Μείωση των παραδόσεων PC σε αναμονή των Windows 10

by George Polyzos • On 10-07-2015 • AT 1:39 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

Home-Internet

Οι παραδόσεις προσωπικών υπολογιστών μειώθηκαν για το β’ τρίμηνο του 2015 κατά 11,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας IDC.

Συνολικά οι κατασκευαστές προώθησαν στην παγκόσμια αγορά 66,1 εκατομμύρια συστήματα desktop και laptop, ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος. Όπως αναφέρει η IDCστην έκθεσή της η επίδοση αυτή ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών. Αιτία το γεγονός ότι πέρυσι υπήρχε η τάση για αγορά νέων συστημάτων λόγω της ανάγκης αναβάθμισης από τα Windows XP, τα οποία η Microsoft έπαψε να υποστηρίζει από τον Απρίλιο του 2014.

Επιπρόσθετα, τα κανάλια των μεταπωλητών μείωσαν τα αποθέματα των αποθηκών τους σε αναμονή νέων συστημάτων που θα τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Windows 10. Ένας ακόμη παράγοντας της μείωσης των παραδόσεων είναι και το γεγονός των μεταπτώσεων στις ισοτιμίες του δολαρίου με τα υπόλοιπα νομίσματα με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αυξήσεις στις τιμές των PCsεκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην ανάλυση της IDC ενδέχεται να μην υπάρξει αύξηση ούτε το γ’ τρίμηνο, παρά το λανσάρισμα των Windows 10 στα τέλη του μήνα. Αιτία για αυτήν την πιθανή εξέλιξη θα είναι το γεγονός ότι η Microsoft θα προσφέρει το λειτουργικό της σαν δωρεάν αναβάθμιση σε όλους τους νόμιμους κατόχους λειτουργικών Windows 7 και Windows 8/8.1.

Σε επίπεδο κατασκευαστών, η Lenovo διατηρήθηκε στην πρώτη θέση παραδίδοντας 13,4 εκατομμύρια συστήματα, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι.

New-MacBook-2

Η Apple ήταν η μόνη εταιρεία που πέτυχε αύξηση των παραδόσεων για το β’ τρίμηνο με 5,1 εκατομμύρια Mac. Όπως αναφέρει η IDC, η Apple έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μην επηρεάζεται από τις τιμολογιακές διαφορές και τον ανταγωνισμό που παρατηρείται στην αγορά των Windows PCs.

Ανάλογα είναι τα ευρήματα και της αντίστοιχης έρευνας της εταιρείας Gartner, με την ετήσια μείωση στις παραδόσεις να υπολογίζεται στο 9,5% σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά ανάμεσα στις IDC και Gartner είναι ότι η δεύτερη υπολογίζει σαν PC και συστήματα όπως το Surface Pro 3 της Microsoft, τα οποία χαρακτηρίζει σαν «tablets με αφαιρούμενο πληκτρολόγιο».

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons