Αντίο κινητό τηλέφωνο, ήταν ωραία όσο κράτησε

by Stefanos Kofopoulos • On 23-12-2009 • AT 10:51 am • 7 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

sony ericsson aino docking station

Όσο σκληρό και αν είναι, το 2009 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά των κινητών τηλεφώνων. Το παρόν αλλά και το μέλλον είναι γεμάτο από smartphones ή για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, φορητούς υπολογιστές με ικανότητα πραγματοποίησης κλήσεων. Αν η συσκευή μοιάζει περισσότερο με υπολογιστή ή περισσότερο με τηλέφωνο είναι κάτι που το αποφασίζει το τμήμα marketing κάθε εταιρείας. Γεγονός παραμένει ότι το κινητό ως συσκευή για κλήσεις και αποστολή SMS ανήκει στο παρελθόν, ακόμα και στις αναδυόμενες αγορές.

Το 2010 τα smartphones θα πάνε ένα βήμα παραπέρα και θα προσπαθήσουν εκτός από βελτιωμένο hardware και λειτουργικό να πείσουν τους καταναλωτές ότι μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω. Οι κατασκευαστές θέλουν να πείσουν ότι τα smartphones μπορούν να γίνουν μέρος της καθημερινότητας και της εμπειρίας με αυτή. Έχουν δίκιο, γιατί ένας υπολογιστής τσέπης μπορεί να κάνει πολλά, ακολουθούν όμως μια ήπια πολιτική πωλήσεων προς αυτή την κατεύθυνση των αξεσουάρ.

Η αρχή έγινε με το Palm Touchstone αλλά παρέμεινε στο επίπεδο του φορτιστή και των χαμηλών πωλήσεων του Pre. Το Motorola Droid παρουσίασε ένα dock για το αυτοκίνητο έτσι ώστε το Google Maps να παίρνει σάρκα και οστά ως “κλασσική” συσκευή turn by turn navigation που βγάζεις από το ντουλαπάκι. Η Apple δίνει την ευκαιρία σε τρίτους κατασκευαστές να κολλήσουν ότι hardware θέλουν πάνω στο iPhone, όπως το Square που επιτρέπει την σάρωση πιστωτικών καρτών ή τα διάφορα φορητά συστήματα ηχείων. Η Sony Ericsson πουλάει το Aino (φωτογραφία) με docking station που μετατρέπει το τηλέφωνο σε δεύτερη οθόνη για κατανάλωση ήχου, μουσικής και φωτογραφιών ακριβώς δίπλα από τον υπολογιστή ή πάνω στο γραφείο, χρησιμοποιώντας WiFi και USB για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Με τον άσσο του PlayStation 3 στο μανίκι, η Sony πάει ένα βήμα παραπέρα και συνδέεται σε ένα υπολογιστή, αυτή την φορά κατασκευασμένο για gaming.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι από αξεσουάρ και περιφερειακά κινητών που θα συγκλίνουν όλο και περισσότερο τον κόσμο του smartphone με στιγμές καθημερινότητας που πριν απαιτούσαν μια ξεχωριστή συσκευή ή επιπλέον χρόνο και κόστος. Το smartphone θα φορτίζει αυτόματα πάνω στην ειδική επιφάνεια και θα συγχρονίζεται ασύρματα με τον υπολογιστή επειδή απλά ο χρήστης θα το ακουμπάει σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Θα μετατραπεί σε navigator ενημερωμένο με τους τελευταίους χάρτες και στοιχεία από την κίνηση στους δρόμους με την βοήθεια ειδικών βάσεων, του cloud και φυσικά του augmented reality που θα χρησιμοποιεί και την κάμερα παράλληλα. Θα γίνει ρολόϊ και μικρή ψηφιακή κορνίζα για το πρωινό ξύπνημα ή ανέμελες στιγμές διασκέδασης.

Μαζί με το 2009 δεν αποχαιρετάμε μια χρονιά αλλά μια ολόκληρη γενιά φορητών τεχνολογικών επιτευγμάτων που άλλαξε τον τρόπο που κοινωνικοποιούμαστε. Τώρα είναι η σειρά των smartphones να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε με την ενσωμάτωση σε κάθε στιγμή της πραγματικότητας μας.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ καλό post!

  • Το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι σιγά – σιγά ερχόμαστε πιο κοντά στις μηχανές.. αλλά δεν το έγραψα για να μην τρομοκρατήσω :)

   • Κοίτα Titana. Αν το 2012 τελικά δεν έρθει το τέλος του κόσμου, το 2020 η Intel θα κάνει πράξη αυτό που φοβάσαι. Θα γίνουμε όλοι cyborgs.. :) http://news.pathfinder.gr/scitech/595418.html

   • Το 2020 είναι πολύ κοντά και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.. όσο για το cyborg, δεν το φοβάμαι, το θέλω

 2. Εξαιρετικό άρθρο το οποίο αντικατοπτρίζει ρεαλιστικά την πραγματικότητα * για μένα το iphone είναι ένας εξαιρετικός υπολογιστής τσέπης τον οποίο, ενίοτε, χρησιμοποιώ ως τηλέφωνο :P

 3. Χμ, το θέμα είναι κατά πόσο εμείς σαν καταναλωτές θα ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων.
  Όλοι μας, ενθουσιαζόμαστε από τους φρενήρεις ρυθμούς της τεχνολογίας και έτσι όπως πάμε, θα μένουμε με το στόμα ανοιχτό πολύ πιο συχνά, με κάθε νέα κυκλοφορία.
  Εσύ να σαι καλά Titana, να μας ενημερώνεις, όπως κάνεις ήδη, με τόση συνέπεια! ;-)
  Δε θα κρύψω ότι έχω ζηλέψει φίλο, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες του smartphone που διαθέτει στο έπακρο και βρέθηκε κερδισμένος!
  Στα μελλοντικά smartphones, θα βλέπουμε ταινίες, και θα τσαντιζόμαστε που εκείνη τη στιγμή θα χτυπάει το τηλέφωνο και θα μας διακόπτει, μιας και η πρώτη και βασικότερη λειτουργία τους, αυτή που τα κάνει να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, και όχι στις ψηφιακές μηχανές ή στα pocket pc θα έχει εκφυλιστεί.

  • Η τεχνολογία υπάρχει εδώ και τώρα αλλά δεν ξέρω γιατί δεν μπαίνουν τα κομμάτια μαζί για να γίνει αυτό που πρέπει και να διευκολυνθούμε όλοι. Μόνο δειλές κινήσεις και τίποτα παραπάνω. Ελπίζω η Sony και η Sony Ericsson να ρίξουν λάδι στην φωτιά όταν ενοποιήσουν όλες τις υπηρεσίες διασκέδασης και ψυχαγωγίας έτσι ώστε να ξυπνήσουν και οι άλλοι και να σταματήσουν να κυνηγάνε / αντιγράφουν το iPhone ως το raw model επιτυχίας.

Top

Show Buttons
Hide Buttons