Εκλογές 2009, αποτελέσματα και τεχνολογία κινητών STR

by Stefanos Kofopoulos • On 21-09-2009 • AT 6:38 pm • 6 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

Εκλογές 2009 STR, αποτελέσματα και τεχνολογία κινητών

Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 έχουν κάτι ξεχωριστό, κάτι που θα περάσει απαρατήρητο κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας αλλά θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα με την δύση του ηλίου. Παραδοσιακά, η SingularLogic είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει την συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το 1981 μέχρι σήμερα.

Στις Ευρωεκλογές 2009 η SingularLogic έτρεξε πιλοτικά στην Β’ Θεσσαλονίκης αυτό που η εταρεία χαρακτηρίζει ως “τεχνολογική καινοτομία” και “σύστημα εναλλακτικής μετάδοσης SRT (Secure Result Transmission)” μέσω κινητού τηλεφώνου. Δεν γνωρίζω το τεχνικό κομμάτι της εφαρμογής αλλά υποπτεύομαι ότι πρόκειται για Java app που στέλνει SMS με τα αποτελέσματα.

Αυτό που έχει σημασία είναι η ταχύτητα μετάδοσης των αποτελεσμάτων, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της SingularLogic, “η νέα εναλλακτική μέθοδος που λειτούργησε συμπληρωματικά και παράλληλα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία αποστολής των τηλεγραφημάτων, σε 496 εκλογικά τμήματα της εν λόγω περιφέρειας, ολοκλήρωσε τη διαδικασία της συλλογής των αποτελεσμάτων στις 22.00, 4 ώρες νωρίτερα από την κανονική επεξεργασία”.

Ο χρόνος που παρουσιάζει η SingularLogic είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Χαρακτηριστικά αναφέρουν “ότι ήδη από τις 20.29 (1.30 ώρα από το κλείσιμο της κάλπης ) είχε επιτευχθεί ενσωμάτωση του 50% των εκλογικών τμημάτων”. Ενώ τα SMS φτάνουν στον προορισμό σε μερικά δευτερόλεπτα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κάνουν την δουλειά τους και παραδίδουν τα αποτελέσματα με τον κλασσικό τρόπο. Τα κινητά δεν αντικαθιστούν ούτε αλλάζουν την διαδικασία, λειτουργούν συμπληρωματικά επιταχύνοντας την μετάδοση των αποτελεσμάτων και άρα την επεξεργασία και την ανακοίνωση εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα είδα τον CEO της SingularLogic, να κάνει λόγο για το επόμενο βήμα, τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου. Αυτή την φορά, η χρήση των κινητών τηλεφώνων για την μετάδοση των αποτελεσμάτων θα καλύψει περισσότερα εκλογικά κέντρα αλλά δυστυχώς όχι μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι με πολύ χαμηλό κόστος (Java enabled κινητά κοστίζουν 60-100 ευρώ περίπου) και συνδυασμό τετρημένων τεχνολογιών όπως το SMS, το μέλλον της εκλογικής διαδικασίας τρέχει με χίλια. Ίσως με αυτό τον τρόπο να επιτυγχάνονται και μεγαλύτερα επίπεδα διαφάνειας στην μετάδοση των ψήφων, αφού το SMS μπορεί να γίνει forward σε διάφορους παραλήπτες (πχ κόμματα) και να ταυτοποιηθεί με τα αποτελέσματα που παραδίδει ο εκλογικός αντιπρόσωπος.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. …Και τότε τα κινητά λαμβάνουν το bug curse of silence και γίνεται το σώσε!!!

  • Ακόμα και αυτό να γίνει (πρέπει να είναι γνωστός ο αριθμός για να λάβουν SMS) το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η μεταφορά των αποτελεσμάτων με τον κλασσικό τρόπο και όχι μέσω SMS. Φαίνεται όμως ότι το σύστημα τους δουλεύει καλά και μεγαλώνουν την κλίμακα του τεστ συνέχεια. Εξάλλου, τα κινητά δεν αντικαθιστούν την μετάδοση των αποτελεσμάτων με τον τρόπο που περιγράφει ο νόμος.

 2. Σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή.
  Άντε να δούμε πως θα καταφέρουν να μπορούμε να ψηφίζουμε και από απόσταση…

  • Αυτό χλωμό για τα επόμενα χρόνια, ακόμα και σε προχωρημένα κράτη όπως η Αμερική παλεύουν να βρουν ένα e-voting μηχάνημα που να μην γίνεται hacked μετά από μερικές μέρες από κάποιον φοιτητή ή καθηγητή πανεπιστημίου

  • Όταν γίνει αυτό το δημοκρατικό πολίτευμα θα εχει μπει σε νεο εξελικτικό στάδιο. Το όραμα μου είναι μια e-democracy στην οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται σε σχεδόν πραγματικο χρόνο (real-time). Στην απλούστερη μορφή θα μπορούσε να είναι ενα internet site στο οποίο ο απλός πολίτης ψηφίζει προτάσεις χωρισμένες ανα κατηγορία αλλα ΚΑΙ εισάγει προτάσεις προς ψήφισμα!

   • Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε μερικές πανίσχυρες AI και τους 3 νόμους της ρομποτικής προσαρμοσμένους σε αντιστοιχίες ρομπότ, ΑΙ, ανθρώπων γιατί διαφορετικά θα φαγωθούμε μεταξύ μας. Το real-time θέλει γνώση και εμπειρία που ποτέ δεν θα γίνουν mainstream ούτε θα αποφευχθούν τα λάθη.

    Εγώ θα ήθελα διαδικασίες σαν αυτή με την μεταφορά των αποτελεσμάτων μέσω κινητού, να εξαπλωθούν πολύ περισσότερο στις επόμενες εκλογές και να χρησιμοποιηθούν αλλού

Top

Show Buttons
Hide Buttons