LG IPS231P, δεν θα θέλετε να δείτε άλλο μόνιτορ μετά

by Stefanos Kofopoulos • On 06-06-2011 • AT 1:50 am • 22 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

LG IPS231P, δεν θα θέλετε να δείτε άλλο μόνιτορ μετά

Δεν θα πίστευα ότι θα χρησιμοποιούσα IPS μόνιτορ μέχρι την στιγμή που κατάφερα να συνδέσω το νέο LG IPS231P στο laptop. Είχα μείνει με την αντίληψη ότι η τεχνολογία IPS είχε δύο αντικρουόμενα για μένα χαρακτηριστικά: υψηλή ποιότητα και υψηλή τιμή. Περίπου 15 χρόνια μετά την παρουσίαση της τεχνολογίας και μετά το email φίλου ότι αγόρασε την πρώτη του IPS οθόνη για το γραφείο, άρχισα να αναρωτιέμαι αν η κατάσταση έχει αλλάξει και αν επιτέλους μπορώ να δω τον κόσμο μέσα από ένα IPS panel αντί του συμβατικού TFT LCD.

Πριν δούμε τι προσφέρει η LG IPS231P ας μάθουμε λίγο για την τεχνολογία, γιατί δημιουργήθηκε, πως εξελίχθηκε, πως έγινε γνωστή και που είμαστε σήμερα. Η τεχνολογία IPS (In-plane switching) δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε από την Hitachi ώστε οι επαγγελματίες της εποχής να μπορούν να βλέπουν την χρωματική απεικόνιση της δουλειάς τους όσο πιο σωστά γίνεται και από μεγάλη γωνία θέασης. Αυτά τα δύο προβλήματα απέκτησαν λύση αλλά με πολύ μεγάλο κόστος που μόνο οι μηχανικοί και ο φωτογράφοι μπορούσαν να δικαιολογήσουν.

Αυτό που κατάφεραν οι μηχανικοί της Hitachi ήταν να τοποθετήσουν τα στοιχεία του κρυστάλλου παράλληλα και όχι κάθετα στο panel της οθόνης. Με αυτή την φαινομενικά απλή αλλαγή τα χρώματα έδειχναν πιο φυσικά και η γωνία θέασης βελτιώθηκε. Χρειάστηκε όμως η δουλειά των μηχανικών της LG για να τελειοποιήσουν αυτό που ξεκίνησαν οι συνάδελφοι τους και να παρουσιάσουν την τεχνολογία Enhanced IPS ώστε να καταφέρουν τρία πολύ σημαντικά νέα χαρακτηριστικά: βελτιωμένη φωτεινότητα με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, χρόνος απόκρισης 5ms και φθηνότερο κόστος κατασκευής.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή, με την LG να πουλάει Enhanced IPS panels και οθόνες στην Apple που χρησιμοποίησε την τεχνολογία στο iPhone, το iPad και τα Macs ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τα Enhanced IPS μόνιτορ στα γραφεία όλων, όχι μόνο των επαγγελματιών και εταιρειών.

Το LG IPS231P διατηρεί το βιομηχανικό του χαρακτήρα και δεν έχει καμία από τις ομορφιές και διαφάνειες των άλλων LG μόνιτορ. Το μαύρο πλαστικό κυριαρχεί όπως και η έλλειψη οποιασδήποτε γραμμής που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το IPS231P ως ομορφιά και κόσμημα πάνω σε ένα προχωρημένο και design γραφείο. Ακόμα και τα χειριστήρια βρίσκονται μπροστά στην οθόνη, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Στα στοιχεία του σοβαρού, περισσότερο industrial friendly σχεδιασμού έρχεται να προστεθεί και η δυνατότητα περιστροφή της οθόνης ώστε οι 23 ίντσες του IPS231P να γίνουν ένα μεγάλο κάθετο panel ανάγνωσης πληροφοριών. Όσοι θέλουν να διαβάζουν κείμενα “σεντόνια” ή να παρακολουθούν σελίδες χρηματιστηρίου με δεκάδες widgets το ένα κάτω από το άλλο θα βρουν το μόνιτορ που ψάχνουν. Σε συνδυασμό με τον driver της κάρτας γραφικών που έχει πλέον την δυνατότητα να περιστρέψει την οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού, το LG IPS231P μεταμορφώνεται σε ένα εργαστήρι ανάγνωσης.

LG IPS231P, δεν θα θέλετε να δείτε άλλο μόνιτορ μετά

Σε οριζόντια διάταξη οι Super LED 23 ίντσες του IPS231P φιλοξενούν 1920 x 1080 pixels ή full HD video στην native ανάλυση που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά. Τα 250 cd/m2 φωτεινότητα στο IPS panel με ανάγκασαν να μειώσω την ένταση περίπου στο μισό για να μπορώ να χρησιμοποιήσω το μόνιτορ για πολλές ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας. Υπόψιν, είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν την φωτεινότητα στο 100% αλλά με το IPS231P αυτό ήταν υπερβολικό. Ο χρόνος απόκρισης φτάνει τα 6ms μάλλον αρκετός για gamers, κάτι το οποίο δεν δοκίμασα, προσπάθησα όμως και είδα βίντεο με πολύ γρήγορες σκηνές δράσεις σε πλήρη οθόνη χωρίς πρόβλημα.

Η LG υπόσχεται γωνία θέασης 178 μοιρών για το IPS231P, νούμερο που πρακτικά μεταφράζεται σε στάση που κανείς δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ή τολμήσει ποτέ για να δει το μόνιτορ. Η φωτογραφία αδικεί τις δυνατότητα του μόνιτορ εξαιτίας του depth of field της κάμερας που θολώνει το πίσω μέρος, είναι χαρακτηριστική όμως για το άνοιγμα της γωνίας και πόσο στο πλάι μπορεί να κάτσει κάποιος και να χρησιμοποιεί το μόνιτορ. Πρέπει να το δείτε στην πράξη και να δουλεύετε μαζί με άλλους για να εκτιμήσετε πραγματικά την τεράστια γωνία θέασης.

Η απεικόνιση των χρωμάτων είναι πιο φυσική και δεν αλλοιώνεται ανάλογα την γωνία θέασης. Ίσως να χρειαστούν μερικές ώρες για να συνηθίσετε στην νέα χρωματική απεικόνιση και πως το κόκκινο δεν είναι τόσο κόκκινο παντού αλλά πιο κόκκινο στο κέντρο και αλλάζει στις άκρες, ότι το μπλε είναι και γαλάζιο κλπ. Με λίγα λόγια αν χρησιμοποιείτε μια όχι IPS οθόνη και μεταφερθείτε στην IPS231P με full HD ανάλυση όλα θα γίνουν πιο λαμπερά, πιο καθαρά, με περισσότερη λεπτομέρεια και ζωντάνια.

Όλα αυτά μέσα από D-sub σύνδεση, όχι HDMI. Δυστυχώς το Super LED LG IPS231P είναι το πρώτο μοντέλο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και υποστηρίζει D-sub και DVI-D αλλά όχι HDMI. Το σήμα του DVI-D είναι ψηφιακό άρα και η ποιότητα όσο καλύτερη γίνεται, τα καλώδια όμως και η διαχείριση του χώρο μπορεί να προβληματίσουν ιδιαίτερα στα σύγχρονα laptops που έρχονται με HDMI έξοδο.

