Nissan Leaf: Γιατί το car of the year 2011 είναι οικολογικά πράσινο

by dkalo • On 01-12-2010 • AT 12:08 pm • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Αυτοκίνητα

Nissan Leaf

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η αυτοκίνηση βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση και όλα αρχίζουν να.. πρασινίζουν. Η Greenpeace φωνάζει, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατάζει, οι κατασκευαστές υπακούν και οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη βγαίνουν κερδισμένοι. Έτσι, η ανάδειξη του Nissan Leaf ως Car of the Year για το 2011 δεν πρέπει να προκαλεί σε κανέναν μας έκπληξη.

Το Nissan Leaf είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Ιαπωνικής εταιρίας που δεν εκπέμπει καθόλου μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα καθώς κινείται χάρη σε ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Δύναμη στον κινητήρα δίνει μία μπαταρία ιόντων λιθίου που μπορεί να χαρίσει αυτονομία για 175 χιλιόμετρα. Πρακτικά, το Nissan Leaf μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις αστικές σας μετακινήσεις με μία μόνο φόρτιση.

Ακόμα, το αυτοκίνητα της Nissan έχει αρκετές καινοτομίες όπως την απευθείας σύνδεση με κινητό τηλέφωνο για να ενημερώνετε ο οδηγός για την θερμοκρασία του αυτοκινήτου. Φυσικά, το Leaf είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες όπως σύστημα πλοήγησης αλλά και ειδική ρύθμιση στην εσωτερική οθόνη για να βλέπει ο οδηγός την κατάσταση της μπαταρίας και τα εναπομείναντα χιλιόμετρα. Ιδιίτερα καινοτόμος χαρακτηρίζεται και ο ηλιακός συλλέκτης που υπάρχει στην πίσω αεροτομή.

Οι επιδόσεις του αυτοκινήτου δεν βάζουν φωτιά στον δρόμο αλλά κανένας από τους πιθανούς αγοραστές του Nissan Leaf δεν πρόκειται να επικεντρωθούν σε αυτό. Όποιος αγοράζει το Nissan Leaf, το κάνει γιατί δεν θέλει να πληρώνει την -πανάκριβη πλέον- βενζίνη και γιατί θέλει να προστατεύσει, όσο μπορεί, το περιβάλλον. Τα 107 άλογα του αυτοκινήτου και τα 28 κιλά ροπής, χάρη στο ηλεκτρικό μοτέρ, θα κινήσουν απροβλημάτιστα το Nissan Leaf.

Το μοναδικό σημείο που χρήζει βελτίωσης, τόσο στο Nissan Leaf, όσο και στα υπόλοιπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι η αυτονομία τους καθώς τα 175 χιλιόμετρα δεν αρκούν ούτε για μία Κυριακάτικη εξόρμηση σε κάποιον κοντινό προορισμό..

Nissan Leaf

Nissan Leaf

Nissan Leaf

Nissan Leaf

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. πόσο γρήγορα φορτίζει, πώς και πόσο κοστίζει?

 2. Η τιμή του Nissan Leaf στην Αμερική ξεκινάει από τις 25.280$. Η εγκατάσταση της παροχής γίνεται από εξουσιοδοτημένο τεχνικό της Nissan ενώ, σύμφωνα με την Wikipedia, χρειάζεται 8 ώρες για να φορτίσει πλήρως από παροχή 240V. Το site της Nissan πάντως για το Leaf, είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, μπορείς να του ρίξεις μία ματιά για να δεις και επιμέρους λειτουργίες του αυτοκινήτου.

 3. Αν είναι δυνατόν, λίγες μέρες αφού αγόρασα την Giulietta μου, να βγαίνει COTY αυτό το … έκτρωμα, αφήνοντάς τη στη 2η θέση με διαφορά στήθους! Ποιος κανόνας επιβάλλει τα υβδριδικά / ηλεκτρικά να είναι τόσο άσχημα τελικά;

  Επιπλέον, είναι αστείο να βγάζουν COTY ένα όχημα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει …ούτε Smart: Πως θα πάω πχ Αθήνα – Θεσσαλονίκη με ένα τέτοιο; Θα πρέπει να το φορτίσω ενδιάμεσα 4-5 φορές, κάνοντας αντίστοιχες 8 ωρες στάσεις; Ή να πάρω ..το ΚΤΕΛ; Ή μήπως θα πρέπει να έχω το Leaf μόνο για την πόλη; Και γιατί να μην πάρω το Smart που λέγαμε για την πόλη (με τα μισά λεφτά!) ;

  Για να σοβαρευτούμε, δε λέω, σαφώς και η τεχνολογία που φέρει είναι αξιόλογη και πιθανότατα αντικατοπτρίζει και το μέλλον της αυτοκίνησης, αλλά μέχρι εκεί, όχι και COTY…

  • Δεν νομίζω ότι με κανένα παρόμοιο αυτοκίνητο δεν μπορείς να ταξιδέψεις Αθήνα – Θεσσαλονίκη γατί δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό τον σκοπό. Δεν είναι το Nissan Leaf ή οποιοδήποτε άλλο της κατηγορίας το πρόβλημα αλλά η αγορά που θέλουν να εξυπηρετήσουν οι κατασκευαστές

  • Promotion είναι το θέμα, απο μια εφημερίδα. Οπότε μη δίνεις σημασία. Η Giulietta είναι το πραγματικό ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΟ της χρονιάς και ήδη επαρκώς δοκιμασμένο. Είπαμε, μπαταρία της χρονιάς ;)

 4. Για μπαταρία της χρονιάς μια χαρά είναι. Για αυτοκίνητο της χρονιάς όχι.

 5. Οκ έκανα λάθος ως προς τον διαγωνισμό, είναι ο επίσημος.

 6. Σαν σχήμα μου αρέσει επιτέλους κάτι που μπορεί να αντιγραφεί και όχι μια αντιγραφή. Καθαρά οικογενειακό όμως, το κερασάκι του οικογενειάρχη η ροπή!
  Υπάρχουν περαιτέρω πολιτειακές επιδοτήσεις λόγου χάρη Καλιφόρνια με 5000 δολάρια κατεβάζει την τιμή στα 20000 όχι άσχημα για κάποιον που τρέχει 50+ μίλια πήγαινε έλα στην εργασία του καθημερινά.
  Βρήκα μια εξαιρετική “ηλεκτρική” μελέτη Electric Cars – A reality check από τον Kostas Kalevras στα Ελληνικά.
  Ένα περιεκτικό πεντάλεπτο βίντεο του Carlos Ghosn χωρίς ανούσιο μπλα μπλα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons