Αισθητά μειωμένο spam για άγνωστο λόγο

by Stefanos Kofopoulos • On 24-07-2009 • AT 6:11 pm • 6 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

pestaola spam stats jul 24 2009

Χαίρομαι ιδιαίτερα που το spam έχει μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες αλλά ενοχλούμαι όταν δεν καταλαβαίνω γιατί. Ένας άτυπος κανόνας που ίσχυε μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν ο εξής: ανάλογα με την κίνηση, έρχεται και το spam. Η τακτική αποστολής spam σε σχόλια φαίνεται να ακολουθεί αυτό τον κανόνα αλλά τελευταία υπάρχουν εξάρσεις όπως με τον θάνατο του Michael Jackson ή εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών. Είναι πραγματικό τρομερό με ένα ευχάριστο τρόπο, ότι το Akismet αυτή την στιγμή αναφέρει 83% of all comments are spam, όταν πριν από ένα χρόνο περίπου το νούμερο αυτό ήταν 86%.

Είναι γνωστό τι συμβαίνει όταν μεγάλα sites όπως το MySpace κερδίζουν δίκες ενάντια spammers και πόσο γρήγορα φαίνεται η μείωση στον όγκο του spam όταν οι ύποπτοι πάνε φυλακή. Αυτή την φορά όμως, η συνεχώς μειωμένη αποστολή spam είναι σχεδόν ανεξήγητη, όσο ανεξήγητο είναι το γεγονός ότι 12% των χρηστών που λαμβάνουν spam email προχωρούν σε αγορές.

Έχετε παρατηρήσει την ίδια πτωτική στάση στα spam σχόλια του blogs σας;

pestaola spam stats jul 24 2009

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και σε εμένα το διάγραμμα έχει μειωθεί παρόμοια

  • Άρα κάτι γίνεται παγκόσμια, από Αμερική μεριά ίσως. Δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι οnline. Ίσως είναι το καλοκαίρι ή κάτι άλλο.

 2. Κάποιοι ελάχιστοι spammers είναι υπεύθυνοι τουλάχιστο για τα 3/4 του spam που κυκλοφορεί, όπως συμβαίνει και.. γενικά (και για το γάλα που φτάνει στα ράφια σα άσχετο παράδειγμα). Οπότε αν κάποιος πλάκωσε του μισούς ξαφνικά, μπορεί και να το μείωσε προσωρινά.

  Αλλά το 12% effectiveness του spam, όπως φαίνεται να το ερμηνεύεις στη διατύπωση, είναι εξωπραγματικό. Αν ήταν τόσο θα σπάμαρε και η Microsoft, η Google, η Porsche, η Ferrari, και όλος ο πλανήτης. Τη σχετική μελέτη δε τη βλέπω δημοσιευμένη στο maawg.org και δε τον ξέρω τον οργανισμό, οπότε δεν είμαι και σίγουρος ότι δεν είναι for profit. Αλλά το δελτίο τύπου του λέει ότι σχεδόν το 1/3 των χρηστών έχει απαντήσει σε e-mail που υποπτεύονταν ότι μπορεί να ήταν και spam. Πράγμα που και κυριολεκτικά και στη καλύτερη περίπτωση να το πάρεις δε σημαίνει ότι ένας στους τρεις χρήστες αγοράζει από οποιοδήποτε spam του έρθει στο mailbox. Αλλά ότι έδειξε αρχικό ενδιαφέρον για κάποιο από τα spam που είδε. Αν βάλεις ότι τον συγκεκριμένο τον στόχευσαν εκατομμύρια τουλάχιστο, το effectiveness πέφτει σε επίπεδα ποσοστού με πολλά μηδενικά μπροστά 0,00012% ας πούμε (αν και μάλλον πάλι το κάνω πιο τεράστιο απ’ ότι είναι). Ποσοστό που εξακολουθεί να είναι φυσικά εξαιρετικό για τον spammer, και θα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικό όσο είναι σίγουρος ότι θα αποκτήσει έστω κι έναν πελάτη με μηδενικό κόστος.

  Όπως και να χει, πιστεύω πιο ακριβές θα ήταν το “ένα 12% έδειξε κάποτε κάποιο σημαντικό ενδιαφέρον για κάποιο πιθανό spam που πέρασε τα spam-οφίλτρα του”.

  • Είχα διαβάσει παλιότερα για ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό που προχωρά σε αγορές αλλά δεν κατάφερα να βρω το link για αυτό.

 3. Και σε εμένα τα spam comments είναι ελάχιστα (ως και μηδενικά μερικές μέρες) στην στιγμή που πριν από λίγους μήνες δεχόμασταν εκατοντάδες καθημερινά!

  http://www.newsfilter.gr/2009/05/19/miosi-tou-spam/

  • Σαν να διαβάζω το δικό μου post.. τι να πω!

Top

Show Buttons
Hide Buttons