Νέο ΙΝΚΑ, η διαμαρτυρία για την ΔΕΗ και άλλες τέτοιες μπούρδες

by Stefanos Kofopoulos • On 12-12-2007 • AT 5:27 pm • 19 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

switch on

Έχω λάβει το email για το μποϋκοτάζ που προγραμματίζει το νέο ΙΝΚΑ ενάντια στην ΔΕΗ, εξαιτίας των αυξήσεων που ανακοίνωσε η εταιρεία. Αρχικά πρέπει να ομολογήσω ότι θεωρώ το όνομα Νέο ΙΝΚΑ πολύ χαριτωμένο και πετυχημένο αλλά μέχρι εκεί φτάνει η συμπάθεια μου για αυτή την αναγνωρισμένη ένωση καταναλωτών. Ζητάνε από τον κόσμο να κατεβάσει τον διακόπτη για 15 λεπτά, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου ως έμπρακτη διαμαρτυρία για τις νέες εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Αναρωτιέμαι αν κάποιος από τους κυρίους και κυρίες του νέου ΙΝΚΑ αναρωτήθηκε τι σημαίνει ιδιωτική εταιρεία στο χρηματιστήριο και τι ακριβώς περιμένουν οι μέτοχοι από την απόδοση της εταιρείας και της μετοχής της. Ζούμε σε μια εποχή που οι εταιρείες όχι μόνο πρέπει να έχουν κέρδη αλλά να έχουν τα αναμενώμενα από τους αναλυτές και την αγορά κέρδη, έτσι ώστε η μετοχή να πάει καλά και όλοι να μένουν ευχαριστημένοι στο τέλους κάθε τριμήνου. Δηλαδή οι μέτοχοι, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές.

Κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι η έλλειψη ενθουσιασμούς και προτροπής για αγορά λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης. Αν όλοι όσοι πρόκειται να κατεβάσουν τον διακόπτη αντικαταστήσουν μέσα σε 15 λεπτά τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες χαμηλής κατανάλωσης, είναι σίγουρο ότι αυτό το τέταρτο θα φανεί περισσότερο χρήσιμο στο περιβάλλον και στην τσέπη όλων.

Update: Φαίνεται πως η Greenpeace έκανε τις πράξεις και η πρόταση για λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης έχει νόημα!

Όσο για το σχόλιο “γίνε και εσύ αρωγός στην προσπάθεια να διαδώσουμε μια εκκωφαντική κραυγή αγανάκτησης για την εκμετάλλευση που όλοι υφιστάμεθα από τη ΔΕΗ και τις νέες αυξήσεις που θέλει να επιβάλλει με τον αέρα που της δίνει το μονοπωλιακό (αυταρχικό) καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργεί” μπορώ να θυμήσω τα πρόσφατα παραδείγματα λειτουργίας του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την δημιουργία καρτέλ στην βιομηχανία γάλακτος, προϊόν που καταναλώνουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες και συμμετέχουν περισσότερες από 4 εταιρείες.

Δεν θα σχολιάσω την επιλογή της ημέρας γιατί την θεωρώ το ίδιο ατυχή με την όλη ιδέα του μποϋκοτάζ και της αντίδρασης για την αντίδραση. Οι λύσεις είναι πρακτικές και πέρα από την αντίδραση για την αντίδραση ίσως θα ήταν καλύτερα να γίνουν προτάσεις για λύσεις όπως οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, οι νέες τεχνολογίες γύρω από αυτό τον τομέα αλλά και άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας.

Update:: Από το site της Greenpeace: Αν η ΔΕΗ χαρίσει σε κάθε νοικοκυριό από δύο λαμπτήρες εξοικονόμησης, τότε εξοικονομούνται άμεσα 960 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως ή αλλιώς το 5,5% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, δηλαδή… όσο περίπου και η πρόσφατη μεσοσταθμική αύξηση που καλείται κάθε νοικοκυριό να πληρώσει στα τιμολόγια της ΔΕΗ! [Thanks Petrakea]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

19 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ σωστή η παρατήρηση σου σχετικά με τους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, μπορεί να είναι πιο ακριβοί αλλά διαρκούν πολύ πολύ περισσότερο απ’ ότι οι απλές!

  Σπουδάζω Ηλεκτρολογία σε ΤΕΙ, πρόσφατα ο πατέρας μου είπε να κάνουμε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι μας… το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το κάνω πτυχιακή!

 2. @MiKe-Dee: Πού μένετε, Αθήνα; Ρωτάω γιατί αν τελικά προχωρήσετε στα φωτοβολταϊκά θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας περιγράψεις εμπειρίες από την διαδικασία ως παράδειγμα για τον πληθυσμό της μισής σχεδόν Ελλάδας.