LG IPS231P, δεν θα θέλετε να δείτε άλλο μόνιτορ μετά

Στα επιπλέον χαρακτηριστικά του IPS231P συγκαταλέγονται το Super Energy Saving που δεν φαίνεται να είναι και τόσο super αλλά αν το ενεργοποιήσετε θα καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στα 32W από τα 35W. Ευχάριστη έκπληξη το ενσωματωμένο ηχείο που όμως δεν δοκίμασα γιατί προτιμώ να δουλεύω με ακουστικά. Δύο ακόμα λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά είναι το λεπτό design και οι μικρές διαστάσεις του IPS231P όπως και η δυνατότητα περιστροφής και κλίσης του μόνιτορ. Ίσως ο κάθετος άξονας που περιστρέφει το μόνιτορ να έπρεπε να είναι λίγο πιο σκληρός ώστε η περιστροφή να απαιτεί ένα κλικ περισσότερη δύναμη ώστε να μην περιστρέφεται το μόνιτορ με το παραμικρό άγγιγμα.

Αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο στα μάτια σας και τον υπολογιστή σας, αν οι 23 ίντσες είναι αρκετές και τα επιπλέον 50-70 ευρώ δεν αποτελούν πρόβλημα, τότε το LG IPS231P είναι το μόνιτορ που ψάχνετε. Είμαι σίγουρος ότι αν δείτε το LG IPS231P αλλά και άλλα το ίδιο καλά και προηγμένα IPS panels θα αποκτήσετε ένα πρόβλημα και ένα δίλημμα. Το πρόβλημα είναι το γνωστό once IPS, always IPS αφού η διαφορά στην ποιότητα απεικόνισης και γωνίας θέασης είναι τόσο μεγάλη από οτιδήποτε άλλο έχετε συνηθίσει που απλά τα άλλα μόνιτορ θα σας φαίνονται άσχημα. Το δίλημμα είναι αν θα πρέπει να τοποθετήσετε το δεύτερο IPS231P παράλληλα με το πρώτο για ένα desktop περιβάλλον 46 wide ιντσών ή κάθετο για να διαβάζετε κείμενα. Εγώ κλίνω προς την δεύτερη λύση.

Στο skroutz.gr το LG IPS231P ξεκινάει από τα 199 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 239 ευρώ.

Πάνελ: IPS, LED BLU
Διαγώνιος: 23″
Ανάλυση: 1920 x 1080
Φωτεινότητα: 250 cd/m2
Λόγος αντίθεσης: 5.000.000:1
Γωνία θέασης: 178/178
Χρόνος απόκρισης: 6ms
Συνδεσιμότητα: D-sub, DVI-D, Audio In
Πλήκτρο ελέγχου: Εμπρός / 6 πλήκτρα
Ηχείο: 1W x2
Βάση: Ρυθμιζόμενη ύψους 110mm (Ύψος/Περιστροφή/Κλίση)
Πιστοποιήσεις: EPEAT GOLD, TCO 5.0, EPA 5.0, TUV-GS
Πρόσθετες λειτουργίες: SUPER Energy Saving

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εμπειρικά θα έλεγα πως η καλύτερη οθόνη που έχω δουλέψει ποτέ είναι η σειρά CG της ΕΙΖΟ. Το μόνο που θα πω είναι πως η απόκλειση χρώματος μεταξύ οθόνης και χαρτιού (τύπωμα από offset τυπογραφείου) είναι ένα +/- 5%
  Στην DRUPA 2008 είχα δει τα νέα τους μοντέλα (τα οποία κυκλοφορούν πλέον). Είχαν ένα περίπτερο – οπου στο τοίχο του – έβλεπες 2 φωτογραφίες που στη πραγματικότητα ήταν μια φωτογραφία και μια οθόνη. Προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι τι αλλά με πολύ δυσκολία.
  Με λίγα λόγια αν θες οθόνη για επαγγελματική γραφιστική δουλειά ή φωτογραφία είναι μονόδρομος. Το μόνο κακό είναι το απαγορευτικό κόστος. Αλλά αυτά δεν είναι εμπόδια για τους επαγγελματίες.

