Linus Torvalds, Kernel is bloated and huge

by Stefanos Kofopoulos • On 22-09-2009 • AT 5:38 pm • 15 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Linux Tux web 2.0 style

Όταν ο δημιουργός του Linux Kernel, Linus Torvalds παραδέχεται ότι η καρδιά του Linux είναι “bloated and huge” τα πράγματα δεν είναι καλά. Η συνεχής εξέλιξη και τα νέα features έχουν αντίκτυπο στην ταχύτητα και το όραμα που είχε ο Linus για το Linux. Αν η μελέτη της Intel είναι ενδεικτικό σημάδι, ο kernel έχει γίνει 12% πιο αργός στα τελευταία 10 releases. Τα πράγματα θα γίνουν ή τουλάχιστον γίνονται χειρότερα με κάθε νέο feature που μπαίνει στον kernel.

Οι γρήγοροι επεξεργαστές και το βελτιωμένο hardware μπορεί να εξαλείφουν την μειωμένη απόδοση του kernel αλλά το ερώτημα παραμένει: πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα σύστημα αν ο kernel ήταν αυτό που είχε στο μυαλό του ο Linus όταν ξεκίνησε το project;

Ο απλός χρήστης δεν θα παρατηρήσει διαφορές αλλά μια βελτίωση έστω και 10% σε ταχύτητα σημαίνει πολλά για μια επιχείρηση ή ένα κινητό τηλέφωνο. Οι επιδόσεις έχουν αντίκτυπο σε λογαριασμούς ηλεκτρικού, ψύξης κλπ ή ακόμα και στο πόσο γρήγορα ανοίγει το mobile app και πόσο κρατάει η μπαταρία. Είναι ειρωνικό για τον Torvalds να παρέχεται ότι ο Linux kernel είναι bloated, όπως ακριβώς τα Windows σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του. Η ευρεία αποδοχή του Linux έχει αρνητικά αποτέλεσμα και ένα τίμημα που πληρώνουν όλοι.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του Linux γιατί αν υπάρχει κάτι που απαιτεί ο κόσμος των κινητών τηλεφώνων και το Google, είναι οι επιδόσεις. Το Google Chrome OS αλλά και το Android θα σταθούν σύμμαχοι στο πλευρό της ανάπτυξης του kernel και των patches που θα βρουν τον δρόμο σε μελλοντικές εκδόσεις. Παράλληλα, υπάρχουν ένα σωρό μεγάλες εταιρείες που δουλεύουν για το Linux και με το Linux (η IBM είναι μια από αυτές) ώστε να καλύψουν ανάγκες web πελατών όπως το Facebook με τους 300 εκατομμύρια χρήστες, όπου η παραμικρή βελτίωση δρα πολλαπλασιαστικά και έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλους.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το πρόβλημα για μένα δεν είναι οτι ο κώδικας του πυρήνα έχει αρχίσει να ξεφεύγει απο τον έλεγχο του ενός (Linus) άλλα το γιατί φτάσαμε μέχρι εκει. Θεωρώ οτι η πληροφορική ή μάλλον ο κόσμος της πληροφορίας γίνεται όλο και πιο σύνθετος. Είναι αναπόφευκτο τα συστήματα να γίνονται πιο σύνθετα, λοιπόν. Έχοντας αυτό σαν κρατούμενο, μπορούμε πλέον να σχεδιάζουμε συστήματα που θα αντέχουν στην πολυπλοκότητα. Η Ερώτηση λοιπόν που θέτω είναι η εξής: Μπορεί το Linux να αντέξει την πολυπλοκότητα που όλο θα γίνεται πιο σύνθετη;

  • Νομίζω ότι στην ερώτηση σου απάντησε ο Panos και θα συμφωνήσω μαζί του. Ο kernel μπορεί να γίνει τόσο minimal και τόσο huge όσο χρειάζεται. Αυτό βέβαια απαιτεί κόπο και τρόπο κάτι που ο χρήστης δεν είναι σε θέση να κάνει και στις εταιρείες κοστίζει χρόνο και χρήμα.

 2. Το θέμα είναι πότε θα βγει από αυτή την φάση. Νομίζω ότι τα Android OS like λειτουργικά και η εμμονή του Google για optimization θα βοηθήσουν ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο καιρός θα δείξει.

  • Bασικά πιστεύω ότι το μήνυμα του Torvalds προς τα έξω είναι “κάντε κράτει” (μάλλον). Το development μόνο το τελευταίο χρόνο είναι τεράστιο και ίσως ξεφεύγει από τον έλεγχο. Κι επίσης, θέλει να αποφύγουν να βρεθούν στην ίδια θέση όπως οι X.org developers που μέσα σε 5 χρόνια, βρέθηκαν δύο φορές να χρειάζεται massive rewrite ο κώδικας λόγω της συνεχούς εξέλιξης (μία το 2004, μία φέτος). Και φυσικά, massive rewrite στον ίδιο τον kernel…. απλά είναι αδύνατο, όπως και στο αρκετά μικρότερο, αλλά πολύ σημαντικό, Xorg.

   Eπίσης, ίσως και να υπάρχει μία τάση να υπάρχει περισσότερη συμβολή της Intel στον kernel.

   • Σωστή παρατήρηση για τα rewrites αλλά σε αυτό το σημείο είναι που αναρωτιέσαι αν η δημοκρατία κάνει καλό ή όχι σε αυτό που έχει ονειρευτεί ως τελικό προορισμό του project και την πορεία μέχρι εδώ.

    Δεν νομίζω ότι η Intel ζητάει κάτι ιδιαίτερο. Κάνει ότι μπορεί για το δικό της μικρό Linux στα netbooks όπως κάνουν και όλοι οι άλλοι στις διανομές τους. Ίσως το παιχνίδι να κριθεί στα politics. Αυτές είναι οι στιγμές που εύχομαι το Google να ήταν πιο μπροστά και ο Stallman να είχε την θέση του Torvalds για ένα βράδυ.

 3. Πραγματικά μερικές φορές δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλουν απο το linux.

  1) Να γίνει πιο δημοφιλές;;
  Που αυτό σημαίνει περισσότερους drivers, μεγαλύτερα api κτλ κτλ…

  2) H θέλουν μια μόνο μικρή ομάδα ανθρώπων που ξέρει προγραμματισμό να ασχολείται μαζί του;;

  Εγω πάντως ξέρω και το έχω ακούσει από πολλούς οτι αν δεν υπάρξει ΜΙΑ μονο διανομή και να μην υπάρχει αυτό το μπάχαλο δεν πάει μπροστά το linux.

  • Για το 1 δεν αποφασίζει κανείς άλλος από τις εταιρείες και μόνο που μόνο όταν τους συμφέρει βγάζουν τους drivers open source και παίζουν καλά με όλους.

 4. @Chris
  Το πόσα άτομα χρησιμοποιούν διανομές Linux δεν έχει επίπτωση στους drivers κτλ.
  Αυτή τη στιγμή τα Linux μπορούν να τρέξουν σε πολύ περισσότερα μηχανήματα από τι πχ ta win 7.. Το πρόβλημα είναι οι νέες (κλειστές) τεχνολογίες που παρουσιάζουν εταιρίες και είναι πιό δύσκολο να ενσωματωθούν ..
  Ίσα-Ίσα που άμα εξαπλωθεί η χρήση του Linux θα αναγκάζονται οι εταιρίες να βγάζουn σωστούς drivers
  Να υπάρξει μια διανομή δεν παίζει ποτέ, και μάλιστα ποτέ δε ήταν αυτός ο σκοπός…
  Ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια δική του διανομή και να την κάνει ότι θέλει…
  Τα windows ας πούμε έχουν αυτήν την μορφή γιατί είναι από πίσω μια εταιρία και κανονίζει αυτή τα πάντα.όταν ώμος υπάρχει τόσος κόσμος που προγραμματίζει για το linux είναι λογικό να μην συμφωνούν όλοι..

 5. Ναι αυτό λέμε οτι όταν εξαπλωθεί θα βγαίνουν και drivers…

  Διαφωνώ οτι τα linux παίζουν σε περισσότερα pc από οτι τα windows.Ακόμα και να έπαιζαν οι drivers για τα περιφερειακά είναι απλώς για να παίζουν.

  Επίσης διαφωνώ με τις πολλλές διανομές.Να υπάρχει μια και αν θέλεις εσύ να αλλάξεις κάτι τότε εντάξει αλλά οχι και να διανέμεις καίνουρια διανομή επειδή άλλαξες κάτι.Ποιος ο λόγος να υπάρχουν 5 package managers για το installation?

  Ξέρω κάθε διανομή και διαφορετική φιλοσοφία αλλά σκέψου την διάδπαση που προκαλεί στην κοινότητα.Εδώ αν πας και γράψεις κάτι για το opensuse στα ubuntu forum μπορεί να φας και ban.
  Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ.