 3. Αυτά τα χαζά με μποϊκοτάζ και δε συμμαζεύεται τα έχω βαρεθεί. Λες και θα ιδρώσει το αυτί της ΔΕΗ. Πολύ πιο σωστό θεωρώ, όπως πολύ καίρια προτείνεις, να μειώσουμε την κατανάλωση, επομένως και τα κέρδη της…

 4. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί περιμένου κάποιοι η ΔΕΗ να έχει ζημιές για να καταναλώνουν φτηνό ρεύμα. Έτσι κι αλλιώς για τις μικρές καταναλώσεις δεν υπήρξαν αυξήσεις.
  Και, επειδή η κατανάλωση ενέργειας στη χώρα αυξάνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς μάλλον καλό είναι το ότι αυξάνεται η τιμή του ρεύματος.
  Και όχι, το να ανάβεις το θερμοσίφωνα χειμώνα-καλοκαίρι επειδή δεν έχεις ηλιακό ΔΕΝ είναι δικαίωμα κανενός, ούτε το να έχεις το κλιματιστικό αναμένο από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο.
  Ώρες-ώρες με φοβίζει το πόσο απαίδευτοι είμαστε και πόσο έχουμε συνδέσει την ποιότητα ζωής με την απεριόριστη κατανάλωση. Γιατί είναι τόσο λίγοι αυτοί που είναι διατεθιμένοι να περιοριστούν ή να προσαρμοστούν για το κοινό καλό;

 5. Παρακαλώ, δείτε το και από την μεριά
  τον χαμηλοσυνταξιούχων!
  Δεν λέω ότι καλό το μποικονταζ απλά λέω ότι οι αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ είναι παραπάνω από αυτό που μπορεί να αντέξει ο μικρομεσαίος και ο συνταξιούχος!
  Το ότι είναι ιδιωτική επιχείρηση και πρέπει να βγάλει κέρδη, ας βγάλει κέρδη από κει που έχουν να δώσουν!
  Ο γεράκος των 400 ευρό που χρειάζεται φως για ένα σωρό άλλους λόγους, δεν του καίγεται καρφί για το τι λέμε εμείς για τους διάφορους λαμπτήρες! Λες και του μένουν λεφτά να αγοράσει ή χειρότερα ακόμη, να αγοράσει ηλιακό!
  Δεν είμαστε υπερβολικοί όλοι εμείς οι άλλοι που λέμε ότι η αύξηση δεν πατάει σε λογικές βάσεις!
  Τεσπα… γνώμη μου…

 6. Είμαι απο Τρίπολη αλλά αν τελικά κάνω τη μελέτη για μια τέτοια εγκατάσταση φυσικά και θα τη μοιραστώ με όλους. Προς το παρόν, για όποιον θέλει να μάθει για τα φωτοβολταικα μια πολύ καλή σελίδα είναι η http://www.iqsolarpower.com/ η οποία έχει και tutorial για να κατασκευάσεις μια γεννήτρια 12 – 12,5 Volt! Σκέφτομαι να την φτιάξω!

 7. Αντιγράφω απο το blog του Πιτσιρίκου :)

  http://pitsirikos.blogspot.com/2007/12/blog-post_5988.html

  Μπουρλότο!
  Ευτυχώς που υπάρχουν οι εφημερίδες και ενημερώνομαι για τις νέες επαναστατικές πρωτοβουλίες του κινήματος των Ελλήνων μπλόγκερ. Ακούσατε, ακούσατε: Οι Έλληνες bloggers διαμαρτύρονται για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να κατεβάσουν τους διακόπτες για 15 λεπτά το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι με σκοπό- όπως λένε- «να δείξουν την αγανάκτησή τους και να αποδείξουν ότι ακόμα παραμένουν ενεργοί πολίτες». Σιγά μην κατεβάσουμε τους διακόπτες! Αυτό δεν είναι αντίδραση αλλά οικονομία στο ρεύμα! Ρε σεις, πάτε καλά; Τι μαλ*κίες είν’ αυτές; Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να γίνει. Μάγκες, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, ελάτε να τινάξουμε τη ΔΕΗ στον αέρα. Στις 12 το μεσημέρι, βάλτε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στην πρίζα. Ανάψτε όλα τα φώτα, θερμοσίφωνες, κουζίνες, καφετιέρες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, 300 σειρές με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, αερόθερμα, κλιματιστικά, υπολογιστές, ξυριστικές μηχανές και ό,τι άλλο σας βρίσκεται εύκαιρο. Ανάψτε τα όλα μαζί, να γίνει μπλακ άουτ, να παραλύσει η χώρα και τότε θα δείτε για πότε θα μειωθούν οι τιμές των τιμολογίων της ΔΕΗ. Εμείς έχουμε τον διακόπτη!

 8. @Antonis: Εδώ κολλάει το 1 εικόνα είναι 1000 λέξεις :-)

 9. Καιρός είναι να καταλάβουμε ότι καίμε κάρβουνο, με λίγη εξοικονόμηση τα ίδια θα πληρώνουμε και με καλή εξοικονόμηση λιγότερα, το ποσό δεν είναι κ τραγικό καθώς από τα 60-70 ευρώ της ΔΕΗ τα 20-25 είναι δικά της… απλά θα είναι μια καλή αφορμή για να ακριβύνουν όλα τα προιόντα και οι υπηρεσίες… δε χρειάζεται να έχουμε pc αναμένο συνέχεια, ηλεκτρικο θερμοσίφωνα, άθλιες λάμπες, 3 τηλεοράσεις κλπ κλπ

 10. Το θέμα είναι πολύ περίπλοκο και δεν μπορεί να εξεταστεί επιφανειακά.

  Η λύση με τα ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μία απ’τις πολλές!

  Όπως και οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

  Όπως και η έρευνα αγοράς με γνώμονα ΚΑΙ την κατανάλωση της κάθε συσκευής. [παιδεία] και τα “όπως” μπορούν να είναι πολλά.

  Δεν ξέρω αν έχει ρυθμιστεί ο νόμος γιατί θυμάμαι ότι υπήρχε ένα “κόλημα” στα φωτοβολταϊκά συστήματα συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ όπου ο κάθε ιδιώτης αντί να αγοράζει θα μπορούσε να πουλάει πίσω στην ΔΕΗ το “περίσσευμα” του.

  -Υποτίθετε ότι εδώ και χρόνια έχει “απελευθέρωθει” και η αγορά ενέργειας… αλλα.. Ελλαδιστάν!

 11. Σχετικά με τους λαμπτήρες έχω να παρατηρήσω ότι αφού τοποθέτησα σε όλο το σπίτι οικονομίας προβληματίστηκα γιατί κάηκαν πολύ νωρίτερα από ότι έπρεπε φαντάζεστε το κόστος έτσι. Παρά την ζημία που έπαθα ξαναγόρασα λαμπτήρες οικονομίας για τους χώρους του σπιτιού που χρησιμοποιώ συχνότερα όμως πάλι δεν κράτησαν. Έτσι δεν συμφέρει γιατί η μια κάνει 12 € και η άλλη 0,50€ και βρείτε μου έναν που πήρε τα λεφτά του πίσω από λάμπες οικονομίας γιατί δεν κράτησαν όσο έγραφε η συσκευασία.

 12. Εγώ, χρησιμοποιώ λαμπτήρα φθορισμού εδώ και 5,5 χρόνια στο δωμάτιο μου στη Τρίπολη και είναι μια χαρα! Σε πληροφορώ ότι στο σπίτι που μένω στη Καβάλα άλλαξα λαμπτήρα (πυρακτώσεως) 2 φορές στα 2.5 χρόνια που έμενα εκεί! Μου φαίνεται πολύ παράξενο που καίγονται έτσι γρήγορα όπως λες οι λαμπτήρες φθορισμού.

  @HitMan: φίλε μου επειδή το έψαξα το θέμα πρέπει να έχεις μεγάλο κεφάλαιο για να πεις ότι ξεκινάς φωτοβολταϊκά… μιλάμε για x00.000€ και σκέψου ότι στο κόστος πρέπει να βάλεις το οικόπεδο (πρέπει να είναι και κάποια στρέμματα), περίφραξη, ασφάλεια, εγκατάσταση, άδεια από τη ΔΕΗ, σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, συντήρηση, άδεια Ηλεκτρολόγου Μηχανικού κλπ κλπ… αν ήταν όσο απλά όσο τα λένε μερικοί τώρα θα είχαμε όλοι από ένα πάρκο και θα κάναμε τη ζωη μας!

 13. Το κόστος είναι αρκετά μεγάλο ειδικά για τις μεγάλες λάμπες.
  Έβαλα την αντίστοιχη 150 w στο γραφείο μου που έκανε 20 ευρώ και μόλις πήγα να την ανάψω είδα ότι ήταν χαλασμένη!
  Ευτυχώς μου την άλλαξαν στο κατάστημα που την πήρα.
  Είναι αρκετά μεγάλο ποσό για μια λάμπα την οποία για να την μεταφέρεις στο σπίτι σου θα πρέπει να την κουβαλάς σαν εύθραστο κόσμημα.
  Αν καεί, φυσικά και υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορείς να δίνεις κάθε φορά 20 ευρώ για μια λάμπα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τις φθηνήνουν αρκετά ώστε να μπορεί ο κόσμος να τις αγοράζει.
  Μέχρι τώρα πάντως όλες οι λάμπες που έχω δεν έχει καεί καμία.

