20 χρόνια Linux, δύο δεκαετίες δωρεάν και open source

by Stefanos Kofopoulos • On 26-08-2011 • AT 5:32 pm • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

20 χρόνια Linux, δύο δεκαετίες δωρεάν και open source

Πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από την πρώτη φορά που το Linux είδε το φως του Internet. Όλα οφείλονται στον Linus Torvalds που ακριβώς 20 χρόνια πριν κάθισε στον υπολογιστή του και ανέβασε τον κώδικα του λειτουργικού που είχε γράψει στο comp.os.minix του UseNet. Δύο δεκαετίες μετά και οι λίγες αυτές γραμμές ενός προγραμματιστή έχουν αλλάξει ριζικά την τεχνολογία. Πλέον το Linux υπάρχει μέσα σε κάθε συσκευή, από router, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα μέχρι φούρνους μικροκυμάτων και πλυντήρια. Φυσικά δεν δουλεύει μόνο ο Linus πάνω στο Linux αλλά εκατοντάδες developers από κάθε μέρος του πλανήτη. Ακολουθεί ένα infographic για να πάρετε μια ιδέα για τις αλλαγές που έχει φέρει το Linux στο computing αλλά και η ανακοίνωση του Linus όταν κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του kernel του.

Hello everybody out there using minix –

I’m doing a (free) operating system (just a hobby, won’t be big and professional like gnu) for 386(486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready. I’d like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat (same physical layout of the file-system (due to practical reasons) among other things).

I’ve currently ported bash(1.08) and gcc(1.40), and things seem to work. This implies that I’ll get something practical within a few months, and I’d like to know what features most people would want. Any suggestions are welcome, but I won’t promise I’ll implement them :-)

Linus (torvalds@kruuna.helsinki.fi)

PS. Yes – it’s free of any minix code, and it has a multi-threaded fs. It is NOT portable (uses 386 task switching etc), and it probably never will support anything other than AT-harddisks, as that’s all I have :-(.

—Linus Torvalds

20 χρόνια Linux, δύο δεκαετίες δωρεάν και open source

[via]

 

Ενημέρωση: Το άρθρο αυτό αρχικά δημοσιεύθηκε από διαφορετικό συντάκτη.
Τροποποιήθηκε, βελτιώθηκε και επαναδημοσιεύθηκε από τον Titanas

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ποτέ δεν κατάλαβα τι είναι το Λίνουξ. Είναι σαν να λέμε OSX ή Windows?

  • Ακριβώς. Ένα λειτουργικό σύστημα σαν τα Windows και το OSX με την διαφορά ότι μπορείς να το εγκαταστήσεις δωρεάν. Και προσωπικά το μόνο που χρησιμοποιώ.

   • Ευχαριστω πολύ. Και κάτι ακόμα, μπορεις δλδ να τρέξεις οποια εφαρμογή θέλεις; (πχ εφαρμογές που κανονικά τρέχουν σε OSX και Windows) τρέχουν χωρίς πρόβλημα και σε Λίνουξ; Εαν ναι, τοτε ο κόσμος γιατί δεν κατεβάζει Λίνουξ στον υπολογιστή τους και προτιμά να πληρώσει λειτουργικά; :S

   • Ορισμένες εφαρμογές όπως π.χ. firefox, thunderbird, VLC υπάρχουν σε κεδόσεις και για Linux. Μέσω emulation (βλέπε WINE) μπορείς να εκτελέσεις και κάποιες εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για Windows σε Linux. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει αντίστοιχο για εφαρμογές OSX. Στην τελευταία ερώτηση έχει σχέση να κάνει με την τριβή του κόσμου με τα λειτουργικά συστήματα, τον λόγο χρήσης που έχει κάποιος υπολογιστή, καθώς και το επίπεδο τον χρηστών. Μέχρι πριν λίγα χρόνια (2003-4 πρπ) έπρεπε να είσαι geek για να ασχοληθείς με το Linux, καθώς απαιτούσε αρκετό κόπο από τον χρήστη για να εκτελέσει ορισμένες λειτουργίες βασικές για τα Desktop PCs που ήταν λυμένα πρoβλήματα για τα Windows λόγω του αριθμού των χρηστών που είχαν (άρα και το support από τις εταιρίες) και του OSX (λόγω του ότι έτρεχε σε συγκεκριμένο υλικό). Τώρα ο μόνος σοβαρός λόγος είναι η συνήθεια των χρηστών και ότι η υποστήριξη παιχνιδιών στο Linux είναι αστεία (native Linux παιχνίδια δεν υπάρχουν σοβαρά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και η εξομοίωση μέσω WINE είναι αργή/δεν υποστηρίζει τα πάντα). Αν δεν σε ενδιαφέρουν τόσο τα παιχνίδια πάντως το μόνο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσεις Linux ειδικά αν είσαι Desktop χρήστης

 2. χρόνια πολλά linux

  gnome 4 ever

 3. Χρόνια πολλά :Ρ

  Ποτέ δε χρισημοποίησα στη ζωή μου αυτό το OS αλλα το έχω δει από κοντα το νεο UBUNTU 10.10 να κάνει Boot σε 7 seconds σε DUAL boot στο σχολείο που πήγαινα και έριξα και μια ματιά.
  μ’ άρεσε :)

  όπως και να ‘χει εγώ πάντα πιστός στα Παραθυράκια μου τα XP :)

 4. Πριν εννέα χρόνια χρόνια εγκατέστησα την πρώτη μου διανομή GNU/Linux και πλέον είναι το αποκλειστικό μου οικοσύστημα στο desktop. Λέω οικοσύστημα, γιατί η κάθε διανομή δεν είναι μόνο το λειτουργικό.

 5. ΚάθΡ Ξ½Ξ­ΞΏΟ‚ που θέλΡι Ξ½Ξ± ασχοληθΡί ΞΌΞ΅ τους υπολογιστές πέρα Ξ±Ο€ΟŒ Ξ±Ο€Ξ»ΟŒΟ‚ χρΞστης, πρέπΡι Ξ½Ξ± ασχοληθΡί ΞΌΞ΅ το Linux. Είναι το καλύτΡρο δώρο που μπορΡί Ξ½Ξ± κάνΡι στον Ξ΅Ξ±Ο…Ο„ΟŒ του!

  -Άρης

Top

Show Buttons
Hide Buttons