  • Εννοείς τα IPS panels είναι μονόδρομος αν κατάλαβα σωστά;

   • Φυσικά! Δε βρίσκω το λόγο να δίνεις χρήματα πλέον για μη IPS panel. Εφόσον είναι και χαμηλά οι τιμές. Τώρα βέβαια δε ξέρω την διαφορά των “φθηνών” panel με αυτό που περιγράφω παραπάνω. Έχω δει τέτοια panels αλλα δεν εχω κάνει τα τεστ τα οποία έκανα με την Eizo. Και πίστεψε με ήταν πολλά τα τεστ γιατί θα πρεπε να αγοραστουν 6 τέτοιες οθόνες!

   • το κόκκινο δεν είναι τόσο κόκκινο παντού αλλά πιο κόκκινο στο κέντρο και αλλάζει στις άκρες

    Αυτό δε μου φαίνεται σωστο όμως!

   • Εννοώ ότι σε μια φωτογραφία μπορείς να δεις πραγματικά τα χρώματα και όχι μόνο ένα χρώμα παντού το ίδιο. Δεν εννοούσα τις άκρες τις οθόνης

 2. Tρομερό κόστος; Μα αυτό ακριβώς είναι το wow χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης οθόνης αλλά κα των IPS panels σήμερα. Είναι πιο ακριβά από τα “απλά” αλλά όχι απαγορευτικά ακριβά. Αν σκεφτείς τι αγοράζεις σε ποιότητα είναι φθηνά.

 3. Τα IPS panel είναι όντως ένα ποιοτικό άλμα που εδώ και περίπου 8 μήνες είναι προσιτές με την DELL U2311H. Το θέμα είναι DELL U2311H ή LG IPS231P και μάλιστα στην ίδια τιμή.

  • Το DELL έχεις H-IPS panel και το ίδιο νομίζω ότι χρησιμοποιεί και το LG. Υπάρχουν κάποιες αναφορές για E-IPS panel για το IPS231P αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι έτσι είναι. Για μένα είναι θέμα κόστους και αισθητικής αν και στα δύο είναι πολύ κοντά. Το Dell πάντως χρησιμοποιεί panel από NEC.

   Μπορείς να τις δεις από κοντά και τις δύο και να διαλέξεις; Αν όχι, πάρα ό,τι σου κάθεται καλά για XYZ λόγους. IPS αγοράζεις και δεν θα θες να γυρίσεις πίσω ξανά.

 4. Τότε η απάντηση είναι LG με E-IPS, όχι Dell με H-IPS

  • Η LG φοράει το LM230WF3 με 5ms ενώ η DELL το LM230WF2 με 8ms και e-IPS και τα 2 πανελ. Αν κρίνω από το τελευταίο νούμερο στο μοντέλο πρέπει να είναι το πιο πρόσφατο άρα και γρηγορότερο. Οπότε, ναι LG.

 5. λέω να περιμένω για την LG IPS236V που έχει και HDMI….. για μετά το καλοκαίρι….

  • Τέλος Ιουνίου θα έρθει νομίζω.. για μένα το HDMI είναι απλά λόγος για λιγότερα καλώδια αλλιώς θα είχα αγοράσει 2 χ LG IPS231P γιατί μου αρέσει τρελά το design.

 6. Αυτές οι IPS (LG, DELL) σε σχέση με τις EIZO με PVA πάνελ που βρίσκονται; Δηλαδή ξεπερνούν σε ποιότητα ένα PVA πάνελ με διπλάσια τιμή;

  • Νομίζω πως τα s-PVA της Eizo είναι εξίσου καλά. Η τεράστια διαφορά στις τιμές έχει να κάνει με το οτι οι Eizo CG έρχονται καλιμπραρισμένες και “πειραγμένες” για καλύτερο χρώμα.

 7. Πολύ ενδιαφέρον. Απλά για τα “6ms” που αναφέρεις ξέχασες να τονίσεις οτι όσοι την πάρουν να έχουν υπ’ όψιν οτι κάνει ΜΟΝΟ για δουλειά γραφείου και ΟΧΙ για gaming λόγο έντονης θολούρας σε κινούμενα γραφικά.

