Το Napster πέθανε, ζήτω το Napster

by Stefanos Kofopoulos • On 18-05-2009 • AT 3:30 pm • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

napster logo

Φυσικά και θυμάστε το Napster, το αμαρτωλό παρελθόν και τις μηνύσεις, την επαναλειτουργία της υπηρεσίας και το νόμιμο downloading μουσικής που πλέον προσφέρει. Λοιπόν, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν γιατί το Napster κάνει ένα βήμα στο μέλλον και προσφέρει streaming μουσικής για μόλις $5 τον μήνα μαζί με 5 τραγούδια για δωρεάν download. Πρακτικά αυτό σημαίνει επιλογή από 7 εκατομμύρια κομμάτια εκ των οποίων 5 πάνε κατευθείαν στον σκληρό δίσκο του χρήστη δωρεάν κάθε μήνα. Για τα υπόλοιπα αναλαμβάνει το streaming service, η μουσική διάθεση και η σύγκριση τιμών μεταξύ Last.fm, Spotify και Napster.

Είναι προφανές ότι το Νapster πάει να χτυπήσει το Last.fm και το Spotify αλλά μένει να δούμε τις δυνατότητες του client και των servers. Η τιμή και η υπηρεσίες του Napster είναι σίγουρα ελκυστικές, επιβεβαιώνουν το υπάρχων business model και trends για streaming και δείχνουν τον τρόπο που θα καταναλώνεται η μουσική στο μέλλον για $5 ή €3.7. Όπως είχα γράψει παλιότερα: “Είμαι σίγουρος ότι τα 15χρονα με τα κινητά των 2-4-8GB στο χέρι και mp3 με άθλιο bit rate, θα πλήρωναν 2 ευρώ τον μήνα μέσω SMS για να κατεβάζουν ελεύθερα ότι θέλουν κατά την διάρκεια μιας μέρας”.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tι μου θυμησες τωρα…. εποχες dial up με τζαμπε xtreme και μια μερα για να κατεβει ενα τραγουδι!

  • Δυστυχώς επειδή η RIAA και το Χ, Υ lobby φαίνεται να κερδίζουν τις μάχες καλό θα είναι να αλλάξουν τα business models. Το Napster φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό, να δούμε τι θα κάνουν και οι υπόλοιποι.

 2. Ένδοξες μέρες…

 3. Κερδίζουν μερικές μάχες,τον πόλεμο όμως όχι,το internet γεννήθηκε για να ζεί ελεύθερο και έτσι θα μείνει,όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να το βάλουν σε καλούπια.Μπράβο πάντως για την ματιά στο μέλλον που έδειξε η napster.

  • Το οικοδόμημα στο οποίο αναπτύχθηκε ο πολιτισμός και είμαστε εδώ σήμερα προϋποθέτει και απαιτεί την πληρωμή για διάφορες υπηρεσίες. Δεν γίνεται να κινούμαστε στην παρανομία χωρίς να καταβάλουμε το αυτονόητο όταν αυτό ζητείται, όπως δεν γίνεται να περιοριζόμαστε (ακόμα και όταν θέλουμε να πληρώσουμε να μας λένε όχι) επειδή κάποιοι σκέφτονται με νοοτροπία 60s, πριν από το internet, που απλά μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν και όποτε θέλουν επειδή διαχειρίζονταν την πληροφορία αλλά και τα κανάλια διακίνησης αυτής.

 4. Υπερβάλλεις λίγο,δεν στηρίχθηκε ο πολιτισμός στο αντίτιμο των υπηρεσίων και πραγμάτων.Όπως και να έχει πάντως,ναι η παρανομία είναι κατακριτέα,όπως και η νόμιμη,αυτή δηλαδή των παραγωγών μουσικής που ζητάνε χρυσάφι για χιλιοακουσμένη και συνεχώς copy-paste μουσική.Πληρώνουμε στο Internet,πληρώνουμε την IFPI στο κατάστημα μας επειδή έχουμε ένα παλιοραδιόδωνο να παίζει,πληρώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός για να μεταδίδει την μουσική που ακούγεται στο μαγαζί μας,ε αυτή η νόμιμη παρανομία είναι χειρότερη απο την κανονική γιατί περικλείει το στοιχείο της ειρωνίας και της νόμιμης κλοπής.

  • Δεν νομίζω ότι υπερβάλλω γιατί έτσι έχουμε φτάσει εδώ που είμαστε τώρα. Πώς θα σου φαινόταν να μάθεις ότι σε κάθε σκληρό δίσκο που αγοράζεις πληρώνεις και φόρο για πνευματικά δικαιώματα, άσχετα αν εσύ δεν αποθηκεύεις παρά μόνο data της δουλειάς σου;

 5. Θα μου φαινόταν απαράδεκτο φυσικά.

Top

Show Buttons
Hide Buttons