 14. @rizman: Τί μάρκα χρησιμοποιείς και από πού;

 15. Από το site της Greenpeace: Αν η ΔΕΗ χαρίσει σε κάθε νοικοκυριό από δύο λαμπτήρες εξοικονόμησης, τότε εξοικονομούνται άμεσα 960 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως ή αλλιώς το 5,5% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, δηλαδή… όσο περίπου και η πρόσφατη μεσοσταθμική αύξηση που καλείται κάθε νοικοκυριό να πληρώσει στα τιμολόγια της ΔΕΗ!

  Αυτό ακριβώς μας είχε κάνει η British GAS μας έστειλε ένα πακέτο με λάμπες εξοικονόμησης. Έβαλα σε όλο το σπίτι και περίσεψαν να βάλω και στο επόμενο που μετακόμισα. Άλλα μυαλλά

 16. Osram νομίζω είναι.
  Στο ikea τις είχα βρει αρκετά φθηνότερες αλλά σε ένα super market που πήρα την τελευταία είχε 20 ευρώ :)

 17. @rizman: Εγώ χρησιμοποιώ τώρα Philips 23W με Cold day light και είμαι πολύ ευχαριστημένος για τα 14κάτι EUR που έδωσα στα Media Markt. Αντικατέστησα έτσι την παλιά Osram 24W με Warm Day light που με ενοχλούσε πολύ.

  Για την ιστορία τα Media Markt έχουν κάτι φοβερές λάμπες με Ultra bright LEDs για να αντικαταστήσουν αυτές που μπαίνουν στα φωτιστικά του ΙΚΕΑ ή γενικότερα όπου ταιριάζουν.

 18. @Titanas: Πολύ ενδιαφέρον! Θα κάνω μια βόλτα από εκεί. Ευχαριστώ!

 19. ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

  Πρόσκληση προς τους πολίτες – καταναλωτές
  Δημοσιεύθηκε την Ιούνιος 30, 2008 από newinka
  Η ακρίβεια, η φτώχεια, η αισχροκέρδεια, μας συντροφεύουν στην καθημερινότητα μας. Για αυτό, γινόμαστε ενεργοί πολίτες και αντιδρούμε. Το ΝΕΟ ΙΝΚΑ καλεί τους πολίτες, μέλη του και μη, να δημιουργήσουν και να στελεχώσουν Επιτροπές Δράσης και Συμβούλια Γειτονιάς.
  Οι επιτροπές δράσης θα λειτουργούν με πλήρως δημοκρατικές διαδικασίες που θα αποφασίζουν τα μέλη τους.
  Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή:
  Με σχόλιο – δήλωση στο: http://newinka.wordpress.com/
  Μέσω fax: 210 6469982
  Mέσω e-mail: inka@newinka.gr

  Οι μετέχοντες εκτός Αθηνών, μπορούν για την μεν Θεσσαλονίκη να συγκροτήσουν τις επιτροπές δράσης με την συνδρομή του ΙΝ.ΚΑ. Μακεδονίας (fax: 2310 535263), για δε τα Ιωάννινα με την συνδρομή του ΙΝΚΑ Ιωαννίνων (τηλ. / fax: 26510 65178), είτε στους τόπους τους με την συνδρομή μας. Οι πρώτες επιτροπές που προτείνονται, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι ίδιες οι επιτροπές και τα μέλη δεν μπορούν να προτείνουν νέες, είναι οι ακόλουθες:
  • Επιτροπή παρακολούθησης τιμών και ποιότητας διατροφικών αγαθών.
  • Επιτροπή παρακολούθησης τιμών και ποιότητας υπηρεσιών από ιδιώτες.
  • Επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου υπηρεσιών Δημοσίου και ΔΕΚΟ.
  • Επιτροπή ηλεκτρονικών αγαθών, υπηρεσιών και μέσων.
  Κάθε φίλος ή φίλη μπορεί να μετάσχει σε περισσότερες από μία επιτροπές του ενδιαφέροντός του ή να προτείνει περαιτέρω επιτροπές.
  Με την συγκέντρωση πέντε (5) τουλάχιστον συμμετοχών θα ειδοποιηθούν οι μετέχοντες για την πρώτη συνάντηση γνωριμίας και οργάνωσης της επιτροπής.
  Με τους ίδιους τρόπους και διαδικασίες το ΝΕΟ ΙΝΚΑ καλεί τους φίλους και μέλη του να συγκροτήσουν συμβούλια γειτονιάς στα όρια των δήμων τους, ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους στις ανωτέρω επιτροπές. Η σύσταση των συμβουλίων γειτονιάς θα γίνει επίσης με την συγκέντρωση πέντε (5) δηλώσεων συμμετοχής ανά περιοχή ή δήμο.

Top

Show Buttons
Hide Buttons