No More Ransom: Ένωση δυνάμεων για την καταπολέμηση του ransomware

by George Polyzos • On 31-07-2016 • AT 9:32 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

ransomware

Διωκτικές αρχές και εταιρείες ασφάλειας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των προγραμμάτων ransomware.

H Ολλανδική Αστυνομία, η Europol, η Intel Security και η Kaspersky Lab ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας “No More Ransom”, που αποτελεί ένα νέο βήμα συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα για την από κοινού καταπολέμηση των προγραμμάτων ransomware. Μέσω μιας νέας διαδικτυακής πύλης (www.nomoreransom.org), η πρωτοβουλία “No More Ransom” έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των προγραμμάτων ransomware, καθώς και την παροχή βοήθειας στα θύματα για την ανάκτηση των δεδομένων τους, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν λύτρα στους ψηφιακούς εγκληματίες.

Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που κλειδώνει τον υπολογιστή του θύματος ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα του, απαιτώντας την καταβολή λύτρων για να επιτρέψει την ανάκτηση του ελέγχου της «μολυσμένης» συσκευής ή των κλειδωμένων αρχείων. Σήμερα, τα προγράμματα ransomware αποτελούν μια από τις κορυφαίες απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διωκτικές αρχές στην ΕΕ. Σχεδόν τα δύο τρίτα των κρατών-μελών της ΕΕ διεξάγουν έρευνες σχετικά με αυτές τις μορφές επίθεσης. Ενώ ο στόχος είναι συχνά οι συσκευές μεμονωμένων χρηστών, τα εταιρικά ή και τα κυβερνητικά δίκτυα δεν μένουν ανεπηρέαστα από αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Kaspersky Lab, ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου που έχουν δεχτεί επίθεση από crypto-ransomware αυξήθηκε κατά 550%: από 131.000 την περίοδο 2014-2015 σε 718.000 την περίοδο 2015-2016.

NoMoreRansom.org

Σκοπός της ιστοσελίδας www.nomoreransom.org είναι να παράσχει ένα χρήσιμο online πόρο για τα θύματα των προγραμμάτων ransomware. Οι χρήστες μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα είδη των προγραμμάτων ransomware, πώς λειτουργούν και – το σημαντικότερο – πώς να προστατευτούν από αυτά. Η ενημέρωση παίζει ρόλο-κλειδί γύρω από αυτό το ζήτημα, καθώς δεν υπάρχουν εργαλεία για την αποκρυπτογράφηση όλων των υφιστάμενων τύπων κακόβουλου λογισμικού. Αν η συσκευή κάποιου χρήστη «μολυνθεί», υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαθούν για πάντα τα δεδομένα του.

Χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο συνετά κι ακολουθώντας μια σειρά από απλές συμβουλές ψηφιακής ασφάλειας, οι χρήστες μπορούν να αποφύγουν τη «μόλυνση».
Η νέα πρωτοβουλία παρέχει κι εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα να ανακτήσουν τα δεδομένα που έχουν «κλειδώσει» οι εγκληματίες. Σε αρχικό στάδιο, η νέα διαδικτυακή πύλη περιέχει τέσσερα εργαλεία αποκρυπτογράφησης για διαφορετικούς τύπους κακόβουλου λογισμικού. Το πιο πρόσφατο αναπτύχθηκε τον Ιούνιο του 2016 για το ransomware πρόγραμμα Shade.

No More Ransom_Press conference

Το Shade είναι ένα ransomware Trojan που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2014. Το κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω κακόβουλων ιστοσελίδων και «μολυσμένων» συνημμένων αρχείων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μόλις εισέλθει στο σύστημα του χρήστη, το Shade κρυπτογραφεί τα αποθηκευμένα αρχεία και δημιουργεί ένα αρχείο .txt, το οποίο περιέχει ένα σημείωμα για λύτρα και οδηγίες από τους ψηφιακούς εγκληματίες για το τι πρέπει να κάνει ο χρήστης, ώστε να πάρει πίσω τα προσωπικά του αρχεία. Το Shade χρησιμοποιεί ισχυρούς αλγόριθμους αποκρυπτογράφησης για κάθε κρυπτογραφημένο αρχείο, με δύο τυχαία 256-bit AES κλειδιά να δημιουργούνται. Το ένα χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση του περιεχόμενου του αρχείου, ενώ το άλλο χρησιμοποιείται για να κρυπτογραφήσει το όνομα του αρχείου.

Από το 2014, η Kaspersky Lab και η Intel Security έχουν εμποδίσει πάνω από 27.000 απόπειρες επιθέσεων μέσω του Trojan Shade. Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία, την Αυστρία και το Καζακστάν. Δραστηριότητα του Shade καταγράφηκε επίσης στη Γαλλία, την Τσεχία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Με τη στενή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων συνεργατών, κατασχέθηκε ο Command & Control Server του Shade, ο οποίος χρησιμοποιούταν από τους εγκληματίες για να αποθηκεύουν κλειδιά αποκρυπτογράφησης. Τα κλειδιά αυτά κοινοποιήθηκαν στην Kaspersky Lab και την Intel Security. Αυτό βοήθησε στη δημιουργία ενός ειδικού εργαλείου, το οποίο μπορούν να «κατεβάζουν» τα θύματα μέσα από τη διαδικτυακή πύλη της πρωτοβουλίας No More Ransom, ώστε να ανακτήσουν τα δεδομένα τους, χωρίς να πληρώνουν τους εγκληματίες. Το εργαλείο περιέχει περισσότερα από 160.000 κλειδιά.

Οι πολίτες πρέπει πάντα να αναφέρουν τις επιθέσεις ransomware

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται πάντα αναφορά των επιθέσεων με ransomware, καθώς αυτό βοηθά τις διωκτικές αρχές να έχουν μια συνολικότερη και ξεκάθαρη εικόνα, άρα και να ενισχύσουν την ικανότητα τους να εξουδετερώσουν τις απειλές. Ο ιστότοπος της πρωτοβουλίας “No More Ransom” προσφέρει στα θύματα τη δυνατότητα να αναφέρουν ένα έγκλημα, σε απευθείας σύνδεση με τον εποπτικό μηχανισμό της Europol, ο οποίος καλύπτει τους εθνικούς μηχανισμούς υποβολής αναφορών περιστατικών.

Αν με οποιοδήποτε τρόπο, ένας χρήστης του Διαδικτύου πέσει θύμα ransomware, είναι σημαντικό να μην υποκύψει στις πιέσεις των εγκληματιών και να πληρώσει λύτρα. Κάθε πληρωμή ενισχύει τις δράσεις των ψηφιακών εγκληματιών. Επιπλέον, η καταβολή λύτρων δεν προσφέρει καμία εγγύηση ότι πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα θα επιτραπεί τελικά στους χρήστες.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons