ρυθμό που μάλιστα θα αυξάνεται αφού η Apple κάθε τρίμηνο ξεπερνάει τις προσδοκίες και πουλάει περισσότερο από ποτέ.

Η Morgan Stanley υπολογίζει το νούμερο κοντά στα 580 εκατομμύρια δολάρια ενώ η Bernstein κοντά στα 500 εκατομμύρια δολάρια όφελος για την Nokia από τις άδειες χρήσης που θα πληρώνει η Apple για τις παντέντες που χρησιμοποιούνται στο iPhone και αποτελούν βασικά μέρος των βασικών λειτουργιών του GSM. Αυτό το επιπλέον κόστος η Apple θα πρέπει να το υπολογίσει στο νέο iPhone 5 αλλά και σε ό,τι πωλήσεις κάνει μέχρι την κυκλοφορία του νέου κινητού τον Σεπτέμβριο του 2011.

Είναι περίεργο που δεν γίνεται λόγος για το iPad 2 3G, αφού τα tablets είναι η αγορά που η Apple κυριαρχεί εδώ και 2 χρόνια σχεδόν χωρίς βασικό αντίπαλο. Υπομονή για τους επόμενους μήνες και τα οικονομικά στοιχεία της Nokia αλλά και της Apple. Αν δηλαδή ανακοινωθεί αύξηση εσόδων στην Nokia και άρα βελτίωση των επιδόσεων της μετοχής μαζί με δικαίωση των επιλογών του Stephen Elopr αλλά και αν η Apple θα μπει στον κόπο να σχολιάσει τον συμβιβασμό με την Nokia σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο. Αυξημένο κόστος για τα iOS devices ή έστω το iPhone και το iPad 3G σημαίνει λιγότερο πλεονεκτική θέση απέναντι στο Android και τα Windows Phone.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γίνεται λόγος για $11 ή $6 με $8 από την Apple προς την Apple για κάθε iPhone :)

    Ελπίζω τα χρήματα που θα μπούν στα ταμεία της να διατεθούν για καινούριες πατέντες και να μην εξαφανιστούν…

    • Έχει πολλές πατέντες πλέον και με τα Windows Phone Mango δεν την απασχολούν πλέον αφού αυτό είναι κομμάτι της Microsoft

  2. Ουσιαστικά χαμένοι μαζί με την Apple είναι οι καταναλωτές. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, καθώς στην Ευρώπη δεν ισχύουν οι πατέντες λογισμικού.
    Η συγκεκριμένη παράνοια ευδοκιμεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Εδώ έχουμε άλλες!

  3. η νοκια τα παιρνει απο το μηλο, η microsoft τα παιρνει απο την htc, η apple ενδεχομενως να τα παρει απο την samsung (ακομα δεν εχει ληξει η υποθεση). το θεμα ειναι ποιος θα παρει τις πατεντες της nortel. αυτη ειναι η μητερα ολων των μαχων

Top

Show Buttons
Hide Buttons