 6. Ασχολούμαι εδώ και καιρό με linux και με FreeBSD. Γενικά υπάρχει στις κοινότητες το ΜΕΓΑΛΟ δίλειμα. Να γίνει το Open Desktop δημοφιλές και να ακολουθάει τη μόδα της εποχής (και τα επιτύγματα ή λάθη των εταιρειών) ή να μείνει στην κλειστή κάστα των προγραμματιστών (και να είναι το ιδανικό περιβάλλον για εκμάθηση); Πάντως μπορεί εμείς να καθόματε πίσω από μια οθόνη και να γράφουμε comments, αλλά το router μας δεν έχουμε αναρωτηθεί τι τρέχει. Όπως και οι Servers που στηρίζουν την κάθε ιστοσελίδα και κάθε web υπηρεσία, ακόμη και τους DNS και τους κορμούς του διαδικτύου. Αν ο πυρήνας ασχοληθεί κυρίως με το desktop, αυτά πάνε περίπατο γιατί θα πέσει το performance… Αν έχω άδικο, ας με διορθώσει κάποιος.

  • Δυστυχώς, το Linux ακολούθησε στο desktop αυτό που οριοθέτησαν και έθεσαν ως μέτρο σύγκριση τα Windows. Όπως ακριβώς σημαίνει τώρα στα κινητά με το iPhone OS και όλους τους άλλους.

   Πρέπει να γίνει κάτι τολμηρό και τρελό αλλιώς θα καταλήξει μια ιδανική λύση για τις ανάγκες κάθε εταιρείες ή προϊόντος με μόνη ελπίδα μεγάλες προσπάθειες όπως το Android.

 7. Αν το linux επικεντρωθεί στο Desktop,τους server τι θα τους κάνουμε, windows; Εκεί έξω υπάρχουν μηχανήματα με 10 χρόνια uptime, γιατί τρέχουν linux και BSD. Δείτε στη Netcraft τα στατιστικά… Πάντως πρέπει ο πυρήνας να ελαφρύνει και οι εταιρείες Hardware έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Γίνεται μπάχαλο από τους drivers που οι developers φτιάχνουν με Reverse Engineering και αυτό γιατί οι εταιρείες hardware δεν δίνουν σχέδια για drivers. Να μην αναφέρουμε το ACPI.

  • Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που είπα ότι οι εταιρείες δίνουν drivers μόνο για το συμφέρον τους. Όλα είναι reverse engineering ή καταλήγουν στον kernel για να δουλεύουν πιο γρήγορα / επειδή είναι απαραίτητα κλπ. Είναι περίεργη η κατάσταση αυτή την στιγμή και όχι υπέρ του Linux για mass market consumption. Ελπίζω στην βοήθεια του Google και το engineer / geek πνεύμα της κοινότητας προς τις εξειδικευμένες εφαρμογές όπως servers

 8. Όπως είπα και στο 1ο σχόλιο θεωρώ πως η “διόγκωση” του kernel ήταν ένας αναπόφευκτος μονόδρομος και μάλιστα χωρίς δυνατή επιστροφή. Δυστυχώς η πληροφορική που διαχέεται παντού γίνεται όλο και πιο σύνθετη. Δείτε τι γίνεται με τους browsers και ειδικότερα τον Firefox. Ο πολυσύνθετος browser που χρησιμοποιείται απο τους λίγο πιο “ψαγμένους” της πληροφορικής δεν μπορεί να αποφύγει να μην είναι bloated. Έχουμε αργήσει να συνειδητοποιήσουμε το αυτονόητο. Ενδεχομένως ο linux kernel να χρειαστεί massive rewrite αν θέλουν να μπουν στο desktop (που πλέον αποτελεί κάτι παραπάνω απο ένα απλό εργαλείο).

  • Με μερίδιο αγοράς σχεδόν 30% , ο Firefox δεν είναι μόνο για τους πιο ψαγμένους της αγοράς. Μην ξεχνάμε επίσης τον λόγο ύπαρξης του Firefox και γιατί δημιουργήθηκε και αποσχίστηκε από τον υπόλοιπο κώδικα της Mozilla ώστε να είναι γρήγορος, πιο μικρός κλπ.

   Νομίζω αυτό που τελικά θα γίνει είναι ένα massive strip down ώστε να παίζει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και με patches σε διάφορα tablets κλπ μηχανάκια που μιλάνε στο internet και θα τρέχουν ένα browser και τίποτα άλλο. Web apps γαρ..

Top

Show Buttons
Hide Buttons