  • Χρειάζεσαι κάτι ταχύτερο από 6ms;

   • Συνήθως ταχύτερο σημαίνει καλύτερο. Αλλά είναι μπέρδεμα στις οθόνες. Άλλοι κατασκευαστές μετράνε το black to white άλλοι το gray to gray. Τα online καταστήματα απλά αναφέρουν το χρόνο απόκρισης σε millisecond χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες και ο πελάτης μπερδεύεται :)

   • Θεωρητικά πάντα οχι. Στην πράξη όμως το συγκεκριμένο μόνιτορ δεν αποδίδει σε κινούμενα γραφικά ουτε 25ms, πράγμα που φυσικά το ξέρουμε και ειναι θέμα περιορισμών της IPS τεχνολογίας και οχι σφάλμα της LG. Εσυ όμως γιατί επιμένεις για το αντίθετο και έρχεσαι σε αντιπαράθεση με hardware test που έχουν γινει στο αντίστοιχο μοντέλο? Έχεις κάνει κάποιες εργαστηριακές μετρήσεις και το λες αυτο? Αν ναι οφείλεις να τις παρουσιάσεις όπως και οι υπόλοιποι αλλιός ο καθένας θα λεεί το μακρύ και το κοντό του η οτι λεει η LG και η Samsung. Θεωρείς οτι του κάνεις review τώρα? Γιατί εγω νομίζω οτι απλά μας γνωρίζεις το προϊον που είναι καλό για αυτα που κάνει ετσι δεν ειναι?

 8. e1iphas, δεν καταλαβαίνω προς τι το ύφος. Έκανα μια ερώτηση γιατί φαίνεται ότι γνωρίζεις κάτι που εγώ αγνοώ και αν το παραθέσεις στα σχόλια θα βοηθήσει την κουβέντα και την ενημέρωση όλων.

  Αν έχεις κάποιο link με το τεστ που λες , κάποιο βίντεο κλπ ευχαρίστως να εμπλουτίσω το post που είναι review χωρίς εργαστηριακές μετρήσεις γιατί αλλά από την πλευρά του prosumer που αναζητά το καλύτερο σε χαμηλό ή μεσαίο budget.

 9. Συγγνώμη αν φάνηκα επιθετικός/υπερβολικός, πραγματικά δεν ειχα καμία πρόθεση. Aπλά όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο φίλος Κώστας πολλές φορ’ες τα νούμερα που δίνονται ειναι εντελός παραπλανητικά και σκοπό εχουν περισότερο να μπερδεύψουν παρά να βοηθήσουν τούς υποψήφιους αγοραστές. Εμάς δηλαδή! Κατα τ’ αλλα το μοντέλο ειναι ΟΚ για τα λεφτά του.

 10. Θα προτιμούσα είσοδο HDMI για το ‘πρώτο’ monitor μου πάντως.
  Anyway for traiding επί τρία είναι μια χαρά, που φθάσαμε IPS panels.
  Από τιμή ούτε λόγος παρακάτω είναι μόνο το χώμα και ως γνωστό κάνει κακό στα μάτια μας.
  Η σχεδίαση σωστή όχι κάτι μπιμπελό επιλογές που τις βαριέσαι γρήγορα.
  Εμπεριστατωμένη παρουσίαση.

 11. θυμαμαι την ειχες αγορασει πριν 3 μηνες περιπου αυτη την οθονη και ειχες πει θα κανεις παρουσιασει. απο τοτε μου αρεσε αυτη η οθονη και η τιμη της ειναι πολυ καλη. ριχτε μια ματια και σε αυτη την οθονη που ειχε παρουσιασει αλλο σαιτ, Samsung SyncMaster S27A850D ειναι νεας τεχνολογιας LED PLS (Plane to Line Switching) τι ξερετε για αυτη την τεχνολογια ειναι παρομοια της lg?

Top

Show Buttons
Hide Buttons